Wednesday, October 28, 2015

Cuti-cuti Malaysia : Genting Highlands

Assalamualaikum w.b.t


Bulan 10 ni bulan birthday tuan punya blog. Tapi dah tua-tua ni tak dan dah nak wat entry time birthday. kekeke. Poyo tol ayat. Macam biasa la bila birthday tu tetiap tahun wajibul ghunnah cuti. Mr.Teddy pun cuti. Dating la berdua. Jangan kecam saya. Saya tak kuad. hahaha. Pastu tak ada la plan ke mana pun holiday. Tapi tetiba rasa nak berjalan lak. Ngada kan. Sebab dah tuko series umo tu Mr.Teddy layankan jela peel bini dia. hahaha. Fikir punya fikir nak g ke mana musim-musim jerebu ni. Nak g dekat-dekat je kalau boleh. So suggest antara Cameron or Genting. Saya pilih Genting. Umi punya birthday tetap la fikirkan tempat yang anak-anak boleh enjoy. hehehe. Tak pe la dah lama tak bawak diorang jenjalan. Ingat nak stay kat atas je, tapi hotel semua fully booked. Kebetulan jumpa promo kat website Resort World Genting terus je la grab.



Promo Manic Monday kat website Resort World Genting. Setiap Isnin dari pukul 12.00 pm - 5.00pm

Berbaloi-baloi tau promo ni. Aritu kitorang bayar dalam RM 300++ dapat : Stay kat Awana Hotel (include breakfast) + Tiket Indoor Theme Park termasuk Tiket Ripley's Believe It or Not + Tiket Snow World. Untuk Indoor Theme Park untuk Afham kitorang tak belikan tiket sebab still free untuk naik Family Rides. Snow World belikan tiket sekali untuk Afham sebab kena charge. So beli online siap-siap. Nanti akan dapat email yang ada segala details booking. Boleh print siap-siap. Tapi kalau jadi macam saya yang dah print tetiba tertinggal pulak kat umah, jangan panik. hahaha. Tunjuk je details dalam hp korang tu. Yang ni jadi kes gak. Time nak check in, Mr.Teddy yang handle. Dia cari-cari dalam bag tak jumpe kertas yang saya dah print details. Puas geledah hand bag. Yang saya pulak confident cakap ada dalam hand bag. Kahkahkah. Ghope-ghopenye tertinggal daaaaaa. Panik kejap. Mati la aku ni kena bebel dengan Mr.Teddy. Dia dah la particular bab-bab ni. Pastu dia yang tenangkan. Suh tunjuk yang dalam hp. Bahaha. Bila panik apa pun tak boleh. Nak fikir secara rasional. Padahal small matter je tu. Sebenornya panik sebab takut kena bebel. hahaha.

Kitorang gerak hari Sabtu petang. Plan asal nak relax-relax je kat hotel bila dah sampai. Tapi disebabkan ada kesilapan teknikal sikit akibat kesengalan saya time beli tiket, kitorang kena naik atas gak hari Sabtu. Sebabnya untuk Snow World tu kena pilih tarikh dan masa untuk kita masuk. Saya yang sengal ni boleh tak tukar tarikh. Padahal tiket yang lain elok je tukar tarikh. huhu. Call Snow World, person in charge cakap tak boleh tukar date, boleh tukar masa je. Nak tak nak kena ler gak kitorang naik atas petang tu. Kitorang naik atas petang tu dengan Genting Skyway a.k.a cable car. Yang ni tak masuk dalam tiket yang dah beli awal. Pelu bayar RM 38.40 pergi balik. Afham tak kena charge. Dari Awana ada provide bus untuk ke Skyway Station, Gohtong Jaya. Parking je kereta kat hotel, naik bas g station. Afkar punya la excited naik bas. Kebetulan hari Jumaat before tu dia baru je g trip sekolah naik bas gak. Alhamdulillah semua baik-baik je naik cable car. Umi dia yang keras kat atas tu. Bahaha. Gayat weyh. Saya pernah naik cable car g Genting sekali je before ni. G ngan kengkawan sekolah. Boleh pulak tak ingat dari Skyway Station nak ke Indoor Theme Park punya la jauh nak menapak. Dengan Escalator lagi. hahaha. Dulu rasa macam tak jauh sangat. Cheh ayat cover. Padahal nak tutup rasa bersalah tu sebab bagi idea naik Cable Car. Memang cemberut je la muka Mr.Teddy. Tapi sebab nak belanja bini punya pasal dia layankan je. kekeke. 


Time dalam bas. Tengok budak excited tu.



View dari dalam cable car

Sefamily dalam cable car

Petang tu kitorang masuk Snow World je. Sampai-sampai terus redeem tiket kat kaunter. Tapi kelam kabut sket sebab dia bagi masa nak masuk dalam tu 40 minit. Yang kitorang ni tak tahu le proses nak kena bersiap ambil boot, jacket n glove bagai tu take times gak termasuk dalam masa 40 minit tu. hahaha. Sebab boleh tahan ramai gak orang time tu. G berlengah-lengah kat luar. Pastu dah time boleh masuk baru nak queue tu yang kelam kabut sket. kekeke. So korang kalau nak g Snow World stand by siap-siap ye kat kaunter tu. Dia bukak je boleh terus g beratur. Kat dalam Snow World tu boleh la tahan. Ada slide pastu kena naik macam pelampung turun ke bawah. Pastu ada tempat duduk yang boleh tarik-tarik tu. Pastu ada la disediakan props untuk bergambo. Tu jela pun. hahaha. Tak boleh nak bawak camera kat dalam. Ada la photographer yang follow untuk amik gambo. Tapi rege pun boleh la tahan. Kitorang beli sekeping je gambar yang saiz besar sket harga RM 50.00. Afkar le enjoy. Afham keras dalam tu. Tak mo jalan dia. Nak berdukung. Sejuk sangat kot. Kitorang kejap je kot dalam tu. Lom abis masa dah kuar. Sebab sejuk sangat la. Muka masing-masing dah merah. Dah settle kat Snow World isi perut siap-siap pastu terus chalo balik hotel. Dah g naik cable car, balik pun kena la naik cable car. Sampai kat Skyway Station, Gohtong Jaya bas balik Awana baru je lepas. So kitorang naik cab je la. Kena charge RM 15 ke Awana. Masing-masing macam dah kepenatan malas nak tunggu lagi dah. Afkar boleh pulak tetiba demam malam tu. Ahdoi. Terus lap-lap la dia dengan air suam. Risau gak kalau melarat kan.


                           
Gambar kat dalam Snow World.



Hari Ahad pagi bagi budak-budak main swimming pool dulu lepas breakfast. Afkar je la yang sakannya. Alhamdulillah dah ok demam dia. Afham penakut sket dengan air. Berkepit je dengan Babah. Dah puas bagi berkubang, bagi rehat dulu sebelum siap-siap nak check out dan naik atas. Afkar demam balik pulak. Bagi Afkar makan ubat, kebetulan memang ada stand by ubat. Lepas tu bagi rehat dua-dua budak ni kang nak pulun jalan kat atas. Dua-dua ketiduran penat berkubang dalam swimming pool agaknya. Alhamdulillah pas bangun tido Afkar pun dah kebah demam. Proceed la kami naik ke atas. Naik dengan kereta pulak. Sebab lepas tu terus nak balik.

                            

                           
Budak ni suke bebeno dapat main swimming pool. Dapat tau je ada pool duk la berzikir nak mandi pool.


OOTD... bahaha

Abang pun nak posing gak

Sampai je terus ke Indoor Theme Park kat First World Plaza. Dah naik kereta tak yah la menapak jauh sebab dah memang parking kat First World Hotel. Kena redeem tiket kat kaunter dulu. Pastu kena redeem wrist band pulak kat kaunter berasingan. Dah dapat wrist band boleh la g main. Kitorang terus g main Family Rides. Ada Rio Float, Reindeer Cruiser dan Mini Train. Afham memang free untuk Family Rides. Relax je budak kecik sorang tu. Macam biasa Umi dia la yang keras. hahaha. Amende ntah nak gayatnya. Untuk Afkar yang dah beli tiket so dia boleh naik yang Children Rides jugak. Aritu kitorang bagi Afkar naik Busy Bugs dengan Circus Ride je. Tu pun 2-3 kali gak dia duk ulang main. Kalau nak bagi Afham naik gak kena beli berasingan tiket. Tengok games pun macam tak bape nak sesuai untuk Afham, tak ada lah kitorang bagi dia naik. Dalam banyak-banyak yang jadi favorite Babah diorang satu je, Ripley's Believe It or Not. hahaha. Tapi Afkar memang sepesen dengan Umi dia, tak minat tempat-tempat macam tu. Bosan dia dalam tu. Duk la tanya lepas ni kita nak main apa Umi. hahaha. Pastu lalu depan bowling sibuk ajak main bowling. huhu.


Reindeer Cruiser. Budak kecik tu relax je ha dia duk depan.




Mini train




Ripley's Believe It or Not


Busy Bugs 






video

Circus Ride




Rio Float

Tu je la kisah short gateway kami anak beranak ke Genting Highlands yang dirancang last minute. Alhamdulillah anak-anak enjoy. Happy la diorang Umi n Babah bawak main terutama Afkar. Duk la ulang cakap TQ Babah, TQ Babah. Pastu tak abis cerita berhari-hari yang dia g main macam-macam. kekeke. Afham pun ok-ok je. Relax je dia naik rides semua. Ok boleh repeat lagi. hehehe.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...