Thursday, September 25, 2014

Cara Pemyimpanan EBM yang Jimat Ruang

Assalamualaikum w.b.t

Zaman awal-awal BF journey Afkar dulu still pakai peti ais satu pintu. Pastu bila stok bertambah tak muat ruang nak simpan. Mula pening camno nak buat. Pastu saya  request beli peti ais lain ngan Mr.Teddy. Memandangkan time tu budget agak ketat, saya yang sengal ni g pilih mini bar (peti ais kecik). Sebab tu yang paling sesuai ngan bajet. Hari 1st guna nak frozenkan susu cari freezer alahai secoek je. Mana muat ni. Bahaha. Sengal tak agak-agak. Pastu Mr.Teddy offer nak belikan deep freezer (DF). Yeah. Apa lagi. Peluang keemasan la tu. kekeke. Dah tu nak wat pe dengan mini bar tu ha. Kitorang iklan kat Mudah mini bar tu. Ada la buyer yang nak beli. Sib bek. Kalau tak memang bertahun-tahun kang Mr.Teddy tak abis cite. hahaha.

Banyak jasa DF ni. 

Mula-mula tu storage pakai plastic BPA Free - Autumnz, Jingle jungle, Fiffy. Pastu tukar pakai bekas dadih. PP n murah. Satu bekas dadih tu muat 5 oz. 100 bekas dadih tu baru bape ringgit je. Senang nak susun gak dalam DF. Saya susun ikut bulan, masuk dalam satu plastik. Tapi agak tak jimat ruang gak guna bekas dadih. Makan space. Tapi bila stok bergerak tu tak adalah penuh sangat DF. Still muat lagi.

Time Afham ni pulak saya request kat Mr.Teddy saya nak guna plastic storage  boleh tak. Since saya pun memang jual barangan Autumnz so haruslah pakai kan plastic storage Autumnz. hehehe. Pastu saya gitau yang jimat ruang sket bila pakai plastik. Mr. Teddy pun setuju. Kena minta approval Mr.Teddy sebab dia Menteri Kewangan saya. hahaha. So sekarang ni saya pakai plastic storage Autumnz. Nak beli saya ada jual eh. hehehe. Sempat ko promote lagi eh.

PRE ORDER

Autumnz - Double ZipLock Breastmilk Storage Bag (25 bags) *7oz & 12oz*
Retail Price : RM 12.90

Our Price : RM 11.00 (exclude postage)



Our Combo Price :

Buy 5 box - Only RM 50.00 (exclude postage)

Buy 12 box - Only RM 114.00 (exclude postage

Bila pakai plastic storage ni, time nak frozenkan tu saya baringkan dulu. Pastu kumpulkan dalam satu bekas tuk bulan tu. Bila dah sampai hujung bulan baru saya alihkan dalam plastik besar. Susun macam gambar kat bawah ni. Pastu susun stok bulan yang paling lama dalam DF kat bahagian atas. Senang nak buat konsep First In First Out (FIFO).


2 comments:

  1. sis..mcmane penggunaan elektrik ek deep freezer?blh share x peningkatan bil elektrik sebulan bile pakai deep freezer?

    ReplyDelete
  2. Shashi~ Bil elektrik memang meningkat sikit berbanding sebelum guna deep freezer.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...