Thursday, September 11, 2014

Tips Banyakkan Susu




Tips yang semua mommy share dalam Majalah Pa & Ma edisi bulan Ogos ni adalah pengalaman sendiri untuk meningkatkan susu ibu. Bolehlah cuba diamalkan. Tengok keserasian yang mana ok. Dalam hal ni kena try n error. Serasi kat orang lain tak semestinya kat kita pun serasi. Selamat mencuba yer kengkawan. Kat bawah ni saya ringkaskan:

  • PEMAKANAN : Amalkan pemakanan yang boleh perbanyakkan susu ibu seperti lobak putih, kurma, pegaga, habbatus sauda. Banyakkan minum air masak, susu, minuman bermalta atau bercoklat. Untuk saya sendiri serasi dengan buah kurma, cheese & air horlicks untuk banyakkan susu. Minum air masak/mineral sehari memang kena banyak.
  • KONSEP ASAS PENYUSUAN (SUPPLY VS. DEMAND) : Susukan bayi atau pam di pejabat sekerap mungkin kerana asas penyusuan adalah penawaran dan permintaan. Selalu mengamalkan power pumping. Bangun awal pagi untuk pam susu kerana aliran susu pada waktu pagi lebih banyak berbanding waktu lain. Kalau kat rumah pagi-pagi saya tak pam sebabnya subuh-subuh tu Afham akan menyusu dengan saya. Kalau kat office lak saya pam 3 kali sehari. Selang 3 atau 4 jam. Sehari Afham minum 18 oz (3oz x 6botol). Saya target untuk dapatkan hasil pam sehari 18 oz atau lebih daripada tu. Kalau tak dapat, saya tambahkan sesi mengepam. Balance daripada 18oz tu boleh dijadikan stok. Bila susu tetiba drop saya amalkan power pumping sampai production susu jadi macam biasa. Power pumping ni boleh membantu untuk kilang susu setkan balik keperluan susu. Camna nak buat? Untuk pam single, pam sebelah kiri 10 minit. Stop. Sambung sebelah kanan 10 minit. Untuk double pump, pam serentak kedua-dua belah 10 minit. Stop 10 minit. Sambung balik pam kedua-dua belah 10 minit. Buat ulang-ulang sehingga 30 minit atau satu jam. 
  • SIKAP : Sentiasa positif dan gembira selalu. Jangan stress. Time menyusu badan memang sebolehnya elakkan stress. Kekadang akan bagi kesan dropkan susu. 
  • Niat dan yakin dengan rezeki Allah. Setiap kali menyusu, berdoa agar susu sentiasa cukup untuk anak. Setelah semua usaha kita dah buat, berdoa dan tawakal agar susu sentiasa cukup.

Sumber : Majalah Pa & Ma.










4 comments:

  1. ehh2 ade gamba kak mimy, lieza pon hade..ehh tu ummi afham..err ni bile ni.laju2 rase nak beli pa&ma :)

    ReplyDelete
  2. wah masuk majalah ma & pa! congrats :D tq utk tips. insyaallah akan cuba amalkan utk adik baby ;)

    ReplyDelete
  3. Aznor ~ ni bulan Ogos punye...hehee

    Amal~ good luck =)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...