Friday, July 26, 2013

Ho...ho...ho Balik Kampung

Assalamualaikum w.b.t

Dah pertengahan Ramadhan boleh la cerita pasal raya sikit-sikit. hehehe. Lagu raya pun dah start main kat radio. Ingat dulu zaman belajar excited dengar lagu raya. Bila lagu-lagu sedih join meleleh air mata feeling dengar lagu raya. kahkahkah. Pastu dekat-dekat nak raya, orang semua dah start balik, tapi kita tak balik lagi sebab gatal beli tiket lambat, tiket habis kampong masa tu rasa nak tutup je pc/laptop sape yang pasang lagu raya tu. Emo.hahaha. Hari-hari duduk depan beranda bilik hostel tengok parking kira kereta yang makin kurang. Gila sedih. hahaha. Tu duluuuuuu punya cerita. Zaman belajar. Berkobar nak balik raya. Memang terasa di perantauan sungguh. Jauh katakan. Skudai - Klang je pun. hehehe.
 
Bila bujang duduk rumah sewa biasa-biasa dah feeling excited nak balik kampung read : rumah Kl - Klang katakan. Tiap-tiap minggu pun balik rumah. hahaha. Dah apa yang nak excitednya. Tapi sambut raya tetap excited cuma feeling balik kampung tu kurang sikit. Dekat la katakan.
 
Bila dah berumahtangga merasa system giliran pula. Baru adil dan saksama. Ada dua kampung nak balik. Klang dengan Slim River. Ingat lagi time tahun pertama raya dengan Mr.Teddy giliran Slim River. Syahdu woo. Tak raya dengan mak n adik beradik lain. Sob sob sob. Tambah-tambah masa tu Arwah Ayah baru pegi meninggalkan kitorang sebelum puasa. Kira tahun pertama raya tanpa Arwah Ayah. Alhamdulillah keluarga mertua memahami. Tak kisah pun kitorang nak beraya mana. Saya yang memilih untuk beraya dengan keluarga mertua. Sebab dah tetap macam tu daripada awal. Lagipun saya rasa saya akan bertambah sedih bila semua adik beradik berkumpul pada raya pertama kat rumah - tanpa ayah. Mesti penuh dengan tangisan je. huhuhu. Pastu adik beradik lain yang dah berkeluarga pun tak tukar giliran. Sama macam biasa. Sekarang ni giliran adik beradik saya yang dah berkeluarga semua sama beraya serentak kat rumah mak kecuali Alang saya. Sebab tu saya ok je beraya dengan keluarga mertua time tu. Kalau saya tukar nanti dah tak sama la. hehehe.  Ok-ok pun sedih tetap sedih woo. First time beraya tanpa keluarga di sisi. Dah macam beraya di perantauan ghopenyer. Petang raya call mak dah syahdu syahdan dah. Pagi raya lagi r. Control je suara nak nangis. huhuhu. Tu pengalaman pertama raya rumah mertua.
 
Tahun lepas giliran rumah Klang. Maknanya tahun ni giliran mana cuba teka. hahaha. Slim River yaw. hehehe. Suasana Raya lain dekat dua-dua kampung. Tapi dua-dua pun tetap meriah. Kalau kat Slim raya pertama memang raya sakan. Time tu Afkar dalam perut lagi, memang kijenye makan je la. hahaha. Tak miss satu rumah pun saya makan. Tapi kat Slim tak ada ketupat nasi. Ada lemang je. Saya kureng sikit lemang sebab pulut kot. Sekali terjumpa ketupat nasi/nasi impit kat satu rumah tu. Pergh memang terbaik la. hahaha. Makan tak pandang kiri kanan.

Harapnya saya n Mr.Teddy akan terus kekalkan la system giliran macam ni. hehehe. Sebab bila turn beraya kat Klang, adik beradik lain yang dah berkeluarga pun sama turn kan. Tu yang best. Extra meriah la bila semua berkumpul. Tapi sian kat mak dengan yang bujang-bujang la sebab bila turn kitorang tak balik sunyi sket r diorang. Korang macam mana pulak?Beraya mana tahun ni? Kat mana sekalipun korang beraya berhati-hati di jalan raya. Semoga selamat sampai ke destinasi=)
 


2 comments:

  1. tahun ni turn terengganu hukhuk sobs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alo2...sama la kita turn belah husband gak...sobs...

      Delete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...