Tuesday, November 26, 2013

Dating Dalam Tow Truck

Assalamulaikum w.b.t

Jumaat lepas time balik kerja kat lebuhraya Mahameru jalan jam luar biasa. Teruk gile kot. Selalu saya balik memang naik train je. Kebetulan Mr.Teddy ada meeting kat KL so, dia pun ambil la saya kat office. Pernah ler gak before ni Mr.Teddy ambil kat office lalu jalan tu, jam jugak tapi still bergerak. Jumaat tu cam x bergerak je. 

Dah tengok jalan jam tu nak wat camne. Jalan je la. Tetiba bau hangit je oii. Panik laki bini. hahaha. Enjin Mr.Teddy dua kali gak mati before tu. Tapi die tak perasan. Bila dah bau hangit dia tengok meter memang dah max. Nasib baik sempat ke tepi gak. Kalau tak memang kena maki je la dah r jam, kete rosak pulak tengah jalan. Mr.teddy check apa-apa yang patut. Air stand by pun xde dalam kete. Wasap tanya gang wasap kedok K.Mimy sebab K.Mimy pun baru kena prob yang lebih kurang. Thanx korang yang share apa yang patut buat=) Dua tiga hari sebelum kejadian, aircond Mr.Teddy start buat hal. 

Memandangkan jalan jam teruk tu, kalau boleh jalan pun at that time, Mr.Teddy takut jadi balik so dia pun decide call insurance company suh hantar tow truck. Nak jumpa stesen minyak memang jauh lagi. Sementara kitorang menunggu tow truck tu adalah gak pakcik sorang ni yang datang tolong. Pakcik tu godek-godek apa ntah, pastu cakap kat Mr.Teddy dah boleh gerak. Mr.Teddy hulur gak duit kat pakcik tu. Tapi kitorang still tak berani nak gerak. Ingat nak tunggu jap sampai jam okey sket ke. Bile kitorang nak gerak tu, still tak ok lagi rupenye. Tak pe la rezeki untuk pakcik tu. 

Korang tau x sepanjang kitorang menunggu tow truck yang Mr. Teddy call, dekat 10 motor n sebuah tow truck berhenti tanya pasal kereta rosak. Rasanya diorang ni semua satu gang kot sebab sebangsa je. Ada yang jenis main terjah je nak usik itu ini. Ada yang macam paksa-paksa nak suh kitorang guna service dorang. Sib baik gang kedok wasap dah gtau memang akan ada orang-orang macam tu kat Lebuhraya Mahameru. Mr.Teddy tengok dah ramai sangat yang datang bertanya, dia suruh saya buka semua barang yang saya pakai - nak sorok. IC, duit n hp saya pun kitorang sorokkan. Takut jadi apa-apa. Sebab Mr.teddy kata ada kes orang kena rompak time kete rosak. So, lebih baik kita berhati-hati dulu sebelum terkena. Saya memamg tak berani nak duduk luar. Mr.Teddy tunggu kat luar sambil pegang besi. Dah macam gangster kampung dusun laki ku itu. hahaha.

Lama gak le menunggu tow truck sampai - berejam. Uncle tu dari PJ. Nak tempuh jam gak. huhuhu. Sib bek dah call Alang saya minta tolong ambilkan Afkar. N alhamdulillah budak kecik tu jenis tak kisah. Dah jumpa abang n kakak-kakak lagi le seronok main tak nak balik umah. Dalam pukul 8 lebih sket Uncle tow truck tu pun sampai. Dia settle kan apa-apa yang patut nak ikat kete semua. Pastu saya n Mr.teddy pun naik la tow truck. Mr.Teddy duduk tengah. hahaha. Berdating la kitorang dalam tow truck. Selalu nak duduk berhimpit-himpit mesti Afkar jeles nak menyelit kat tengah-tengah. Ha ni berhimpit-himpit la ko dalam tow truck. Kitorang asyik tergelak-gelak je. hahaha. Naik tow truck pun happy. Ntah apa-apa. 

Uncle tu cakap punca jalan jam teruk tu sebab ada lori terbalik kat Kelab Lumba Kuda. Mr.Teddy cerita gak dengan Uncle tu pasal orang-orang yang berhenti tanya kitorang konon-konon cam mekanik. Uncle tu cakap next time kalau kete rosak, ambil barang berharga, lock kete n duduk jauh-jauh sket dari kereta. Dekat area tu memang ada group yang macam tu. Pastu call mekanik yang biasa guna. Nak mudahnya call insurance company. Bayar duit tol je. Yang lain tak payah. Siap hantar destinasi yang nak pergi lagi. Katakan nak ke workshop, dia hantar sampai workshop. macam case kitorang Uncle tu hantar sampai rumah - siap parkingkan lagi kereta sebab workshop dah tutup. Tapi bila nak bawak kete ke workshop dari rumah boleh gak call balik dorang booking siap-siap. 

1 comment:

  1. thanks sharing pengalaman tu. so far, mmg slalu dgr kabar angin psl kes satu geng yg slalu sibuk2 nk tolong tu. tp ade jd kes samun. Alhamdulillah, korang dua selamat, siap happy2 dating dlm tow truck kn.:)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...