Wednesday, July 17, 2013

Keberkatan Sahur

Assalamualaikum w.b.t

Lamanya xupdate blog...hohoho...orang lain siap berupdate-update menu berbuka setiap hari siap resipi sekali. Saya nan ado. Terliur hoii tengok makanan orang time blogwalking. huhuhu. Sib bek xmenjejes air liur je. kahkahkah. Hari ni dah hari ke-8 Ramadhan. Sekejap kan masa berlalu. So far juadah berbuka ada hari beli ada hari masak. Juadah sahur pula memang masak.
 
Alhamdulillah setakat ni masih belum terlepas bangun sahur. Semoga berkekalan sampai akhir Ramadhan dan perolehi keberkatan sahur. Dulu zaman bujang, zaman student aci tak je sahur ni. Tak ambil kisah nak bangun sahur bila tidur tu lebih indah.huhuhu. Tak pun tidur lewat makan siap-siap pastu tidur tu dah kira sahur la tu. Bangun subuh. Tidur balik. isk isk isk anak sapa lah ni. Pastu zaman bujang duduk rumah sewa pun macam tu. Ikut dan je. Kalau balik rumah mak memang tak miss sahur. Sebab sahur beramai-ramai macam makan berbuka gak siap berhidang lauk bagai.
 
Sahur adalah sunnah Nabi Muhammad SAW. Antara kelebihan bersahur:-
 
- Satu amalam sunat yang berkat.
- Untuk membezakan antara puasa yang dijalankan kaum muslimin dengan puasa penganut agama lain.
- Untuk membantu menguatkan badan orang yang mengerjakan ibadat puasa pada siangnya

Dan waktu yang paling afdal untuk bersahur pula bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar.

- Daripada hadis, ulama membuat kesimpulan bahawa adalah lebih afdal melewat-lewatkan sahur hingga betul-betul hampir masuk waktu fajar.
- Imam al-Baihaqi melalui sanad sahih menyebut “adalah sahabat-sahabat Nabi Muhammad itu orang yang menyegerakan berbuka puasa dan melewat-lewatkan sahur.”
- Nabi juga pernah bersabda, maksudnya: “Sentiasalah umatku itu dalam keadaan kebaikan selama mana mereka menyegerakan berbuka dan melambat-lambatkan sahur.”

 Sumber:- artikel dari website JAKIM & JAIS

Tahun ni, tahun ke tiga sambut Ramadhan dengan Mr.Teddy dan tahun kedua dengan Afkar. Mr.Teddy dia memang jenis bangun sahur dan kena makan nasi. So kalau tak masak time berbuka tu, akan masak malam sebelum tidur untuk makan sahur. Kalau tak sempat, masak paginya. Menu Mr.Teddy senang je. Ayam goreng pun aci dah. Potong-potong bawang, goreng sekali dengan ayam makan dengan nasi panas tu pun aci dah. Kalau ada sup lagi dia suka la. Hari-hari makan sup dia tak kisah. hehehe. Kalau masak waktu berbuka, memang akan masak lebih dan bawa ke sahur terus. Saya pulak air wajib waktu sahur Horlicks + oat. Nasi pun makan gak. Minum air masak banyak. Kurma pun makan. Tapi Ramadhan kali ni effect jugak la production susu. Tak macam tahun lepas yang maintain je production walaupun berpuasa. Setakat ni untuk tahun bersahur dengan Afkar Alhamdulillah dipermudahkan. Ada masa dia bangun sahur sekali ataupun layan TV. Ada masa dia tidur je. Anak Ummi dah besar, pandai bawak diri dah.
 
Ok kawan-kawan jangan lupa bangun sahur tau atau terlajak tidur ya. Sama-sama la kita perolehi keberkatan bersahur=)
 



1 comment:

  1. hai.. salam kenal,
    follower no.78

    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...