Tuesday, February 19, 2013

Pak Man's Family Gathering @ Desa Balqis

Assalamualaikum w.b.t

Hujung minggu yang lepas kitorang sekeluarga telah ke Kuala Linggi Melaka sempena family gathering yang dianjurkan family besar saya. Pak Man's Family Gathering yang betempat di Desa Balqis, Kuala Linggi.

First of all nak review dulu Desa Balqis yang kitorang stay ni. Desa Balqis ni konsep dia macam homestay. Terdapat beberapa jenis rumah : Pak Long, Balqis, Mama, Penghulu, Atuk, Pakcik, Adik & Kakak dan Nenek. Untuk keluarga besar saya ni kami memilih rumah Pak Long dan rumah Balqis. Rumah Pak Long ada tiga bilik, satu katil di hall, satu bilik air. Rumah Balqis 2tingkat ada dua bilik, satu bilik air. Tapi kedua-dua rumah ni mempunyai hall yang sangat besar. So kalau tak muat bilik memang boleh la bergelimpangan kat hall tu yerk macam yang kitorang buat. hehee. Disebabkan ada satu bilik air je so berebut la sket time nak mandi tu. Kitorang kan ramai. Kena beratur macam dalam cite P.Ramlee la jawabnye. hehee. View yang paling menarik adalah dari rumah Pak Long. Mengadap laut dan swimming pool. Beranda rumah Pak Long juga luas. Bagi sesiapa yang ingin merasai suasana kampung dan pengalaman tinggal di rumah tradisi Melayu Melaka boleh memilih Desa Balqis sebagai destinasi percutian. Selain berhampiran dengan pantai Desa Balqis dilengkapi juga dengan swimming pool, kawasan dan peralatan untuk BBQ, padang dan surau. Padang memang luas so senang nak buat sebarang aktiviti luar. Kalau tak nak main pantai boleh la juga mandi swimming pool. Makanan yang disediakan memuaskan hati. Kami ambil BBQ, sarapan dan juga lunch. Harga yang ditawarkan juga berpatutan. Kawasan perskitaran juga kemas dan bersih. Untuk maklumat lanjut sila layari laman web http://desabalqis.com/.




~Rumah pak Long~

~Rumah Balqis~

~View dari rumah Pak Long~

Kami bertolak terus dari Bandar Baru Bangi selepas Zohor dan sampai di Kuala Linggi lebih kurang dalam pukul 3 lebih. Tak ada konvoi. Meeting point terus di Desa Balqis. Masa kami sampai ada lagi yang belum sampai. Tunggu yang lain-lain dulu sebelum memulakan aktiviti. Sukaneka dimulakan selepas Asar. Memandangkan cuaca on off hujan plan asal nak buat outdoor diubah indoor dan akhirnya buat outdoor juga setelah hujan reda. Permainan untuk sukaneka adalah Semakin Jauh Semakin Sayang, Gorila Comel, Radio Karat dan Bahasa Isyarat. Saya tak join sukaneka sebab jadi pengawas Afkar juri. Memang enjoy la sukaneka ni. hahaha. Lawak tol masing-masing. Tak kira bapak sedara ke anak sedara ke sume perangai dah lebih kurang. kekeke. Lepas sukaneka terus mandi swimming pool.
~Banner~

~Budak ni boleh pulak slumber duduk atas banner ingat playmat ke ape~

~Merenung masa depan~


~SUkaneka~

~Juri dan pembantu juri~

~Mandi time~

Malam pula BBQ, penyampaian hadiah dan sesi pertukaran hadiah diadakan. Saya incharga tuk sesi pertukaran hadiah. Nombor-nombor semua saya dah sediakan, masa majlis pass batton dekat adik saya untuk in charge. heheee. Ai kan ada anak kecik u olls. BBQ sume kitorang ambil terus dengan Desa Balqis. Maknanya kita tak payah buat apa-apa. Semua disediakan. Macam-macam menu ada: Nasi Goreng, Mee goreng, Kue Teow goreng, SOtong goreng tepung, Udang, Ayam, Ikan, Hot Dog, Fishball, Coleslaw, Mushroom soup, Roti. Semuanya marvellous. Kalau nak bakar sendiri pun boleh gak. Peralatan disediakan. Time semua orang sedap menjamu selera Afkar boleh belasah tido. Ngantuk sangat la tu. Bergilir la kitorang makan. SUkaneka team Mr.Teddy dapat No.2. Sesi tukar hadiah Mr.Teddy dapat jam, saya dapat duit RM 20 dan Afkar dapat jam jugak. Malam tu jugak diadakan Sambutan Birthday anak buah saya Irfan yang ke-4. Besar dah Irfan. Dah sekolah pun. Makin banyak cakap. hehehe.


~Menu untuk BBQ~

~Mr.Teddy dan hadiah~

~Hadiah untuk sukaneka dan hadiah untuk tukar-tukar~

~Saya dan duit $$$~

~Afkar dan hadiah~

~Group sukaneka Mr.Teddy~

~Mak bersama anak, menantu dan cucu perempuan. Afkar terselit sorang kat situ boy~


Aktiviti keesokan paginya bersambung dengan mandi swimming pool dan juga mandi pantai. Tapi kitorang lambat sikit. Sebab big boss lambat bangun. Malam tu Babah dia pergi memancing, dia main dengan Pak Andak sampai pukul satu baru tidur. Tak memadan dengan umur, sampai merajuk Abang Irfan dengan kak Fatin bila dia sorang-sorang conquer Pak Andak. hehehe. Afkar dah jumpa swimming pool apa lagi. Sampai menggigil-gigil. Pastu turun ke pantai. Nak turun ke pantai tu pulak mak aii tingginya tangga. Tapi SIL saya yang pregnant 7 bulan relax je turun. hehee. Mandi laut Afkar dah kurang sikit feel sebab sejuk sangat dah kot time tu. hehehe. 1st time Afkar mandi laut. Slelau kitorang bawa mandi pool je. Tapi dapat mandi pantai sekejap je sebab dah hujan.

~Ha ni la dia tangganya~


~Pantang jumpa air~

~Afkar dan Pak Itam~

~Babah melayan anak teruna~

~Kesejukan~


Dah siap bilas-bilas badan semua, susukan dia terus tido. Keletihan yang amat tidur dari pukul 10.30 sampai pukul 2.00. Lama tu. hehehe. Dari rumah Balqis tido, angkat pergi rumah Pak Long sambung tidur, Ummi pergi lunch tidur lagi. Dalam pukul 2.30 bertolak balik dari Desa Balqis. Sampai Bandar Baru bangi dlam pukul 5 macam tu.

Keseluruhannya enjoy sangat dengan holiday ni. Aktiviti enjoy sangat. Penginapan selesa. Makan sedap. Memang highly recommended untuk buat family day di Desa Balqis ni. Berpuas hati dengan semuanya. Next time boleh datang lagi=)

2 comments:

  1. saya tengah plan nak buat family gathering, tempat ni menarik sangat. tq Puan Ungu.

    ReplyDelete
  2. K.Long~memang menarik n sesuai tuk family gathering=)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...