Monday, November 18, 2013

Resepi Macaroni Goreng - Air Tangan Suami

Assalamualaikum w.b.t

Wah kemain mentang-mentang free, lebih-lebih lak update entry. kekeke. Hari Sabtu baru ni abang saya minta tolong jagakan anak-anak sebab anak dia yang sulung ada Majlis Graduasi Darjah Enam. Saya ok je. Anak-anak bang pun dah besar. Paling kecik 6 bulan. Tapi senang nak jaga. Tak banyak ragam. Relax je dia tidur sendiri. Terjaga, tepuk-tepuk, tidur balik. Bujang saya la suka kacau sebab jelez ummi dia layan baby.

So tengahari tu Mr.Teddy masak spageti bolognese. Pastu takut tak cukup spageti tu die suh saya rendamkan macaroni tuk top up. Saya lak g rendam terlebih. hahaha. Jadinya menu kami malam tu macaroni goreng. Ada letak cheese. Sodap. Bertambah-tambah kitorang anak beranak makan. Ok saya dah tanya Mr.Teddy resepi. Ni yang dia share. Hope menjadi la erk korang buat.

Bahan-bahan:

2 biji Bawang besar-blend (tengok size bawang. Mr.teddy guna bawang besar yang sedang2. Tu pasal die pakai 2 biji.)
5 ulas Bawang Putih-blend
Sedikit Cili kering - rendam dan blend asing
Daging cincang
Cheese (Mr.Teddy guna chesdale, potong kecil-kecil)
1 Biji Telur
Macaroni (rebus dengan air mendidih. Letak minyak tuk elak melekat)
Garam secukup rasa.

Cara-cara:

1.Tumis bawang putih n bawang besar yang dah blend sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering yang dah blend n tumis sehingga terbit minyak
3. Masukkan daging cincang. Kacau dengan bahan-bahan yang dah ditumis. Taburkan garam secukup rasa.
4. Bila daging dah masak, masukkan cheese.
5. Kecilkan api. Biarkan cheese mencair. Bila cheese dah cair, masukkan telur. Kacau sikit-sikit je tuk hancurkan telur. Lepas tu terus masukkan pasta. Kacau semua sekali.



~Ni untuk Afkar. Cara masak sama cuma xde cili~

~Yang ni Ummi n babah punye. Babah wat extra topping cheese kat atas macaroni yang dah siap digoreng~

Selamat mencuba!!!

3 comments:

  1. yeayyy di tunggu ..tengkiu airenz ckp kat hubby ye

    ReplyDelete
  2. wahhh untung nya suami masak.hehehe

    ReplyDelete
  3. K.Mimy~alrite...selamat mencuba...hehee

    Rara~tu datang mood rajin die...hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...