Thursday, December 26, 2013

IBU RAFIF FIRST GIVEAWAY

Assalamulaikum w.b.t

Hari ni nak join giveaway yang Ibu Rafif a.k.a Mimi wat. Mudah-mudahan ade rezeki Afkar. Amin.

Kat bawah ni syarat-syarat penyertaan. Moh baca dulu sebelum join.

Syarat2;
>Follow blog Mimi dlu. Ada kat tepi ni. Tekan je follow! DONE
>Buat entry dengan meletakkan SEKEPING saje gambar. (Gambar paling best) DONE
>Terangkan la tentang situasi gambar tersebut. (Contoh anak tengah main piano baru beli guna duit bonus ke.lol) DONE
>Once dah joint, nanti tempek link di ruangan komen ye. (I akan check one by one) DONE

Itu saje! Tarikh tutup penyertaan: 31 December 2013 (lambat lagi)


Ok gambar Afkar yang saya pertaruhkan kat bawah ni...chewah...


"Mana satu yerk nak pilih toys nak main ni Ummi. Afkar pening dah nak pilih. Macam-macam ada. Ada yang Ummi n Babah belikan. Ada yang dapat hadiah time birthday. Tapi haritu Ummi promise dengan Afkar nak tambah lagi toys kan Ummi...kan..kan...kan...Please Ummi...please...Ok2...Afkar promise Afkar kemas balik pas main. Ummi tolong sekali eh. hehee."


Cuti-cuti Malaysia : Johor [Legoland, Danga Bay, Johor Premium Outlet] - episode 2

Ok sambung balik cerita daripada entry ni.

Time otw nak kuar tu mood Afkar dah kembali ok. Alhamdulillah. Sempat ler gak ambil beberapa keping gambo kat Miniland. Hujan pulak turun. Payung ada satu je. Nak tak nak Mr.Teddy kena beli lagi satu payung kat dalam. Nak makan kat dalam tu memang tak la kot. huhuhu. Mahal!!! Kat luar ada banyak gak choice nak makan. Jangan risau k. Harga standard. Plan asal nak keluar sekejap isi perut pastu masuk balik. Kalau nak keluar sekejap then masuk semula korang kena inform tau. Nanti staff kat entrance tu akan cop tangan. Afkar kat luar kemain good mood lagi. Macam bukan dia yang mengamuk teruk tadi. Mak saya pun pelik. hahaha.  Kemain berselera makan. Lepas dah kenyang isi perut cam malas pulak nak masuk balik. Kitorang lepak je la luar sementara tunggu yang lain keluar. Nasib baik gak kitorang kuar dulu, tunggu diorang semua abis main dekat pukul 4. Mak aii. Memang bukan setakat keroncong dah perut berlagu, rock metal kot. hahaha. Afkar pun berlari-lari keriangan kat luar pastu siap tertidur lagi kat bahu Babah. Kesimpulan yang dapat dibuat dengan kisah amukan Afkar adalah dia tak sihat + mengantuk + cuaca panas = Afkar aptb. hahaha.



~Legoland Express. Ni merasa gak naik time Afkar ketiduran~

~Babah je la posing, Afkar tidur~


~Miniland. Dah hujan time ni. Banyak gak model bangunan yang ada. Tak dapat nak amik sume. Semuanya daripada lego ok.~



~Tidur melopong di dada babah~

Boleh dikira berapa jenis game je yang kitorang merasa main kat dalam. Actually masa mula-mula nak pergi Mr.Teddy dah berat hati kebetulan kitorang kan baru pas repair kereta kena sampai RM700 lebih so budget lari sket r. Lagipun dah tahu mesti banyak yang Afkar tak lepas nak main kat dalam tu. Tapi bini dia ni degil bebenor nak pergi sangat. huhuhu. Memang x sangka langsung la yang Afkar akan buat amukan selama kira-kira kan hampir 2 jam kat dalam Legoland tu ha. Dah cakap kat Mr.Teddy kena repeat lagi ni nak pergi. Mr.teddy bagi jelingan maut je. hahaha.

Balik dari Legoland terus tidurkan Afkar. Lama gak dia tidur. Bila dah maghrib tu kena gak la kejut. Dia x nak bangun, saya bangun slow-slow nak g solat dia pun terjaga sama. Menangis. Babah pujuk-pujuk ajak mandi. Mandi dah macam orang kena dera. Menjerit-jerit. Ya Allah. Tak tau la nape Afkar. Saya memang dah stress dah time tu. Ajak Mr. Teddy keluar. Bawak Afkar jenjalan. Kot-kot dia nak ok. Kitorang pergi jenjalan kat Danga Bay konon-konon nak mengimbau kenangan 1st time jumpa Mr.Teddy kat Danga Festive Street Mall tu. Time tu couple pun lom lagi. Sekali tinggal kenangan je la Danga Festive Street Mall dah dirobohkan tengah construction high rise building. hahaha. Lawak-lawak. Pastu g makan steamboat kat Dataran. Teringat lak zaman student kat UTM. Alhamdulillah mood Afkar ok je kat luar dengan kitorang. Tu yang agak pelik bila Afkar bertiga dengan kitorang dia macam biasa, tak ada ngamuk-ngamuk. Bila balik rumah or ramai-ramai dengan family saya dia mengamuk kaw kaw. Perasan dari malam 1st tu lagi sampai ke Legoland sampai ke malam 2nd pun macam tu. Saje ke hape nak tunjuk perangai pun tak tau r tu. 

~Muka Afkar seposen je. Baru bangun tidur~

~Nampak lampu excited. Cakap dah kat Mr.Teddy boleh bawak g I-City tengok lampu.~

~Ceria dah. Berkejaran. Happy dapat belon~

Day 3

Budak kecik tu mood ok je hari ni. Alhamdulillah. Demam pun dah kebah. Keluar dari homestay menuju ke rumah kawan Alang dekat area Kulaijaya. Breakfast. Patutnye lepas dari Johor ni kami akan ke Melaka. Ada kenduri kahwin sepupu. Tapi memandangkan semalam dah mengadap episod amukan takut berulang lagi hari ni so kitorang decide tak follow pergi kenduri. Kitorang pergi JPO. Sekali rupanya Alang n family pun nak pergi JPO. kehkehkeh. Kat JPO tak banyak pun shopping. Mr.Teddy dapat baju memancing sehelai (Mr.Teddy kata murah), Afkar punye adalah dalam 2-3 helai gak beli kat Cotton On Kids. Murah-murah gak r. Short pants dgn tshirt RM 15 dah dapat. Untuk saya perfume. Tu pun kebetulan memang nak carik sebab perfume hilang tak tau mana dah Afkar campak. Butik-butik banyak yang tak biasa dengor jadi takut nak masuk. Apa-apa ntah. hahaha. Kitorang masuk butik yang biasa dengor je. kekeke. Lagipun modal tak berapa nak ada, so kita window shopping je la. Tapi makan kat JPO macam payah sket tak pernah dengor pun nama restoran. huhuhu. Takut nak masuk macam high class je. Tak tau la kot-kot kitorang yang xjumpa. Kitorang singgah makan n solat kat R&R je.
~Contact number homestay. Selesa sangat homestay ni. Sesuai untuk family besar saya~

~Kat rumah kawan Alang. Mengadap TV~


~Afkar membuli Babah. Babah practise dah beranak dua nanti camne. Bahaha~

~JPO yo!!!~

~Moh le kite window shopping~

~Sapa ade kerja kosong nak offer, boleh upah ini budak.~

~Naik kete terus tidur~

Dah penat berjalan sampai Bangi lebih kurang pukul 7. Jalan jams kat highway tapi kitorang potong ikut LEKAS, so lekas la sket sampai. Kaki mak buyung lenguh habis berjalan punya pasal. Time berjalan ko tak ingat pulak sakit semua tu eh. Hahaha. 




Tuesday, December 24, 2013

Cuti-cuti Malaysia : Johor [Legoland, Danga Bay, Johor Premium Outlet]

Assalamualaikum w.b.t

Dah bulan 12 ni mood holiday pun mula lah on kan. Walaupun anak belum sekolah pun lagi tapi anak-anak buah ramai yang dah sekolah. So, cuti sekolah la pilihan terbaik supaya semua orang pun boleh join. Baru-baru ni kami sekeluarga join family besar saya bercuti ke Johor. Kitorang gerak agak lewat sebab si bujang tu lambat bangun. Kebetulan malam tu Afkar demam panas. Pukul 3 pagi pergi klinik minta ubat montot sebab ini budak susah gile nak makan ubat. Pastu dengan barang xsiap pack lagi. hahaha. Kantoi. Mr.teddy kejut suh packing bag tapi liat gile nak bangun. Jawapannye subuh-subuh tu le baru mengemas bag. Kelam kabut. Sume dah menunggu kat R&R Ayer Keroh baru la kitorang sampai.

Kitorang stay kat homestay area Taman Perling. Semua kakak saya yang uruskan. Selesa ler gak homestay ni. Ada empat bilik tiga bilik air. Dua bilik di bawah, dua bilik di atas. Kalau family besor macam kitorang ni memang selesa le. Tak muat bilik, kat hall pun boleh bergelimpangan. Hall dia besar. Dapur pun besar n peralatan memasak macam periuk, kuali pun disediakan. Sepanjang kat sini memang akak-akak saya memasak sendiri je. Kitorang masing-masing bawak bahan-bahan je. Tak ada makan luar. Siap buat breakfast nasi lemak lagi kooo.

Day 1 sampai Johor Afkar still demam. Tetiba time tidur petang tu dia menggigil-gigil. Rasanya sebab sejuk sangat kot. Dah le pasang aircond, pasang kipas lagi. Saya pun kesejukan. Selalu kalau Afkar demam memang saya tak pasang air cond. Kalau panas sangat pakaikan sleeveless n pasang kipas je tuk turunkan suhu. Cuak gila saya time tu. Terus kejutkan dia bangun. Peluk dia ketat-ketat. Lap-lap dengan air suam, masuk ubat bontot. Mr.teddy dah bebel-bebel apsal tidur dalam aircond dah tahu anak demam. Lepas dari tu terus mood Afkar ke laut. Mengamuk je tak boleh salah sikit. Mengamuk yang bukan sikit-sikit yer kawan-kawan. Kaw kaw punya. Demam on-off. Bila habis kesan ubat suhu naik balik. Asyik cakap je "Die buat...die buat". Selagi tak babab sape yang dia tunjuk tu selagi tu la dia mengamuk tak berhenti. Susah gile nak pujuk. Maybe badan xsedap sebab demam kot ditambah pulak kesan ubat agaknya. Afkar xpernah la mengamuk lama-lama macam tu time kat rumah. Ada la gak dia buat perangai tapi xde la payah sangat nak dipujuk. Culture shock Ummi n Babah dibuatnya. Sepatutnya malam tu kitorang plan nak jenjalan mengimbau kenangan kat tempat 1st jumpa. Sekali nan ado la bila anak dah tak sihat.

Day 2 pergi ke Legoland. Afkar still dedar-dedar badan dia. Kat luar tu die dah start merengek-rengek. Tak nak duduk dalam stroller. Suh duduk dalam carrier pun xmau. Jalan pun tak nak. Berdukung la jawabnya dah semua tak nak. Pastu sampai kat Legoland belum bukak lagi. Kena la beratur dulu. Tapi ok la x ada la ramai sangat orang. Mood kat luar on-off. Kekadang merengek, kekadang berlari-lari. Pastu ada maskot Legoland, elok je die bergambar sekali. 

~Tengok xnak bergambo. aptb~

~Biarlah ummi posing sensorang dah awak x nak kannn~

~X ramai sangat orang~

~Mood tengah elok~

~Berlarian~

~Dapat salam Maskot Lego~

~Maskot Lego~

~Bergambo dengan maskot lego~

Sebaik je melangkah ke pintu masuk Legoland terus melalak. Ahdoyai. Nangis macam semalam punya teruk. Ummi pun rasa nak join sekali menangis Afkar oii. Rasanya sebab badan dia tak sihat plus dia mengantuk time tu. Tapi dah kalau susu pun tak nak, dodoikan kat bahu pun tak nak camno nak buat. Babah pun time tu mood dah lari. Ye la anak mengamuk kan. Last-last Afkar tertidur kat bahu saya. Sempat ler gak saya bawak die naik train Legoland Express pusing-pusing. Pastu terjaga sambung mengamuk lagi. Kitorang bawa pulak dia main plane kat Lego City Airport. Ok senyap. Dah naik tu x nak turun pulak. huhuhu. Ngamuk balik. 


~Driving school~

~Anak-anak buah saya siap sedia nak mulakan perjalanana~

~Anak buah saya, Amin~

~Korang rasa Babah ke anak yang excited naik plane ni. hahaha~

~Naik plane dengan Babah~


Bawak pulak main tembak-tembak bola kat Pharoah's Ravenge. Happy la dia time tu. Sekali Babah pulak tercedera sikit kat situ. Ada bapak orang baling bola tepat kena mata Babah. Ahdoyai. Ada je hal. Merah kot mata Mr. Teddy. Dah le orang tu x mengaku dia yang buat. Mr.teddy dah berangin je. Terpaksa keluar sambung main pulak kat Lost Kingdom Adventure. Tembak-tembak. Ntah apa yang ditembak pun saya tak tahu. hahaha. Belasah je la labu. Lagi sekali Afkar tak nak turun. Pastu bawak pulak main kat Duplo Playtown. Leka la Afkar kat situ. Sebelum tu sempat gak Afkar mengamuk nak botol air Legoland. Melayang duit Babah ko nak oii. Pastu pergi tengok movie 4D lak kat Lego Studios. Die senyap je time layan movie tu. Dah abis tu kitorang stop solat. Time solat Afkar dengan Mr.Teddy. Tertidur. Lepas solat tu saya berpecah dengan family saya. Mak ikut kitorang. Sebab diorang nak terus pergi main roller coaster. Saya bukan boleh main pun. So kitorang plan nak tunggu kat depan je. Nak isi dulu perut yang dah berkeroncong. 

Kiranya hari kitorang kat Legoland dipenuhi dengan amukan Afkar je la. huhuhu. Nak tau episod amukan berterusan ke or berhenti kite tunggu next entry yerk. Panjang nau le pulak entry ni nak sumbat sume cite.

Wednesday, December 18, 2013

Majlis Perpisahan untuk Diri Sendiri

Assalamualaikum w.b.t

Last week saya dapat jemputan dari staff office lama, diorang nak buat farewell untuk saya. Awww terharunye. huhuhu. Ingat jugak korang kat den ni erk. hehee. Diorang plan nak buat hari Rabu. Saya pun on je la. Sekali pada hari kejadian saya ada discussion pulak. sob sob sob. Diorang jemput pukul 11.30 tengahari. Saya pukul 12 baru gerak dari office. Naik lrt. Sian diorang dah kelaparan masing-masing.

Sebaik saya sampai je majlis pun terus start. Dimulakan dengan bacaan doa, pastu ex boss punya ucapan. Sedih pulak rasa. Banyak kata-kata nasihat dan penghargaan yang ex boss sampaikan. Terkesan di hati. Chewah. Pastu saya pulak kena bagi ucapan. Nebes ai tau. Tak prepare text pun. kekeke. Belasah je la labu. Banyak yang saya kutip pengalaman dan ilmu kat office lama. Saya bersyukur 1st posting dah ditempatkan di situ so banyak yang saya belajar dari A - Z. Mudah-mudahan dapat saya praktikkan sepanjang saya berkhidmat segala ilmu-ilmu dan pengalaman yang saya ada tu. Majlis diteruskan dengan penyampaian hadiah. Saya dapat hadiah besar punya. Terkejut. Tq korang. Suka sangat hadiah yang korang bagi. Memenuhi citarasa.
~Boss besar n 3rd boss~


~Dapat hadiah~

~Besar punye~

~Taraa ni lah die hadiah yang saya dapat. Handbag besar. Idaman kalbu~

Selain dari celebrate farewell untuk saya diorang ada gak buat celebrate birthday tuk bulan Oct - Dec. Saya pun termasuk. Yeah. Marilah kita memotong kek. Lepas tu makan-makan. Banyak tol menu. Menu diorang order nasi briyani. Lauk sedap-sedap. Pastu ada gak dessert pot luck masing-masing bawak-bawak. Diorang siap sempat usik saya "hari ni tak ada pisang eh Airen." Hahaha. Saya kan peminat tegar pisang. Pastu klu potluck mesti kije saya bawak pisang. hahaha. Sebab tu yang senang.


~Celebrate birthday Oct - Dec~

Borak-borak kejap pastu saya pun balik office. Nak amik gambo dengan semua orang pun xsempat. Lupa. huhuhu. Pastu kelam kabut nak balik office. Sempat salam-salam, peluk-peluk je. Barang-barang kat office lama pun tak amik lagi. Ntah bile la nak amik. huhuhu. Mr.Teddy busy. Tq korang bersusah-susah organize ferewell untuk saya. Terharu tau.

Monday, December 9, 2013

The Big Bad Wolf Book Sale

Assamualaikum w.b.t

Sekarang ni sedang berlangsung The Big Bad Wolf (BBW) Book Sale kat MIECC @ The Mines. Kengkawan jangan ketinggalan hokey. Event ni start 6 Dec sehingga 15 Dec 2013. 24 hrs. Serious tak tipu berbaloi-baloi dan puas hati borong buku kat situ. Boleh dapat buku serendah harga RM1. Kalau yang buku kanak-kanak kulit keras RM 5 dapat dah. Mana mau carik lagi. Boleh beli buku stok setahun. 

Start last year memang buku-buku Afkar, saya borong time BBW ni. Murah dan boleh dapat banyak. Macam tuk Afkar saya banyak belikan dia buku-buku yang bergambar dan jenis kulit keras. Tau je la anak-anak lelaki ni kan beli yang jenis kertas kang x sampai berapa lama dah innalillah. Sebenarnya saya pun bukan aim nak suh dia pandai terus semua tu. Tapi sekurang-kurangnya adalah sesuatu yang dia belajar. Secara tak langsung boleh terapkan budaya minat membaca dekat anak-anak. Afkar kalau jumpa buku automatik dia akan selak dan buat gaya membaca (walaupun bahasa dia). Pastu time ajar pun xde la sampai berjam-jam. Beberapa minit cukup dah. Esok tunjuk lagi, buku lain pulak. Kalau lama-lama sangat, dia pun boring. Kalau g jalan mana-mana, ada spare 1-3 buku dalam kereta. Kebanyakan buku-buku yang diborong memang berguna=)

Last year kitorang serang time dah hujung-hujung, buku yang tinggal pun sendu je la. Banyak dah habis. Tahun ni ajak Mr. Teddy g awal. Plan asal nak g lepas Subuh hari Sabtu. Tapi takut ramai orang so ubah plan g awal sket. So kitorang gerak dari rumah pukul 2 pagi. Gigih tak gigih tu. Tak pe buku punya pasal. Mr.Teddy pun layankan je la kerenah bini dia ni ha. Dengan Afkar sekali dihangkut. Ye la kalau tak bawak mana pulak Afkar nak tinggal kan. Malam tu saya dah tidur awal siap-siap. Dengan Afkar sekali dipaksa rela tidur. Selalu budak tu belum pukul 12 mana dia nak tidur. Mr.Teddy je tak tidur. Kang takut terlajak tidur lak. Masa nak kuar tu Afkar nangis-nangis sket sebab kena kacau tidur. Sampai dalam kete die majuk dengan saya. Dalam hati doa banyak-banyak jangan la dia buat perangai. Kang BBW ke mana lak. Time dalam kete Afkar sambung tido. Bila dah sampai kat MIECC pukul 2.30 tu dia terjaga balik. Risau je die meragam. Alhamdulillah Afkar behave je bila letak dalam stroller=) Senang omak eh nak pilih buku. 

~Anak beranak muka redha kena layan kerenah Ummi. hahaha~

Otw nak masuk hall tu jumpa Leenda group gojes kat luar. Si Asyraf tengah duk berlari pukul 2.30 pagi tu. hehehe. Leenda kata kat dalam ramai orang. Lama gile beratur nak bayar. Cuak dah dengar. Larat ke mak buyung ni. Dah sampai kan, redah je la. Memang ramai orang pun, tapi still selesa la nak tolak stroller n bag beroda. Saya tukang tarik bag n pilih buku, Mr.Teddy tukang tolak stroller. Ok sebelum terlupa, nak share sket tips nak g BBW ni sebab kitorang dah belajar dari last year punya pengalaman.

1. Checklist Buku

Sebelum pergi tu kalau boleh sediakan senarai buku yang nak diborong. Mana nak tau senarai buku yang ada, korang boleh masuk website BBW. Saya susun buku ikut genre. So boleh jimat masa sebab dah tau kat mana nak dituju. Menangis ler gak kalau nak go through setiap genre yang ada lebih 3juta buku tu. Macam tahun lepas pergi terkejut besornye tempat-banyaknye buku. Pastu blur nak pergi mana dulu. End up tertinggal nak beli banyak buku yang best. Tapi dalam list tu ade gak yang tak beli  pun hehehe. Sebab tak sempat nak review satu-satu. So senaraikan seberapa banyak bila kat sana baru tapis mana yang sesuai n tak. Ada jugak yang dalam list tak jumpe. Sob sob sob. Tapi tak larat nak jalan dah. Secara keseluruhan list tu memang membantu. 
~Siap list di tangan~

~Kemain kusyuk menelek buku. Nak beli ke x~

2. Bag beroda

Pengalaman dari tahun lepas organizer sediakan kotak nak isi buku. Rebeh gak bahu kalau nak usung buku dah banyak-banyak tu. So kitorang siap-siap bawa bag beroda. Semua sumbat dalam tu, pastu tarik je. 
~usung bag beroda ha~

~Puas hati penuh bag isi buku~


3. Stroller

Bawak stroller nak letak Afkar memang membantu. Dia duduk je dalam stroller tu sambil upah buku suh die belek. hehehe. Ramai yang bawa anak-anak ketiduran selesa dalam stroller. Macam Airiell anak Anis lena tol dia tidur dalam stroller. Si Afkar tak tidur pun tapi duduk diam la jugak dalam stroller tu. Dah upah buku kan. Mak Pak pun boleh memilih buku dengan tenang. 
~Siap berselimut bujang sorang ni~
~Dapat upah buku, senyap la dia.~
~Si Penunggu Buku. Sementara Ummi carik buku lagi~

4. Elakkan peak hour

Kitorang sanggup berjaga tengah-tengah malam tu meredah BBW demi nak elak bersesak-sesak punya pasal. Masa kitorang sampai around pukul 2.30 pagi tu still ramai. By the time nak balik dalam pukul 4 pagi tak ramai dah. Sekejap je beratur nak bayo. Kawan-kawan yang update datang awal daripada tu kemain ramai orang. Berejam nak beratur kat cashier.

~Suasana dalam hall. Pukul 2.30 am - 4.00am~

~Yeah xramai kat cashier. Kejap je beratur~

Tengah round-round mencarik buku tu Mr.Teddy boleh pulak terjumpa kawan dia Aley n wife Tasha. Pastu Mr.Teddy pun melepak dengan Aley kat tempat makan sambil saya carik buku. Afkar ikut Babah. Saya abiskan masa dua jam kat BBW dengan hasil borongan sebanyak 25 buah buku (termasuk buku, flash card Afkar n buku2 Ummi Babah) dengan kos RM170. Buku untuk Afkar jenis yang kertas keras tu. Flash card Disney dapat rm3. Buku Ummi n Babah pun tebal-tebal dapat RM10-20. Puas hati weyh. Berbaloi-baloi. Tunggu tahun depan BBW kembali kita borong lagi. 


~Buku ummi n babah~

~Buku-buku Afkar. Selamat menjadi ulat buku yer anak Ummi~

~Amboi seriousnye cam nak study tuk SPM je.~

~Ok good boy. Dah habis tengok, simpan dalam kotak~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...