Thursday, July 4, 2013

'Rajin Mengemas'

Assalamualaikum w.b.t
Ada budak sorang tu kan sekaran ni 'rajin' sangat tolong Ummi dia mengemas tau. Nampak nau Ummi dia pemalas. huhuhu. Serba serbi dia nak tolong alih. Yang lagi bestnya bila dah alih tu terus tak jumpa dah. Hilang dari pandangan mata terus. hahaha. Ni la dia budak yang 'rajin' sangat tu.
~Nama saya Afkar. Saya 'rajin' tolong ummi saya~


Ada sekali tu saya tengah mandi. Dari dalam  bilik air lagi dengar dah Afkar bising kat luar. Adalah tu yang dia nak. Buat tak tau je. Settle urusan dalam bilik air keluar Afkar terus datang tunjuk kat 'sesuatu'. Cermin mata saya dah selamat terkulai.huhuhu. Dah berapa kali gam dah. Sib bek ler babah awak pandai bab Mc Gyver ni nak. Pastu Tanya dia mana lagi sebelah tangkai dia tunjukkan.

Kalau dalam bilik, memang atas dressing table dah kosong. Sebab Afkar suka nau main segala mak nenek bedak, perfume, deodorant. Buat-buat pakai kat diri sendiri. Paling bahaya yang brooch semua tu la. Semua kena sorok di sebalik cermin dressing table. Masalahnya kita ni ha la nak mengambil. Tapi tak pe demi keselamatan anak, Ummi susah pun xde hal. hehehe.  Haritu Afkar main perfume saya dah ke mana dia letak tutup. Tak jumpa. huhuhu. Ada sekali tu pulak Afkar main perfume yang dari Mekah tu.  Yang macam ni lebih kurang.

Orang kan patut cabut penutup tu je, pastu spray la kan. Ni Afkar pergi cabut dengan spray-spray sekali.hahaha. Dah tumpah. Sampai kering. Semerbak gila bau bilik. Sampai pening kepala Ummi awak nak. huhuhu. Mr.Teddy boleh lak kata wah dah macam bau bilik pengantin untuk malam pertama. Ngek tol. hahaha. Tapi setakat ni memang kalau datang angin Afkar nak 'menolong' kemas memang Ummi 'ku tahan jebat' daripada nak mengamuk. Anggap je la tu proses pembelajaran dia yang suka benar nak explore. Bukan faham pun lagi nak marah-marah.

Ada sekali tu dia kumbah baju kotor dia. Ummi baru jerit "Ataghfirullahal'adzim" dia dah mencicit lari peluk Ummi. Pastu tengok Ummi kutip baju masuk bakul, dia pun kutip sekali. hahaha. Sebelum ni kalau marah or geram kuat gak r membebel-bebel kat dia. Tapi die terkekek-kekek je gelak. hahaha. Skang ni kalau dia buat salah tenung je dia - buat2 muka serious.hahaha. Nanti macam-macam la dia buat nak bagi kita gelak. Pandai amik hati ini budak. Dia paling takut dengan tenungan Babah. Ummi punya tenungan tak jalan. Tapi Babah selalu tak boleh tahan kalau dia buat lawak. kekeke.
Tu tak masuk lagi tengok kita pegang penyapu or vacuum dia pun sama nak buat. Pergi jemur baju dia boleh tolong tolak ampai baju ke hulu ke hilir. Moral of the story, ummi dia perlu lebih rajin mengemas sebelum dia tolong sama mengemas. hahaha=D


2 comments:

  1. sayangnya tumpah... tak pe..nak buat macam mana kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ros_reeza~tu la saying gak...xpakai pun lagi...die dah rasmi tumpahkan...huhuhu...senyum je la tengok keletah anak...hehehe

      Delete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...