Monday, April 21, 2014

Pengalaman Bersalin Anak Ke-2

Assalamualaikum w.b.t



Tengok gambo atas ni apa maknanya. Hehe. Alhamdulillah Afkar dah jadi abang. Saya dah selamat bersalin baby boy pada 10 April 2014 pukul 1.49 pagi.Moh ler update cite bersalin hari ni laju-laju sementara baby tido. Pengalaman bersalin kali ni berbeza dengan time Afkar. Betul la eh org cakap pengalaman mengandung, bersalin setiap anak tu lain.

Kisahnye hari Rabu malam tu, 9 April saya ada routine check up kat KPMC. Appoinment dengan Dr. Anita. So pergi le check up cam bese. Kebetulan kitorang sampai lambat kt KPMC, turn pun lambat ler gak. Dalam pukul 10 lebih baru turn sampai.

Time check up, Dr. Anita tanye dah ada rasa mengeras yang selang 10 min ke belum. Saya cakap la mengeras tu ada tapi maybe false alarm je. Sebab gap masa x consistent. Pastu bile gerak buat benda lain contraction hilang. Dr. scan baby sume ok. Cuma air ketuban kurang sket daripada minggu sebelum tu. Minggu sebelum tu bacaan 15, malam check up tu bacaan 10. Tapi still ok. Dr.  cakap kalau bacaan below 7, akan terus kena induce.

Tetiba Dr. Anita tanya nak tak kalau dia check bukaan. Terkejut den tau tetiba nak check bukaan. huhu. Tapi xtau nape saya memang cam ada instinct yg Dr. nak check bukaan malam tu so saya sempat la trim ape yang patut sebelum g KPMC. Haha. Saya tanya advice Dr. Anita balik. Dr. Anita tanye saya ada tak kije yang outstanding kat office. Pastu gelak2 la saya jawab xsabar dah nak cuti. Haha. Dr. Anita cakap check je la. So bila Dr. check bukaan dah 5cm.Terkejut betul kitorang. Saya blur gile time tu. Pastu teringat, time Afkar dulu 3cm dah kena admit, yang kali ni 5cm tentu-tentu la kena admit ni. Mr. Teddy lagi blur, dia boleh tanya Dr. balik dah nak bersalin ke. Hahaha. Dah le saya belum makan time tu, sempat lapik perut makan bihun je sket before g KPMC.

Saya pujuk Dr. Anita bagi saya balik dulu, nak settlekan Afkar hantar kat rumah Mama dia. Memang tak r Dr. nak bagi balik. Mr.Teddy dengan confidentnye cakap kat saya jangan risau, dia uruskan semua. Keluar dari bilik Dr. saya dah meleleh-leleh air mata. Drama tol. Hahaha. Terkejut sangat kot.

Ding dong ding dong Nurse settlekan ward, Mr. Teddy bayar depo sume, dalam pukul 11.30 saya kena masuk labour room. Nurse wat preparation semua. Bagi ubat berak, on drip, check bukaan lagi sekali. Confirm 5cm dah bukaan. Nurse duk tanya bila perut saya start mengeras, saya pun xsure nak jawab. Sebab duk ingat braxton hicks selama ni. Huhu. Tak ada turun tanda ke ape. Mr.teddy balik rumah dulu nak ambil bag saya n baby. Afkar xjadi hantar rumah mama dia, kakak ipar saya datang jaga.

Pukul 12, Dr. Anita datang pecahkan air ketuban. Lebih kurang 12 lebih gitu saya dengar suara kakak saya, Kak Cik. Kak Cik datang dengan mak n Along. Nurse cakap dengan saya kalau nak minta mak temankan boleh sementara husben belum sampai. Saya minta tolong nurse panggilkan mak. Time tu contraction dah start kuat. Bibir tak henti-henti zikir Doa Nabi Yunus. Teknik pernafasan dah ke laut. Seyes x ingat dah camne wat time Afkar dulu. Tengah sakit kot. Sempat belajar dengan Nurse camne nak control breathing. Saya minta nak duduk dengan Nurse tapi Nurse x bagi. Saya sempat cakap kat Nurse, relax-relax dulu pun xpe husben saya lom sampai. Dalam pukul 1.00pagi Mr.Teddy sampai, dia pula masuk labour room teman saya.

Contraction makin kuat. Saya keep on minta duduk dengan Nurse. Nurse bagi ngiring je. So saya pun mengiring. Nurse cakap kalau mengiring nak push sket-sket boleh. Lepas tu saya rasa cam nak terberak (Nurse yang cakap kalau rasa nak terberak bagitau, hahaha) time contraction tengah kuat. Nurse check bukaan dah 7cm. Mr.Teddy tolong tenangkan saya. Urut-urut belakang. Lagi sekali rasa nak terberak, Nurse check bukaan dah 10cm. Fully dilate saya dengar Nurse tu cakap. Pastu dorang kelam kabut sket wat preparation n call Dr. Anita.

Dr. Anita sampai terus suh saya push time contraction tengah kuat. Cubaan pertama gagal. Tak reti. Huhu. Saya g tarik nafas, pastu time nak teran g lepas. Pastu Nurse ajar balik, time nak teran jangan lepas nafas. Teran macam nak berak keras (sorry la yer...asyik cite berak je arini...hehe). Kepala pandang perut, jangan angkat badan, jangan angkat bontot, kaki jangan kepit. Satu-satu apa yang Nurse ajar masuk dalam kepala otak. Bila xrasa contraction, saya relax. Bila rasa contraction baru meneran macam yang Nurse ajar. Kali kedua meneran ada progress sket. Dah macam tengok world cup time tu dorang sorak tuk saya. "Good...good" "sikit lagi puan". Kali ketiga meneran, Alhamdulillah  dengan izin Allah saya dah nampak baby saya. Nampak 'bibird' die=). Proses jahit kali ni saya xsedor. Saya ketiduran lepas bersalin tu. Kesan ubat kot. Sempat ler gak tanye Nurse bape jahitan. Nurse bagitau 4 jahitan.

Alhamdulillah selamat semuanya dan segala urusan dipermudahkan. Syukur. Start sakit kuat dalam pukul 12 lebih, time mak saya teman tu. Pukul 1.49 pagi saya selamat bersalinkan Afham. Berat Afham 3.80 kg. Kurang sket dari Abang Afkar. Lahir awal 2 minggu awal dari tarikh EDD sama gak macam Abang Afkar. Bermula la cerita berpantang saya. Tu update dalam entry lain. InsyaALLAH. Skang ni saya dah ada 3 hero kesayangan: Faizul Azdi, Faris Afkar, Fattah Afham=)

5 comments:

  1. alhamdulillah...fuhhh semangat gk 3.8kg normal...

    ReplyDelete
  2. Shakira insyaAllah bulan 11 dapat rasa semua tu.. Huhu.. Akak.. Sempena nak raya ni, jom join contest ringkas dari Shakira. Mana tahu rezeki :)

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2014/04/contest-nama-biskut-paling-kreatif.html

    ReplyDelete
  3. senang nya ren bersalin...tup tup dah bgtau kedok..dah bersalin...tak jenguk lg adik baby

    ReplyDelete
  4. Subhanallah... semngat nyer Afham...

    wellcome dear...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...