Wednesday, September 10, 2014

Afham 5 bulan

Assalamualaikum w.b.t

Saya jarang share pasal Afham kan kat blog. Gambo Afham pon tak banyak dalam blog ni. Zaman Afkar kemain setiap bulan nak update perkembangan kat blog. Ahdoi omak eh excited terlebih. So arini Afham genap 5 bulan moh ler kite share sket pasal si debot saya sorang ni. 

Afham ni mudah tersenyum. Kalau bangun pagi-pagi kita bagi salam dia senyum je. Kalau Babah agah memang la mengekek gelak. Ada sket bunyik jeles di situ dengan Babah. huhuhu. Abang dia memang dah jadi idola la. Abang joget hi-5, dia tengok je. Pastu sengih sensorang. hehe. Alhamdulillah setakat ni tak banyak meragam. Senang nak jaga. Kalau nak buat kerja lain tu aci la gak tinggal kejap-kejap. Kalau lama-lama nangis gak suh angkat. Mudah-mudahan berkekalan la ye Afham sampai bebila. Anak nombor dua kot eh. Kan orang cakap anak no. 2 ni senang sket jaga. Kembang la Mr.Teddy tu. Dia kan anak no.2. Cumanya time nak tido siang la payah sket kekadang tu. Nak tidur berbuai. Kalau tak ada buai, silalah dukung sambil bergoyang ye. Time-time ni lah Soft Structure Carrier  (SSC) memang sangat-sangat membantu.  Berat 9.3 kg memang kalau dukung tu boleh naik le gak muscle. Kalau malam lak, pas maghrib Afham dah tido. Bangun minum susu, pastu sambung lena balik. Dengan Ummi join sekaki lena. Eh? Memang skang ni dah jarang la kuar malam ke mana-mana kitorang ni.


 Saya murah dengan senyuman 


Kena gigit hidung maintain senyum



Mengekek gelak kena agah dengan babah 


Skang ni kuat menyembur air liur. Abis rambut Ummi tau. Eh ada kaitan ke. Ntah le orang cakap budak kuat main air liur wat rambut mak gugur. Kebetulan rambut saya memang tengah keguguran yang melampau skang ni. Walaupun belum start makan tapi dah kena pakai bib, sebab bila Afham mula menyembur memang lencun baju dia. 

Tersangat le suka menghisap tangan. Sepenumbuk kalau boleh nak masuk dalam mulut. Kekadang ngan tangan-tangan kita dia nak hisap. Tu yang ada orang ingat Afham dah nak makan. Belum lagi eh Afham. Tunggu bulan depan ok. Dah boleh nak genggam/pegang jari kita, rattle, teether. Semua pon nak bawak masuk ke mulut.

Jari kita sedap dihisap...nom nom...


Afham start meniarap masa 4 bulan seminggu hari tu. Kepala tegak bila meniarap. Sebelum-sebelum tu dia dah try nak meniarap tapi tak lepas-lepas. Montot berat Afham. hehehe. Pastu tunjuk skill kat rumah Mama. Ngan Ummi tak nak tunjuk. Tak lama pastu barulah dia tunjuk skill ngan kitorang. Dah tu memang kije tunjuk skill je la tapi tak reti nak telentang balik. Dah nangis minta tolong telentangkan bila dah penat meniarap. Pastu kalau pegang dia, dia tak suka baring terlentang. Kena dukung sambil tegakkan sket badan dia. Kekadang tu dia suka tolak badan dia ke depan. Rasa cam dah beso sangat ler tu agaknya. 



Berat Afham time 4 bulan aitu 9.3kg. Ni dah masuk 5 bulan, belum timbang lagi. Saya n Mr.Teddy selalu main teka-teka berat Afham tiap kali bawak g check up. Skang minum susu 3oz per feeding. Saya bekalkan 6 botol. Boleh tahan kan banyak Afham minum. Ummi pun kena lebih gigih mengepam. Setakat ni stok susu adalah dekat 500oz dalam deep freezer. Walau tak banyak mana pun tetap bersyukur. Alhamdulillah. Semoga terus dilimpahkan rezeki ini dan dipermudahkan perjalanan kami. Amin. 

2 comments:

  1. afham yang bambam ...geram ...3oz tak byk gak..tp tembam..baby zayyad 5oz tp tak naik mcm afham

    ReplyDelete
  2. ooo Zayyad ikut mama n papa die kot k.Mi. Afham ni ikut Babah. Bam bam. hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...