Wednesday, July 24, 2013

Demam Denggi

Assalamualaikum w.b.t
 
Lama menyepi update blog. Minggu lepas sibuk sket. Mr.Teddy kena tahan ward. Denggi. Sob sob sob. Patah kaki dia tak ada. huhuhuhu.
 
Kisahnya hari Selasa tu tetiba Mr.Teddy demam panas dekat office. Pergi klinik kat bawah office dapat MC sampai esoknya. Balik rumah ambil saya dekat Komuter siap berselubung sebab Mr.Teddy rasa sejuk sangat. Saya rasa badan Mr.Teddy mak aaiii panas betul. Mr.Teddy still puasa sebab sayang nak berbuka. Mr.Teddy kata badan dia sakit. Sendi-sendi semua sakit. Time berbuka Mr.Teddy tak makan apa pun. Mr.Teddy minta saya masakkan sup ayam tapi jamah sikit je sebab tekak dia payau. Memang lembik habis.
 
Mr.Teddy ni jarang demam, tapi kalau demam boleh tahan la jugak teruknya. Merengek kalah Afkar hehehe. Mengigau ntah apa-apa ntah. Dapat bini suka mengusik. Memang layan r dia ngingau tu. hahaha. Sian-sian jugak. Gelak tetap gelak. kekeke. Saya bagi dia makan panadol. Pastu letak napkin basah kat badan dia. Malam tu kebah la kejap demam dia. Esok paginya demam balik. Saya pesan kat dia kalau panas sangat pergi hospital check darah. Risau denggi.
 
Alkisah Mr.Teddy baru kehilangan kawan baik masa sama-sama study kat UTEM dulu sebab denggi berdarah. Arwah Asnawi @ Ustad meninggal sehari sebelum Ramadhan. Anak kecik lagi. Muda lagi dari Afkar. Semoga isteri Arwah, Ijan terus tabah dan kuat. Al fatihah buat Arwah. So memang sangat-sangat risau la kan. Tu yang pesan kat Mr.Teddy cepat-cepat check darah.
 
Mr.Teddy pergi Hospital Kajang. Hmmm faham-faham je la kan. Lama tunggu nak dapat result. Tapi dorang memang check detail. Bila result dah kuar kena admit sebab bacaan platlet Mr.Teddy below 200 border nak ke denggi. Rashes tak ada. Demam tinggi. Tambah-tambah pulak, area rumah saya ranking no. 2 daerah hulu Langat top spot denggi. Dr. nak monitor dalam sehari. Bila tanya nape tak pergi hospital lain dia cakap takut saya susah nak pergi. Saya ni nama je ada lesen. Tapi penakut nak drive. Memang gantung dalam frame je la. huhuhu. Private hospital yang cover pulak Sime Darby Medical Centre je. Nun kat Subang dengan Ara Damansara. Mana ada kat area Bangi. Sekali bila dah kuar ward tu baru kawan Mr.Teddy bagitau rupanya KPJ pun cover. Chet. Orang dah suruh tanya, tak mau tanya. Tak kisah la. Dah selamat kuar pun kawan tu.
 
Lepas dapat tau Mr.Teddy kena admit, saya cepat-cepat siapkan kerja yang urgent terus balik pergi hospital. Masa mula-mula masuk Mr.Teddy dapat katil tambahan. Sian gile. Dah r dekat dekat dengan sink. Orang nak basuh-basuh suma kena lalu lalang kat dia. Memang tak selesa. Saya sibuk tanya tak nak tukar ke, tapi dia ok je. huhuh. Orang yang teman lak stress. Nasib baik malam tu dia dapat pindah katil.
~Bukan nak tunjuk uncle tu tapi nak tunjuk katil Mr.Teddy time awal-awal kena admit~
 
~Katil 16~
 
~Sempat sengih lagi tu~
 
~tak boleh larik dari spital~
 
Saya teman Mr.Teddy siang je. Malam teman Afkar pulak. Memang tetiba terasa menjadi seorang superummi. hahaha. Hari Khamis bacaan platlet Mr.teddy drop pastu blood pressure naik. Demam on off. Memang tak boleh la nak discharge. Drip n ambil darah je la kijenya. Naik lunyai tangan Mr.Teddy kena ambil darah. Dia ada letak tube kat tangan Mr.Teddy macam drip tu untuk senang amik darah, tapi tersumbat lak sebab darah Mr.Teddy jenis cepat beku. Ramai pesan minum 100 plus n makan sup ketam. Memang saya paksa dia minum 100 plus. Tapi Mr.Teddy kata Doktor tak bagi sangat minum sebab 100 plus berasid. Perut Mr.Teddy kosong. Tak elok sangat. Dia minum sorok-sorok. hahaha. Hari Khamis tu jugak Mertua saya datang dari Slim River nak melawat anak kesayangan. Terharu sebenarnya. Sebab kaki Mak Mertua baru lepas operate buang nanah. Terima kasih Mak n Ayah sanggup datang dari jauh.
 
Hari Jumaat tu Doktor dah bagi hint macam boleh discharge. Kena tengok result darah. Kitorang pun tunggu sampai pukul 12 nak ambil darah. Bila dah ambil darah tunggu result. Sekali Doktor datang cakap ada bad news. Dup dap dup dap dah time tu. Rupanya lab call kena ambil darah lagi sekali sebab darah yang tu beku so xboleh nak test. Ambil la lagi sekali. Doktor pelatih hantar ke lab. Lab break down pulak. Sabar je la huhuhu. Sementara nak tunggu boleh discharge or tak sempat la orang Jabatan Kesihatan dating interview. Encik tu cakap denggi boleh merebak dalam masa 3-7 hari selepas gigitan nyamuk. Tu yang dia tanya dalam masa seminggu ada pergi mana-mana tak. Mak De Mr.Teddy pun datang melawat gak. Siap bawak sup ketam lagi. Mak De datsng tengahari saya turun sekejap pergi surau nak mengepam. Sempat selisih kat lift je. Pastu Mak De pun nak cepat sebab Pak Uda nak solat Jumaat. Rupanya Mak De tunggu sampai waktu melawat petang pulak nak tengok Mr.Teddy. Lama tu. Pukul 4.30 ptg baru waktu melawat petang start. Mak saya pun datang jugak bawa sup ketam petang tu. Mr.Teddy makan sup ketam je la hari tu. hehehe. Terima kasih semua.
 
~Muka happy nak dapat discharge. ~
 
Sendat mendat dah daku tengok Mr.teddy pakai baju spital tu ha. Ni pun dia kena paksa pakai. Nurse marah. kekeke. Dia siap cakap takut kena gatal-gatal ke. Sekali nurse tu setempek sound dia sabun basuh ni lagi mahal dari sabun basuh baju awak kat rumah.kahkahkah. Dalam pukul 6 Mr.Teddy boleh discharge. Alhamdulillah. Lega sesangat. Stress woo duduk spital. Sampai naik pressure darah Mr.Teddy. hahaha. Saya yang meneman pun stress. Ward crowded sangat. huhuhu. Tapi nurse n doctor baik-baik. Kitorang duduk spital kijenya perhati orang je la. Pastu gelak-gelak nak bagi hilang stress. hehehe.
 

 
 

4 comments:

  1. teringat dulu husben akak kena denggi time tu kami bertunang....akak la orang kuat ke sana sini..masuk HKL ngan parking nya teruk..tp ku gagah jua demi tunang ecehhhhhh....mmg cure dia sup ketam...doc x bg sgt 100 plus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.mimy~ha tu la...sib bek ade org nak watkan sup ketam...hehehe...ooo memang doctor x bagi erk 100 plus tu. Ingt dr spital kajang je macam tu...

      Delete
  2. Alhmdlh da sihat... tp kan, tgk ayah Afkar, mmg rupa org sihat jer... senyum memanjang he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tu r muka sengih sokmo...kekeke...tapi hari 1st dgn 2nd demam melepek je...sian dia..

      Delete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...