Thursday, October 25, 2012

Afkar@ Aunty La's Convo Day

Assalamualaikum w.b.t

Hari Sabtu lepas kami sekeluarga berada di Melaka. Adik Ipar saya convo kat UTEM. Awal-awal plan kami akan bergerak dari Bangi pagi-pagi Sabtu tu. Mr.Teddy tetiba ubah plan. Ajak pergi hari Jumaat malam. Nasib baik ada hotel lagi tau. Kitorang stay kat Puteri Resort. Dekat dengan UTEM.

Bila dah convo tu pepaham je la kan. Lama tu nak tunggu. Alhamdulillah si kenit xbanyak ragam. Ragam xnak tido time kat convo tu ada la. Jenuh nak tidokan dia. Tak maunya dia tido. Nak ajak main je. Jumpa lak gang yang elbih kurang sebaya lagi la suka dia dapat main sekali. Lagipun dah puas tido dalam kereta before tu kot. Sebelum ke konvo kitorang dah siap-siap lunch n bagi dak kecik ni lunch gak. Bila dah kenyang, cukup tido baru senang hati.
Sampai-sampai kitorang round ke Pesta Konvo dulu. PIL dah pergi ke dewan dulu dengan lagi sorang SIL. Dapat 3 pas so 3 orang la boleh masuk. Kitorang n lagi sorang SIL berpeleseran kat luar. Pesta Konvo biasa-biasa je. Tak de la segrand Pesta Konvo UTM. Opps. Sorry. Pesta Convo UTM serius terbaek. Pendapat bias dari seorang ex-UTM Pang sedas. Afkar kitorang letak dalam stroller. Tak ada beli apapun. Beli bouquet untuk SIL yang grad je. Pastu kitang menuju ke dewan.
Nak duduk kat foyer dewan. Ada aircond. Sejuk wooo. Afkar sure lena tidur ni. Tapi apa kan daya. Siapalah kami ni. chewah. Tak boleh hokey. Silalah tuan puan membawa kaki ke khemah yang disediakan. Mr.Teddy la confident je nak masuk dalam tu. Kalau boleh lepak dalam tu dah tentu-tentu ramai orang kat dalam tu kan. Tak ada la orang nak bersidai kat luar dewan. Kat luar pun ok la. Khemah banyak disediakan. Ingat nak duduk dekat bawah khemah yang ada screen tapi dah penuh. So lepak kat bawah khemah yang xde screen. Cari port baek punya bawah kipas. Bergolek la si kenit tu kat situ. Dia apa kira. Ikut dia je nak golek la, nak tonggeng la, nak merangkak la, nak ajuk orang la. Suma nak la. hahaha. Memang suara Ummi dia seorang je yang terpekik kat situ. Ada budak sebaya dia nangis, dia boleh ajuk dak tu nangis dengan membuat muka slumber. Adoyai anak Ummi ni.
Bila nak tdokan bawa la masuk surau. Dia boleh main selak-selak tudung pulak. Malu la Ummi nak oii. Bila kita buat-buat marah dia boleh senyum-senyum. Geget nak. Dah hujung-hujung tu baru dia nak tido. Tu pon dah nak habis majlis. Orang semua dah kuar. Ngamuk jap kena kejut. Babah pujuk senyap. Sesi bergambar kat tepi khemah n depan dewan. Panas lak time tu. Tapi dak kecik yang dah ngantuk ni dia belasah tido tengah-tengah panas tu. Ummi risau je dia demam. Ye la dah r tido kejap-kejap. Pastu berpanas semua. Pakaikan topi ditariknya. Nasib baik ada payung. 
Memang tepat ramalam Ummi. Dia demam hari Isnin malam. Pukul 2.30 pagi kitorang ke Annur. Kena masuk ubat montot n lap badan. Kena monitor sampai suhu dia turun apstu baru boleh balik. Adik yang tolong lap badan Afkar tu cakap next time kalau demam lap/mandikan dengan air suam. Yang sama dengan suhu badan dia. Kalau bagi mandi air paip suhu akan turun kejap then akan naik semula lebih tinggi. Baru la tau selama ni kalau Afkar demam memang selamba je mandikan air paip. Sian anak Ummi. Selasa Ummi EL jaga anak. 
Ok malas nak cerita panjang Padahal memang dah panjang pon cerita. Tapi silalah enjoy the gambar ok. Tengok la aksi dak kecik yang makin panjang akal tu. Buat semua orang geram je.

~Muka boring layan Ummi yang duk ajak posing je. Hasilnya anak buat muka troll bila Ummi beria posing~
 
~Bz woo. Bisnes juta-juta ni~

~On your mark get set go. Ketepi-ketepi ~

~So anak babah:Dua-dua gelak besar~

~With Aunty La. Muka dah ngantuk.~

Persediaan Solid Food untuk Anak Tersayang

Assalamulaikum w.b.t

Jarang-jarang saya kongsi pasal solid food untuk Afkar kat sini ka. Sebab saya xde la se'vogue the vass' orang lain yang rajin nak tukar menu hari-hari. Ada beratus-ratus koleksi untuk anak. Teruk tul Ummi ni. hohoho. Balik-balik repeat menu yang sama. Sian Afkar. Saya tak nak share menu arini sebab serious saya tak ada menu yang banyak untuk dikongsi. hohoho. Seronok tengok mommies lain yang share menu yang macam-macam. Tak kisah la as long as Afkar makan je dengan apa yang saya masak. Kalau dia mula menolak mungkin saya harus fikirkan menu lain juga. hohoho. Apapun saya enjoy dengan memasak sendiri solid food untuk anak. hehee.

Arini saya nak share persediaan untuk penyediaan solid food. Perkongsian adalah berdasarkan pengalaman sendiri yang masih jagung ni. Kalau ada sebarang pandangan lain boleh share . Dialu-alukan. Antara peralatan yang mommies perlu beli dalam menjayakan misi penyediaan solid food:

1) Feeding set

Saya beli dua feeding set. Satu untuk rumah satu untuk Nursery. Uda saya bagi pulak lagi satu set feeding set yang lengkap dengan penapis, kayu lenyek, pemerah buah n macam-macam la. Lebih kurang macam gambar kat bawah ni. Tapi Uda bagi saya brand lain.

Ehsan : Google Image


Feeding set yang Uda bagi ni sangat membantu sebab time awal-awal intro bubur kat Afkar saya lenyekkan bubur guna penapis n kayu lenyek tu je. Sekarang Afkar dah 10 bulan dengan enam batang gigi saya tak melenyek dah bubur dia since dia dah boleh mengunyah.

2) Bib

Afkar mula pakai bib bukan sebab nak makan je. Daripada zaman dia kuat sembur air liur lagi saya da pakaikan bib. Tak ada la comot baju. Bila dah xmenyembur stop pakai, then pakai balik time mula makan. Bib beli macam-macam brand n jenis. Tapi saya suka yang ada pelapik kat bah. belakang so kalau makanan tumpah tak tembus ke baju. Ada yang beli Ikea punya tak ada pelapik tembus kat baju sokmo. Yang tu bekal kat Nursery. Kalau jalan-jalan pakai yang ada pelapik.

3) Jug Blender

Mula-mula nak beli la jugak blender yang khas untuk makanan baby Avent ke. Pastu ada member office, K.Jah yang bagitau tak perlu. Sebab katanya guna sekejap je pun. So dia suggestkan beli jug blender yang sama model dengan blender sedia ada kat rumah. Saya pun beli jug blender sahaja untuk blend puree buah n puree sayur. Memang betul kata K.Jah sebab sekejap je guna blender tu. Since Afkar dah boelh mengunyah saya memang tak blend dah lagi. Sayur dia saya potong halus-halus.Nasib baik i mendengar kata x beli yang mahal-mahal. Jimat duit mak. hehehe.

Ehsan : Google Image
4) Slow cooker

Slow cooker sangat membantu sehingga sekarang. Sebelum tidur saya akan siap-siap masak bubur. Pagi bangun dah siap. Tak perlu nak ulang tengok. Cuma kalau nak masukkan sayur jangan overcook so elakkan masuk sayur dari malam. Nanti hilang khasiat. Selalu saya masukkan pagi sebab sayur-sayur saya memang dah siap buat stok frozen yang mana sayur-sayur tu direbus/steam sebelum dibekukan. Slow cooker saya jenis kat bawah ni. Ada switch on/off je. Yang paling kecil size dia. Senang nak bawa travel. Saya kalau g holiday mana-mana memang slamba je bawa. Kalau balik kampung x r. Guna je cara manual.


Ehsan : Google Image

5) Ice Tray bertutup dan Container

Saya akan buat siap-siap stok frozen puree buah atau sayur. Macam sekarang dah tak buat puree saya still buat stok buah/sayur/ayam simpan dalam deep freezer. Bila nak guna ambil je stok yang ada. Selalunya saya akan bekukan dalam ice tray yang bertutup. Bila dah beku dengan sempurna saya akan pindahkan ke dalam container yang bertutup. So tak perlu la nak beli ice tray banyak-banyak. Stok tu pun akan jadi cantik je bentuknya. Bentuk cube. N paling penting jangan lupa label stok-stok frozen tu macam label EBM juga. So kita sentiasa alert dengan expired date stok frozen tu. Dah banyak-banyak mesti akan terlupa eh yang ni buat bila, yang tu buat bila. Tak sempat nak snap stok frozen tuk Afkar. Sebab saya bukan jenis buat satu keje amik gambo. hahaha. Pastu nak share klat blog xde gamba. Sila marah diri sendiri.huhuhu.

6) Steamer

Kalau tak nak guna pun tak pe sebab boleh juga guna kaedah merebus. Saya guna sebab memang dah ada kat rumah hadiah kawin. Sayang pulak kalau tak guna. So, memang saya steam la sayur/buah tuk Afkar.


Ehsan : Google Image

Tu je la nak kongsi dalam persediaan Solid Food untuk baby. Bila anak dah start makan mesti akan rasa teruja nak masak. hehehe. Biar la xpandai masak pun. hehee. Saya la tu.

Tuesday, October 9, 2012

Bila Bab Anak Memang Boleh Jadi Emo woooo

Assalamualaikum w.b.t

Panjang kau tajuk. Siapa yang emo weyh?Saya lah yang emo. hehee. Bukan la saya rasa semua ibu-ibu pun akan jadi sensetap  sensitif bila melibatkan hal anak kan. Same goes to me.

Saya tak berapa berkenan kalau ada sesetengah orang yang suka buat anak orang cam anak sendiri. Tak kira la awak tu ahli keluarga ke kawan baik ke. Tu tetap anak orang hokey. Jangan nak buat sesuka hati ikut diri sendiri. Apa-apa jadi nanti siapa nak menjawab. Ni bukan apa, baru-baru ni berkongsi cerita dengan seorang rakan yang mengalami nasib sebegitu. Kesian dia. Dia sampai dah tak tahu nak cakap apa. ALhamdulillah saya dikurniakan family n family in law yang memahami. Kalau nak bagi-bagi apa kat Afkar akan tanya saya n Mr. Teddy dulu boleh atau tak. Nak bawa Afkar jalan-jalan pun bagitau dulu. Tak buat sesuka hati la kiranya. Saya berterima kasih gak kat family n family in law yang banyak tolong jaga n tengok-tengokkan Afkar bila saya balik kampung. Nak-nak budak tu makin aktif. Tak duduk diam. N bersyukur sangat saya tak mengalami nasib seperti rakan saya tu. Kalau saya berada di tempat dia saya pun tak pasti apa yang saya akan buat. Nak tegur kecil hati. Nak komen pun tak tahu sebab tak mengalaminya. Kawan-kawan macam mana. Mungkin perlu tegas untuk kata tidak ataupun think postive je la. Hal melibatkan anak bukan perkara main-main.

Dah alang-alang berjumpa dengan rakan haritu terbuka la sekali cerita berkenaan perbandingan. Disclaimer: Bukan perbandingan di antara anak kami berdua. Tapi kawan saya tu cerita bila orang buat perbandingan pasal anak. Perbandingan di antara anak masing-masing. Anak A masa umur 9 bulan dah boleh berdiri, dah boleh ni, dah pandai tu dah pandai bla bla bla. Anak ko dah pandai apa? Oh lambat la kiranya anak ko eh. Mana tak sentap mak. Pastu cerita cam anak dia je yang lebih.hohoho. Tak salah berkongsi perkembangan anak masing-masing. Saya pun suka berkongsi. Tapi tak perlu la kot nak buat perbandingan. Setiap anak-anak bukan sama perkembangan masing-masing. Even anak pertama n kedua pun belum tentu sama. As long as tak ketinggalan dalam chart perkembangan tu tak perlu la nak dirisaukan. Kekadang annoying gak dengan orang yang camni. Anak dia je yang lebih. Anak dia je yang A. Bosan kot. Bagi saya kalau ada kekurangan dalam sesuatu mungkin dia ada kelebihan kat part yang lain. So, xyah la nak banding-bandingkan. Relax-relax sudah.
Tapi apa pun sebagai seorang ibu saya sendiri berkemungkinan akan rasa tak selesa bila orang lain sesuka hati buat anak saya macam anak diorang. Please show some respect to the parents. Kalau nak buat apa-apa tu please ask for permission. Pastu tak perlu la nak buat perbandingan antara anak masing-masing. As Ummi saya pun akan emo n sentap if situasi di atas jadi kat saya.  Anda bagaimana?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...