Monday, May 27, 2013

Afkar is turning 18 months old






Assalamualaikum w.b.t
Hari ni genap Afkar 18 bulan = Setahun Enam bulan. Alhamdulillah. Ummi dan Babah terus diberi kesempatan melihat Afkar membesar di depan mata. Ummi dan Babah bersyukur sangat dikurniakan Afkar pelengkap hidup Ummi dan Babah.
Afkar 18 bulan - Mulut tetap riuh sekampung. Ada beberapa perkataan yang boleh disebut. Tapi sebenarnya berat gak mulut ini budak. Lebih banyak bahasa german.hahaha. Tak pe lah ye nak Ummi n Babah buat-buat faham. Kalau pesan apa-apa kat dia, selalu sangat buat respond faham pastu siap reply in bahasa german. Ahdoyai. Ummi kena ambil kelas ler ni. hehehe. Ada sesetengah arahan/ayat memang dia faham dan akan buat apa yang disuruh. Kekadang dia pula lebih advance daripada kita. Siap nak ajar orang lagi.
Afkar 18bulan - Makin macam-macam keletah, perangai yang ditunjuk. Kalau depan orang lagi ler suka show off perangai tu. Kekadang tergelak je dengan apa yang Afkar buat. Memang penghibur dula lara sungguh. Tersangat ler aktif. Tak reti duduk diam. Suka mengusik orang. Dah dua-tiga orang tegur yang Afkar lasak. huhuhu. Semua benda dia nak explore. Kalau keluar rumah atau balik kampung lagi la banyak benda nak explore. Kat umah sendiri dah boring kot. Tapi yang pelik Ummi n Babah tak jugak kurus-kurus kejar Afkar. hehehe. Nak tengok dia diam time tidur je la kot tak pun time kusyuk layan tv. Sekarang ni lagi la dah pandai berebut remote. Kalau tukar channel lain selain kartun mula protes dengan cara tutup tv atau tutup dekat dekoder astro. Ummi nak tengok Masterchep anakku. Cepat tiru apa yang orang buat. So dah tak boleh nak buat bukan-bukan depan dia. Ummi n Babah kena tunjuk contoh yang baik.
~Babah kena paksa minum air masak dengan Afkar. hahaha.~
~Ummi jom pergi pasar~
~Dalam kereta pun tak duduk diam. So Babah suh Ummi n Afkar duduk belakang~

~Main dengan Ukasyah~
~Ni muka bila kena tegur dengan Ummi~
Afkar 18 bulan - Gigi lapan batang, geraham empat (atas bawah). Sodap tu kalau menggigit.  Ni dah hilang dah peel suka menggigit. Aritu risau gak takut dia gigit kawan-kawan dekat rumah mama. Alhamdulillah tak pernah terima aduan. Dia yang kena gigit adalah. Tapi tersangat la susah nak gosok gigi. Orang bagi berus gigi dia buat main je. Skang ni Babah kena demo dulu depan dia baru dia ikut. Tu pun ikut mood. Berat tak sure sebab dah lama tak timbang. Tunggu g injection baru timbang. Tapi kalau dukung tu boleh tahan la terasa. Alhamdulillah lepas baik HFMD aritu kembali berselera makan. Air wajib adalah air masak. Afkar jenis tak suka manis-manis or masam-masam. Terselamat Ummi di situ bila part orang menyuap yang manis-manis, masam-masam dia akan luahkan balik. Ye la Ummi n Babah ni jenis tak ada keberanian nak cakap tidak. Kitorang tak ada la strict mana. Itu tak boleh ini tak boleh. Kalau sekadar nak bagi Afkar buat-buat rasa tu, tutup mata je la.  Tapi Afkar sendiri yang luah. Dalam hati Ummi lega=) Ada gak yang cakap sebab itulah Afkar cukup susah nak dibagi makan ubat. Berchenta hokey. Betul ke yerk?
~Saya suka makan~

Afkar 18 bulan - Alhamdulillah masih diberi rezeki menyusu badan. Syukur. Walaupun tak ada la semeriah dulu. Stok pun asyik keluar je tak ada masuk-masuk terutama untuk bulan 5 ni. Memang tak banyak dah. Alhamdulillah tercapai target Setahun Enam bulan. Semoga terus dipermudahkan urusan untuk next target. Ni pun dah start tanya-tanya dekat Mr.Teddy cadangan terbaik as back up plan sekiranya rezeki Afkar sampai di sini. Terutama dekat rumah pengasuh la. Macam sekarang memang tak ada stand by apa-apa masih bekalkan ebm sepenuhnya. Tapi kalau one day dah betul-betul habis stok n stok pam hari ni tak cukup untuk esok. Kena la mula memikirkan back up plan. Buat masa ni masih mengusung bag susu dan pam ke mana sahaja. Sepanjang perjalanan 18 bulan ni. Bukan mudah. Berliku. Ada naik turun. Belum campur gaya-gaya dia time menyusu. Menggigit, melanyak badan sampai sakit-sakit badan Ummi. Tapi demimu anak Ummi bertahan selagi mampu. Bila cerita part menyusu ni memang Afkar dah macam-macam gaya. Ingat pam je ada freestyle ke. Gaya menyusu pun freestyle hehehe. Yang pastinya saya akan merindui momen-momen indah ni sekiranya Afkar dah berhenti menyusu. Semoga terus diberi kesempatan dan peluang untuk merasai momen-momen indah ni. Terima kasih tak terhingga untuk Mr.Teddy yang sentiasa menyokong apa yang saya buat demi permata hati kami. Ini lah perjalanan kami. Saya, Afkar, Mr.Teddy.

Wedding Guestbook : Shikin & Zufar

Assalamualaikum w.b.t
Proudly present to you...
 
Exclusive Handmade Wedding Guestbook for Shikin & Zufar.
Date: 25 Mei 2013
Venue: Gombak 
Theme: Maroon Gold
Size : A3
Pages : 100pgs
 
**Ordered by Shikin. Thanx dear!!**
 
 

 
Looking for an affordable and exclusive handmade guestbook for your special day. We can custom according to your event theme.

Do email us at : sisstufflicious@gmail.com

Monday, May 20, 2013

Teaser : Wedding Guestbook for Shikin & Zufar

Assalamualaikum w.b.t
 
 
 - Handmade wedding guestbook
- Custom according to your event theme
 

 
Stay tune with us for full story ya=)
 
 
Looking for an affordable and exclusive handmade guestbook for your special day
Do email us at :  sisstufflicious@gmail.com
 
TQ=)

 

Wednesday, May 15, 2013

Jemputan K.Intan : Housewarming & Kenduri Akikah

Assalamualaikum w.b.t

Hari Sabtu lepas K.Intan gang whats app jemput ke kenduri Akikah baby Muhammad dan housewarming rumah baru. Mula-mula macam tak dapat pergi sebab MIL nak buat kenduri gak. Sekali MIL tukar kenduri minggu ni, so ajak la Mr.Teddy pergi. Berkonvoi ler dengan gang whats app yang lain. Tak ramai pun. Wana n K.Has je pun yang ada. Kitorang ni memang buta jalan. Kekadang pakai GPS pun leh sesat. Saya lah tu xreti baca. Kuikuikui. Tu yang nak follow K.Has. Kebetulan Wana pun ada kat Semenyih so gerak ler sekali.

Lepas Zohor dalam pukul 2 kami gerak dari Kajang. K.Has lead kitorang follow belakang. Ikut LEKAS Highway, so memang lekas la sampai. hehehe. Sampai time tu tengah Marhaban. K.Intan suh kami makan dulu. Kitorang pun ape lagi melantak ler. Daging salai masak lomak oii sape nak tolak. Dah makan-makan semua masuk dalam nak jumpa Muhammad. Baby Muhammad sangat behave. Senyap je dia. Comel lak tu. Gebus lagi. Dah lama tak pegang baby rasa kekok lak. kekeke. Kena practise balik ni. Eh. hehehe
 
Bila mak-mak ni sakan berborak, yang pak-pak pun sakan berborak gak. Yang anak-anak lak sakan bermain. Afkar kemain lagi. Semua orang dia nak usik. Sian Piya (anak Wana) n Ukasyah (anak K.Has). Dorang ni lebih kurang sebaya je. Terjerit-jerit Ummi awak tau Afkar. huhuhu. Bila dah tak larat, Babah please rescue Ummi. Mula-mula tu berebut hand phone dengan Piya. Piya pegang hand phone mommy dia, selamba kodok je dia amik. Menangis la Piya. Saje nak menyakat. Bila Piya nangis lagi dia suka nak usik. Alahai. Pastu boleh dikejarnya Ukasyah semata-mata nakkan buah oren yang Ukasyah pegang. Mencecet Ukasyah lari kena kejar. Tak dapat dia tariknya baju Ukasyah. Last-last Ukasyah tak larat nak lari dicucuk mata Afkar pastu dibaginya plastik kat muka Afkar. hahaha. Cute je dorang ni bermain. Dah puas nyakat Ukasyah pergi kacau Piya balik. Kali ni Piya lebih ready free-free Afkar kena side kick. Cool giler Piya. Muka dia slumber je time tu kekeke. Terus menangis. Hahaha. Tadi macho sangat kan awak. Kena dengan awek terus nangis.
~Ummi n Afkar in red~

~Our Driver : Babah~

~Baby Muhammad yang gebus~

~3 sekawan~

~Ni bukan nak ngorat awek yer, tapi cubaan nak membuli awek.
Sekali awek bagi side kick terus leleh~
 
~Afkar n Ukasyah~

~Mommies~

 
 
 
 

Monday, May 13, 2013

April's Birthday Celebration : Kelab Tasik Putrajaya

Assalamualaikum w.b.t

Ni kisah basi. Bulan 4 punya cerita. Uda saya baru upload gambo, baru sedap nak cerita ada gambar. 20 April lepas, family besar saya buat makan-makan. Kitorang memang selalu every month akan ada celebrate birthday secara beramai-ramai. So, untuk bulan April ada yang bermurah hati sponsor buat kat luar : Kelab Tasik Putrajaya . Alhamdulillah. Semoga dilimpahkan rezeki untuk orang yang sponsor dan keluarga=) Selalu akan buat kat rumah mak je. Untuk bulan 4 ni, kami meraikan Birthday my Lovely Mom, K.Cik (kakakku), Luqman Hakim (anak buahku). Pada hari kejadian, saya bawa pavlova yang ditempah khas dengan ex-schoolmate. Pavlova tu awal lagi dah tempah sebab ingat buat kat rumah, boleh wat tambah-tambah menu. Sekali dah tukar venue, xpe la dah tempah kan, proceed je la.
 
 
Kitorang sampai lambat sebab ada tragedi buah epal time nak ambil pavlova tu. huhuhu. Demi nak menjamu selera semua orang ku tempuhi jua. Chewah. Tak ada lah drama sangat tau ai ni. Pada hari kejadian dah deal dengan kawan saya tu nak lepas maghrib. Sebab event akan start pukul 8. Petang tu kitorang ambil kakak ipar saya dulu kat Bandar Seri Putra. Dah lepas ambil tu time tu dah pukul 7, dah alang-alang kat luar ni kitorang pun plan nak ambil dulu pavlova. Sekali jalan. Whats app kawan saya tu gtau nak ambil dia cakap xready lagi. By 7.20 baru siap sume. Kira-kira perjalanan ke meeting point tu lebih kurang 20-30 min gak. So saya pun cakap la kitorang gerak je, by the time sampai dah ready la kan. Kitorang sampai lebih kurang 7.20 call kawan saya tak dapat-dapat. Nak nangis dah time tu tau. Bekali-kali call xangkat. Saya, Mr.Teddy, kakak ipar call tak dapat-dapat. Time tu kitorang tak siap lagi. Sebab time g amik kakak ipar tu pakai ala kadar je la. Mr.Teddy dengan seluar g pntai lagi. Kahkahkah. Panic dah ni. Dekat 20 min kitorang tunggu, xdapat-dapat call kawan saya tu. Whats app xreply. Pukul 7.40 kitorang gerak balik rumah untuk bersiap solat semua. Sampai rumah pukul 8.00 memang express gila buat serba serbi. Pukul 8.30 keluar balik rumah pick up pavlova kat Petronas Uniten terus ke Putrajaya. Eh ni nak cerita tragedi pavlova ke April birthday celebration ni. Jauh dah melalut.
 
 
Ok back to story. Menu malam tu memang macam-macam la kan. Nasi putih, ikan tiga rasa, udang butter, sotong tepung, daging masak kicap, sup, sayur. Ha banyak kan. Puas makan weyh. Dah kenyang semua tu saya belasah lagi pavlova. Demi pavlovaku perut yang kenyang ku sumbat gak. Selit-selit je la. hehehe. Cake je dah x rasa. Tak ada ruang nak selit dah. hehehe. Menu yang dihidangkan semua sedap-sedap belaka. Memang menyelerakan. Rugi tak rasa semua. Lepas tu dengan view yang menarik lagi pulak. Afkar pun selesa je. Berangin. Pastu kawasan lapang gak, sebab meja kitorang yang paling hujung so budak-budak leh main kat situ. Enjoy ler Afkar berkejar-kejaran dengan sepupu yang dah besar-besar. Lepas sesi melantak-melantak sesi potong cake. Pastu ada sesi bagi-bagi hadiah untuk orang yang diraikan. Kitorang tak beli hadiah apa-apa pun. huhuhu. Tak sempat nak carik hadiah sume. Tak apa pavlova tu kira hadiah gak la yerk. RM4/ seketul tu. hehehe.


Ok la tak nak panjang-panjang cerita, sila lah enjoy gambar-gambar semua.
~Anak Ummi yang semakin aktif~

~birthday cake~

~Pavlova ku yang penuh drama~

~Yang diraikan. Terselit Farzana sorang~

~Sesi menyampaikan hadiah~

~Budak 2 orang ni wajib dapat hadiah2 tiap bulan. Sebab tiap kali celebrate birthday dorang pun nak hadiah jugak. Nak potong cake jugak. Jadinya birthday dorang adalah setiap bulan. hahaha~

~Group Photo~


Wednesday, May 8, 2013

Copy caters

Assalamualaikum w.b.t
 
Hari tu ada tertimbul satu isu dekat group whats app saya berkenaan si peniru. Apa yang ditirunya? Jap g kat bawah saya share. Pastu ada la gang ni bagi term 'copy cater'. Eh macam sedap je kan bunyik nye. Masing-masing share pasal pengalaman masing-masing berhadapan dengan 'copy cater' ni. Scary je dengau. huhuhu.Saya ada tak erk. Ntah ler tak perasan. kuikuikui.
 
Tak tau la korang pernah tak berhadapan dengan situasi macam ni. Ni contoh je la eh yang gang2 kongsikan.
 
Korang beli barang baru - A pun beli jugak barang yang sama brand lain
Korang masukkan anak kelas piano - A pun nak masukkan anak dia kelas piano
Korang pergi sesuatu tempat tuk holiday - tak lama lepas tu A pun pergi
Korang dapat bunga/hadiah tuk anni/birthday dari hubby - A pun dapat hadiah yang sama dari hubby katanya.Tapi kalau beli duit sendiri tak tau la kan. kekeke.
 
Persoalannya adakah satu kebetulan???Chewah macam misteri lak. hehehe. Kalau korang akan buat apa berhadapan dengan orang macam ni. Setakat sama tu tak kisah la kan, tapi masalahnya nak show off pulak tu. Seolah-olah nak bagitau "Ko ada. Aku pun ada tau!!!". Physico ke apa ni. Ko dah kenapa nak sama-sama dengan orang pastu siap nak show off pulak. Tak pandai sangat nak describe sebab tak terkena batang hidung sendiri. Kalau saya scary gak r ada orang nak sama-sama ni. Tapi kan seriously ke ada orang macam ni wujud? Tak paham. Kalau betul-betul wujud nape erk dia jadi macam tu agak-agak.
 
Teringat zaman belajar dulu, ada kengkawan cerita gak ada orang ni pulak dia tak boleh langsung ditiru. Kasut ke baju ke bag ke sampai ke tahap softlan pun tak boleh sama dengan orang lain. Ahdoyai ha ni pulak dah kenapa. Macam-macam la perangai orang ni. Nak gelak pun ada. kekeke. Payah ler pulak kalau dah sampai tahap softlan tak boleh sama.
 
Ni semua mungkin berbalik pada penyakit hati. Jelez?Tak boleh tengok orang lebih dari dia ke?Wallahualam. Harapnya saya tak berpenyakit sebegitu nanti orang tak suka. huhuhu. Senang cerita macam ni orang yang ditiru tu pun tak yah nak cerita/share apa yang dia buat. Tapi kan ada gang yang share experience, diorang tak share/cerita pun tapi si 'copy cater' yang akan stalk sendiri. Pastu akan cuba show off juga barang dia/apa yang dia buat. Lagi scary=(
 
Hari tu tengok Semanis Kurma tajuk "Cinta menunjuk-nunjuk". Rasanya agak relevan dengan isu ni. Sekiranya tak ada yang menunjuk, mungkin tak ada yang sakit hati menengok. Tapi saya sendiri kekadang suka gak share dengan IG/FB apa-apa yang dibuat/dibeli/hadiah. Bagi saya sendiri bukan niat nak menunjuk pun tapi lebih kepada rasa teruja. Ye la bukan selalu dapat hadiah kan.Bukan selalu dapat g tempat best-best kan. hehehe. Bila dah dapat tu terus rasa nak lompat bintang, pastu upload kat IG/FB. Lepas tengok Semanis Kurma tu, terdetik juga mungkin betul macam yang dibincangkan ada orang yang tak suka tengok apa yang kita share. So, saya cakap kat diri sendiri lepas ni sebaiknya dielakkan. Kita share pasal Afkar je la eh. hehee.
 
 

Saturday, May 4, 2013

PRU13

Assalamualaikum w.b.t

Lama nya tak update blog. Tak ada idea nak share apa. Ok la memandangkan sekarang ni tengah hangat dengan demam PRU13 demam panas kata orang kita pun nak cerita pasal PRU13 la jugak. Kawan-kawan mengundi tak kali ni? Ke tak daftar ni? Haip sorang-sorang ni. Biasa dia. Warganegara Malaysia yang berusia 21 tahun boleh mendaftar untuk mengundi. Yang tak cukup umur tunggu 21 tahun okies.

Ni kali kedua saya mengundi. Nak tau saya undi apa???Eh mana boleh bagitau, undi kan RAHSIA. hehehe. Saya mengundi bagi DUN Pelabohan Klang dan Parlimen Klang. Kali pertama mengundi bujang trang tang tang lagi. Pergi mengundi Abang yang hantar. Kali ni mengundi dah ada anak pun. Tak tau lagi samada nak usung Afkar sekali atau tinggal Afkar kat rumah Mak je. Perancangannya maybe akan balik Slim dulu Mr.Teddy mengundi pastu baru balik ke Klang turn saya pulak.

So, kawan-kawan Selamat Mengundi pada 5 Mei 2013. Buat keputusan yang bijak demi menentukan masa depan negara. Siapa pun yang anda sokong, siapa pun yang anda undi semuanya buat Malaysia negara tercinta. Harap-harapnya semuanya berjalan lancar dan tidak ada perkara tidak diingini berlaku.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...