Monday, March 25, 2013

TASIK CEMPAKA BDR BARU BANGI : RIADAH WITH FAMILY

Assalamualaikum w.b.t
Setelah berzaman duduk Bdr Baru Bangi ni ha, hari Ahad lepas barulah first time jejakkan kaki kat Tasik Cempaka. Dah tu every weekend xlekat kat rumah, mana nak perginya. Kekeke. Saje bawa Afkar beriadah. Sambil-sambil tu bolehla Ummi dan Babah membakar lemak. Ramai jugak orang yang berjogging, beraerobik, berjalan-jalan macam kitorang, berkelah pon ada. Parking kat sebelah Mc D tu pastu letak Afkar dalam beskal dia.
Babah tolak basikal, bersiar-siar la kami di Tasik Cempaka. Afkar dah dapat beskal seronok la dia. Excited. Duduk macam bos-bos je dah kena tolak dengan Babah. Siap tepuk-tepuk tangan lagi. Mulut pun bising bahasa german tunjuk sana sini. hehehe.
~Kita posing dulu~

~Siap tepuk tangan ha. Gumbira betul hati dapat nek beskal sambil menikmati pemandangan~

Pastu berhenti kat satu area ni banyak batu-batu yang boleh buat duduk-duduk. Kitorang pun lepak situ jap. Mr.Teddy turunkan Afkar dari basikal. Dia nampak batu-batu tu dia dah excited. Kemain lebar senyum. Ada la tu ideanya nak buat apa. Pastu yang kelakornye beria nak tolak batu tu. Kekeke. Pilih pulak batu yang besor tak padan dengan size badan tu. Memang sampai bila-bila batu tu tak gerak-gerak ler anak oiii.

~WAH!!!!banyaknyer batu~

~Ok. Kita try tolak yang ni dulu~

~Hiyaaark. Usaha tangga kejayaan~

~Masih mencuba~

~Ummi kita surrender~

~Semua nak buat sendiri sekarang ni~

~Ok gaya dah macam big boy sangat ni~

Dah tak lepas nak tolak batu, tolak basikal pulak. Babah disuruh ketepi. Hai la anak gaya tu macam dah big boy sangat tau. Bila tengok lambat nau Afkar tolak basikal, masukkan balik dia dalam basikal. Kitorang pun patah balik ke parking. Semput dah nak jalan. hehehe. Boleh pulak dia ngantuk dalam basikal. Siap tersengguk. Penat sangat tolak batu yer sayang. Babah pun dukung la atas bahu, kejap je dah berlayor ketiduran. Ngantuk la tu sebab pagi tu dia bangun awal.
~Babah duduk tepi. Biar Afkar tolak basikal~

~Inilah barisan kita~





Saturday, March 23, 2013

DIY : GUEST BOOK & WELCOME SIGNAGE

Assalamualaikum w.b.t

Kisah basi baru nak update ni. Godek-godek hp terjumpa lak gambar ni. Hehehe. Ingat tak dalam entry birthday Afkar saya banyak projek DIY antaranya guest book n welcome signage. Buat suka-suka je, ye la saya kan suka DIY2 ni walaupun xde la kreatif sangat. Bolehla sikit-sikit. Hehehe. 

Daripada suka-suka tu ada yang berminat nak tempah dengan saya guest book n welcome signage tu. Terima kasih K.Mimy yang sudi menempah dengan saya untuk birthday anak bujang kesayangan, Fayel. Saya DIY mengikut theme soccer football sepertimana yang K.Mimy bagitau. So macam mana hasilnya. Let's check it out.

~WELCOME SIGNAGE~

 
~GUEST BOOK~
Theme : Soccer Football
Size: A4
___________________________________________________________________________________
 
- Handmade exclusive guestbook & signage
- Custom according to your event theme
 
Looking for an affordable and exclusive handmade guestbook & welcome signage for your special day

Do email us at : sisstufflicious@gmail.com

 TQ=)
 
 

Friday, March 22, 2013

Renung-renungkan dan Selamat Beramal

Assalamualaikum w.b.t

~Cuba fikirkan kembali tujuan asal kita ke pejabat~

Ok kembali kepada ayat tersebut. Ok apa tujuan asal kita? To be frank mestilah sebab nak gaji kan. Nak tanggung kehidupan kita dan keluarga di zaman serba moden ni. Yang taraf hidup makin lama makin meningkat. Betul tak. Sapa yang jawab "eh tak ada saya bekerja untuk berkhidmat kepada masyarakat". Kalau doktor, nurse, bomba, ahli politik atau bidang tugas yang sememangnya untuk masyarakat boleh la terima kan.

Ni ada satu kisah nak share, seorang lecturer tanya kat student yang bakal-bakal doktor. Kenapa anda nak jadi doktor? Ada yang jawab sebab nak berkhidmat kepada masyarakat. Sebab minat. Sebab mak ayah saya doktor, diorang pun nak saya jadi doktor gak. Lecturer dia jawab first setiap orang ada impian. Impian kita semua mesti dasyat-dasyat. Nak rumah besar, kereta mahal. So, camna nak bagi impian kita tercapai? Mestilah kena dapatkan kerja yang bergaji besar. Kerja apa yang bergaji besar. Salah satunya adalah doktor. Dengan itu, ramaila yang bercita-cita nak jadi doktor untuk dapat gaji besar bagi merealisasikan impian masing-masing. Pastu belajar la rajin-rajin sampai dapat result gempak demi nak mencapai cita-cita kita. Kemudian bila dah belajar baru lah datang semangat yang perlu ditanamkan untuk selamatkan nyawa manusia, berkhidmat untuk masyarakat dsbnya.

Saya cakap terus terang time mula masuk tempat kerja saya ni, saya tak sedar pun benefit yang bakal saya dapat nampak sangat tak baca suratkhabar . Bila panggil interview, pergi interview. Bila dapat offer semua cakap wah untung la dapat kerja gomen. Saya pun terfikir-fikir apa yang untungnya. Sebab tak banyak kerja ke. wahaha. Penaakulan tersebut salah sama sekali, sebab kerja saya berlambak je Pastu saya ingat sebab security. Ye la kan ada pencen jaminan sampai ke hari tua. Pastu saya ingat sebab confirm-confirm takkan kena buang. Perubatan pun ditanggung kalau spital kerajaan. Kalau gatal-gatal nak pergi private, tanggung sendiri la. Eh tapi IJN cover tau. Sampaila satu ketika kakak saya, K.Cik tolong kirakan gaji yang saya bakal dapat termasuk elaun semua. Terus mata jadi bling bling RM time tu. hahaha=D. mata duitan betul Patut la ramai yang nak kerja gomen. Banyak benefit rupanya.

Bila dah start kerja takkan la kita hanya fikirkan aku masuk office, cukup bulan on time gaji masuk gak. Yang ni serious mengaku. Gaji memang on time berbeza sangat dengan kerja saya yang sebelum ni. Sokmo miss gaji. huhuhu. So, tak yah la nak serabut-serabut fikir aku buat kerja ke tak buat kerja ke camna sekali pun gaji tetap masuk. Kerja tak siap yang kena marah boss bukan aku. Buat apa nak serabut kepala?Sampai bila kita nak ada mentaliti yang macam ni. Tepuk dada tanya hati.

Datang office rutin harian, pukul 8.00 pergi sarapan. Pukul 10 minum pagi Tak tau beza sarapan dengan minum pagi ni. huhuhu . Pukul 4.00 minum petang Padahal ada yang pukul 4.30 nak balik umah dah . Dah jadi macam tradisi lak kat pejabat gomen. Sorry kalau sapa yang terbaca terasa. Tapi ni hakikat kan. Ni Selalu la gak dengar orang complaint pasal staff-staff gomen.

Bila boss bagi kerja berlambak, mula tarik muka. Mula merungut-rungut sampai esok pun tak sudah. Macam dia sorang je banyak kerja Mengaku. Yang ni saya pernah buat. Stress gak woo bila boss macam nampak muka kita sorang je untuk buat kerja-kerja tu. Balik-balik orang yang sama jugak kena. Tapi yang ni saya dah ada strategi macam mana nak elak.hahaha. Bersimpati gak dengan kengkawan yang workload berlambak.  Boss kena la main peranan untuk agihkan workload seadilnya. Takkan la mereka yang tak dibagi kerja tu nak volunteer. Mana ada yang nak mengaku kerja masing-masing tak banyak. Semua pun akan cakap masing-masing banyak kerja termasuk saya. Cumanya if boss bagi redha je la buat. SYMP kan. Tapi bila fikir-fikir balik. Kita dibayar gaji untuk apa? Buat kerja kan. So, kenapa perlu merungut?Kenapa perlu tarik muka? Tak nak buat kerja tapi nak gaji = makan gaji buta la jawabnye. Ada boss saya pernah keluar statement "Tak apa la kalau nak buat perangai macam tu. Jawab la nanti kat Padang Masyar". So sekarang ni saya layan je kalau boss bagi kerja. Buat la mana yang termampu. Tak mampu siap sambung esok.

Ada kes jugak Boss bagi kerja sebulan kemudian baru siap kerja tu. Yang ni kadang-kadang sebab terlalu banyak sangat kerja sampai kita tak terkejar nak siapkan on time. Tapi mungkin jugak sebab kita suka kumpul kerja finally jadi bertimbun-timbun. Masuk office surf internet. FB, blogging macam saya sedar pun.Ye la internet laju dan free. Tapi sekarang ni banyak website yang dah kena block. Ada ke orang begitu tekun sekali sampai tak pernah buka website lain selain dari untuk tujuan kerja.hohoho. Tak salah nak surf internet tapi janganla terlalu leka sampai kerja office pun tak bergerak.

Tu yang cerita staff. Yang cerita boss pulak bermasalah dalam nak buat decision. Ada yang susah nak buat decision. Ada pulak yang main langgar segala prosedur mak nenek. Ada yang terlalu nak menjaga nama masing-masing. Meeting yang agak-agak kena bambu hantar staff pergi. Jadi boss pun kena bijak main peranan. Berlaku adil dengan staff. Bijak dan cepat buat keputusan yang betul. Jangan la semua nak lepas kat anak-anak buah. Tetiba rindu kat boss lama. Sob sob sob. Kalau anak-anak buah tersalah buat decision camno. Tak mampu weyh nak bayo surcharge abis duit pencen.

Tak kisah sebenarnya apa sekalipun benda yang nak dibuat luar daripada skop kerja tapi apa pun kerja hakiki tu sempurna kan dulu. Kita dibayar gaji untuk buat kerja tu. Update kat fb status kemain Islamik. Tapi audit diri sendiri dulu, kita ni dah cukup sempurna ke. Satu jari menuding ke arah orang, empat jari menuding ke arah diri kita semula.

Pernah dengar Dr Muhaya pernah cakap kalau gaji kita RM 1,000, usaha kerja kita harus sama juga dengan RM 1,000. Sekiranya gaji RM 1,000, usaha kerja kita bersamaan RM 500 baki RM 500 secara sedar tak sedar akan hilang. Tak kira apa cara sekalipun. Kereta rosak, anak sakit, diri sendiri tak sihat.

Kepada yang membaca jangan terasa hati. Saya susun sepuluh jari dulu minta maaf. Apa yang saya coretkan kat atas adalah melalui pengalaman saya sendiri dan juga perkongsian dengan rakan-rakan yang lain. Kebanyakannya saya sendiri pun pernah buat. Cuma bila dah sampai satu saat dan ketika kita akan bertanya kepada diri sendiri sampai bila aku nak jadi macam ni. Ramai lagi kat luar sana yang nak kerja tapi tak berpeluang. Kita yang dah ada peluang ni, kenapa nak sia-siakan. Bekerja la dengan ikhlas untuk keberkatan dan diredhai ALLAH s.w.t. Sama-sama lah kita mengaudit diri sendiri.Wallahualam.

Wednesday, March 20, 2013

My Komuter : Ladies Coach

Assalamulaikum w.b.t

"Ladies Coach is a coach specially reserved for lady passengers as an option when using KTM Komuter Service." source - website KTM Komuter

Ok boleh faham kan. Lady only. Macam mana nak kenal Ladies Coach. Cuba tengok icon kat bawah ni.
 
 
 
Sekiranya korang tergolong dalam salah satu dari icon kat atas ni boleh la naik Ladies Coach. Yang ada tanda palang tu faham-faham je la k. Icon ni selalu dilekatkan kat bahagian luar tingkap dan pintu komuter. So, kebiasaan dari luar memang akan nampak secara terang-terangan sticker icon ni.
 
Sesiapa yang naik komuter mesti dah sedar dan tahu tentang kewujudan Ladies Coach. Bukan sehari dua wujudnya. Tak ingat sejak bila, tapi memang dah lama ada. Kalau yang baru-baru naik or tak biasa naik pun mesti akan perasan. Sebab, satu : Sticker yang terang-terangan terpampang tu. Dua : Dah rasa-rasa diri tu satu-satu je 'kumbang' dalam ladies coach tak ke rasa pelik. So maknanya dah tersalah naik coach. Kalau dah rasa tersalah tu, apa patut buat pergilah ke coach yang sebetulnya. Komuter sekarang bukan ada pintu pemisah pun antara coach tu so boleh seberang coach bila-bila masa. Tapi kalau coach penuh dan sesak, tak boleh nak seberang ke coach biasa boleh turun di next stesen untuk tukar coach. Mudah kan???
 
Tapi masih ada lagi yang tak faham or sengaja buat-buat tak faham. Bila ada lagi yang masih boleh buat 'derk' walaupun dah tersalah naik coach. Siap dapat duduk lagi. Pastu boleh pulak baca paper dan tido dengan senang lenangnya. Tak rasa bersalah langsung dengan ladies yang ada dalam coach. Naik pulak dengan gf ke tunang ke isteri ke tak tahu la tu kan. Meleser je la kijenye. Kalau yang jenis tersalah naik coach kita faham la jugak, so next stesen sila la ko tukar ke coach biasa kalau lah tak boleh nak cross coach. Tapi pernah gak tengok ada kakak-kakak yang tegur mereka-mereka yang salah naik ladies coach ni tapi kena herdik balik. Boleh tak???
 
Korang yang travel dengan pasangan tu dicadangkan naik la coach yang biasa tu. Kalau yang perempuan tak nak, berpisah la kejap sorang naik ladies coach sorang naik coach biasa. Lagi satu kalau ditegur tu hormat la sikit tak payah nak kerek sangat macam ko tengah buat benda yang betul. 


Tuesday, March 19, 2013

Tailor oh Tailor

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak share pasal kisah tailor. Kalau orang lain saya tak sure apa kriteria tailor yang korang pilih. Kalau saya, saya nak yang sedap pakai (xbesar, xketat dengan saiz badan kita), kualiti jahitan kemas dan elok (tak ada asyik nak duk tetas je baju, pastu kelim terbuka la, butang tercabut la), harga berpatutan. Saya ni bukan jenis cerewet tapi asalkan dapat memenuhi kriteria kat atas ni dah memadai. Puas hati dah rasa. Tailor ni everytime saya tempah baju dia akan ambil ukuran. Time ambil ukuran tu la mention kat dia nak alter kat mana-mana. Macam saya, selalu highlight kat dia tak nak ketat-ketat. Upah dia pun tak ada la mahal sangat RM55 untuk baju kurung, RM 60 untuk kurung moden.

Sebelum terjumpa kedai ni saya ada satu tailor lain.  Murah memang murah. Kalau korang rasa tailor favorite saya tu murah yang ni lagi murah la kira. Zaman berzaman tempah dengan akak ni. Masa tu belasah je la. hehehe. Zaman belajar orang yang bayokan, so redha je la tempah kat mana pun kan. kekeke. Lagipun bukan duit kita yang bayar kalau tak sedap ke apa ke bukan duit kita yang kuar. Boleh tak pk macam tu. huhuhu. Tapi bila dah keje, bayar tempah baju guna duit sendiri time tu dah pandai demand. Ye la kita keluar duit tak kira la murah ke apa, tapi perkhidmatan yang disediakan tu dibayar ok. Ooooo time orang bayo ko tak fikir semua tu. Ulang lagi sekali saya bukan jenis cerewet. Terima seadanya apa yang disponsor. chewah. Akak ni nak jahit everytime akan cakap dia ade ukuran. End up jadi la baju ko terbesar or terkecik. Tak tau ukuran mana dia guna. Ada sekali tu dia tertukar baju saya dengan baju mak. Sedih tak. Yang lagi sadis bila ada sekali tu saya tempah baju kurung moden, labuh kurung moden tu adalah kat paras atas peha. Nak bagi anak sedara pakai pun tak muat. huhuhu. Pastu memang merajuk terus nak tempah dengan dia.
 
Bertahun tak tempah dengan dia sampai la baru-baru ni saya tempah balik dengan dia. Tahun-tahun sebelum semua dengan tailor favorite. Last year saya tempah online customade sebab nak baju kurung nursing. Jahitan tak kemas sangat. Bape kali pakai kelim dah tercabut. Dengan harapan setelah bertahun lamanya tak menampah hope kejadian tak diingini tak jadi la. Memandangkan ada lima pasang kain kalau hantar kat tailor favorite saya memang terkencet nak bayo so nak tak nak hantar la kat dia. Saya bagi baju contoh yang saya sedap pakai dengan berbekalkan nota catitan untuk rujukan dia supaya tak tersalah jahit memandangkan saya nak alter sikit kain baju tu.
 
Saya tempah baju kurung moden dan baju kurung biasa. Dia buat dua kali siap. Maknanya dua-tiga. Untuk baju kurung moden Alhamdulillah tak ada masalah. Mengikut ukuran yang saya nak seperti saya tulis kat nota. Saya tak suka ketat-ketat sangat so baju tu ok la kat badan saya tak ketat sangat tak besar sangat. Untuk baju kurung biasa bila dah siap baju adalah oversized. Padahal saya tulis kat nota besarkan pinggang kain sahaja. Baju adalah seperti baju contoh. Kain zaman anak dara haruslah dah tak muat dengan badan saya yang makin mengembang skang ni. Eh tapi ada gak yang still muat lagi tau. Ok la redha dan bayar sebab baju besar still boleh pakai. Dia cakap dekat Mak, dia besarkan sebab takut saya tak muat. Sementara yang set kedua belum siap saya ulang balik pesanan sepertimana saya tulis ka nota. Kain je besarkan. baju ikut sebiji baju contoh. Pastu set kedua siap, 3 pasang. Check baju dulu sebab haritu dah terbesar. Ok tengok tak besar muat-muat. Tak try kain sebab confident muat. Sekali korang tau tak kain adalah ketat. Sob sob sob. Rugi woo tiga pasang kain. Tapi saya selamba badak je pakai. Ketat pun ketat la. Dah bayar tuuuu.
 
Kesimpulannya, tak kisah la bayar lebih asalkan puaskan hati dari segala segi. Daripada bayar murah tapi jahit ntah apa-apa. Dia jahit kemas tapi tu la selalu problem dari segi ukuran. Sob sob sob. Nasib ler kain bukan yang jenis mahal-mahal. Kalau tak memang saya tuntut gantirugi. So, tahun ni punya baju raya kembali tempah dengan tailor favorite.



Monday, March 18, 2013

Bila Si Kecil Ajar Babah

Ni yang bapak-bapak suka bila ada anak lelaki eh. Boleh gang main game. Boleh gang tengok bola. Boleh gang memancing. Serba serbi boleh gang. Bila dah gang berdua tu Ummi duduk tepi pun tak heran. Cari Ummi bila nak susu je. Mr.Teddy dah berangan n tak sabar nak ajak Afkar main Nerf. Hmmm.  Ok ni yang Ummi tak sabar nak ada gang jugak hehe ↖(^▽^)↗

Thursday, March 14, 2013

Kelakar la Sangat

Assalamualaikum

Rasa nak geget-geget je ini budak. Cilok dari IG babah. Time ni tengah gelak sakan Babah buat lawak. Kalau dengan Babah gelak tak hengat dunia. Siap tepuk-tepuk meja lagi. Kelakar sangat la yek Babah awak tu. Hehehe.

Cameron Highlands : Cuti-cuti Malaysia

Assalamualaikum w.b.t

 5Hb haritu kan kitorang punye anni. Selalu kalau anni ada jalan-jalan ke mana-mana. Bukan la hari biasa tak boleh jalan-jalan tapi Mr.Teddy kan pekerja yang berdedikasi dan komited choi susah nak coti. So amik la opportunity anni tuk berjalan-jalan. alasan je tu Padahal rasanya tahun ni banyak kali dah kot cuti-cuti Malaysia. 

Plan asal nak ke Bandar Melaka, memandangkan cuaca sekarang yang panas macam tak sesuwei pulak untuk aktiviti dengan Afkar. Sian anak Ummi.Anak ai kan putera lilin. Hahaha. Padahal mak die yang mengada tak nak panas-panas sabitkan anak pulak. Kekeke. So jom kita ke tempat sejuk. Yeah. Barulah nyaman. Kami decide ke Cameron Highlands.  Weekend aritu pergilah kami sekeluarga ke Cameron. Jumaat malam balik ke Slim sebab kalau bergerak dari Bangi rasa jauh nau je. Pagi tak pagi sangat la dalam pukul 11 hari Sabtu bergerak dari Slim River. 

Nak dijadikan cerita time tengah nak naik Cameron tu boleh pulak Afkar 'berry' u olls. Dah satu hal pulak. Mana nak berhenti. Tak kan nak tumpang rumah orang asli kot. Hehee. Perangai dia pulak kalau dah 'berry' kena cepat salin kalau tak dia cranky tak selesa + geli. Tu pun dia dah bising-bising nak tarik seluar. Hai la anak dengan Ummi awak mabuk naik kereta jalan pusing-pusing boleh pulak awak melepas. Bau dah r 'harum' yang amat. Dah ngamuk-ngamuk tu kepit dia dengan Ummi sekali baring kat belakang-sumbat susu-tidur. Sekian.

 Kitorang tak de pun book hotel awal-awal sebab sampai ke hari Jumaat tu Mr.Teddy tak sure boleh pegi ke tak. Kalau korang nak tau baju Afkar pun siap bawa dua bag so in case kalu tak jadi pergi tak ada la kepanasan pakai baju untuk tempat sejuk. Kalau jadi pergi lak tak ada la kesejukan sebab pakai sleeveless je. Kekeke. Sweater pun beli bila dah sampai cameron. Memang aci redah je la. Kalau tak ada hotel silalah kembali ke kampung terchenta Slim River. 

 Sampai Cameron terus carik hotel memandangkan Budak kecik sorang ni dah 'berry'. Jumpa la hotel kat area Tanah Rata, Bird's Nest Hotel. Baru 3 bulan hotel ni. RM95/night je. Tapi comel kecik je bilik die. Berlaga-laga montot tau. Aum. Tapi tak sure kalau dia ada bilik lebih besar tak. Untuk kami 3beranak memadai dah. Dekat je dengan pekan Tanah Rata. Lokasi agak tersorok sikit sebab dia kena masuk simpang kat Hotel Planter's Heaven baru jumpe. Bersih n selesa la untuk kami 3 beranak. Untuk tidur n rehat-rehat je pun. Hotel baru.


Ni time nak balik kat luar hotel


 Dah selesai check in dan bersihkan budak 'berry' keluar balik pergi carik makanan tuk isi perut yang dah kebulur. Makan dekat area Tanah Rata je sebab perut dh nyanyi segala lagu yang ada. Ha lupe pulak nak cerita sebaik je sampai Tanah Rata hujan pun turun. Lagila sejuk u olls. 

 Lepas makan tu kami pun menuju ke Brinchang. Dah hujan-hujan nak g mana la erk. Saya ni tak ada la teror sangat area Cameron. Pergi pun barulah berapa kali je. So sekali lagi kitorang aci redah. Hahaha. Kitorang kalau cuti-cuti Malaysia memang suka cam gini. Pakai belasah je tak ada planning bagai nak pergi mana pun. Dah sampai destinasi baru pikior. Alahai kita-kita je pun.hehehe. 

 Kitorang singgah ke Butterfly Park. Tak pernah pergi walaupun peminat butterfly. Tapi butterfly kat situ tak de la cantik-cantik sangat. Selain butterfly ada gak benda-benda lain. Afkar teruja tengok macam-macam ada. Paling dia suka chipmunk. Lepas selesai kat Butterfly Park kami ke Strawberry Farm. Mr.Teddy nak petik sendiri tapi boleh pulak strawberry dah habis. Kekeke. Hancus hati Mr.Teddy. pastu round sampai ke Kea Farm tapi tak singgah pun. Hujan. Balik tu lalu kat Pasar Malam Brinchang pun tak dapat nak singgah sebab hujan. Balik hotel je la kita. Biar Afkar rehat puas-puas. 


Afkar + Babah + Bunga raya beso

With Ummi

Tengok rabbit

Hip hopper in town yaw

Excited tengok chipmunk

Semua tempat nak tunjuk...Teruja


 Dah rehat-rehat, si kecil pun dah cukup tido keluar cari makan malam pulak. Mr.Teddy teringin steamboat. So kitorang pun layan steamboat kat Hotel Titiwangsa. Lalu pulak kat Pasar Malam tengok cuaca dah tak hujan. Kitorang pun singgah. Afkar sampai je pasjar malam tertidur atas bahu Babah. Sejuk kot. Kalau boleh kita pun nak tidur gak atas bahu Babah. Tettttttt. 

 Hari kedua pukul 9.30 kitorang dah check out. Tak nak lambat-lambat nanti ramai orang n jams. Breakfast kat Brinchang. Pastu ke Kea Farm. Kat Kea Farm tak sah kalau tak borong sayur. Kitorang pun beli la sayur. Saya beli gak fm yang kawan-kawan ade kirim. N beli strawberry. Lepas dah settle kat Kea Farm ke Bharath Plantation pulak.

Kea Farm lengang lagi

kena dukung tak boleh lepas.


Rasanya kalau pergi Cameron memang wajib singgah Bharat Tea ni. View ladang teh sangat best. Hijau. Nyaman. Tenang. Terpegun Mr.Teddy kekeke. Afkar pun enjoy. Sempat la lepak-lepak sambil minum teh tarik. Hahaha. Macam la kat bawah tak ada kan. Kat bawah ada teh tarik tapi tak ada cemeron valley. Hehehe. Tapi tak turun pun ke ladang tehnya. Amik gambo dari atas je. Sempat le jugak beli teh. 

Cameron Valley nice view

My cheeky boy

Family potrait. Abaikan pompuan gemuk tu eh. Gems gile saya. Sob sob sob.




 Pastu kitorang pun bertolak balik. Penuh bonet dengan hasil beli belah. Balik singgah slim dulu. Hantar barang untuk mak. Petang sikit baru balik Bangi. Alhamdulillah Afkar ok-ok je sepanjang kitorang cuti-cuti Malaysia ni. Next xtau mana pulak destination.

Friday, March 8, 2013

Little Helper a.k.a pengacau

Assalamualaikum w.b.t

 Salam Jumaat semua. Ibu-ibu yang ada anak kecil ada tak little helper pengacau macam saya. Afkar rajin sangat menolong (read:mengacau) Ummi buat keje rumah. Kalau tak bagi ada satu perangai baru menangis sambil cebik2 muka. Boleh pulak. Geget kang baru tau. geget manja je. Jangan call teledera lak. Hehee Kalau Ummi, memang tegar biar anak nangis tak nak biasakan die nangis untuk dapat apa yang dia nak. Taaaaapi kalau Babah lak, rela rumah sepah-sepah hasil pertolongan bujang sorang daripada dengar anak nangis.

 Tu la budak2 baya ni menang macam ni erk. Lama-lama tak larat nak larang biar la die explore. Ummi kemas je la lepas tu sambil urut-urut dada. Sob sob. Ok diperkenalkan my little helper, Ahmad Faris Afkar yang terlebih rajin...

Tolong ummi vacuum umah

Keluarkan baju dalam bakul die pulak masuk dalam tu

Amboi siap duduk atas lantai


Terlebih rajin ini budak

Inilah barisan kita....(mencecet lari kucing nampak Afkar datang dengan 'senjata' penyodok)

Tuesday, March 5, 2013

Happy 2nd Anniversary My Dear Husband

Assalamualaikum w.b.t

Dua tahun lepas pada waktu ini, hati saya sedang berdup dap dup dap nak tunggu lepas Asar untuk disatukan dengan Mr.Teddy. hahaha. Nervous u olls. Banyak-banyak zikir n solawat untuk tenangkan hati=).

Alhamdulillah tahun kedua kami bersama sebagai suami isteri. Suka duka ketawa gembira menangis semua bersama. Saya bahagia menjadi isteri kepada suami saya, Mr.Teddy bukan nama sebenar. hehehe. Daripada berkawan menjadi kekasih dan kemudiannya suami isteri.

Wahai Suamiku,
 
Cintamu pelengkap hidupku
Kasihmu mewarnai diriku
Sayangmu menerangi jiwaku
Riangmu penawar dukaku
 
Wahai Suamiku,
 
Terima kasih untuk kasih yang dicurahkan
Terima kasih untuk sayang yang diberikan
Terima kasih untuk cinta yang dilimpahkan
Terima kasih untuk bahagia yang dihulurkan
 
Wahai Suamiku,
 
Yang sudi menerima diriku seadanya
Semoga kasih sayang kita berkekalan hingga ke Jannah
Selamat Ulangtahun Perkahwinan Ke-2
 

 
Gambar nostalgia=) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...