Friday, April 4, 2014

Abang Afkar

Assalamualaikum w.b.t

Actually tengah bz sket ni dengan kerja office, tapi curik time sket nak bagi hilang ngantuk duk mengadap nombor je. Berpinor mata. huhuhu. Rasanya dah lama tak update pasal Abang Afkar kat sini. Yang makin banyak keletah, makin macam-macam ragam. InsyaALLAH bulan depan Afkar dah nak jadi abang. Camno la rupenyer budak manja ni jadi abang. Nanti jaga adik eh Abang Afkar.

Afkar macam budak-budak lain yang sebaya dia gak. Zaman tengah nak explore memacam. Cepat ikut ape je yang kita cakap n buat. Budak-budak ni kan memang macam sponge, tapi kalau dulu dia xreti nak express. Sekarang ni dah absorb, pandai express lak. Memang kekadang mengekek je gelak tengok keletah  dia.

Tapi Afkar berat mulut sket. Bukan berat mulut pendiam tu. Pendiam la sangat. Dia kecoh yang amat ok. Berat mulut kat sini maksudnya pelat. Kekadang puas nak memahamkan dia cakap apa. Sket-sket tu boleh la paham. Baca doa makan pun comel je sebab pelat (matik la kemain confident puji anak sendiri). Dah la kuat ajuk kitorang cakap apa. Geram je.Ajuk tapi pelat. Boleh bayang x.

Tantrum dah kurang sket berbanding dulu. Kurang le angin puting beliung dia. So Ummi n Babah pun dah kurang bertukar jadi hijau. hehehe. Cumanya sekang ni prob nak ajak tido. Dia tido lambat skang ni melayan cartoon. Babah ler kena teman. Sebab Ummi memang dah kedaung tido awal. Dah hujung-hujung pregnant ni lagi la kan, sakit pinggang sokmo. Kadang-kadang Babah kena gak paksa Afkar tido sekali dengan saya. Sian dia kena paksa tido. Tido berkepit lagi ni. Celah ketiak. Lom berjaya nak wean off sepenuhnya lagi. Tu yang camne pun time tido, Ummi gak dia carik. Babah time main leh wat gang.

Skang ni dah tau main hp. huwaa. Silap saya gak ler expose kat dia time dia warded dulu. Konon nak bagi hilang boring. Skang ni berebut hp dengan dia. Dia nak main sendiri. Tau pulak tu nak pilih yang mana. Saya downloadkan yang education apps. Kekadang rasa ok ler gak sebab dia banyak belajar AlifBaTa, ABC, 123, Shapes, Body n lain-lain daripada apps kat hp. Afkar pun bukan la jenis mengadap hp saje. Kekadang tu ada la dia minta bila tengok Ummi dia kemain lagi wasap (saje xnak bagi Ummi main wasap ler tu). So saya wat satu folder tuk dia. Dia  tahu yang leh main apps yang dalam folder tu je. Tiap kali dia pegang hp tutup sesiap 'Data Internet'. So xde la die terdownload apa2 apps. Risau gak ni sebenarnya takut kalau dia obses kat gadget. huhuhu. Setakat ni masih terkawal.

Masih lom berjaya wean off sepenuhnya. Time tido wajibul ghunnah mengempeng dengan Ummi. Aitu ade gak cakap kat Mr.Teddy kena try ajar Afkar tidur dengan Babah kalau nak wean off ni. Tapi bak angin lalu je la. hehee. Dia carik Ummi gak time nak tidur. Camno tu. Kalau waktu lain tu boleh elak-elak lagi, tapi time tido susah nye la. Ada sekali tu lawak gak. Dia nak ngempeng. Saya buat-buat tak tahu. Pastu dia selak baju dia , dia tunjuk-tunjuk suh saya buat macam dia. hahaha. Siap baring lagi pastu bila Ummi wat derk. Konon ingat Ummi xpaham la tu dia nak apa. Ummi saje la buat-buat tak paham Abang Afkar. hehehe.
~Practise tdo berdua~

Nak ajar tak pakai pampers pun lom berjaya lagi. Dia boleh cakap nak 'yak' tapi sesudah membuang. Aitu sekali die jerit kuat-kuat "Afkar nak yak". Babah check lom buang lagi, Babah pun bawak g bilik air siap-siap buka pampers, xsempat nak suh cangkung dah selamat bertaburan. hahaha. Sib bek memang dalam bilik air. Kalau nak kencing dia cakap "nak shi shi". Kekadang lepas la kat bilik air. Kekadang dah kencing baru cakap. Tapi sibuk nak basuh sendiri. Dah cam beso benor latu kengkonon.

Skang serba serbi nak wat sendiri. Mandi sendiri. Basuh 'shi shi' n 'yak' sendiri. Berebut paip dalam bilik air. Tu yang dengan kita lencun sekali kekadang tu. Pakai baju ikut mood. Kekadang nak pakai sendiri. Makan dah memang suap sendiri tapi memang bersepah abis. Kalau malas nak kemas memang suapkan dia. Dia punya sepah tu bukan kat meja makan je, satu hall ok. Huhuhu. Tapi dalam kete kalau ada saya, dia xnak duduk depan. Nak menggeser gak dengan Ummi. Kalau berdua je dengan Mr.Teddy elok pulak.


~Tengok tv dari dalam bakul pun boleh la nak~

~Sekejapan tinggalkan dia...dah jadi macam ni~

~Ok kemas balik. Sambil kira 1,2,3~

Ok tu je la kot nak update pasal Abang Afkar.



1 comment:

  1. Aah. Mg ms ni ank mcm sponge. Ms ni nak ajar dia byk benda.

    Semoga dipermudahkan semuanya.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...