Friday, April 17, 2015

#havocgambang di Bukit Gambang Resort City

Assalamualaikum w.b.t

Dekat 2 minggu dah balik dari Gambang baru nak update blog pasal g Gambang. Daaaasaaarr. hahaha. Trip g Gambang ni wajib update dalam blog sebab g  berjalan dengan group kesayangan. Chewah. Selalu gathering kitorang kat Kidzoona or birthday party anak-anak, kali ni kita pergi bercuti pulak. Yeah!!! Alhamdulillah semua berjalan lancar. Lama ni kitorang plan dari awal tahun lagi. Ada 11 family yang join #havocgambang so korang boleh agak la kan camne havocnya. Dengan mak-mak, dengan bapak-bapak, dengan anak-anak. Saya hujung-hujung dah macam tak jadi join sebab Mr.Teddy kena kerja. Dah huwaaa (tears) sedih-sedih tak dapat join. Pastu tetiba eh jadi join pulak. Apalagi jom la kita enjoy!!! Kitorang siap ada tshirt rasmi hokey. Sedap woo kain tshirt ni. Afkar n Mr.Teddy duk ulang pakai kat umah.



Kitorang stay kat Arabian Bay Resort dalam Bukit Gambang Resort City. Yang lain-lain ada yang stay hotel n ada gak yang stay kat Homestay. Hari Sabtu tu lepas sampai Gambang kitorang g isi perut dulu, pastu baru check in hotel. Then masuk bilik jap tukar-tukar baju, terus ke theme park sebab kitorang tak beli tiket lagi. Tiket untuk theme park kitorang beli yang combo Safari + Water park untuk Adult RM 55.00, for child RM 40.00. Tu Harga untuk hotel guest, just tunjuk Room Card time nak beli. Kalau walk in guest harga lain. Afkar kena  charge sebab tinggi lebih 90cm. 

Bila sampai Safari, kitorang masuk dalam dulu. Cadangnya nak tunggu yang lain-lain kat dalam, Sudahnya Afkar Babah sebenarnyabila dah nampak tram tak sabo-sabo nak naik. Kitorang naik tram je nak ke Eagle Station. Bayo RM 1. So tak ada la dapat jenjalan  yang kat area Foreign Village dengan Forest Land. Dari Eagle Station berjalan pulak ke Savannah Station nak naik tram masuk Savannah. Jauh gak tu jalannya. hehehe. Sebab cam berbukit sket. Kitorang saing ngan Etty masuk Savannah. Afkar n Afham boleh belasah tido pulak dalam tram. So Mak Pak je la yang beria dengar explanation dengan menengok haiwan yang nan hado. hahaha. Mr.Teddy tayang muka boring je. kekeke. Sekali dah abis round Savannah selisih lak dengan dorang yang lain-lain. So saya n Etty repeat naik tram masuk Savannah. bahaha. Naik hapal kitorang script yang adik tu explain. Pastu malam pun ada Night Safari, tapi masing-masing dah kepenatan sume tak larat nak masuk.


Posing 3 beranak dulu

Ni repeat kali kedua naik tram masuk Savannah dengan yang lain-lain

Dengan Mak Etty


Gang bapak-bapak



Gang mak-mak

Malam tu aktiviti bebas. Kitorang g lepak kat homestay yang diorang duduk. Ok gak aktiviti santai-santai gitu. Sembang-sembang, makan-makan. Sebab siang tu dah pack kan.

Aktiviti santai di malam hari

Anak-anak berkumpul

Esoknya pas breakfast terus check out dan serang Water Park. Afkar dengan Babah dah jumpa Water Park terus lupa diri. Kemain lagi dua beranak tu. Afkar suka sangat main kat slide yang ada fish besar muntahkan air tu. Saya handle Afham. Yang Afham dah ngantuk tapi Umi dia paksa masuk air, sudahnya terlelap atas pelampung. kahkahkah. Sebenarnya macam-macam gak ada kat Water Park ni, tapi memandangkan berana kecik, so banyak benda tak dapat nak explore. Kitorang banyak lepak kat Coco Beach n pool yang dekat dengan kabana yang diorang sewa. Kabana tu strategik gak kat tempat redup. Sedap anak-anak beradu. Lama gak la berendam masing-masing dalam kolam. Afkar sampai kembung perut, berapa gelen ntah air kolam dia dah telan. Sampai Babah paksa muntah.

Posing reramai


Gotcha!!! Budak tu sampai terlelap ha...




Nah...Close up sket



\
Dua beranak dak jumpa air kemain lagi



Anak-anak ketiduran. Kabana ni redup.

Lepas dah kuar dari Water Park, ada buat tukar-tukar hadiah. Dah tetapkan harga RM50 tuk hadiah. Hadiah best-best gak. Saya dapat pan Tefal daripada Tmah. Dah rasmi pon. Tq Tmah. Saya lak bagi kat Kak Mi 2 tier cake stand. Hope Kak Mi sukalah hadiah yang tak seberapa tu. Chewah.

With Kak Mi

Tq Tmah pan tefal=)

Photo group sebelum balik

Gambo-gambo banyak saya cilok kat Telegram yang diorang share. Tq tau korang. Saya tak banyak dapat amik gambo. huhuhu. Apa pun Saya n family enjoy sangat dengan trip kali ni. Best gak sekali sekala buat. Rapatkan lagi ukhuwah. Daripada mak-mak berkawan, dah bapak-bapak pulak jadi gang. Hopefully berkekalan la sampai bebila. Mr.Teddy pun nampak ok dengan gang bapak-bapak walaupun kat water park tu tak dapat nak join sangat dia kena handle Afkar. Tu dia cakap rugi tu banyak benda dia tak dapat nak explore. Yang saya pulak memang surrender nak handle Afkar dalam air. Terlebih berani budak bertuah sorang tu. Babah dia hilang kejap dengan Ajib, husband Etty dia boleh saja-saja buat tenggelam. Berlari saya gi nak tangkap dia. Tinggal Afham kat Etty. So next trip nak #havoc kat mana pulak. Tungguuuuu. 


Monday, April 13, 2015

Setelah hampir 4 bulan Sekolah

Assalamualaikum w.b.t

Ni dah masuk bulan April, lebih kurang dah 4 bulan lebih le gak Afkar start sekolah. Ada apa-apa perubahan tak agak-agak sejak dia sekolah. Baaaanyak. Ada yang positif, ada yang negatif.

Antara yang positif Afkar dah boleh buat ayat dalam Bahasa Melayu. Alhamdulillah. Dulu saya punya risau Afkar tak pandai cakap sampai bawa Afkar jumpa speech therapist. Ada kan share kat sini. Dah sekarang ni mulut macam bertih jagung. hahaha. Seronok buat borak. Tapi kena dengar betul-betul sebab dia still pelat. Chocolate jadi 'chonet'. Spender jadi 'sander'. Jenuh gak kekadang tu nak memahamkan. Saya selalu jadi translater. Sebab Babah selalu tak faham. Kalau g kedai, dia akan tawaf satu kedai n tanya kat Babah setiap barang dalam kedai "Bah, what is this?" "Bah, apa ni?" "Bah, ni buku ke?" dah jenuh pulak Babah nak menjawab. Pastu perkataan Bahasa Melayu dia makin bertambah. Dah tak jadi Mat Saleh celop dah. Sampai aritu cousin dia cakap "Eh Afkar dah pandai cakap Melayu". Ye la sebelum ni kan budak-budak ni kena speaking dengan dia. hehee. Bajet celop sangat tau.

Loyar buruk pun dah pandai skang ni. hahaha. Ada sekali tu dia melawak pasal 'Ba ba Black Sheep'. Sekarang ni Afkar tukar panggil Babah jadi Abah. Pastu saya nak betulkan la panggil Babah. "Baaaa Bah"Afkar jawab apa tau."Baa bah. Ha?Baba black sheep ke?"pastu sambung nyanyi "Baba black sheep have u any wool. Yes sir yes sir 3 bags full." Hahaha. Deep tu nak. Memang deep. Terus tergelak. Tau r babah awak memang 'black'. Pastu sambil nyanyi sambil dia jeling-jeling kat Babah nak tengok reaksi Babah dia. Pastu semua benda dia nak buat sendiri. Umi dia yang terlebih protective ni memang menjerit saje la kat dia. Bila kita nak tolong buatkan, dia akan cakap "Jap...jap". Dia nak buat sendiri.

Sejak sekolah, Afkar tidur awal. Pukul 10 dia dah nak tidur. Kekadang lagi awal dah terlelap. Tak ada dah la nak tunggu dia depan TV selagi tak Elmo tak nak tido. Dia pun dah kurang tengok TV sekarang ni. Sebab dah tido awal kan. Dulu kan Afkar ni kira 'addict' la gak dekat HP. Duk main education apps yang ada dalam hp saya. Pastu ada sekali tu sampai dia tahu layan video kat Youtube. Saya punya la risau. Takut Afkar terclick link yang lain-lain je. Mula-mula elok tengok ABC ke apa, pastu dah g tengok video yang Surprise Egg. Selalu jadi bila ada Wifi. Kalau kat umah kitorang, memang saya off data. Sekarang ni Alhamdulillah dah tak lagi. Tapi kan, kalau nak cakap tak elok tu sebenarnya Afkar banyak gak belajar dari education apps yang ada dalam hp tau. So atas masing-masing la kot kan.

Sejak sekolah gak Afkar dah suka berus gigi. Kalau time mandi tu tau je la dia minta berus gigi. Kalau tak dulu bersilat nak suh gosok gigi. Ada sekali tu sampai ngigau-ngigau gosok gigi dalam tido. hahaha. Siang tu dia ada check gigi kat sekolah ngan nurse. Kena ceramah kot gigi teruk sangat. Gigi depan Afkar kan rosak teruk. Pastu malam tu tido dalam pukul 4 pagi gitu kot dia terjaga minta air kat babah nak air. Babah bagi air. Dia buat gaya kumur-kumur pastu dia luahkan atas tilam. Babah tanya "Nape Afkar?" Afkar jawab "Ok dah brush teeth". Pastu sambung tido balik. hahahaha.



Ni time Nurse datang check gigi kat sekolah


Afkar skang ni dah free diapers kecuali waktu malam time nak tido. Lama gak benornya kitorang train. Sebab ada weekend dua hari je. Accident tercicir tu tak payah cakap la. Hangin je Babah dia. hahaha. Dia boleh je cakap tau, tapi kalau dia tengah ralit main or tengok tv memang la accident. Dah tu bila kita duk tanya dia "Afkar nak kencing tak?" Pandai pulak tu marah. Tapi memang zikir je Afkar nak kencing bagitau Umi tau. Pastu kalau dia berjaya kencing kat toilet saya tepuk-tepuk tangan. Bila tetiba dia nak pakai pampers cakap kat dia "Ni pampers Afham. Abang Afkar dah besar kan. Dah tak pakai pampers kan". Pastu saya belikan spender yang ada gambar Thomas Train dengan Cars. Dia suka pakai spender yang ada corak. Terus automatik dia reject pampers. Saya buat je semua tips yang kengkawan share. hehehe. Bila dah lulus kat rumah baru cakap kat teacher dia yang Afkar dah free diapers. So teacher pun sambung train kat sekolah. Kira berterusan la. Dah settle hal potty train, timbul lagi satu masalah. Mula-mula tu dia gayat nak membuang kat toilet bowl. Dah Umi n Babah dia kena jadi IWK kutip najis dia. hohoho. Pastu bila dah ok gayat, ada sekali tu time tengah mandi dia nampak lizard. Dia g jirus lizard masuk dalam toilet bowl. Dah lepas tu nak membuang takut balik cangkung kat toilet bowl. Dia cakap lizard ada dalam tu. hahaha. Sudahnya g sekolah teacher dia pujuk agaknya, skang dah ok balik.

Lagi apa eh?Ha Afkar dah kurang minum susu. Maybe kat sekolah ada jadual kot. So kalau kat rumah pun dia dah sangat jarang minum susu. Selalu time nak tido. Tu pun kekadang dia minta susu, pastu by the time siap bancuh susu dia dah terlelap dulu. Skang dia dah request minum susu guna cawan. Tak nak botol susu. And yang happynya bila dia dah kurang minum susu dia berselera makan nasi. Alhamdulillah. Dia suka makan berulang.

Perangai?Hmmm. Bab tantrum tu ada jugak. Pujuk je la yang boleh. Kekadang tu hangin gak sebab dia nak kita ikut cakap dia je. Mr.Teddy kata penangan gigi atas macam Umi dia. Sabo je la kan. Ada kaitan ke. Yang sebenarnya Afkar ni terlebih manja. Afkar pantang dia kalau nak apa-apa kita cakap NO!!! or TAK BOLEH!!! or "DAH HABIS". Memang amukan tak sudah. So kalau dia nak apa saya try alihkan perhatian dia " Ok kejap lagi eh Umi bagi. Afkar try main yang ni dulu." "Ok. Afkar nak cookies? Kejap lagi Ummi call Babah suruh Babah beli ya."  Kekadang tu makan gak pujuk, kekadang tu hmmmmm urut dada je la. Pastu bab main kasar. Tu pun ada lagi. Tegur gak kalau dah over bebeno dia main tu. Sian kekadang cousins dia. Main terjah je kekadang tu. Tarzan je la mak dia ni. Baru-baru  ni nampak dia dah ok sket bila bermain. Dia akan observe je dulu orang main, bila orang letak tepi baru dia amik toys tu.

Tapi yang paling obvious sekali sejak start sekolah, Afkar makin kuat jeles dengan adik. Kalau dulu dia tak buat adik dia, skang memang kena puk je la adik tu. Adik pun redha je la. Afham tak boleh pegang langsung toys. Memang Afkar amik tak bagi Afham main. Ikut mood dia. kalau datang angin elok, boleh je main sama-sama. Boleh je kiss-kiss adik walaupun kita tak suruh. Tapi kalau datang hangin taufan, memang Afham kena la. huhuhu. Selalu saya tegur dia tak boleh buat adik macam tu. Adik kan small. Afkar dah big. Kadang-kadang tu lepas kena tegur elok la dia main ngan adik. Pastu lama-lama kang buat balik.



Ni time tengah mood baik la tu. Main sama-sama. 


Saturday, April 11, 2015

Breastfeeding Journey with Afham : 1 Year

Assalamualaikum w.b.t

10 April 2015 genap Afham setahun. Alhamdulillah maknanya dah setahun jugak breastfeeding journey saya dengan Afham.. Semoga dipanjangkan sehingga ke dua tahun. Semoga perjalanan penyusuan kami ini dipermudahkan. Amin. Journey dengan Afkar dan Afham memang berbeza. Dua pengalaman yang berbeza. Afkar kalau dia kena kepit bagi susu akan terus terlelap. Afham tak macam tu. Dah kepit beria, pastu gaya memang dah khayal habis, Dalam split second dia akan segar bugar dan terus memanjat katil. hahaha. Sabo je la. Afkar dulu suka nau buat gaya freestyle. Afham behave. Still menyusu duduk elok-elok atas riba atau baring kat sebelah. Dari segi rezeki, mungkin zaman Afkar lebih meriah. Tapi tak kisah meriah ke tak, just doa semoga rezeki terus ada untuk Afham sampai 2 tahun. Amin. 

Afham bab mengasah gigi lebih hardcore. Sampai wat luka berdarah cik N umi, Aww sakit. Time-time ngepam tetiba kuar darah kooo. Panik terus. Pastu kengkawan suggest sapu air susu n stop pam dulu. Alhamdulillah tips air susu tu memang berkesan. Pastu saya buat pam sebelah-sebelah. Selalu wat double pam. Time luka tu wat single pumping.

Setelah setahun perjalanan penyusuan ni stok susu adalah naik turunnya. Daripada 3x pam sehari kat office sekarang dah jadi 2x je. huhuhu. Kat office sekarang ni adalah jugak kena outstationn . Hari tu 1st time tinggalkan budak-budak ni dengan Mr.Teddy. Saya outstation ke Pahang. Tak boleh nak day trip sebab ada dua hari site visit. So cubaan pertama adalah gagal. Camno la kalau lepas-lepas ni kena outstation yang perlu stay. Kalau day trip insyaALLAH xde masalah. Pastu bila dah outstation tu memang ke laut la jadual mengepam. huhuhu. Kat office pun kije berlambak. Terkejar-kejar nak ngepam. Zaman Afkar dulu bilik sorang no problem, tutup pintu je. Boss paham n boss yang suruh gitu. Masa office before tempat skang duduk kat partition ok lagi. Slumber je pam. So sambil pam sambil kerja jalan. Skang ni bilik berdua dengan budak lelaki lak tu, so nak pam kena pergi surau. Tu yang kekadang malas tu. huhuhu. Teruk tol perangai. Stok pun dah makin susut. Dok guna tak ada stock in. huhuhu. Sehari Afham minum dekat 18-20 oz. Saya pam dapat dalam 14oz ke 16oz. Tak kisah, tetap bersyukur la jugak ada lagi rezeki tu. Alhamdulillah. Skang ni tengah gigih wat power pumping nak ok kan balik production. Mudah-mudahan berkesan. Selain tu cuba amalkan tips yang pernah saya share kat sini.

Apa pun nak cakap terima kasih bebanyak kepada Mr.Teddy yang terus bagi sokongan dekat saya samada dari segi moral dan juga fizikal. Alhamdulillah dengan rezeki yang masih ada untuk Afham. Tak banyak sikit pun dah bersyukur sangat. Semoga rezeki ini akan berterusan sehingga Afham dua tahun dan juga terus dilimpahkan untuk rezeki anak-anak yang lain juga. Semoga segala urusan saya dipermudahkan. Amin.



Friday, April 10, 2015

Setahun Yang Lalu

Assalamulaikum w.b.t


Setahun yang lalu, 10 April 2014 lahir putera kedua kami, Ahmad Fattah Afham. Bermula lembaran baru bergelar Umi anak dua. hehehe. Setahun dah berlalu. Alhamdulillah kami terus diberi kesempatan melihat Afham membesar. Kisah melahirkan Afham ada saya share kat sini

Happy 1st Birthday Afham.  Semoga Ummi dan Babah terus diberi kesempatan untuk melihat Afham membesar. Ummi doakan Afham menjadi anak yang soleh, bijak, sihat tubuh badan dan cemerlang dunia akhirat. Selalu dengar cakap Ummi Babah, patuh perintah agama ya sayang. Semoga Afham sentiasa dipelihara kesihatan, keselamatan dan juga kesejahteraan.  Doa Ummi n Babah akan sentiasa mengiringi Afham. 

A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


A photo posted by @airenzothman on


Drama Adaptasi Novel

Assalamualaikum w.b.t

Sekarang ni memang dah jadi trend kan drama adaptasi novel. Kalau nak ikutkan dah tersangat la lama saya tak layan drama. Last drama rasanya yang memang follow bebetul drama Ariana Rose. Pun adaptasi novel gak. Ye la dulu kan kena berebut TV dengan Afkar. hehe. Sekarang ni dia dah kurang tengok TV so, boleh la Ummi dia layan drama pulak. Tapi Babah dia pulak bising sebab selalu Magrib lewat. huhu. Tu r drama best wat time-time maghrib.

Setelah sekian lama meninggalkan era gila drama, so baru-baru ni terjebak balik layan drama. hahaha. Semuanya penangan Asam Pedas Untuk Dia. Cair kot dengan Ziyad. Bahaha. Kemain gigih melayan balik episod yang dah tertinggal. Pastu carik pulak novel. Dari kedai buku kat Bangi sampai ke Nilai carik Novel. Sume kedai sold out hokey. huhuhu. Sudahnya beli online je. Dengan Mr.Teddy sekali terjebak. Yang kelakor masa nak last episode tu kan Mr.Teddy tanya "Yang bila last episode?" Saya cakap next week kot. Dia terus jadi stress tau sebab next week nya kitorang tak ada kat umah. Kitorang g berjalan ke Bukit Gambang. Macam mana nak tengok last episode. hahaha. Sekali rupanya episode tu la yang last. Terus dia lega. Ntah apa-apa ntah.



Dah lepas terjebak dengan Asam Pedas untuk Dia, start pulak Drama Teman Lelaki Upahan. Dah angau pulak dengan EL. Kahkahkah. Slumber je dia berlakon. Memang terkekek-kekek gelak menengoknya. Mr. Teddy pun layan gak TLU ni. Dah layan drama, Novel nak kena carik. Sebab tak sabau nak tunggu ending. Dasarrr. Bila layan novel memang terbaik la kan. Siap meleleh-leleh air mata hokey baca novel. hahaha.

Pastu layan gak Suami Sebelah Rumah. Yang ni nak carik novel dah kena sound dengan Mr.Teddy. Bahaha. Kemain sangat katanya setiap drama nak carik novel. kekeke. Semua drama kat atas ni dah abis pon. Skang ni sibuk melayan Isteri Separuh Masa n Hati Perempuan. Hati Perempuan tu mula-mula macam x bape nak layan sebab macam skema je. Pastu budak-budak ni cakap best, layan le gak. Tapi Mr.Teddy tak minat. So layan sensorang la. Isteri Separuh Masa lak memang saya ada dah novel dia, novel memang best. Mesti la layan kan dramanya.

Korang lak tengah layan drama apa sekarang ni? Jom share.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...