Monday, July 13, 2015

Tips Menyusukan Anak Ketika Pergi Beraya

Assalamualaikum w.b.t

Time raya kita mesti banyak menziarah rumah sedara-sedara kan. Mesti ada yang risau camne nak nak breastfeeding time g beraya tu kan. Saya dulu pun time 1st tiem raya dengan Afkar pun duk la risau camne nak bf in public time pergi beraya. Baca kat sini ada share tips menyusukan anak di tempat awam. Boleh kita amalkan bersama. Info yang sangat berguna terutama bagi mak-mak yang mengalami 1st experience. Saya sendiri pun amalkan tips yang sama untuk memudahkan breastfeeding.

Untuk raya saya tempah nursing kurung dan nursing blouse. Nursing blouse boleh beli or tempah dekat igshop fynaa.bymumnaila. Tapi nak raya ni tempahan dah tutup la ye. Serious sangat selesa dengan blouse yang saya beli. Kalau nak cari nursing jubah boleh beli dengan igshop: moreena.boutique. Pun best gak. Design-design semua menggoda. Korang search je kat ig. Dua ig ni memang recommend untuk korang beli. Service pun terbaik. Jahitan pun kemas. Yang penting harga berpatutan. Ni pengalaman sendiri pakai ni. Kalau baju yang bukan nursing friendly saya akan pakai inner nursing kat dalam. Shawl pun pakai yang boleh menutup aset. So mudah nak menyusu sambil tu aurat kita pun terjaga. Tapi macam tahun ni ada beberapa baju yang saya tempah kurung moden sebab kain yang jenis siap ada sulam tu kan. Kena stand by nursing cover la nampaknya. 

Fynaa,bymumnaila. Ha menggoda kan design-design. Untuk raya harap maaf owner inform tempahan dah tutup.


Ni pulak ps ig moreena.boutique. Memggoda jugak kan. Lap air liur dulu. hehehe.


Nursing bra memang saya rasa wajib bagi setiap ibu yang menyusu. Sangat mudah. Macam ibu cergas  cakap la senang nak selak, senang nak unlock, senang nak bukak. Pakai sebelah tangan. Kalau bab brand yang elok ikut pengalaman saya sendiri fabulousmom n autumnz. Tapi ada jenis-jenis la yang best. Kalau macam autumnz yang best moulded bra.

Lagi satu tips yang sangat berguna ibu cergas share menyusukan anak sekerap mungkin. Macam saya sendiri, asal naik kete je memang terus sumbat. Macam Afham ni ada peel sket kekadang depan orang ramai dia tak nak minum susu. So bila naik kete je, saya terus directfeed. Bukan setakat time nak beraya je. Kalau nak g shopping ke mana-mana memang macam tu. So jarang sangat saya akan singgah nursing room tuk bagi dia susu. Sebab selalunya dia dah kenyang. Tak ada cranky nak susu kat tempat public. Tapi kekadang datang gak angin nak minum susu tu kat public, as long as pakai baju nursing insyaALLAH mudah je.

Sumber : Ibucergas


Saturday, July 11, 2015

Persiapan Raya 2015

Assalamualaikum w.b.t

Pejam celik pejam celik dah nak sampai ke hujung Ramadhan. Lebih kurang seminggu lagi nak Syawal. Ala nanti mesti rindu kat bulan Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan. Alhamdulillah Ramadhan kali ni kami banyak masak kat rumah. Boleh kira berapa kali je pergi bazaar. Selalunya hari Sabtu or Ahad tu kitorang dah duduk discuss menu minggu akan datang. So senang Mr. Teddy nak beli barang. Balik kije terus bersilat kat dapur. Jimat pun jimat. Bazaar Ramadhan skang mahal la. huhuhu. Kalau dapat yang menepati citarasa tu Alhamdulillah. Kalau dapat yang hmmmm (krik...krik...). Dah nak penghujung Ramadhan ni, macam mana pulak persiapan Syawal.

Persiapan mengemas rumah almost done. Tinggal weekend ni nak panggil part time maid datang tolong cuci-cuci. Monday hari tu EL pasal kes deep freezer ter'defrost' tu, terus amik kesempatan kemas rumah. Langsir-langsir sume dah cabut n hantar dobi tuk basuh. Konon nak tukar langsir baru tuk tingkap, tapi memandangkan zaman GST ni tengok harga langsir pun ahdoiyanyepun. Kirim salam je la tukar langsir. Kita hantar dobi je la yang sedia ada. Dua hari dah siap. Bahaha. Habuk-habuk dah buang sket-sket. Nanti nak minta tolong Bibik sambung sket-sket lagi. Furniture yang beberapa kerat pun dah di susun atur semula. Chewah. Siap susun atur koooo. Tak ada la gempak mana pun. kekeke.

Kuih raya pulak tahun ni as usual kita tunjuk je la. Konon nak buat 'topia' (read : popia) nestum. Sebab aitu, kat sekolah Afkar ada wat popia nestum ni. Tu memang favorite Afkar. Balik ke rumah duk la cite "Umi, Afkar wat topia". Topia pun boleh la. kekeke. Tapi masa tak begitu mengizinkan, tak sempat la. Sorry Afkar, next time eh. So dah selamat le mengorder beberapa jenis untuk rumah sendiri, rumah Mak Klang n rumah Mak Slim. Tak lupa untuk Teacher Afkar n Mama Afham. Tahun ni bagi kuih raya je.

Baju-baju raya pun dah settle. Mr,Teddy dah warning no more shopping. Bahek la Menteri Kewangan saya. hahaha. Orang cite pasal Lazada sale ke apa kita terpaksa tutup mata, Walaupun ada beberapa item yang dah add to cart tapi tak check out-check out. kekeke. Bab baju bajan ni lebih ke anak sebenarnya. Baju-baju raya anak dah shopping time Sogo Member's sale aritu before puasa. Gigih mak mencutikan diri. Baju melayu budak-budak pun dah beli kat Bazaar Warta Bangi. Tapi terasa mahal yang hamat. Sebab dulu kat Jalan TAR below RM50 pun dah boleh dapat. huhuhu. Terus terasa lahai untung lak dulu kije KL dekat dengan Jln TAR senang shopping. Banyak pilihan n murah-murah ler gak. Ni nak carik yang below Rm50 nan hado. Mr.Teddy dah malas nak pening suh beli je la. Dah la baju Melayu Afham gedobos kemain. Budak ni kan bam bam so badan dia muat, tapi labuh baju, seluar n lengan baju terlebih-lebih. Nak hantar kat Wawa 'alter'kan. Tahun ni beli sandle je baru tuk budak-budak pakai raya. Tuk Afkar ada kasut Ben 10 yang dah beli. Pakai sekali je time pergi trip aritu. Pakai je la ye nak time raya. Afham lak payah nak carik kasut. Sebab kaki dia tembam. Sandle pun pakai saiz 26. Kasut-kasut abang banyak dia tak dapat nak pakai. Baju Mr.Teddy pun dah settle beli kat Jusco. Baju saya lak ada yang beli online, beli kat kawan office n tempah kat tailor. Yang tempah tu pun kain dari tahun lepas punya. Baru tahun ni hantar kat tailor. Tu pun last minute gak. Sib baik ada tailor yang nak amik tempahan lagi. Tapi lom siap lagi ni. Jangan tak ada baju raya udah la ye.hehehe.

Turn beraya tahun ni, kita balik Slim River. Memandangkan cuti tak banyak, maybe petang raya tu la baru kitorang balik. Sebab after raya tu school Afkar cuti seminggu. Dah kena cuti bergilir dengan Mr.Teddy jaga anak-anak. As usual raya kedua akan balik beraya di Klang pulak. Semoga perjalanan kita semua dipermudahkan dan selamat sampai ke destinasi masing-masing.


Wednesday, July 8, 2015

Bila Stok Frozen EBM Mencair

Assalamualaikum w.b.t

Arini nak share cite sedih. Boleh dikatakan dugaan terbesar la sepanjang breastfeeding journey dengan anak-anak. Before ni saya sangat risau if jadi black out kat rumah. Sebab terbayang-bayang stok susu kat rumah. Pernah la black out tuk beberapa jam, n selalunya Alhamdulillah susu selamat dalam Deep Freezer. Jangan bukak katup freezer kalau tengah black out tu. 

Saya tak pernah terfikir pasal anak yang bijak sorang ni akan main suis deep freezer. Huhu. Sebab suis tu bawah meja. Kira terlindung la. Nak dijadikan cite si bijak ni dah g tutup suis deep freezer. Huwaaa. Apa lagi la yang Umi dia mampu buat. Menangis je la. Afham...afham...


I am sorry Umi. Saya dah buat Umi menangis.

Tak tau la bila Afham buat kije. Tapi memang xde suspect lain. Sebab Afham je yang rajin masuk bawah meja tu nak ambil ball. Dalam nak ambil ball agaknya dia main sekali suis. Alahai anak. Umi anggap tu bukan rezeki kita. So nampaknya Umi kena lebih gigih mengepam lepas ni. Chaiyok...chaiyok...

Saya mula tersedar time nak ambil stok pagi Isnin tu. Selalunya saya akan defrost frozen ebm malamnya. Kebetulan time tu baru balik dari Klang so macam penat-penat sket,saya buat esok paginya. Bila buka Deep Freezer, eh kenapa ice kat dinding Deep Freezer ni sume nye runtuh...Tapi Deep Freezer still sejuk. Saya terus jerit panggil Mr. Teddy, saya ingat Deep Freezer kitorang rosak. Mr. Teddy tengok bawah meja,suis dah kena tutup daa. 

Time tu x check lagi stok yang rosak. Saya terus terduduk, nangis beria. Mengongoi saya nangis. Punya la rasa down. Mr. Teddy duk pujuk-pujuk tetap menangis. Stok memang dah tak banyak sangat macam dulu. Ada dua bungkus plastik. Satu bungkus stok bulan 5,satu bungkus stok bulan 6. Pastu Mr. Teddy check satu-satu stok yang dalam plastik bulan 5. Sebab yang tu kat bah. atas dan saya tengah guna stok yang tu. Mr. Teddy kata "Yang yang ni ok lagi yang. Tak defrost". Terus bersinar balik muka bila dengar Mr. Teddy cakap camtu. Alhamdulillah. Stok bulan 5 selamat. Mr. Teddy kuarkan plastik bulan 5, n tengok yang stok bulan 6 punya. Bulan 6 punya memang tak dapat diselamatkan.Sebab bila ice kat dinding deep freezer tu runtuh n mencair, jadi stok bulan 6 tu terendam dalam ice yang cair. Ada dalam 6 botol je yang still belum defrost. Yang lain abis. Sumenye cair. Ada yang cair byk,ada yg cair sket. Yang yang cair sket tu pun xberani nk guna. Tak tau bila dia start mencair kan. Ebm frozen yang dah dicairkan perlu guna within 24hrs. So 6 botol yang belum defrost tu saya terus guna tuk bekal Afham hari tu.  Mr. Teddy yang settlekan kemas Deep Freezer. Buang ice semua. Saya dah sakit kepala. Nangis beria sangat. Drama betul. Haha.


Punya bersih macam baru beli. Hoho. Sejak beli tak pernah defrost. 


Keadaan deep freezer skang. Ada stok sket je. Huhu. Xpe...xpe. Jangan putus semangat. 


Bila dah jadi macam ni,mula-mula tu rasa down sangat. Selalu kalau susu tumpah sket pun saya dah nangis,ni lebih kurang ada dalam 100 oz kot. Kalau ada yang nak cakap tak banyak mana,bagi saya tetap banyak. Bukan senang nak dapat. Effort kita. Lagila nangis macam kan hape. Mr. Teddy pujuk-pujuk,bagi moral support. Barulah ok sket. Ada hikmahnya la tu dalam apa yang jadi. Pastu teringat time Afkar dulu pun pernah gak saya ada dalam fasa tak de stok. Pam arini untuk esok. InsyaALLAH ada rezeki untuk Afham. Saya kena lebih gigih mengepam lepas ni. Kalau sebelum ni saya tak mengepam kat rumah,ni dah start mengepam.  Semoga ada rezeki yang berterusan untuk Afham. Alhamdulillah juga saya dikelilingi kawan-kawan yang mengepam. Kegigihan diorang bertambah menaikkan semangat saya. Semoga perjalanan penyusuan kita dipermudahkan. Amin.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...