Tuesday, January 13, 2015

Nickname

Assalamualaikum w.b.t

Gila ke laut skang hapdet blog. Tandus idea nak tulih apa. Padahal rasa macam banyak benda je nak share, pastu kang tetiba dah terlupa. Mana taknya kadang idea datang time tengah selesaikan 'tuntutan alam', pastu nak type dah lupa. hahaha. Ko dah kenapa? Time tu pulak nak datangnya idea. kekeke.

Harini kita share pasal nickname la erk. Saya ni kan time carik nama anak-anak dulu seboleh mungkin nak carik nama yang tak boleh nak di 'nickname' kan. Berpeluh. Tak tau la kenapa. hehe. Suka panggil nama penuh paling tak pun satu perkataan. Kalau panggil nama penuh ikut surat beranak tu tandanya tengah marah la. hahaha. Tak ada hal pon nak panggil nickname, cuma jangan la panggil yang tak elok. Dulu zaman sekolah budak-budak lelaki selalu ada nickname yang pelik-pelik. 

Saya sendiri ada banyak nickname. Family panggil saya Aien. Mak kalau bercerita dengan jenjiran bahasakan diri saya Erin. Kengkawan zaman sekolah ada yang panggil Airen ada yang panggil In. Kengkawan UTM panggil In. Bila dah kije guna nama Airen. Ada gak yang panggil Airenz. Sebab nama fb saya gitu, hehehe. Ha banyak kan nickname saya. 

Setakat ni Afkar dah ada nickname. Afkar lebih glamer dengan nama Kaka dalam family Mr.Teddy. Afham pulak sil saya panggil Pampam. hahaha. Comel je bunyik. Mak saya panggil Am. Sebab mak tak boleh nak sebut Afham. hehehe. Abang saya Uteh lak panggil Afham : Patahbam. Kitorang kekadang panggil Afham : Adik. Tapi bila guna nickname ni nampak mesra sikit kan. Macam manja-manja gitu. hehehe

Pastu gelaran adik beradik lak, kalau leh saya nak anak-anak guna gelaran Along, Angah ha camtu. Macam dalam family saya. Sekarang ni kitorang guna Abang n Adik je. Nanti la bila masing-masing dah besar sket kot baru nak tukar.

Friday, January 9, 2015

Ragam Afkar masuk Tadika

Assalamulaikum w.b.t

Sebelum kehilangan ingatan pasal kisah Afkar masuk tadika Isnin baru ni, moh le kita lelaju update blog. hehehe =D. 1st day ni Alhamdulillah senang bangun tido n ajak mandi pagi. Benda yang paling kitorang risau. Sebab kalau pepagi mood dia dah swing, kang takut ngamuk lak nak g school. Kemain dah macam putera raja nak bersiram, Babah siap sediakan air suam tuk mandi. Mood ceria je. Bila Babah dah hantar adik, dia tanya "adik mana?" Ah sudah. Bila naik kereta, dia tanya pulak "Mama mana?Afkar nak g Mama house" dup dap jantung ummi. Pujuk lek lok cakap Afkar kena g school arini. Bila sampai school muka cuak je tengok orang yang tak kenal. Pastu teacher pujuk, tunjuk toys, terus jadi ok balik. Alhamdulillah, Lega ummi tuk 1st day x ada drama air mata. Balik dari school, kitorang bawak g rumah Mama, nak ambil Afham. Hamboi kemain melepas kerinduan ngan Mama.. Siap peluk-peluk Mama dia. Ye la kan dari baby duduk dengan Mama, tup tup kena berpisah. Mau tak kerinduan.



Day 1 : muka ceria


Day 2 : Semangat nak g school

Hari kedua dan ketiga pun berjalan lancar. Alhamdulillah. Cumanya setiap hari pun dia akan tanya Adik n Mama dia. Hari keempat Afkar dah start drama tak nak g school. Dia nak g rumah Mama. Ahdoi.  Pujuk-pujuk ok balik. Dah sampai school nangis balik pulak. Dah kena berdukung. huhuhu. Teacher amik ok senyap. Lega Ummi n Babah g kerja. Hari kelima bertambah drama tak nak g school. Afkar tak nak pakai school uniform. huhuhu. Merayu-rayu nak g rumah Mama dia. huhuhu. Sedih pulak rasa. Dia siap nak jalan kaki sendiri g rumah Mama, sib bek hari hujan. Pastu pujuk cakap kena naik car nak g school. Dia naik kereta tengok tak ikut jalan g rumah Mama sambung nangis dalam kereta. Pancing pulak dengan bekal Honey Star n Kismis. Sampai ke sekolah drama air mata. Ahdoinya. Risaunya la hai. Sib bek la makan gak pujuk. Kalau amukan yang tahap tak leh pujuk memang pening kitroang. Bila kitorang tanya ngan teacher cmna dia kat school, teacher kata ok je.  Hari 1st tu kemain excited nak g school. Rasanya Afkar ni dia rindu kat Mama n kengkawan. Dia dah la manja dengan Mama. Bila borak-borak dengan kenkawan kat office dorang kata tu biasa. Sebab baru belajar nak sesuaikan diri. So, kitorang nak bagi masa lagi kat Afkar tuk adapt dengan persekitaran baru. Semoga dipermudahkan semuanya.

Patut la ada salah satu Tadika yang kitorang visit before ni suggest tuk Afkar masuk separuh hari. Sebab dia tak biasa dengan suasana sekolah. So maybe akan ambil masa nak sesuaikan diri. Tapi memikirkan siapa pulak nak amik time Afkar balik sekolah, tu yang tak jadi hantar situ. Teacher kat situ suggest naik van. Hmmmmm tak yakin la. 4 tahun pon belum Afkar ni. Risau terlebih.

Kita tengok minggu depan camne. Semoga Afkar ok hendaknya.


Tuesday, January 6, 2015

PERSEDIAAN BILA ANAK MASUK TADIKA



Assalamualaikum w.b.t

Semalam kebanyakan tadika dah start. Ramai yang update ig ragam 1st day anak kat Tadika. Termasuklah saya. hehehe.Tahun ni Afkar dah start sekolah. Sebelum dia start sekolah, Ummi dia yang blur ni nak buat persediaan apa. Kebetulan pulak dalam Majalah Pa & Ma Genius Edisi Oktober 2014 ada share persediaan akhir ibu bapa. Memang berguna sangat la nak membantu kitorang sebagai panduan nak start dari mana.



Sumber : Majalah Pa & Ma Genius Edisi Oktober 2014



Sebulan sebelum:

1. Perlu latih rutin tidur dan bangun awal pagi untuk biasakan diri.
2. Cerita pasal bestnya sekolah. Jumpa kawan baru n wat macam-macam aktiviti yang best.
3. Start pisahkan anak dengan botol susu. Ajar minum dalam cawan.
4. Pisahkan dengan barang kesayangan seperti bantal busuk atau anak patung.
5. Potty training.
6. Ajar anak informasi diri: Nama, alamat penuh n nombor telefon untuk contact.

2 - 3 minggu sebelum:

1. Beli stationery. Check ngan pihak sekolah keperluan lain yang diperlukan. Tanda nama pada barang-barang.
2. Bawak anak melawat tadika, jumpa teacher and tengok persekitaran sekolah.
3. Update rekod kesihatan anak dan maklumkan kat sekolah.
4. Rancang untuk kongsi kereta kalau ada anak-anak kawan yang sekolah sekali.

1 atau 2 hari sebelum:

1. Pilih pakaian yang sesuai.
2. Pastikan beg ke tadika telah dikemas.
3. Sediakan brekfast kegemaran supaya lebih bersemangat nak ke Tadika.
4. Rancang cuti untuk hantar anak ke tadika

Hari Pertama ke Tadika:

1. Cuti untuk hantar anak ke Tadika.
2. Puji and bagi semangat supaya tidak meragam.
3. Tunggu sekejap sehingga anak boleh sesuaikan diri.
4. Bagitahu kat anak yang akan jemput lepas habis tadika.
5. Jika anak menangis dan tidak bagi kita tinggalkan, minta nasihat pihak tadika. Mungkin pihak tadika akan cuba pujuk atau benarkan kita teman anak.

*********************************************************************************

Senarai kat atas ni ada yang sempat kitorang buat, ada yang tak sempat nak buat.

Bab rutin tidur tu, tak sempat nak train. Kitorang agak risau gak bab ni. Sebab Afkar ni bukan jenis morning person. Pastu selalu kalau g rumah Mama tak yah kena mandi pagi-pagi, ni nak g tadika mesti kena mandi siap-siap. Achaner la tu. Minum guna cawan pun tak sempat nak train. Tapi Afkar sejak dah besar ni memang kurang dah minum susu. Mungkin proses nak ajar tu mudah sikit la harapnya. Potty train pulak, saya amik cuti 2 minggu konon-konon nak ajar Afkar potty train. Ha camne hasilnya? Mula-mula berjaya. Dah selamat boleh gtau bila dia dah kencing, nak berak. Accident tu adalah jugak sekali dua. Pastu dia tak sihat, bergilir-gilir dengan Babah n Afham. Dia ikut Atuk balik kampung. Balik rumah Bangi ber'pampers' balik. Hangin rasanya. Give up pun ada. huhuhu. Beria Ummi ko sampai cuti bagai. Dah kena start balik. Terus saya amukan ablasa bila dia terkucil. Geram kot. Dah elok-elok kan reti bagitau semua tetiba jadi berat mulut tu dah kenapa. So dah berpampers balik. Grrrrrrrrr. Tapi dia boleh gtau bila nak berak n kecing, so kitorang pun start la ajar balik tak pakai pampers. Ni kiranya dalam proses nak pt semula.

Bila kitorang dah start daftarkan dia sekolah, kitorang asyiklah bercerita pasal sekolah. Bagitau dia yang dia nak g school. Walaupun kekadang tu bila tanya nak g school tak dia akan jawab " No." huhuhu. Afkar tak ada bantal busuk atau teddy bear, so tak ada prob bab tu. Bab info diri tak ajar pulak. Afkar tau nama sendiri je la kot. hehehe.

Beberapa minggu sebelum start sekolah, saya ada wasap kat teacher keperluan apa yang perlu bawa. Almaklum la 1st experience. Tak tau nak bawak apa. Teacher reply just bawak baju, susu n towel je. Yang lain memang tadika ada provide. Saya bekalkan sekali botol air. Budak kecik ni bukan boleh kurang minum air,kang dedor je la badan.  Saya wasap lak Uda tanya nak bawak baju yang macam mana. Uda cakap bawak baju t-shirt n seluar ala2 jeans. Saya pun follow je la. Lagi sepasang saya bekalkan baju biasa untuk dia pakai time nap. Pastu labelkan barang-barang dengan nama Afkar. Saya jenjalan kat Giant Nilai, jumpa sticker yang boleh tulis nama.  Waterproof. Guna yang tu je. RM 7/60pcs. Lekat kat barang-barang. Mana yang tak leh lekat sticker, saya tulis pakai marker je. Nak g tempah sulam nama tak sempat dah.



Sticker nama

Kitorang tak ada lak bawak Afkar g tadika sebelum dia start masuk. Time amik uniform pun Teacher dia ada cakap "Mana Faris ni. Tak pernah jumpa lagi". Nanti next entry saya share reaksi dia ke Tadika camne eh. Bab hantar ke sekolah, memang Mr.Teddy yang akan hantar sendiri naik kereta atau motor. Afkar dah ada helmet sendiri. hehehe.


Kemain ha. Safety 1st please.


Bag nak g tadika bape hari sebelum baru kitorang sempat carik. haha. Kebetulan dorang kat umah ni pas baton tak sihat, tu yang kelam kabut sket. Malam sebelum g Tadika siap-siap kemas, tak ada kelam kabut nak kemas pagi-pagi. Buat masa ni tak sempat lagi nak sediakan bekal breakfast tuk AFkar. InsyaALLAH akan cuba usahakan. hehehe.

Bag sekolah Afkar

Hari 1st day dia sekolah, saya cuti. Ha camne pulak kisah Afkar 1st day. nanti sambung next entry ok.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...