Thursday, September 18, 2014

Kisah Soft Structure Carrier (SSC)

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak share cite pasal SSC. Dorang borak-borak kat group Telegram tup tup dapat idea.hehee. Tq korang. Time Afkar dulu, saya tak pernah ber'babywearing'. Pakai stroller je ke mana pun.  Nak nak pulak Afkar jenis boleh duduk dalam stroller. Shopping barang dapur ke jenjalan kat mall ke pergi cuti-cuti Malaysia memang stroller je la jadi pilihan hati. Sebab saya rasa senang n selesa guna stroller. Pastu kalau berdukung pun, Babah yang dukung Afkar. Ummi lenggang-lenggang kangkung je. hehehe. So macam tak amik port sangat la. Pernah try SSC (pinjam kawan saya punya) tapi time tu Afkar dah agak besar, dia pun tak nak duduk dalam tu.

Ada kejadian yang buat saya tetiba berubah hati nak 'babywearing':

Kejadian 1:
Time 1st outing kami berempat kecoh oiii. Nak beli barang dapur. Afham kitorang letak dalam stroller, Afkar duduk dalam trolley sebab senang nak control kononnye. Tapi boleh pulak dua beradik ni wat pakatan meragam secara berduet. Dua-dua nak berdukung serentak. Dah sape nak tolak stroller dengan trolley tu anak-anak oii. Pastu camno Babah nak pilih barang dapur lak. hoho.

Kejadian 2:
Kejadian kat Manjaku. Tak leh nak pakai stroller sebab kawasan agak sempit. Saya kena dukung Afham sebab Babah nak g pilih barang dengan melayan Afkar. Afham boleh tahan semangat kan badan dia. Menggigil-gigil ko tangan ni ha mendukung Afham yang tengah tido. Dapat kerusi tuk duduk rasa nikmat gile. hahaha.

Lepas tu cakap kat Mr.Teddy tak boleh jadi ni, nak kena beli SSC gak. Dah anak dua ni rasanya memang perlu kot. Lebih mudah nak control anak-anak. Sambil dukung Afham boleh pilih barang, boleh layan Afkar. Multitasking. Saya pun mulakan study pasal SSC kat Group FB Malaysia Babywearers. Dah lama saya join. Group ni memang sangat-sangat membantu. Banyak info berguna pasal babywearing. Rajin-rajin la baca. Saya sebenarnya wat silap gak. Kurang (read : malas) membaca. huhuhu. Not good...not good...Sebab saya tak study pon pasal kaedah babywearing yang lain. Saya terus decide nak beli SSC time tu tapi tak sure nak beli brand apa. Kat group MBW tu sangat banyak info berguna yang dikongsikan. Tinggal lagi nak godek file n baca.So kawan-kawan sila study la dulu kaedah babywearing yang lain sebelum wat keputusan nak beli tau. Sebab bila dah beli SSC rupanya baru tau yang SSC hanya sesuai digunakan untuk baby 4 bulan ke atas. Dekat group MBW ada dorang share.

Dah tersadai SSC yang saya beli kat umah. Mr. Teddy dah duk perli-perli bila nak guna sebab beli dah mahal. Tapi saya cheghelat sikit Afham 3 bulan saya dah start guna SSC. Mula-mula tu try guna dalam rumah je tuk tidokan dia. Guna kaedah 'cinch base'. Sebab time tu fasa dia tak nak berletak. Nak tido berdakap. Masuk buai pon tak jalan. Sudahnya masuk dalam SSC, Afham lena tido dalam tu. Dah Ummi bergoyang sambil dakap dia kan mana tak selesa.

Eh rasa dah panjang lak cite. Nanti r sambung next entry cite pasal SSC lagi. Ok bye.

2 comments:

  1. rara pon malas membaca,nak nak princess lak dh besar,nt ada baby lg lah baru study balik.hehehe

    ReplyDelete
  2. Afkar pun tak nak duduk dalam SSC. Tak ajar dari awal kot. Rara, nanti tuk adik baby sila la study balik eh...hehehe...bila dah try best rupenye...

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...