Friday, January 25, 2013

First Outing Afkar setelah mula jalan + without stroller

Assalamualaikum w.b.t

Tajuk entry dah macam content dah...panjang kemain. hahaha. Semalam family kecil saya (Mr. Teddy, Afkar n me) pergi bersiar-siar di KL. chewah. Kebetulan Mr.Teddy nak jengah site kejap Tu yang sayang lebih tu, hari cuti pon nak g kije. Sib bek dah amik hati tolong kemas rumah. Pas balik site tu Mr.Teddy tanya nak pergi mana. Ajak r g Sogo. Dah dekat kan. First time la Afkar ke Sogo. Selalu dia main Alamanda je. Dah nama pun kebetulan xplan apa2, Mak n Apak Afkar is lengang kangkung je la tak bawa stroller mahupun basikal dia. Selalu stroller memang ada dalam kereta, tapi hari tu nak balik kampung Mr.Teddy dah kuarkan stroller.

Dah r saya p bawa jalan jams time otw ke Sogo tu. Sorry r 'mata' tak ada semalam tak dapat nak tunjuk jalan yang benar, anak bujang tarik time otw nak ke Site babah dia lalu patah terkulai. Spec baru memang dah patah last week time saya kena himpap palang  kat access gate. Eh tak cite erk kat sini. Jap nak gelak dulu. Pagi tu kitorang nak g keje. Naik motor Mr.Teddy nak hantar kat comuter. Time nak kuar tu dah betul2 dekat dengan gate boleh pulak pak guard yang sengal g turunkan palang gate. Mr.Teddy tak sempat nak brake, palang tu kena la saya. Sib bek pakai helmet. Tapi bergegor gak r. Palang tu pon bengkok gak r. AGaknya time tu spec terhimpit ke ape ntah jadi longgar. Malam balik umah saya terlanggar apa ntah terus patah. Mr.Teddy repair dah elok boleh pakai. confuse jap, cite Afkar outing ke spec patah ni Pastu semalam time main dengan Afkar dia tarik spec saya patah balik kat tempat yang sama. Berjalan dalam kerabunan la semalam kiranya.

Tapi ok gak tempuh jalan jams, sempat la Afkar kenal kenderaan kat jalan. Selalu tak sempat Ummi nak tunjuk dah berdesup. Dia pun jadi pelik tengok bas banyak-banyak. hehehe. Bangun tido terus nak berdiri tengok luar. Nampak bas kereta segala terus excited. heheh.

Bila dah sampai ke Sogo, masa untuk SHOPPING!!! Afkar Mr.Teddy dukung. Ummi is surrender. hohoho. Afkar kalau dengan saya tak duduk diam. Dia tau kot Ummi dia senang dibuli. Sob sob sob. Mr.Teddy dengan confidentnya lepaskan anak dia. Afkar dah dapat jejak lantai shopping mall jangan harapla nak dapat pegang tangan dia. Ke mana-mana arah ntah dia belasah jalan. Very active n energetic. Duduk bawah baju la. Nampak baby dalam stroller pergi tegur la. Wah dah macam abang-abang sangat tau. Awak tu baru setahun dua bulan nak. Terkedek-kedek la dia jalan dengan bag pororo kat belakang lagi. Ramai la akak-akak yang berkenan. Nak pegang la. Nak cubit pipi la. Ko jangan jadi romeo dah besar nanti dah r eh nak.Kalau saya jaga dia saya lebih rela dukung dia tak larat nak kejor. huhu. Dia lak jenis tak takut orang. Main redah je. So bahaya. huhuhu. Tapi tu r dia dah xsuka didukung sangat skang ni. Seboleh mungkin akan lembikkan badan sampai kita turunkan dia. SO saya cakap Mr.Teddy pasni memang kena bawa la basikal or stroller dia. Sementara dia nak duduk ni. Esok-esok dah tak nak duduk dalam tu ikhtiar cara lain pulak.

Penat sangat gamaknya menjelajah kawasan jadi 'abang kawasan' kahkahkah balik terbongkang tido. Dari Sogo sampai ke rumah. Balik umah sambung tidur lagi. Babah dia berhenti kat pasar malam pun tak terjaga. Memang penat sangat la tu. hehehe.

Bila Afkar explore sana sini tetiba terasa sekejap nya anak Ummi dah besar. Dah boleh jalan-jalan. Pasni boleh jadi bodyguard Ummi. hehehe. Babah lak x sabar nak ajak Afkar g memancing. Ummi jeling je la.

Monday, January 21, 2013

Bila si Kecil Nak Order Makanan Sendiri

Assalamualaikum w.b.t


Ni la gaya-gaya bidak kecik berangan dah besar. Nak order makanan sendiri.



Ummi : Ye la. Nak order apa?

Ummi: Ice blended???Belum masa nak minum. Tunggu besar.

Ummi : Roti kosong satu.

Ummi:................................

Friday, January 11, 2013

Afkar jadi Orang Klang

Assalamualaikum w.b.t

Hari Khamis lepas suami BS Afkar telah kembali ke rahmatullah. Alfatihah. Takziah buat BS Afkar sekeluarga. Kebetulan saya memang bercuti hari Jumaat tu memikirkan yang BS Afkar perlu jaga Arwah suami yang sedang sakit di ward ketika itu. Kesian pulak dengan K.Emy terkejar-kejar nanti so saya pun cuti. Siap dah plan nak bawa Afkar balik Klang naik komuter. Mesti dia suka. hehehe.
So pagi tu bangun macam biasa. Saya ni lak bukan jenis bangun tidur terus kena check hp. Kebiasaan akan buat benda lain dulu baru check hp. Mr.Teddy dah keluar rumah pergi office baru check hp. Tengok ada sms daripada BS Afkar yang bagitau dia cuti sebab husband dia meninggal. Terus call Mr.Teddy inform dia. Mr.Teddy patah balik rumah nak ziarah jenazah Arwah. So hari Jumaat tu jadi la kami laki bini cuti. Masa saya pergi ziarah jenazah sedih betul tengok keadaan K.emy. Dia nangis time saya salam dan peluk dia. Dia minta maaf bagi pihak Arwah dengan Afkar. Arwah memang suka melayan anak-anak yang Kak Emy jaga.
So bermula la episod kebuntuan kami. K.Emy baru kehilangan suami, mestilah akan bercuti juga. Mana la kitorang nak letak Afkar ni. Saya plan nak bawa je Afkar pergi office. Tapi Mr.Teddy tak setuju Afkar kena bersesak-sesak dengan orang ramai dalam Komuter dan LRT. Pastu cakap kat Mr.Teddy cuba try tanya jiran mak saya kat KLang, K.Ana. Dia mengasuh budak jugak. Sekarang ni dia baru ada jaga sorang baby. Buat sementara kan. So hari Sabtu kami balik ke Klang. Jumpa K.ana, K,Ana setuju nak jaga Afkar. Alhamdulillah. Afkar jadi orang Klang la pulak. hehehe.
Hari Isnin tu saya hantar Afkar kat K.Ana. Kejap-kejap saya call. Tak call Mak call K.Ana. Alhamdulillah Afkar baik-baik je. Tak meragam. Petang K.Cik saya tolong ambil. Sebab saya sampai rumah Mak lambat. Afkar duduk dengan K.Ana sampai hari Selasa. Hari Isnin K.Emy kembali bekerja. hehehe. Afkar seronok duduk dekat Klang sebab ramai melayan dia.  Macam2 peel baru dapat. Menari Gang Nam Style la. Usik Abang Irfan dia la. Ada ke Abang Irfan dia tengah tengok lap top dia pergi duduk kan screen lap top. Menangis kawan tu. Pastu saja je jeling Abang Irfan nak usik lagi. Pastu K,cik letak dia kat seat depan sebelah driver sementara tunggu mak bersiap nak ambil saya. Ada ke patut time nenek nak naik kereta dia tak bagi naik tapi dalam bahasa dia la. hehehe. Saya balik rumah macam-macam la cerita saya dengar dari Mak, K.Cik n K.Ana. Alhamdulillah Afkar cepat sesuaikan diri dengan orang baru, pandai bawa diri n dia jens tak kisah siapa pun yang ambil. Mak saya kata ikut perangai saya kecik-kecik. hahaha. Saya kecik-kecik kan banyak mak pastu jenis suka ikut orang berjalan. Nasib baik zaman dulu tak banyak kes culik. Kalau adapun penculik pikir 2-3 kali sebab budak ni comot benau. hahaha. Tapi once dah nampak kelibat Ummi n Babah memang tak pandang orang lain dah la. Afkar good boy la so next time boleh kena tinggal lagi dengan Ibu Ana kalau emergency cam ni=) 

Wednesday, January 2, 2013

Welcome 2013

Assalamualaikum w.b.t

Gelak dulu. hahaha. Orang dah masuk 2 hari Tahun Baru ko baru nak welcome 2013. kekeke. Tak ada pun nak review untuk 2012. Fokus kat budak kecik sorang tu je ha. Tengok bilangan entry pun merosot. Nampak nau tak produktif. hahaha. Eh bukan r kita busy jadi Ummi n isteri tau. Mithali katakan Tangan di bahu mata ke atas hehehe.

Alhamdulillah satu permulaan yang baik untuk tahun 2013. Semoga segala urusan kami dipermudahkan. Amin.Semangat tahun baru ni. Chewah. Apakah dia. Eit korang janganlah kepochi sangat tau. hehee. Biarlah rahsia dulu. Nanti dah confirm don't worry mesti kita share kat sini. hehee.
 
Banyak gak perancangan untuk 2013. Yang tertangguh untuk 2012 pun kena laksanakan jugak. Apa pun juga kita hanya merancang, Allah menentukan segalanya. Yang penting usaha tawakal untuk laksanakannya. Jangan cakap je tapi satu apa pun ko tak buat, hujung-hujung ko yang gigit jari. Tu cakap untuk diri sendiri bukan orang lain pun
 
Actually tak ada spesifik pun azam tahun baru. Hello saya bukan budak sekolah hokey. Ingat dulu-dulu bila masuk sekolah je cikgu tanya apa azam baru. kekeke. Macam-macam la dulu kan. Bila makin meningkat usia ni azam setiap tahun tetap sama: Menjadi yang lebih baik dari yang sebelumnya. Menjadi isteri yang lebih baik untuk suami yang terchenta. Menjadi Ummi yang lebih baik untuk anak tersayang. Menjadi anak yang lebih baik untuk Mak dan Mertua. Menjadi pekerja yang lebih baik buat majikan. Serba serbi la nak jadi yang lebih baik. Semoga tercapai. Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...