Tuesday, August 30, 2016

Bokitta Hijab Kini di ZALORA

Assalamualaikum w.b.t

Siapa yang suka shopping dekat ZALORA Malaysia boleh singgah baca dulu entry ni sampai habis ye. hehehe. Ada produk best yang saya nak share.  Macam semua orang pun tahu ZALORA Malaysia merupakan portal online yang top dan popular di Malaysia. Sekarang kan memang orang ramai lebih suka untuk membeli secara online. Termasuk le orang yang menulis ni. Hehehe. Sebabnya proses pembelian yang amat mudah dan pantas. Click-click je, barang terus sampai depan pintu rumah. Semua di hujung jari. Tak yah dah lagi nak bersesak-sesak kat shopping mall.   Zalora Malaysia menawarkan pelbagai koleksi jenama yang terbaik dan terkini untuk korang membuat pilihan. Antara produk terbaik yang harus korang miliki dan boleh dibeli di Zalora Malaysia adalah Bokitta Hijab.


Sebenarnya jenama Bokitta Hijab bukanlah jenama yang asing lagi dikalangan semua wanita berhijab lebih-lebih lagi mereka yang berada di ibu kota. Sejak diperkenalkan pada beberapa tahun yang lalu sebagai The First Patented Instant Wrapped-Style Hijab, Bokitta mendapat tempat di hati ramai wanita kerana koleksi hijab yang ditawarkan adalah amat praktikal dan versatile. Ia merupakan inovasi yang cukup bijak dan memudahkan sesiapa sahaja yang memakainya. Tak percaya? Tengok cara pemakaian di bawah. Hanya dengan 4 langkah, sap-sap soi dah siap kan. 


Kalau sebelum ini korang menghabiskan masa yang lama apabila ingin mengenakan hijab (termasuk le saya) belit gaya tu tak kena belit gaya ni tak kena. Dengan Bokitta korang hanya memerlukan 10 saat sahaja! Sekejap je kan. So bagi sesiapa yang selalu husband korang tarik muka sebab bersiap lama naw tu, kena beli dan try Bokitta Hijab. Kalau agak-agak terlambat bangun pagi nak ke pejabat tu, dengan Bokitta Hijab dah boleh jimatkan masa untuk pakai hijab. Penyelesaian kepada masalah lambat bersiap tu. hehehe. 

Bokitta Hijab ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu bahagian inner (dalam) dan bahagian shawl (luar). Pakaikan bahagian inner terlebih dahulu dan kemudian sarung bahagian shawl pada bahagian luar seperti gambar berikut. Mudah je kan?



Bukan itu sahaja, para pembeli juga diberikan beberapa pilihan rekaan pinless hijab keluaran Bokitta ini. Setiap rekaan yang ditawarkan adalah berbeza dari segi labuh dan panjang lilitan shawl tersebut. Oleh itu pembeli boleh memilih rekaan tudung mengikut citarasa masing-masing. Dari segi labuh Insha ALLAH menepati syariat. Alhamdulillah.

Selain boleh korang miliki secara langsung di Butik Bokitta Hijab dan di stokis-stokis berhampiran, koleksi Bokitta Hijab ini juga boleh korang beli secara online di portal online popular, ZALORA Malaysia. ZALORA menyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma terus ke rumah anda serta beberapa kaedah pembayaran yang selamat termasuklah cash on delivery di kawasan-kawasan tertentu. 

Ha semua senang kan. Langkah-langkah nak pakai Bokitta Hijab senang dan mudah, nak shopping di Zalora Malaysia pun senang kan. So, apa tunggu lagi. Jangan berlengah untuk dapatkan koleksi Bokitta Hijab di laman web Zalora Malaysia. 


Tuesday, August 23, 2016

Raya office

Assalamualaikum post ni dah lama tersadai dalam list draft. Arini baru sempat nak abiskan. Masih cite sambutan raya. Kali ni cite pasal jamuan raya kat office pulak. Tahun ni banyak tol dapat jemputan 'open office'. Kat Bangunan Galeria ni je pun dah hari-hari ada jemputan. Memang kembali menternak lemak la jawabnye. huhuhu. 

Tahun ni gak wat pertama kalinye kami yang Pegawai Kader di luar JKr dijemput ke jamuan raya Cawangan Kontrak dan Ukur Bahan (CKUB), JKR. Selalu diorang jemput bos-bos je. Tahun ni kami yang 'buruh kasar' ni pun diorang jemput gak. Makan punye pasal mesti la pergi kan. Macam-macam menu ada. Boleh gak jumpe kawan-kawan kat office lama. Kira mini reunion jugak la. hahaha.



Reunion dengan kengkawan lama kat CKBA. Ni pun tak cukup korum lagi ni. 


Dengan officemate sekarang. Bos dengan x-boss pun join sekali. 

Bila dah nak hujung-hujung raya, tak ketinggalan office saya bertugas sekarang buat Jamuan Raya. Tapi tahun ni tak panggil ramai orang. Buat secara tertutup. So kita-kita je la. Macam biasa menu kitorang buat pot luck. Ada macam-macam menu. Sampai ada yang tak sempat nak rasa. Dah banyak sangat. Unit saya bawa Kebab (bos order), cheesetart (saya bawak), ice cream potong dan buah & marshmellow. Buah tu patutnya kitorang nak dip dalam chocolate fountain. Tapi disebabkan berlakunya sedikit masalah teknikal, chocolate tuk fountain tak jadi. Sudahnye guna chocolate hershey's saje. hahaha.

Pengarah tengah bagi ucapan


Red team yaww. Kitorang pilih colour merah tuk pakai sedondon. Sibe bek sume pun ada baju colour merah.

Unit kami dengan bos2 besar


Mentang-mentang kije handle projek sawah padi. Suka naw background sawah padi ni.


Ladies. Bos je tak join.





Fefeeling lepak tepi sawah ke camne ni. hahaha.

Punye la macam-macam makan sampai saya kena cirit birit. Malam tu bape kali saya berulang ke toilet. dah rasa macam nak angkut bantal je dalam toilet. hahaha. MC esoknye.  hohoho. Apa ntah le yang tersilap makan. Sib bek le tak melarat. Sehari je kena cirit birit. Sebab esoknye tu saya kena outstation ke Terengganu.


Wednesday, August 10, 2016

Kisah raya 2016

Assalamualaikum w.b.t

Semalam dah update pasal cerita basi Mr.Teddy kena demam denggi. Hari ni kita update cerita pasal cerita basi sambutan Aidilfitri 2016 pulak. Tahun ni tahun pertama beraya kat rumah sendiri. Perasaan tu excited gile kot. Nak mood deko-deko kononnye. Macam-macam dah ada dalam plan. Tetiba Mr.Teddy tak sihat pulak. huhuhu. Tak pe lah percaturan Allah. Adalah hikmahnye tu. Kita buat mana yang seadanya je la. Mood raya pun dah tak berapa nak ada bila Mr.Teddy tengah tak sihat.

Rumah kitorang ni banyak nau colour grey kan. Macam tak naik je. Mula-mula tu blur gak nak match kan dengan colour apa especially kat area ruang tamu ni. Saya ni tak pandai sangat bab-bab ni (read : deko). Terus pm Nana (Tuan belog Rahsia Hatiku) kat Telegram minta idea n pandangan. Daripada nak match colour apa, nak beli cushion sampai le ke nak susun perabot kat living hall tanya camne nak wat kat Nana. Thanks a lot Nana. Sudi melayan soalan-soalan daku yang blur ni. hehee. 

Taraaa. Ni le hasilnye. Theme jadi grey purple. 

Plan asalnya cadang nak tido umah mak malam raya tu. Walaupun jarak 15 minit je tetap gak nak tido umah mak. hahaha. Kekonon nak rasa kemeriahan le bila berkumpul reramai tu. Umah mak selalu malam-malam raya havoc sket. Pastu tetiba tuko plan pulak tak jadi tido umah mak sebab banyak bende yang tak settle lagi. Dengan nak kemas umah sket-sket. Packing barang lagi. Sudahnya pagi-pagi raya tu kitorang gerak ke rumah mak. Sib bek umah mak dah dekat. hehehe.

Dua beradik ni dah siap. Main-main dulu berdua.

Tahun ni family kecik kitorang theme baju colour pink. Baju saya sedondon dengan adik beradik, kakak-kakak ipar & anak-anak buah perempuan. Mr.Teddy recycle je time kenduri adik ipar, Tyra. Baju bebudak beli dekat Plaza PKNS Shah Alam. Asalnya nak carik soft pink. Puas carik berapa kali ronda tak jumpe. Dah last minute tu belasah je la pink yang ada. hahaha. Dah le cik abang Afkar refuse nak pakai baju pink hokay. Aduhai anak bujang sorang ni. Pink for girl katenye. Sudahnye pujuk cakap Babah pun pakai pink. Tunjuk le baju pink Babah. Memandangkan Babah idola, so nak le dia pakai. Eh tak pe la cite pun dah agak basi kan. Apa kata tengok je la gambo.

Gambar sekeluarga. Tahun ni semenggah sket. Tak banyak sangat take amik. Masing-masing mood ada baik. Kalau tak tu ya hampun bersilat ajak bergambar.

Dengan bonda tersayang. Tengok le tu si Faris Afkar. 

Family besar saya...Afham, why so serious???

Ada orang kata muka kitorang sama. Sama ke. hehehe. Ni anak buah saya. Anak Alang yang sulung.

Dengan anak-anak buah n adik saya, Wahidah (tudung kuning). Anak-anak buah dah nak sama beso dengan mak cik dorang dah.



Time ni nak g beraya umah Pak Lang kitorang. Posing dulu dalam kete dengan Uda, Kak Cik, Wahidah n si kecik Iman.

Lepas balik daru rumah Pak Lang, kami ke spital pulak nak amik darah Mr.Teddy

Tengok ha. Baju melayu dengan sampin lengkap. Sementara nak tunggu ward. SIb bek tak lama nak tunggu ward.

Dah dapat bed. 

Tu je gambo yang ado. Sebab tak beraya sangat kan. Sampai raya ketiga teman Mr. Teddy kat ward. Lepas tu balik Slim River sampai hari Isnin. Tu pun tak banyak sangat umah kitorang cover sebab Mr.Teddy tak berapa nak sihat sangat lagi. Balik kampung Melaka pun kami tak join, sebab turn balik Slim. Kalau tak plan asal nak balik Slim raya kedua tu. Tahun ni baraan raya umah kengkawan Kedok pun tak dapat join.huhuhu. Tu je la cerita raya yang tak berapa nak raya.



Tuesday, August 9, 2016

Mr. Teddy Demam Denggi

Assalamualaikum w.b.t

Skang ni sokmo le update cerita basi. huhuhu. Ni pun kira cerita basi gak. Cerita sedih beberapa hari sebelum hari raya. Tak habis cite accident, Mr.Teddy kena demam denggi pulak. huhuhu. Hari Jumaat sebelum minggu raya tu balik dari kerja Mr.Teddy ngadu dia demam. Saya rasa badan dia fuh mak aii panasnya. Otw balik tu saya ajak dia singgah Klinik dulu. Kalau ikutkan dia tak nak singgah. Time tu dah pukul 6 lebih, dia still puasa. Sayang nak berbuka dia cakap. Tapi saya paksa gak ajak singgah. Sebab nampak dia macam dah tak larat sangat. Time-time ni le rasa nyesal pulak tak pandai drive. Lesen wat gantung dalam frame je. At least bila Mr.Teddy tak larat boleh le gak saya tolong ganti drive. Ni bila dah tak boleh drive, hmm apa yang boleh tolong. Tolong tenangkan dia yang tengah tak sihat tu je la. huhuhu. Sampai klinik doktor check memang tinggi le temperature tu. Kena cucuk sedas ubat. Yang lawaknya kitorang singgah klinik yang Angah saya kije. pastu kalau bab cucuk-cucuk ni mestile nurse yang kena tolong doktor kan, Mr,.Teddy boleh pulak request tak nak Angah tengok. hahaha. Malu le tu dengan kakak ipar. kekeke. 

Balik dari klinik tu nampak dia ok. Hari Sabtu dia demam balik and still mc. Kitorang plan nak balik ke Slim River since raya tahun ni turn Klang. Bila dia dah ok sket kitorang pun bergerak balik ke Slim River. Petang sampai Slim tu dia start demam balik. Memang demam beria. Tak larat nak buat apa-apa. Terbaring je. Saya keep on sponging je dia. Pastu paksa dia mandi air suam bagi keluar panas tu. Mata dah start merah time tu. Saya dah suspect dia demam denggi. Sebab before ni dia pernah kena dah denggi. Nampak macam ada tanda-tanda tu. Lepas Subuh hari Ahad, saya paksa dia g hospital. Ayah Mertua bawak dia pergi emergency Hospital Slim River. Mula-mula tu dorang suspect kencing tikus. Bila wat test, Alhamdulillah xde. Platlet drop 170. Doktor suspect denggi. Tak kena tahan ward, kena drip air pastu boleh balik rumah. Kena datang balik Klinik Kesihatan untuk check darah. Keadaan dia still lemah time tu. Memang terbaring je. SIb bek le kat rumah mertua, so dorang boleh tolong tengokkan bebudak. Time ni saya dah discuss dengan Mr.Teddy tak yah la balik Klang. Raya je kat Slim River. Lagipun dah camtu keadaan dia memang dah ke laut le mood beraya. Call mak, mak pun cakap tak kisah. Sebab risau dia tak larat nak drive kete balik Klang. Tapi Mr.Teddy suh hold dulu. Tengok keadaan dia macam mana nanti.

Hari Isnin, g Klinik Kesihatan Slim River repeat test balik. Platlet drop lagi jadi 140. Pastu reading yang lain pun tak berapa cun. Doktor confirmkan kena denggi. Kena drip air, tak kena warded.  Kena repeat test lagi esoknye. Doktor pesan minum air banyak-banyak. Keadaan dia getting better. Dia cakap dia larat nak drive balik Klang. So kami pun balik ke Klang. 

Ni time kena drip kat Klinik Kesihatan Slim River.

Hari Selasa, hari kelima still ada demam. Tapi dah tak seteruk yang hari sebelum-sebelum. Badan still lemah-lemah lagi. Tapi nafas dia tetiba jadi laju. Risau gile saya. Suruh dia inform kat doktor time check darah. Repeat amik darah kat Klinik Kesihatan Pandamaran. Platlet drop lagi 120. Kena repeat lagi amik darah buat kesekian kalinya. Doktor bagitau kalau below 100 kena admit ward. Doktor suh le dia try macam-macam tips nak bagi platlet naik. Kami mencarik ketam nak buat sup, tapi tak jumpe. Musim nak raya kot mana nak ada ketamnye. Pastu ada yang suh try jus daun betik. Alhamdulillah jumpa. Pastu minum 100 plus lagi. Saya update kat fb pasal Mr.Teddy, ramai yang share tips untuk demam denggi. Mana yang boleh try tu, Mr.Teddy try. Nak sihat punya pasal. Tq semua kawan-kawan. 

Hari Rabu, hari pertama raya. Mr.Teddy kena repeat test darah lagi. Hari ni hari penentuan kalau below 100, Mr.Teddy kena admit ward. Tanya dia bila nak pergi amik test. Mr.Teddy cakap tak pe kita raya dulu. Punya lah nak happykan hati isteri dia, bagi can beraya dulu. Tapi sebenarnya dia tak larat sangat. huhuhu. So dalam tengah hari sket kami ke Hospital Klang. Anak-anak tinggal. Dup dap je jantung ni nak tunggu result darah dia. Tapi macam dah ready je in case kena tahan ward. Sebab tengok pattern result darah makin drop je. Bila result dah kuar, memang betul result platlet makin drop and reading yang lain-lain pun tak cun. Kena lah tahan ward di hari raya pertama. huhuhu. Tapi bila fikir balik kitorang try positif je la. Sebab ada orang lain tu yang sama-sama dalam ward, tak sempat pun nak beraya kat umah. Dalam ward kena drip. Pastu dorang monitor kuantiti intake air dengan yang keluar. Setiap bape jam akan kena amik darah. Mr.Teddy cakap dia tak tido malam sangat pun. Sebab baru nak terlelap dah kena kejut.Alololo shian dia tu. Mak saya watkan Mr.Teddy sup ketam. Dapat gak ketam di hari raya kedua. Pastu nak minum jus daun betik kat spital tak boleh rupanya. Mr.Teddy cakap doktor tak bagi. Doktor cakap jus daun betik ni boleh kacau result darah. Tak tau le camne tu. So minum nyorok-nyorok dia. Air isotonik tu memang banyak la dia minum. Alhamdulillah kali ni kena Denggi tak lama dia dalam ward. Hari ketiga dah boleh discharge. Lega rasanya bila dia dah boleh keluar ward. Cumanya after seminggu kena repeat balik test darah.

Tunggu result darah. Kemain ha orang tu serah diri kat spital lengkap berbaju melayu dengan sampin.

Hai la nyamuk. Kenapa awak suka geget abang sayang kite ni eh. huhuhu (Abaikan le budak pipi tembam macam simpan pau tu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...