Tuesday, November 27, 2012

Afkar 1 Year Old. Happy Birthday!!!!

Assalamualaikum w.b.t

27112012 - Genap Ahmad Faris Afkar setahun. Alhamdulillah. Happy 1st birthday Afkar. Bila dah setahun ni makin macam-macam perangai. keletah, aksi yang menguji kesabaran mencuit hati Ummi n Babah. Geram je kat budak ni. Rasa nak geget-geget.

Afkar setahun masih belum boleh berjalan lagi. Berdiri lepas tangan ok tapi sangat la jarang nak buat. Dalam keadaan dia tak sedar or over excited boleh je berdiri lepas tangan. Ummi akan jadi pom pom girl untuk dia everytime dia berdiri lepas tangan. kahkahkah. Rajin gak ajar dia tateh. Bila penat dia duduk n merangkak. Lagi cepat katanya. hahaha. Tak kisah la Afkar. Ummi n Babah ok je. Just nak enjoy setiap perkembangan Afkar. Naik turun katil n sofa kemain laju. Nasib baik katil n sofa tak tinggi tapi still kena tengok juga sebab budak kecik ni kekadang ikut dan dia je nak landing. hohoho. 
Sekarang ni pantang dengar lagu mesti nak berjoget dan tepuk tangan. Pantang nampak Ummi bersiap terus hulur tangan minta angkat. Kalau tak angkat die akan berpaut kat kaki Ummi. So, Ummi akan jadi orang terakhir yang bersiap kalau nak pergi mana-mana. Dah boleh follow apa aksi yang kita buat. Lambai tangan bila orang kata bye bye. Flying kiss. Kiss dengan gaya nganga mulut macam nak makan tu. Abis berlemoih muka Ummi. hehehe. Sangat suka modified barang rumah jadi permainan dia. Jimat duit Ummi nak beli permainan awak. kahkahkah. Berjaya menanggalkan soletape yang Ummi tampal kat laci. Dia nak main laci tu so tampal la soletape kat pemegang bagi mengelakkan dia main laci. Boleh pulak di kutil perlahan-lahan soletape tu sampai tertanggal. Kalau dia main toys n nak tarik perhatian kita dengan sengaja akan jatuhkan toys dia n suruh kita kutip. Ulang banyak2 kali.

Setakat ni yang clear dia sebut mama n babah. Ummi belum lagi. huhuhu. Pantang Babah hilang dari pandangan mata. Buat muka cebik pastu "Babah...babah" Anak manja Babah ni weyh. Time nak bagi makan dah mula berebut bekas dengan dia. Nak suap sendiri padahal nak main sebenarnya. Banyak yang nak buat sendiri. Pakai spek sendiri tapi selalunya akan ke mulut n hidung.hahaha. Bila nak dibetulkan marah pulak tu. Tak bagi. Nak betulkan sendiri. Spek Ummi pun dah jadi salah satu toys dia suka tarik sampai senget benget dah spek Ummi. huhuhu. Gigi ada 8 batang dan berjaya membuatkan Ummi hampir menitik air mata bila datang perangai asah gigi dia. huhuhu.

Thursday, November 15, 2012

Awal Muharram - Setahun Yang Lalu

Assalamualaikum w.b.t

Setahun yang lalu pada 1 Muharram - tarikh bersejarah tahun Islam saya melakar sejarah untuk diri sendiri dan juga keluarga kecil saya...
Setahun yang lalu pada 1 Muharram di kala hening subuh saya sedang berjuang melahirkan putera kecil saya yang kini menjadi nyawa cinta hati saya...[entry]
Setahun yang lalu pada 1 Muharram status saya bertukar menjadi ibu kepada putera tersayang Ahmad Faris Afkar...
Ahmad Faris Afkar...
Kerna dia hidup saya berubah 360'...
Kerna dia saya sanggup berkorban apa sahaja...
Kerna dia hidup kami sekeluarga lebih bermakna...
Kerna dia hidup kami gembira...
Kerna dia kami bahagia...
Semua hanyalah kerna dia..
Dialah penyeri kala sunyi...
Dialah penghibur kala duka...
Dialah penawar segala luka...
Dialah permata berharga...
Dialah cinta hati kami..
Afkar anak kesayangan Ummi Babah...Semakin keletah perangai...Semakin panjang akal...Selamat Hari Lahir yang Pertama puteraku sayang Afkar. Semoga Ummi dan Babah terus diberi kesempatan untuk melihat Afkar membesar menjadi anak yang soleh, bijak, cerdik, terang hati, sihat tubuh badan, cergas, cemerlang dunia akhirat. Selalu dengar cakap Ummi Babah, patuh perintah agama ya sayang. Semoga Afkar sentiasa dilindungi kesihatan, keselamatan dan juga kesejahteraan.  Doa Ummi n Babah akan sentiasa mengiringi Afkar.
Genap 12 bulan usia anak kesayangan Ummi dan Babah. Sengaja memilih untuk mengingati sambutan hari lahir Afkar mengikut bulan Islam. Kerana tarikh 1 Muharram itu sendiri membawa erti yang bermakna. Tahun baru dalam bulan Islam. Permulaan status baru di tahun baru. Permulaan kehidupan dengan kehadiran orang baru di tahun baru. Satu permulaan baru yang bermakna dalam hidup saya.

Friday, November 9, 2012

Nursing In Public...Apa Komen Anda

Assalamualaikum w.b.t

Sana sini heboh berkenaan isu Nursing in Public (NIP). Menyusukan bayi di tempat awam. Baik rancangan TV, stesen radio mahupun dunia blog. Rancangan TV tu saya tak tengok so x boleh nak komen apa yang saya sendiri tak saksikan. Stesen radio tu pun saya tak dengar. Sekali lagi tak boleh nak komen. My bad. Semua bacaan dari satu group Penyusuan Ibu. Tapi blog tu saya baca. So, boleh komen. hahaha.
 
Baca tajuk entry pun dah bikin hati panas. Belum baca kandungan lagi. Bila baca kandungan lagi la sakit hati. Apa yang saya boleh simpulkan penulis tu ada point yang cuba nak disampaikan tapi kurang penekanan kat apa yang nak disampaikan. Dia lebih merepek meraban tekankan bab lain yang sangat sungguh 'indah' bahasa penggunaan dia. Agak kasar saya kira cara penyampaian dia dalam isu sensitif seperti ni. Sorry saya bukan follower hatta tak baca sekalipun pun blog tu. Bila ada yang post link saya baca dan begitu la pandangan saya.  Mungkin dah memang camtu gaya dia menulis untuk tarik hit pengunjung blog. Tapi bagi saya dia tak perlulah nak up entry sebegitu untuk meraih hit yang boleh melukakan hati-hati ibu di luar sana.
 
Bagi saya sendiri pada awalnya memang malu untuk NIP. Untuk NIP memang memerlukan keyakinan yang tinggi disamping menggunakan pakaian yang bersesuaian (nursing cover, baju nursing, tudung labuh or baby wearing pun boleh membantu) bagi memudahkan NIP. Pertama kali bawa Afkar ke shopping mall, tak ada sebarang persediaan. Time tu Afkar baru abis pantang. Saya NIP di sebuah restoran dalam Jusco Rawang tu. Pilih tempat yang agak tersorok dan suami memainkan peranan dengan membantu cover saya. Terima kasih Mr.Teddy. Sampaikan ada promoter datang kat kami pun tak perasan yang saya sedang NIP. Pastu tengah shopping Afkar mengamuk berlari cari Nursing room. hohoho.
 
Sejak tu kalau nak pergi mana-mana saya akan pam dulu sebelum keluar rumah. Boleh tahan 4 jam. Kalau Afkar nak susu time tu saya bagi yang saya dah pam tu. Tapi sayangnya bila dah lepas 4 jam susu tak habis terpaksa buang. Kemudian saya guna pula pendekatan breastfeed Afkar sekenyang-kenyangnya siap-siap dalam kereta sebelum shopping or jalan-jalan. Pastu bila Afkar dah mula makan mudah sikit sebab boleh pancing dia dengan makanan. hehehe.
 
Terus terang saya cakap saya tak confident untuk NIP. Kalau dalam keadaan terdesak baru saya akan NIP. Setakat ni saya akan NIP time tengah makan sahaja berbekalkan baju nursing n tudung yang agak labuh. Ye la tengah makan kalau anak tetiba nangis nak susu mana la sempat nak berlari cari Nursing Room kan. Kalau setiap kedai makan WAJIB disediakan nursing room tak pe la jugak. Pernah cuba guna nursing cover tapi Afkar rimas dia akan tarik nursing cover tu. huhuhu.  So bg saya bagi saya dua medium yg saya gunskan tu sangat menbantu. Orang yang tak berada di situasi ni tak kan faham.  Percayalah tak semua ibu sewenang-wenangnya nak menyusu di khalayak ramai. Kecuali dalam keadaan yang memerlukan berbuat demikian. Harapan saya dengan isu NIP yang hangat sekarang ni pihak yang berkenaan mengambil tindakan untuk menyediakan lebih banyak nursing room di mana-mana sahaja bagi memudahkan ibu-ibu menyusukan anak-anak dan juga suapaya tidak ada orang-orang seperti blogger tersebut yang 'sakit mata'. hahaha. Apa-apa pun ibu-ibu di luar sana teruskan NIP dengan berpakaian yang sesuai dan tutup apa yang patut ok=) 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...