Wednesday, December 31, 2014

2014 Penuh Suka Duka

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni hari terakhir dalam tahun 2014. Tahun 2014 yang meninggalkan pelbagai cerita suka duka dalam hidup saya. Tahun 2014 tambah bermakna untuk kehidupan kami sekeluarga dengan kehadiran cinta hati kami, Afham. Status berubah jadi ibu beranak dua dah. Hehe. 

Macam yang ramai tahu, tahun 2014 tahun yang penuh ujian dan cabaran untuk negara tercinta Malaysia. Kehilangan MH370 menjadi misteri, tinggalkan tanda tanya sampai sekarang. Pemergian MH17 tidak kembali menggemparkan negara dan dunia. Penghujung 2014 digemparkan sekali lagi dengan berita terhempasnya QZ8501. 

Selain tu, kita juga berhadapan dengan krisis catuan air. Kawasan rumah saya tak terkecuali. Time dalam pantang pulak tu. Huhu. Pastu dengan jerebu yang teruk. Sampai kena pakai mask g office naik lrt. Penutup 2014 disudahi dengan berita banjir yang ditangisi seluruh negara. Sedih. Pilu. Ramai kawan-kawan yang terlibat sama. Semoga tabah, kuatkan hati dan dipermudahkan segala urusan.

Semoga kehadiran 2015 memberi sinar dan harapan yang baru buat kita semua.


Wednesday, December 17, 2014

PERSEDIAAN SOLID FOOD UNTUK ANAK: BUBUR NASI

Assalamualaikum w.b.t

Semalam dah share pasal puree. Hari ni nak share pasal bubur lak.Minggu ni 1st time bekalkan bubur untuk Afham. Kalau tak sebelum ni bekalkan puree je. Preparation bubur Afham kali ni Saya guna kaedah lain sket berbanding time Afkar. Time Afkar ada share kat sini. Kali ni nak try method blend siap-siap beras sebelum masak. Maknanya tak ada la pagi-pagi tu saya kena lenyek bubur kat penapis pastu baru masuk bekas. Jimat masa sket r. Nak senang, senang lagi omak ko ni. Meh share camne nak buat stok beras tuk masak bubur.

1. Saya gunakan beras perang. Rendam semalaman beras dengan air masak. Ikut kuantiti yang diperlukan sahaja. Perahkan sket lemon. Ada kengkawan yang share kalau tak ada lemon, boleh guna limau nipis atau apple cider vinegar.



2. Toskan beras yang telah direndam. Sangai beras (Goreng tanpa minyak).


3. Blend guna blender kering. Tapiskan sebelum masuk dalam bekas. Mana yang tak halus tu, blend semula sehingga halus.


4. Simpan dalam bekas bertutup. 

Siap dah stok beras tuk bubur Afham. Bila nak masak bubur, ambil beberapa sudu masukkan dalam periuk. Masukkan air. Letakkan atas dapur, tunggu sehingga masak. Guna api kecil je. Kalau nampak macam nak kering tambah air sikit demi sikit. Jangan lupa kacau. Bila dah siap bubur, masukkan stok puree yang telah di'defrost' ke dalam bubur. Kacau sehingga sebati. Elak masukkan stok puree buah/sayur terlalu awal dalam bubur. Akan hilang nutrient akibat proses memasak yang lama.


Tuesday, December 16, 2014

PERSEDIAAN SOLID FOOD UNTUK ANAK: PUREE




Assalamualaikum w.b.t

Afham dah masuk 8 bulan. Tak ada pun share pasal solid food Afham pun. Afham 6 bln aritu saya dah start intro puree. 1st puree apple. Setakat ni, Alahmdulillah Afham tak ada reject atau allergic kat any solid food yang dia dah try. Cuma kalau pumpkin tu buat Afham berak cair sket. Seperti biasa apply 4 days rule. Kalau ok, proceed. Antara puree yang dah Afham try Apple, pear, carrot. brocoli, pumpkin. 

Saya style wat stok puree tuk bekalkan kat rumah pengasuh. Malam tu siap-siap defrost stok puree, pagi tu hantar rumah pengasuh sekali dengan stok EBM. Kang time nak makan, pengasuh tinggal nak panaskan je. Harapnya dapatlah diteruskan kerajinan nak sediakan homemade solid food tuk Afham. Nanti lak nak try resepi lain. Kak Mi dah share link blog, nanti nak study. Aritu Kak Mi share gambo dah terliur-liur. bahaha. Ummi yang terliur. Achaner tu.

 Kaedah persediaan puree sama je saya wat macam time Afkar dulu. Cer baca kat sini.

1. Basuh bersih-bersih buah/sayur yang korang nak guna.

2. Kupas kulit n potong kecik-kecik.

3. Steamkan/rebuskan.



Steam. Dasar pemalas. Steam sekaligus letak sebelah-sebelah.

4. Biarkan sejuk dulu. Bila dah sejuk baru blend. Tambah sket air time nak blend. 


5. Dah siap blend, tuangkan puree ke dalam ice tray bertutup



6. Sejukkan dulu dalam peti ais. Pastu alihkan ke dalam freezer untuk dibekukan. Jangan lupa tulis date.


7. Dah beku keluarkan kiub puree dan salin masuk bekas bertutup lain. Ice tray tadi boleh guna tuk puree lain. Kiranya kita tak yah la beli ice tray banyak-banyak.


Senang je kan. Selamat mencuba!!!

Monday, December 15, 2014

BIG BAD WOLF 2014 : KISAH SERIGALA JADIAN

Assalamualaikum w.b.t


Bid Bad Wolf 2014 is back yaw!!! Korang dah serang lom? Sapa yang lom tu sila pergi hokeyh. Sempat lagi ni. Last day esok. Kalau tak sempat gak, boleh kirim dengan kengkawan yang bakal pergi. hehehe. Nak kirim ngan saya? Sorry kitorang dah serang weekend baru ni.

Tahun ni tahun ketiga kitorang g BBW. Kira acara wajib tahunan la nampaknya. hahaha. Last year punya BBW ada saya share kat sini. Tahun ni sama gak kitorang pergi tengah-tengah pagi buta. Jadilah 'serigala jadian' kami sekeluarga. bahaha. Dengan Afham sekali angkut. Afkar tak ikut sebab dia balik kampung, tinggal rumah Atuk. Cucu atuk kaaaaannnnn.

Kitorang pergi pagi-pagi hari Ahad tu. Gerak dari rumah pukul 2 gitu. Mr. Teddy balik meniaga, dah bagi Mr.Teddy tido. Recharge bateri dulu. Takut kang moody lak dia. hehehe. Penat balik meniaga, bini paksa g BBW pulak. Afham time kuar rumah tu terjaga. Saya dukung dia guna SSC je kat sana. Sampai tertido dia dalam SSC sementara Ummi shopping buku. Afham behave je. Bagi kerjasama dengan baik. Tq Afham. Pastu orang pun tak ramai. Kitorang gerak balik pukul 5 lebih gitu pun still tak ramai sangat orang. Tenang je la nak membayar. Counter cashier pun banyak kot dorang bukak.

Dah pergi hujung-hujung ni faham-faham la yer. Banyak buku ilek pochi. Pastu yang ada, tak tersusun kat tempat asal. So kena pandai gak korek-korek kat box-box yang ada. Mula-mula tu kitorang boo layan tau box-box tu. Sebab rasa tak berapa gigih je nak selongkar satu-satu. Tapi bila tengok banyak nau buku yang dicari tak jumpa, korek gak la. Memang banyak ler gak buku yang kitorang dapat pastu. Tahun ni punya event lebih mudah sebab organizer dah siap-siap provide bakul. Ala-ala bakul kat Manjaku. Kitorang tak tahu, tetap hangkut bag tarik. bahaha. Patut la time selisih ngan orang, eh xde orang yang bawak bag macam selalu. Seperti biasa la sebelum beli saya dah siap-siap buat list dulu. Tengok kat sini list buku. So terus tuju tempat yang nak je. Jimat sket masa. Nak tau tips lain camne g BBW boleh jengah sini saya ada share.

Tahun ni banyak beli buku Afkar je. Buku Ummi n Babah tak carik pun. Sebab yang tahun lepas punya pun tak habis baca. Babah dah jeling-jeling je tu, buku berlambak tak baca-baca. Afkar punya buku naik lunyai dah. Ingat beli hard cover tak lunyai, lunyai jugak. Saya rasa berbaloi gak la beli buku-buku tuk Afkar. Sebab dia memang fully utilised buku-buku tu. Walaupun kekadang buat main, tu yang jadi lunyai. hehehe. Tahun ni punya buku, banyak beli yang ada activity. Pastu saya beli yang wipe n clean punya buku. Boleh tulis n padam. Gambar buku tak sempat nak amik la. Tapi banyak ler gak kitorang beli. Nanti kang saya share balik gambo-gambo buku eh. Skang kita share dulu gambo-gambo di tempat kejadian.



Tak ramai sangat orang kan.



Daripada jaga - tido - sampai dah bangun balik Ummi tak abis2 shopping buku


Tengok ni ha kemain segar bugar budak sorang ni...



Golap le pulak




Muka redha je kena letak kat situ...bahaha




Selamat menyerang BBW 2014 eh korang. hehehe.


Saturday, December 13, 2014

PROMO BREAST PUMP AUTUMNZ

Assalamualaikum w.b.t

Harga runtuh!!!harga runtuh!!!

Sekarang ni tengah ada promo untuk breast pump AUTUMNZ. Untuk package pun ada juga. Yang penting ditawarkan pada harga yang super-super murah!!! 


Jika berminat boleh whats app/pm : 012 7352835


1. Autumnz BLISS Single Electric Breastpump (Convertible to Manual Pump)

Normal Price : RM 359.00
Promo Price : RM 199.90


2. Autumnz BLISS Single Electric Breastpump Package

Normal Price : RM 467.70
Promo price : RM 288.00



3. Autumnz PASSION Double Electric Breastpump (Convertible to Manual Pump)

Normal Price : RM 499.00
Promo Price : RM 359.00



4. PACKAGE Autumnz PASSION Double Electric Breastpump 

Normal Price : RM 607.70
Promo Price : RM 438.00



*Item adalah pre order basis. Harga tidak termasuk kos penghantaran.





Friday, December 12, 2014

The Captain Steamboat & Grill

Malam tadi kitorang join family saya g makan-makan kat The Captain Steamboat & Grill, Meru. Cam dah lama x join makan ramai-ramai kat luar. Hari ni kan Selangor cuti (walaupun Putrajaya kije...sob sob....), so budak-budak n bapak budak nak pos balik Klang. kekeke. Dah kebetulan kitorang nak balik Klang malam tadi, join la sekali. Tapi tak semua pon ada. Yang join: Kitorang anak beranak, Itam n family, Angah n Luqman, Uda n Irfan pastu yang bujang-bujang. N kawan dak Ida sorang, Afiq n bf dia (kot)

Selalu kalau teringin makan steamboat & grill kitorang akan g Red Wok, Bandar Baru bangi. Dekat ngan umah. 1st time ni sampai The Captain Steamboat & Grill, Meru ni. Harga agak berpatutan.  RM 21.90 untuk dewasa. RM 9.90 untuk kanak-kanak. Pilihan pun banyak. Macam-macam ada. Variety of seafood, daging, ayam, kambing, pastu yang adik beradik tuk steamboat. Isk macam-macam la. Pastu ada nasi lemak gak. Kawasan pun agak strategik. betul-betul tepi jalan besar. Senang je nak carik. Landmark ada rumah besar banyak kereta mewah sebelah kedai ni. So nampak je rumah besar ha dahs ampai ler tuh. Pastu ada lak yang tukang jaga parking so lebih memudahkan.


Sape nak book boleh contact number ni ye.




Tuan tanah enterprame


Ha ko...kemain banyak amik. Sume abis ni. 

Malam tadi agak ramai gak. So sesak gak la kan. Kebetulan hujan lebat. Kitorang lak duduk dekat kawasan yang terkena tempias. huhuhu. Tapi overall ok je. Seronok menjamu selera. Pastu anak-anak lak behave je. Lagi sonang mak pak nak makan. kekeke.

Pastu Ida ada plan birthday tuk Afiq a.k.a anak angkat Mak (bahaha...Ida ko jangan marah eh dapat adik baru. kekeke). Orang-orang kedai tu join sekaki wat suprise tuk Afiq. hehehe. Nyanyi lagu birthday satu kedai. Sampai nak nangis Afiq. kekeke. Terharu ke ape tu sampai nak nangis.


Thursday, December 11, 2014

Dah Namanya Kerja

Assalamulaikum w.b.t

Bulan Disember ni bulan anniversary join kerja gomen. Tahun ke-enam. Alhamdulillah. Start kije sebagai lantikan kontrak Disember 2008, serap tetap Ogos 2009. Sepanjang 6 tahun macam-macam dah hadap. Manis, pahit, tawar semua ada. hehehe. Pejabat sekarang ni kira pejabat keempat saya berkhidmat dalam tempoh enam tahun.

Pejabat pertama paling best sekali. Serba serbi best. Boss best, skop kerja best, suasana kerja best, kengkawan best. Happy gila. Memang jarang stress. Pastu kije berjalan je. Outstation. Time bujang ok ler gak.Tapi buat kerja yang bukan bidang belajar. Wat kerja pengurusan projek. Pastu bila dapat tetap, kena lapor diri kat office kedua. Cawangan yang sama, Masih di bawah big boss yang sama. 

Masuk office yang ni culture shock. Bahaha. Nama je blajo QS, tapi sebelum tu tak pernah wat kije QS. Office kedua ni memang train jadi QS sejati. Sayang office kedua ni sebab banyak sangat experience kerja, ilmu-ilmu berguna yang saya belajar. Bila dah lama sangat kat satu-satu tempat tu, rasa tepu gak. Pastu makin lama makin stress. hahaha. Apa yang stress pun tak tahu la. kekeke. 

Alhamdulillah, tahun 2013 dapat transfer ke office ketiga. Office ketiga ni saya manja gila. Serba serbi ada orang tolong buatkan. Minta tolong je dengan staff. Office ketiga pulak tak lama. Cun-cun setahun kebetulan member ajak tukar.  Rezeki tergolek. Office baru yang lebih dekat dengan umah. Dari segi kerja, skop lebih kurang dengan office kedua. So ada la experience tu sket-sket. Tapi still dalam proses pembelajaran lagi ni. 

Ada yang tempat saya berkhidmat tu saya dapat semua yang saya nak. Saya happy kerja. Baik dari segi boss, dari segi kerja, dari segi staff, dari segi kengkawan. Pastu ada gak yang kengkawan best, tapi kerja tak best. Stress sokmo. Ada pulak yang kerja ok, kengkawan best, staff sokongan pun terbaik tapi tak berapa sebulu dengan bos (berani mati ni wat pengakuan).  Ada dapat boss yang tegas gila. Ada yang boss baik hati sangat. Ha macam-macam kan. 

Tapi bila fikir balik, muhasabah diri sendiri jap. Mana adalah dalam dunia semuanya perfect. Mesti ada pros n cons satu-satu tempat kita bertugas tu. Diri sendiri pun bukan nya sempurna sangat. Ada kurang sana sini gak. So tak yah nak expect too much. Cuba tuk berlapang dada bila buat kerja. Tapi tu la hati ni kekadang jahat gak. Ada je yang tak puas hati. huhuhu. Ada sorang bekas bos saya (dah pencen pun bos ni) pernah berpesan "Bekerja la dengan ikhlas, InsyaALLAH ada ganjaran yang menanti. Tak di dunia, di akhirat nanti" . Semoga dapat berubah menjadi lebih baik bukan je dari segi kerja tapi dalam hal-hal lain gak. Amin. 


Wednesday, December 10, 2014

Babah Dalam TV

Assalamualaikum w.b.t

Afkar buat lawak antarabangsa malam senin aitu. Kitorang anak beranak tengah melayan TV, tengok drama Suamiku Encik Sotong. Tetiba part Sharnaaz kuar tu boleh dia cakap "Babah...babah" sambil tunjuk kat TV. OMG. Ummi ko tak tahu nak gelak ke nak nangis. Bahaha. Sharnaaz Ahmad yang sado tu die kata Babah. hahaha. Babah tu Ummi rasa ghope Sharnaaz tak ada, tapi ghope hero tamil ada la sket. kekekeke. Sudahnya kitorang  tergelak. Dengan Afkar sekali join gelak. Yang tak tahan siap pergi kiss TV lagi. Adoidoi.


Babah nya pun tak menahan. Baru anak puji sket terus kuar dialog "I rasa i nak kena pergy gym la". Hamboi nak jadikan Sharnaaz idola ke. Jangan nak perasan sangat eh. Tang kepala je sama sebab dua-dua botak.
Sama ke?hmmmmmmmmmmm. Bahahaha






Friday, December 5, 2014

PASAR MALAM BANDAR BARU NILAI

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak promote sket. Husben i ol a.k.a Mr.Teddy dah start meniaga kat Pasar Malam Bandar Baru Nilai. Betul-betul belakang Tesco Bandar baru Nilai. Pasar malam ni baru je rasmi minggu lepas. Kepada semua yang berada di akwasan berhampiran, jemputla singgah ye. Tapak No. 15 tau. Setiap hari Sabtu. Kami jual lasagna, cheesetart, pekasam daging n pekasam ikan. Dah rasa sekali pasti nak lagi. Sesiapa yang nak beli online pun boleh, contact number 012-7352835. Tq!!!



Jangan lupa. Tapak No.15


Pekasam daging

Pekasam Ikan


Cheestart



Lasagna









Thursday, December 4, 2014

Bila Afkar dah 3 tahun....


Saya jumpa artikel ni dalam Majalah Pa & Ma. Sorry ada yang tersenget. Malas nak rotate. Ampun eh.






Sumber : Majalah Pa & Ma Oktober 2014 (Edisi Khas Keibubapaan Anak 3-6 tahun)


Jom kita check it out progress Afkar camne.


Pergerakan

 - Setakat ni tak pernah try lagi kayuh basikal. Basikal yang ada dah jadi perhiasan. huhuhu. Boleh la try bawak g jenjalan kat taman pas ni.
-Jalan hujung kaki bila dia geli nak pijak lantai yang melekit. Kemain jinjit-jinjit lagi.
- Bab menari memang bagi kat dia. Dengan kita sekali dia ajak join goyang kaki n tangan.
-Kalau nak makan akan naik kerusi sendiri. Kekadang dia lupa, dia nak duduk kat baby chair. Pujuk cakap lek lok abang duduk kerusi ni, dia ok. Faham.
-Jarang bawak g playground. Tapi kalau kat Kidzoona semua permainan dia nak explore.
-Lompat atas tilam adalah hobi dia skang. Sampai adik terjaga. Grrrrr.
-Boleh sepak n tangkap bola.

Koordinasi Tangan dan mata

- Boleh wat tower guna lego block.
- Belum start intro guna gunting lagi.
- Boleh pegang pensel, tapi lebih kepada conteng. Suh ikut line huruf ke laut jadinya.
-Boleh pegang sudu, garpu n cawan sendiri.
-Belum intro main play doh. Risau adik join sekaki masuk mulut.
- Dah boleh main jigsaw puzzle yang kecik-kecik. Tq aunty Ctmah bagi time birthday Alisha. Afkar suke.
- Skang dah nak berus gigi sendiri. Tapi gigi depan Afkar memang dah rosak habis. huhuhu. Tak tau nape jadi camtu. Orang tengok gigi dia, ramai tegur " ha ni mesti suka makan gula-gula" Sentap mak tau. Padahal dia bukan jenis makan manis-manis dari kecik. Lepas 2 tahun baru start intro sket-sket air-air manis. Plan nak bawak ke Dentist, tak tau le bila nak g ni.

Bahasa

- Afkar selalu tunjuk gambar-gambar yang dia tahu dalam buku.

-Afkar belum reti buat ayat yang panjang-panjang lagi. Kekadang bahasa tu still german. Kitorang dah bawak Afkar jumpa 'speech therapist' kat Klinik Pakar Kanak-kanak Annur bulan lepas sebabnya kitorang risau dia tak pandai nak buat ayat. Memandangkan next year Afkar dah nak start sekolah, so kitorang set kan appoinment dengan 'speech therapist'. Plan nak ke HUKM, tapi nak selit tuk appoinment tu lama. So pergi ke Annur. Mula-mula start session, 'speech therapist' interview parents dulu. Tanya macam-macam. Lepas tu 'therapist' buat exercise dengan Afkar tuk wat observation. Hasil daripada observation, 'therapist' bagitau yang Afkar tertinggal dalam 2-3 bulan daripada development yang sepatutnya. Dari segi speech. Kriteria lain ada yang dia advance. Tak jauh sangat. Sempat catch up lagi. 'Therapist' cakap dari segi noun memang Afkar banyak dah tahu. Tapi Afkar kurang action words. So camne nak buat, perlu lebihkan interaksi dengan Afkar dengan menggunakan ayat yang betul. Dan gunakan toys yang jenis practikal contoh macam masak-masak. Sebab dari game tu banyak boleh buat ayat. Contoh : Afkar potong sayur. Afkar masak ayam. Afkar makan nasi. Untuk buat ayat memang tak boleh dapat dari TV (dush kena setempek kat muka). Afkar tak perlu follow up session sebab development dia tak terlalu jauh ketinggalan untuk umur dia.

-Sekarang ni kekadang kalau nak berak dia dah boleh gtau. Pastu kalau dia dah kencing sekali dalam pampers kali kedua dia nak kencing, dia akan cakap dia berak. Bila bawak g bilik air, dia kencing. Dalam proses nak potty train. Tapi Ummi x berapa gigih.

Pembelajaran

-Alphabets, shapes, animals, vehicles, numbers, hijaiyah Alhamdulillah dah kenal. Duk baca no. Plat kete. Tu la therapist cakap dari segi noun banyak yang dia tahu. Perlu improve dari segi wat ayat.
-Dah start mengira guna jari.
-Belum pandai melukis. Lebih kepada menconteng.
-Sekarang ni dah tak boleh nak janji apa-apa. Nanti dia tuntut. Kalau dia nak ikut turun kereta g kedai, Babah cakap nanti Babah belikan air. Memang sampai ke sudah dia akan tuntut nak air. Siap request pulak Air Apple please.

Sosial dan Emosi

- Setakat ni bab pergaulan tak ada masalah.
- Mudah menangis dan mengamuk dengan Afkar tak dapat dipisahkan. Sampai sekarang. huhuhu. Cuma skang ni mudah pujuk sket. Tapi kekadang datang hangin payah gak nak pujuk. Terutama bila ada orang lain selain mak pak dia. Terus Ummi dia bertukar jadi lion.
-Balik rumah kekadang tu kalau tanya aktiviti kat rumah Mama, dia sebut la sengsorang nama kawan kawan dia sambil bercerita. Walaupun kekadang tak paham apa yang dia cerita. huhu. Dapat tangkap sket-sket je.
-Kalau nampak kucing,Afkar akan kejar kucing pastu tarik ekor. Nak ajar dia sayang kucing, tapi Ummi pun penakut kucing. Dah achaner tu.
-Kalau saya or Babah dia buat-buat nangis dia akan datang pujuk. Lap-lap air mata, kiss n hug.
-Boleh harap dah kalau nak minta tolong tengokkan adik kejap-kejap. Nanti dengar la dia bebel-bebel kat adik. "No adik no". Kalau adik dia cuba buat something yang berbahaya, cepat-cepat dia panggil saya.
- Bab share permainan belum boleh lagi. Selalu dia nak amik n tak pandai nak beralah lagi. Kalau berebut dengan adik, kena slow talk baru dia nak dengar n bagi adik toys tu.
- Kalau bagi arahan dia dah faham. So skang ni banyak le gak dia boleh tolong kalau disuruh. Tapi memang kena berhemah gila la cakap baru nak buat. Kalau suruh marah-marah memang nan ado dia nak ikut.





Wednesday, December 3, 2014

Afkar is Turning 3

Assalamualaikum w.b.t
Kembali bersiaran update blog. Dah macam biskut lak. Kejap ada kejap tak ada. haha. Masuk office pas anak-anak kuar ward aritu ada kerja urgent yang kena siapkan. Camna pun kerja harus diutamakan. So ni dah settle kije tu ada la free time sket. Moh le update blog lelaju sementara free. 27hb lepas Afkar dah 3 tahun!!! Alhamdulillah. Terus diberi kesempatan melihat awak membesar depan mata. Besar dah anak Ummi. Januari nanti dah nak start sekolah. Ummi yang touching lebih ni. huhuhu. Hari ni nak share pasal 3rd year birthday celebration Afkar.

Tahun ni tak ada plan macam tahun-tahun sebelum. Jemput family n kengkawan semua. Kitorang wat celebration kecil-kecilan kat rumah pengasuh je. Memandangkan tahun depan Afkar dah nak sekolah, so tahun ni jadi tahun last dia duduk dengan Mama. So tu yang decide celebrate kat rumah Mama dengan kengkawan dia. Tambah-tambah lagi Ummi super duper busy tak sempat nak plan apa-apa. Preparation untuk celebrate start seminggu sebelum. hoho. Busy bebenor ummi ko kan.

Plan asal nak buat hari Jumaat, 28hb. Tetiba Ummi ada meeting penting pagi tu. Tukar plan buat Monday, 1 Dec. Tu pun nyaris nak cancel sekali lagi. Sebab Ummi cherry berry pulak. Tapi bila petang tu dah ok sket kita proceed je la. Selain dari birthday party kat rumah Mama kitorang bawak anak-anak g berjalan ke PD celeb birthday Afkar dengan family in law. Sebelum story mory birthday party kat rumah Mama, kita cerita dulu pasal short trip ke PD.

Plan nak holiday ke PD dah lama. Disebabkan Afkar ni sangat suka berkubang dalam air, so kitorang pilih Grand Lexis untuk stay. Boleh Ummi ko tumpang sekaki berkubang kat pool. Ni 2nd time pergi. 1st time entry kat sini. Mula-mula tu plan family kecik kitorang je, pastu cakap kat Babah y not kita ajak Atuk, Opah n lain-lain join sekali. Bila semua dah confirm, terus on. Amik 2 bilik. Pergi 28hb tu. Nak cakap best sangat sampai repeat 2 kali tu idokler. Tapi saya suka sebab ada private pool. Tu je. hahaha. Boleh berkubang tanpa segan silu. Yang ipar-ipar saya siap tengah-tengah malam tu diorang belasah berkubang ok. hahaha. Gile tak sejuk. Aktiviti utama adalah mandi swimming pool je ye. hahaha. Malam tu celebrate birthday Afkar. Makcik-makcik dia belikan cake Baskin Robbin. Kemain lagi sampai nak 2 cake BR. Pastu Opah bawak nasi n lauk. Ummi bawak perut je (>;<). hahaha. Kitorang g satu malam je, Mr.Teddy ada pasar malam hari Sabtu tu. Pas check out terus chalo balik umah. Tak ke mana-mana dah. Ok korang tengok la gambo eh. Tak banyak leh share sebab laki i oll is seksi. Dah r sume gambo dia enterprame. Sabo je la. huhuhu.




Birthday boy excited tiup lilin.

~Cake BR yooo~

~Tak nak pakai pelampung yang ada tempat duduk tu. Nak pakai pelampung gini pulak
Yang ni pun tak memadan. Excited dapat main air
Alo...alo...kemain lagi

\
Nak race ni sape yang memang.

Pemenangnya adalah Abang Afkar. Dia tak bagi adik ke depan. hahaha.


Hari Isnin lak celebrate kat rumah Mama. Pagi tu hantar bebudak ke rumah Mama. Saya bersilat kat rumah siapkan goodies sambil melayan sakit perut. Buat goodies pun tak banyak. Adalah dalam 10 je kot. Paper bag tuk goodies tu beli kat Mr.DIY. Party pack pun beli kat Mr.DIY. Tahun ni tak adalah nak DIY apa-apa. Tak sempat!!! Tak sempat DIY tapi theme tetap ada.hahaha. Tahun ni wat theme 'Mickey Mouse'. Pastu kitorang order cake dengan Ambition Bakers. Ya ampun sedap cake dia. Mini cream puff pon tempah ngan Ambition Bakers. Kitorang ada order Nutella cheesetart dengan Kak Cik (kakak saya). Kak Cik deco ikut tema. I like!!! Nak tempah boleh search kat  FB : Sis'stufflicious Resources. Seronok tengok Afkar n kengkawan semua happy time tu. Sambung tengok gambo yer.

Goodies bag

Cake order dengan Ambition Bakers

Nutella cheesetart

Huruf 'H' dah hilang. hahaha. Birthday boy nak tiup lilin.

~Potong cake dengan babah~



Babah melayan kengkawan Afkar


Untuk Afkar...
Happy 3rd birthday!!! Alhamdulillah... Ummi dan Babah diberi kesempatan untuk tengok awak membesar. Awak lah si manja ummi babah (lagi manja dari adik kekadang tu), si penghibur hati Ummi Babah, si penawar duka Ummi Babah, si penceria hidup Ummi n Babah. Ummi n Babah doakan awak menjadi anak yang soleh, abang yang baik untuk adik-adik. Sentiasa dipelihara kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan. Semoga cemerlang dunia akhirat. Ummi, Babah n adik Afham sayang Abang Afkar sangat-sangat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...