Tuesday, April 16, 2013

HFMD : PENYAKIT TANGAN KAKI DAN MULUT

Assalamualaikum w.b.t

Blog terbiar bila anak tak sihat. Afkar kena HFMD.sob sob sob. Yang paling dirisaukan dah jadi.huhuhu. Tak pe Afkar Ummi tau Afkar kuat=)

Kalau nak tau ape tu HFMD sila click sini.

Day 1 (Isnin): ambil dari bs afkar demam. Bawa g klinik. Xda biji-biji pun yg kelihatan so ingat demam biasa. Dr check tekak n mulut semua ok.

Day 2 (Selasa): Still demam. Malam tu mula kelihatan biji-biji kecik mcm ruam kat kaki. Start tak nak makan. Direct breastfeeding pun kekadang tu refuse. Air liur menjejeh. Ingatkan Afkar demam nak tumbuh geraham atas. Tapi so far dia kalau tumbuh gigi Alhamdulillah xdemam. Tak sangka tu adalah tanda hfmd. My bad.

Day 3 (rabu): Dah tak demam. Hantar umh bs. Ambil dari bs byk dah kuar biji-biji kat kaki n siku. Ade yg dah pecah. Terus bawa g KPMC. confirm hfmd. Kena kuarantin. Dr kata selalu ada kat area kaki n tapak tangan. Tapi dalam case Afkar dia menggaru tu yang sampai ke siku, betis, peha semua.

Day 4 (khamis): Demam dah tak ada. Biji2 still kuar lagi sebab belum betul2 kering. So bila pecah akan merebak ke tempat lain. Kat montot pun ada.Selera makan still xada. Direct breastfeeding dah ok. Alhamdulillah.

Day 5 (jumaat): Pergi office saya settlekn cuti, nak extend sampai rabu. In case kalau ambil masa tuk kering biji-biji tu.Handing over apa2 kerja yang ada. Balik Slim River.

Day 6 (sabtu): Dah mula nak makan balik. Alhamdulillah. Biji2 tak ada yang baru dah. Yang ada pun dah kering. Alhamdulillah.

So parents kalau perasan ada tanda HFMD (demam, ulser tu yang air liur meleleh je, ruam-ruam kecil, hilang selera makan) cepat-cepat ke hospital yer. Macam kitorang ni duk la ingat Afkar nak tumbuh gigi sebab ruam tu keluar kemudian. Macam Afkar jenis suka makan, bila tak nak makan tu susahnye le hati. Bila refuse df lagi la susah hati.huhuhu. Yang buat penyedap hati tu dia aktif macam biasa. Alhamdulillah Afkar dah ok sekarang n


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...