Thursday, February 7, 2013

Bersendirian Part 2.0

Assalamualaikum w.b.t

Ok sambung balik cerita last entry. hahaha. Boleh pulak kannn. Secara keseluruhannya saya berjaya handle Afkar dekat luar bersendirian. Tepuk tangan sikit. kahkahkah. First time la katakan tu yang excited lebih. Walaupun Afkar telah membuatkan Ummi dia menjadi runner mengejar dia ke hulu ke hilir. Dah last-last tu tak larat nak kejo biarkan dia buat apa, tengok je dari jauh. Nak melompat ke, nak berlari ke, nak kacau nurse. Tapi agak-agak dah buat aksi merbahaya tu Ummi pun enterframe la. hehehe.

Secara terus terangnya nak mengaku kat sini saya memang jarang sangat handle anak bersendirian terutama bila kat luar. Ai memang manja mengada sket dengan Mr.Teddy. kekeke. Memang selalu Mr.Teddy yang akan handle anak. Dukung ke, tolak stroller, layan main ke - semua yang melibatkan hal anak la. Saya suap makan. Tu pun kekadang Mr.Teddy buat gak. huhuhu. Afkar bila dengan Babah dia automatik akan behave sikit berbanding dengan Ummi. Kalau dengan Ummi hmmmm....Tau tau la Mr.Teddy dah upah apa kat Afkar. kekeke. Kekadang relax je Mr.Teddy keluar rumah berdua dengan Afkar g beli breakfast ke, g kedai ke. Saya pulak yang tanya boleh tak ni. kekeke.

Alhamdulillah saya dikurniakan suami yang ringan tulang, rajin tolong layan anak dan juga buat kerja rumah. Bukanlah maksud kat sini semuanya Mr.Teddy buat saya goyang kaki sambil peluk tubuh bagi arahan. Memang nak kena pelangkung macam tu. Terus Mr.Teddy berubah jadi Mr.Tiger. Ha ko jangan main-main. hehehe. Kitorang sama-sama buat kerja rumah  eh ke Mr.Teddy yang lebih  dan layan anak. Apa yang penting kerjasama.

Pada pendapat saya yang baru setahun jagung dalam alam rumahtangga memang penting saling berkerjasama dalam buat kerja seharian kat rumah. Bahagi-bahagi la buat kerja rumah tu. Tak ada la si isteri je kena buat sorang. or tak la si suami je kena buat semua. So kiranya kena la cari lelaki yang rajin. Kalau tak rajin kena la ajar jadi rajin. Penat weyh dah la kerja kat office, balik rumah kerja rumah, layan anak, layan suami eh tu wajib . Ni bukan keluhan tapi realiti kehidupan. Perlu ada give n take la. Kalau isteri memasak suami tolong layan anak. Macam tu la lebih kurang. Isteri-isteri zaman sekarang kan ramai yang bekerja, suami kena la memahami juga. Alhamdulillah Mr.Teddy jenis yang memahami. Sama-sama tolong buat kerja rumah. Si isteri pula kalau dah suami tu tolong buat kerja rumah jangan la lemak sangat "ok la u settlekan semua eh". Tolong-tolong la jugak.

Saya percaya bukan Mr.Teddy sorang je yang jenis macam tu - ringan tulang buat kerja rumah. Ramai suami yang kat luar sana dah memahami dan sama-sama tolong buat kerja rumah. Sebab kalau kat Mall banyak je ayah-ayah yang dukung anak. Bila bercerita sesama rakan diorang pun cerita yang suami maisng-amsing ada tolong buat kerja rumah.Tak banyak sikit pun jadi la. Tapi ada juga yang tak tolong. huhuhu. Ada juga suami yang memilih menjadi Mr. Mama. Kerja dari rumah sambil menjaga anak kat rumah. Menjana pendapatan pada masa yang sama melihat anak membesar depan mata.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...