Tuesday, May 29, 2012

Breastfeeding Journey : 6 Month [Part 2]

Assalamualaikum w.b.t

Ok sambungan dari entry yang lepas...bz bebenor baru dapat sambung...

Saya mula buat stock lebih kurang dalam 2 minggu lebih nak start kerja. Dah balik rumah Bangi. Time tu baru start risau. hohoho. Baru la pergi beli pump yang selesa sikit:Medela Swing, cooler bag:MLO, ice pack:MLO, storage bottle:MLO&autumz,storage bag:autumz,fiffy, Jingle jungle Tasha bagi. Sebelum dapat breast pump medela swing saya guna breast pump Pureen. Sakit tu memang sakit tapi still berjasa kat saya tu.

Ingat lagi seawal mula mengumpul stock saya dapat 2 oz sahaja per session. Tapi tak putus asa. Keep on pumping. Time ni saya mula berjinak-jinak dengan group KIM kat Fb. Banyak tips yang saya dapat. Antaranya tandem nursing n power pumping. Saya buat tandem nursing n banyak membantu=) Hasil pumping meningkat jadi 4 oz per session. Time ni jadual pump xteratur lagi. Saya akan pump lepas feeding Ejoy Jr atau time dia tidur. Bila dah start hantar Ejoy Jr ke nursery n time tu pun dah start pakai swing, saya tetapkan setiap 3 jam saya akan pump. Time tu hasil pumping mula meningkat. Pernah mencecah 9 oz per session. Satu hari mula dapat 18-20oz. Alhamdulillah. Tak meriah macam orang lain saya tetap bersyukur. Bila Mr.Teddy tengok stok mula bertambah dan peti ais satu pintu memang tak dapat nak menampung, dia pun belikan deep freezer.

Saya teruskan jadual pump 3 jam sekali sampai masuk kerja. 1st pumping session kat office start pukul 9 pagi. Tapi kekadang ada meeting jadual pump akan diubah ikut bila saya free. Bila hari Jumaat saya akan buat power pumping sebab time lunch yang panjang. Kat rumah memang tidak mengepam kecuali hari cuti. Ejoy Jr direct feeding sahaja bila kat rumah. Kuat ngempeng si bam bam itu.

Saya simpan stock ikut feeding Ejoy Jr. Saya pernah pakai plastic storage brand Jingle Jungle, Autumz n Fiffy. Antara tu saya suka Jingle Jungle n Fiffy. N sekarang saya guna bekas dadih. Mula-mula saya pack 2 oz per plastic storage. Pastu rasa macam rugi pulak storage. Saya pack 4 oz atau 6 oz pulak. Untuk permulaan dekat nursery Ejoy Jr consume 16 oz per day. 2 oz per feeding. Dari pukul 6.30 pagi - 7.00 mlm. Saya bekalkan stok chilled ebm lebih dari stock frozen yang dah dicairkan (thawed ebm). Saya siap2 pack 2 oz per bottle. BS tinggal panaskan je. Labelkan botol 1,2,5,6,7,8 chilled ebm n 3,4 tuk thawed ebm. Kalau Ejoy Jr xsehat saya akan bekalkan semua chilled ebm. Saya buat macam tu tuk pastikan Ejoy Jr dapat fresh ebm lebih daripada frozen ebm. Frozen ebm akan kehilangan kandungan antibody semasa proses pembekuan tapi still terbaik. Kalau bekal semua chilled ebm nanti xbergerak pulak frozen ebm. Setiap malam akan keluarkan frozen ebm yang paling lama tarikh dari deep freezer n cairkan kat bah. chiller peti ais.

Sekarang Ejoy Jr minum 20 oz start dari dia 5 bulan haritu. So, Ummi perlu lebih rajin pumping. Tak boleh miss. huhuhu. Stock terkumpul setakat ni adalah dalam 250oz. Untuk kegunaan di masa-masa kecemasan. Walaupun tak meriah macam orang lain saya berharap rezeki susu untuk Ejoy Jr. akan terus melimpah ruah. Amin. Kengkawan tolong doakan untuk saya sekali k=)

Apa yang saya dapat simpulkan dalam perjalanan penyusuan saya ni tiada istilah terlambat dalam perjalanan ni. Yang penting jangan mudah mengalah sebelum berusaha. Bila bergaul dalam KIM banyak pengalaman orang lain yang dapat dikongsi dan diambil sebagai pengajaran. Masing-masing tidak mempunyai rezeki yang sama. Jangan dipandang rendah kepada mereka yang tidak diberi peluang seperti kita. Jangan pula mendabik dada dengan rezeki yang ada. Yang pasti perjalanan saya masih jauh dan pasti akan ada naik turunnya. Semoga urusan saya dalam perjalanan ini dipermudahkan. Kepada bakal ibu-ibu banyakkan membaca artikel berkaitan penyusuan ibu bermula dari seawal tempoh kehamilan jika berniat untuk menyusukan secara ekslusif. Antara kesilapan saya adalah kurang membaca dan juga kurang bertanya. Bila dah keadaan terdesak barula sibuk mengelabah nak cari info. huhuhu. Persediaan fizikal n mental kena kuat k. Semoga berjaya semua=)

Monday, May 28, 2012

Breastfeeding Journey : 6 Months [Part 1]

Assalamualaikum w.b.t

Wah siap ada part-part lagi. Saya cuba buat dalam satu entry tapi panjang bebeno. So saya buat part by part k. Wah budget retis yerk. Hehehe...

27hb genap Ejoy Jr. 6 bulan. Bermakna perjalanan penyusuan susu ibu saya juga sudah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah. Sekiranya selama 6 bulan ni Ejoy Jr. hanya minum susu ibu secara eksklusif , saya sudah boleh mengenggam Diploma in Breastfeeding. Sayangnya Ejoy Jr. telah merasa susu formula dan juga air masak seawal kelahirannya dulu. Bukan diploma itu yang nak dikejarnya. Sekurang-kurangnya saya tetap dapat membekalkan anak saya nutrisi dan khasiat terbaik daripada susu ibu sehingga kini.Alhamdulillah. Bersyukur dengan rezeki ALLAH. Mungkin boleh cuba lagi untuk future planning bagi memastikan berjaya menyusukan baby secara eksklusif sehingga enam bulan . Amin.
Sejak dari zaman pregnant saya dah berazam untuk breastfeeding anak saya. Persediaan ke arah itu, tak de la semangat macam orang lain. Awal-awal dah beli breast pump yang best-best. Persediaan biasa-biasa sahaja. Saya hanya beli breastpump Pureen yang guna battery tu je. Bersesuaian dengan budget pada masa tu. Pada fikiran saya masa tu, risau lak beli breast pump mahal-mahal awal-awal, buat tak ada susu sayang pulak. Cetek betul pemikiran time tu. hohoho. Storage, cooler bag, ice pack saya start beli time dah dekat-dekat nak naik kerja. Time tu baru mengelabah nak start kumpul stock. huhuhu. Sila jangan contohi.

Lepas deliver Ejoy Jr. nurse ambil n bersihkan. Tak merasa la nak skin to skin ke. Time tu pun tak tahu. Kurang membaca lagi . Lama juga saya dibiarkan labour room. Saya siap tidur lagi. Penat kot meneran. Bila dah masuk ward Nurse hantar Ejoy Jr. kat saya. Time tu dia tidur. Bila dia dah terjaga, tak tahu camna cara nak bagi susu. Selalu tengok gambar n video. Tapi part nak buat sendiri terkial-kial. Minta tolong Nurse ajarkan=) Nurse tu pun ajar la. Time tu dah tak pk segan ke ape ke. Nurse bagi masa tuk hantar Ejoy Jr. kat Nursery balik. Since dia lahir besar, so diorang nak control kandungan air dalam badan dia. Macam tu la Nurse bagi tau. Sebab ada baby kat Nursery tu kena masuk air sebab kurang air dalam badan. Baby tu lahir berat 4kg. Saya yang tak ada pengalaman ni menurut je la. Risau gak kalau jadi apa-apa kat Ejoy Jr. disebabkan kedegilan sendiri. Padahal sebenarnya colostrum tu pun dah cukup untuk si bayi. Bila baca artikel baru tahu Time tu saya risau dah ni confirm anak aku dah kena sumbat FM. Lagi risau if dia nipple confuse. huhuhu. Mr.Teddy g tengok Ejoy Jr. kat nursery, dia kata Nurse dah bagi Ejoy Jr susu dalam botol. Saya try jugak pump, tapi tak keluar susu pun. Bila masa Ejoy Jr. dengan saya memang saya sumbat je cik N even tak pasti time tu ada ke tidak susu. Tapi tengok gaya dia hisap telan tu, ada la kot. Nasib baik la si bam bam, Ejoy Jr pandai latch. hehehe. Nampak la ada colostrum kat cik N.

Bila dah keluar ward, Alhamdulillah susu saya dah start ada. Memang sampai lencun baju basah dek susu. Kakak saya, Uda banyak ajar cara nak breastfeeding dengan betul. Thanx Uda. Tapi sekali lagi diuji. Ejoy Jr. time baru lahir adalah seorang bayi yang tak sabar. hohoho. Ikut perangai sapa tu anak oii. Kalau dia nak susu memang tak da dia reti nak bagi hint sikit-sikit. Memang terus melolong. Yang Ummi dia pulak terkial-kial. Almaklum la xde pengalaman. Lambat selak baju pun dia dah tak sabar. Time tu saya masih berpantang di rumah mak. Tiap kali Ejoy Jr. pas mandi dia mesti nak menyusu. Time Ejoy Jr. mandi saya akan mandi jugak. Kekadang member dah siap, Ummi tak siap-siap lagi. Mana la tak melolong. So, bagi mengelakkan dia menangis mak saya dah siap standbykan susu FM tuk dia. Beberapa hari kat rumah dia bergantung la jugak kat FM terutama pas mandi. Lama-lama dia dah tak perlukan FM. Buat FM as back up pun tak minum. Saya pun dah boleh menyesuaikan diri=)

Seminggu lepas saya berpantang di rumah mak saya, mentua saya datang ambil. So bermula la saya berpantang di rumah mentua. Saya ada cerita kat entry ni. Ejoy Jr. jenis kuat berjaga malam jugak time pantang. Setiap dua jam dia akan bangun. Dah nak abis pantang baru dia ok. Kalau kat rumah Mak, saya akan bergilir dengan mak berjaga. Bila kat rumah mentua, memang mentua saya yang jaga. Saya membongkang. hohoho. Tiap-tiap dua jam saya akan bangun tuk susukan Ejoy Jr. Kekadang saya bangun, tengok Ejoy Jr dah diberi susu FM. Alamak camno nak buat ni. Saya dah susah hati. Mr.Teddy suruh saya start mengepam. Saya message kawan saya, Nana tanya pasal pengendalian SI. Nana banyak bagi tunjuk ajar. Thanx Nana. Mr.Teddy pun bagitau kat mentua saya yang saya nak breastfeeding Ejoy Jr. Alhamdulillah mentua saya faham=) Saya pun mula mengepam untuk kosongkan cik B. Bila saya tidur atau mandi atau bersiap, mentua akan bagi Ejoy Jr susu yang dah saya pump tu. No more FM. Alhamdulillah.

Di rumah mentua saya mengepam untuk kosongkan cik B. Tak buat stock pun. Padahal orang kata time berpantang la masa terbaik untuk buat stock. Time tu susu melimpah ruah=) Before Ejoy Jr feeding saya akan pump dulu sebab kalau tak susu saya akan memancut-mancut. Flow jadi laju. Kekadang sampai tersedak Ejoy Jr. So saya pun pump. Saya fikir kalau dah buat stock camna pulak nak berangkut bawa balik Bangi. Storage pun semua tak beli lagi. Satu kesilapan la jugak kiranya.

To be continued..








Friday, May 25, 2012

Pengalaman Berpuasa Time Breastfeeding

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah semalam saya berjaya menghabiskan satu hari berpuasa=) First experience berpuasa time breastfeeding. Sahur makan nasi, minum horlicks, air mineral n kurma. Hasil perahan Alhamdulillah cam biasa. 9.00am-8oz, 12.00pm-5 oz, 3.30pm 5 oz, 6.30pm 4 oz. Total 22 oz. Cuma dahaga la. Hope time Ramadhan nanti tak ada halangan juga. Amin. Time berbuka paling tak tahan. Macam orang tak jumpa nasi 10 hari. Siap minta nasi tambah lagi. Pastu lauk-lauk sume saya ratah. Terkejut Mr.Teddy tengok bini dah bertukar jadi gergasi. Selalu kalau lauk tak abis dia yang tukang ratah ni bini dia pulak. hahaha.

Thursday, May 24, 2012

Jangan Main Petik Bai

Asssalamulaikum w.b.t

Lama tak update kisah kat office yang terchenta ni. Duk update perkembangan anak je. hehehe. Sebenarnya sekarang ni saya cuba mengawal diri untuk menjadi sepositif yang boleh kat office ni. Tak mau stress-stress. Nanti effect dekat production susu untuk bam bam kesayangan. Kalau tak puas hati pun akan cuba bergosip dengan rakan bergosip kat office. hahaha. Sila jangan contohi okies. Tapi minggu ni rakan gosip tak ada. Berkursus pastu bercuti. K.Jah cepat sikit balik office eh otak dah tepu dengar bebelan makcik kesayangan K.Jah.hohoho.

Nak cerita pasal hamba ALLAH ni. Dulu time diberi jaga projek, dia akan jaga project satu group je. Kalau orang lain minta tolong memang kem salam la dia nak tolong. Semua belasah tak tahu. Jadi orang pun malas nak bertanya n nak menyuruh. Pastu office buat restructuring. Dia dikeluarkan daripada jaga projek n kena jaga Admin. Pastu time nak buat SKT mula mengelabah sebab tak tahu nak tulis apa kat SKT. Jumpa Bos minta jaga projek balik. Nak jaga projek under officer baru. Konon cam tak banyak sangat la projek officer ni. Duk bercerita kat saya "Camne nak buat. Kejap suruh jaga Admin kejap suruh jaga projek". Time tu saya senyum je la. Positif kan.Macam orang tak tau dia yang minta jaga projek. Mana kitorang kat office ni tau, jangan tanya. hahaha.

Pastu baru-baru ni ada officer yang pindah. Officer yang baru masuk diberi tugas untuk handle projek officer yang pindah tu. Dang!!! kerja dia bertambah la kiranya. Hari-hari datang office duk mengeluh banyak kerja. Tak menang tangan. Kena buat Admin n projek. Saya senyum lagi. Positif lagi. Campur malas nak melayan. Bila dia start membebel saya angkat punggung. hohoho.

Tapi hari ni saya tak boleh nak positif lagi dah sebab dia dah petik nama saya. Sukati!!!Boss suruh dia buat edaran surat. Dia fax surat tu. Pastu dia tanya saya nombor fax ni betul ke. Mana la nak tahu. Dia siap boleh cakap kat saya patut boss pulang balik kat Airen surat ni. Mana la tau Airen tak tau ke nanti. Saya jawab kat dia. Boss buat sendiri surat tu, saya tolong cari nombor rujukan je. Dah Bos suruh buat edaran, buat je la. Bukannya susah pun nak buat edaran tu. Saya P&P ni pun buat edaran sendiri kekadang tu minta tolong TA buatkan. Tu satu hal. Ni lagi satu hal. Tetiba Bos yang incharge Admin kat Unit saya masuk bilik tanya pasal satu report. Bos tanya saya pernah buat ke report tu. Saya cakap la tak pernah buat. Dah memang tak pernah buat kan. Boss cakap dia bagitau kat bos saya yang buat report tu. Kalau tak nak buat, jangan nak main petik nama orang boleh tak. Pastu saya explain balik kat boss yang unit kita tak ada kena mengena dengan report tu. Ini macam punya orang pun ada ka.


Tuesday, May 22, 2012

Kantoi

Assalamualaikum w.b.t

Ni bersambung entry semalam. Oleh kerana sampai hari ni barang tak sampai saya pun nak refund. Message tukang jual gtau nak refund. Tak reply. Jap tadi saya message lagi tanya dah bank in ke. Tak reply. Saya saja try test nak tengok kena tipu ke tak. Saya pun message kata saya xjadi refund. Saya nak tunggu warna merah n tanya bila sampai. Cuba teka tukang jual reply ke tak.

Akhirnya dia reply juga message saya


Esok sampai. Akak dah jual kat orang warna merah tu. Tunggu dia bayar je nak refund kat awak.

Dang. Kantoi di situ. Boleh pulak deal dengan orang lain tanpa pulangkan duit aku dulu eh. Ok kesimpulannya kalau tak ada buyer memang duit saya tak akan dipulangkan. Sebab nak tunggu buyer lain bayar baru boleh refund saya. Camna meniaga ni? Takkan tak ada rolling kot. Camna kalau buyer lain tu tak bayar esok?Bila saya boleh dapat duit saya? Saya tak pandai berniaga, tapi saya tau apa yang dia buat ni tak betul. Tapi memang ni ke cara orang berniaga sekarang atau dia sorang je macam ni. Ya betul memang barang tu x sampai ribuan ringgit tapi tetap duit kot. Ya ALLAH sabarkan la hati dari mendedahkan orang yang buat onar ni. Isk rasa nak letak je link blog dia kat sini.


Monday, May 21, 2012

Shopping Online

Assalamualaikum w.b.t

Mr.Teddy jangan marah ha kalau baca entry ni. huhuhu. Mr.Teddy dah banyak kali pesan dengan saya jangan beli  online. Tapi si isteri tetap berdegil nak jugak beli online. Pastu bila dah shopping online, barang yang diorder dah dekat sebulan order x sampai mula gelabah puyuh . Nak-nak lagi bila email/message tukang jual tak reply. Bertambah gelabah. Mula terdetik dah kena tipu ke aku ni. hohoho. Abis la kena bebel dengan Mr. Teddy ni. Sape suruh degil lagi.

Saya adalah seorang tukang shopping online yang agak tegar. Tak boleh tahan beli barang terutama barang anak. Tengok mesti nak beli. Bila keluar kat Mall nafsu berjaya dikekang oleh Mr.Teddy sebab dia ada sekali. Bila online ni selalu dia tak bagi gak beli, tapi setelah diayat beberapa kali cayor member lalu mengizinkan isteri membeli untuk si anak atau untuk si isteri sendiri. Kira-kira cam paksa rela la ni. Kekadang apa yang ditengok kat online tak ada kat Mall. Sepanjang saya beli online ni, Alhamdulillah saya tak pernah lagi kena tipu. So, menambahkan lagi keyakinan untuk terus shopping online.Selalu order, barang memang akan sampai tepat pada masa seperti yang dijanjikan. Sebab setiap kali nak beli, saya akan check dulu dengan tukang jual samada stok ada atau tidak. Tapi ada jugak saya beli item pre-order n berlaku salah faham. So, pasni saya perlu pastikan yang saya tak beli lagi item pre-order.

Ada satu kes ni bukan le kena tipu tapi ada salah faham sikit. Kisah pembelian pump. Sebelum saya proceed tuk beli dengan Mama Q Store Medela Swing, saya ada deal dengan sorang ni. Tahu through FB. Sis ni banyak jual produk Medela n murah-murah. Sekarang account fb dia pun dah tak wujud. Saya pun deal la dengan dia sebab dia offer pump paling murah setakat yang saya survey. Masa proses dealing tu saya ada tanya tak stock available ke x. Dia inform stock akan sampai by weekend dari tarikh yang saya order. So boleh booking dulu bayar RM 200. Then saya pun agree n bayar Rm 200.  Bila saya dah bayar n inform dia, dia bagitahu yang stock mungkin tak sempat sampai date yang dijanjikan. N part yang lagi best dia akan outstation lebih kurang 1 minggu. Bukan dekat-dekat ye outstation nye tu. UK ok. Time tu lagi 2 minggu saya nak start kerja n saya tak buat stock lagi. Memang sangat-sangat memerlukan pump dengan segera.  So, saya pun message la tanya boleh refund tak kalau tak dapat stock. Dia kata biasanya dia memang tak refund. Tapi since memang silap dia x bagitau awal-awal so dia boleh lah refund. Tapi sempat la dia selitkan ayat serba salah yang dia dah tolak a few customers sebab dah deal dengan saya.  Saya pun kesian gak kat dia. Then saya tanya ada cara lain tak tuk dapatkan stock by that week gak. Dia kata tak ada unless kalau saya nak tukar pump lain. Time tu saya rasa cam dah tak best dah. Saya nak pump lain napa pulak nak offer pump lain. Dah la tak seperti yang dijanjikan. Bila discuss dengan Mr.Teddy, Mr.Teddy suruh refund gak. Then kitorang boleh cari pump kat tempat lain. Saya pun bagitau yang saya nak refund gak. Dia message bagitau yang dia baru nak pos kat saya pump ganti. Saya pun cam ait tadi ko bukan kata xde cara lain ke bila saya tanya. Siap offer pump jenis lain lagi. Alhamdulillah saya dapat balik duit saya n saya beli dengan Mama Q Store.

Yang baru-baru ni pulak saya beli lagi on-line. Ni pun tak tau la saya dah kena tipu ke apa. Tunggu esok je la nak tau saya kena tipu ke tak. Saya order Blossom sit me up cosy warna merah dengan satu blogshop ni. Dah dekat sebulan saya order still tak dapat lagi barang. Ni kronologi.

25/4/2012 - Saya email tanya ada stock tak sebelum saya buat sebarang bayaran.
26/4/2012 - Tukang jual bagitau stock akan sampai esok (daripada tarikh saya email) n akan delivery on Monday. Saya pun ok la. Tak ada la lama sangat nak kena tunggu.
26/4/2012 - saya selamat buat payment. n terus inform tukang jual.
3/5/2012 - saya email to tukang jual check dah buat delivery ke tak. Kalau dah saya nak dapatkan tracking ID.
3/5/2012 - Dia reply email. Dia cakap yang cek stok dgn staff merah dh kehabisan haritu juga org ambil dikedai..dia cakap nak warna hijau tak n dia akan poskan hari tu jugak.
3/5/2012 - saya tanya pulak kalau nak tunggu warna merah bila boleh dapat
3/5/2012 - Dia inform lagi 2 minggu dari China
3/5/2012 - Dia email saya bagitau yang merah in stock. Nanti dah pos dia akan bagitau.
7/5/2012 - saya email lagi sekali tanya dah pos ke n nak dapatkan tracking id
----------------------------Email saya tak berbalas---------------------------------------
9/5/2012 - saya message kat fb tanya dah pos ke n nak dapatkan tracking id
9/5/2012 - dia reply katanya yang merah tu reject pulak. Nak tukar warna hijau tak. Kalau nak merah jugak next week akan restock.
9/5/2012 - saya reply perli saya kata dah alang-alang tunggu lama tunggu je la next week. Saya tanya confirm ada tak.
9/5/2012 - dia reply confirm ada.
18/5/2012 - saya menuntut janji. Message kat Fb tanya stock dah ada ke tak.
-----------------------------Message saya tak berbalas----------------------------------------
21/5/2012 - Kesabaran dah sampai limit kot. Saya minta dia refund kalau by today tak ada stock.
21/5/2012 - Saya sms n call. Dia bagitau yang stock akan ada hari ini atau esok. Dah jawab dengan nada yang sangat kerek. Gaya malas nak layan. Time nak duit tu kemain laju reply message. Saya cakap kalau esok tak ada stock camna?Dia kata awak nak refund kan?Kalau nak refund saya refund lah. Saya juga sms if stock dah ada plz jangan jual kat kedai. dah dekat sebulan saya tunggu.

Ada beberapa benda yang saya rasa agak tak best dalam hal ni. Stock dah sampai. N saya sangat sure sebab dia siap upload kat FB n buka lagi tuk order. Tapi kenapa bila saya tanya dia kata dah habis jual kat kedai. Kenapa tak asingkan barang tuk orang yang order online n dah buat bayaran. Kalau tak buat bayaran saya faham la jugakkan. Pastu tak ada la nak bagitau yang stock dah abis ke apa ke. Kalau nak kata tak online sangat la mustahil sebab FB berupdate hari-hari. Ada je produk baru masuk hari-hari.  Kalau saya tak email, dia pun senyap jer kot. Orang message/email tak berbalas. Nampak gaya cam orang bersalah je. Saya bagi lah peluang sampai esok. Kalau tak ada jugak. Saya akan minta refund. Kalau dia tak nak refund saya akan report to Tribunal Pengguna.

Kalau nak berniaga buat la cara berniaga. Jangan nak cakap putar belit. Kalau bagi dia apa yang saya bayar tu tak bernilai, tapi bagi saya amat bernilai. Saya boleh buat macam-macam dengan apa yang saya bayar kat dia tu. Kalau dapat refund nak beli kat tempat lain.  Kali ni tak beli on line. Cash on demand only. Saya tak nak terpedaya lagi. Nak tahu ke blogshop mana? Tak pe la saya tak nak tutup periuk nasi orang. Cuma sebagai peringatan untuk diri saya sendiri bila beli online.  Mr.Teddy mesti bebel kat saya ni. huhuhu.


Friday, May 18, 2012

Info : TV tak sesuai untuk bayi

Assalamualaikum w.b.t

Terjumpa pasal ni bila ada sorang kawan post kat FB. Baru tau rupanya baby bawah dua tahun tidak digalakkan menonton televisyen atau video. Sebelum ni tak tau pun. Dengan slumber kodoknya saya biarkan Ejoy Jr tengok tv. Dah tu yang boleh buat dia leka. Sambil-sambil tu Ummi dia boleh buat kerja lain. Kekadang kalau dia nangis siap tunjuk kat dia video-video aksi dia. Terus senyap. Ejoy Jr saya perhatikan dia cepat boring kalau tak ada orang layan dia. Lambak la segala permainan depan dia. Mampu bertahan untuk beberapa ketika je. Pastu mula merengek cari Ummi n Babah. Dah jadi Ummi n Babah tak boleh nak buat kerja lain. Tu yang biarkan dia tengok tv. Siap beli channel BabyTV lagi. Kalau dah tengok BabyTV tu pulak leka kemain. Ummi duduk sebelah pun bolayan. Ummi offer nen pun hisap jap pastu mata ke TV. Google punya google jumpa artikel berkaitan pasal ni.

Menurut  pakar pediatrik Amerika Syarikat (AS), kanak-kanak berusia kurang dua tahun tidak digalakkan menonton TV atau video kerana ia boleh menjejaskan perkembangan dan melambatkan keupayaan mereka bertutur. Menurut pakar pediatrik dari Akademi Pediatrik Amerika (AAP), Ari Brown, ibu bapa seharusnya bercakap dengan anak, menggalakkan mereka bermain secara bebas, bertujuan menggalakkan perkembangan dan pertumbuhan minda kanak-kanak.

Pendapat pakar mengatakan bahawa bayi bawah dua tahun yang menonton TV akan keliru dengan pelbagai warna, imej dan bunyi. Disebabkan adegan TV purata bertahan selama 5-8 saat, bayi tidak mempunyai masa yang cukup untuk mencerna apa yang berlaku. Kanak-kanak yang menonton TV berlebihan sering menjadi pasif dan hilang kreativiti semula jadi mereka.

Kanak-kanak akan mengalami pertumbuhan fizikal, mental, dan emosi dalam tahun-tahun awal tumbesaran. Kadang-kadang masa yang dihabiskan menonton TV adalah lebih lama daripada aktiviti sihat lain yang boleh menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan minda. Kanak-kanak yang banyak menonton televisyen semasa tahun-tahun awal mereka adalah berisiko untuk mengalami pembangunan sosial yang lemah, dan mempunyai tingkah laku yang agresif. Kanak-kanak juga berhadapan risiko untuk menjadi tidak fokus dan kurang perhatian semasa di sekolah.

Pergh berjela kesan negatif tengok TV kan. huhuhu. Tips berikut mungkin dapat membantu anda meminimumkan kesan negatif dan memaksimumkan kesan positif menonton televisyen untuk si manja anda:

Pertahankan daripada memperkenalkan TV atau video kepada bayi seberapa lama yang boleh.  Tapi sekiranya memilih untuk membenarkan anak menonton TV sebelum berusia dua tahun, perlulah memilih program yang bersesuaian , mengehadkan masa menonton dan skip hari menonton. (Tontonan TV setiap hari akan menjadi kebiasaan kepada anak) Tonton dahulu program TV yang dipilih sebelum membenarkan anak untuk menonton. Takut-takut anak tertengok adegan yang tidak sepatutnya. Pilih program yang perkembangan sesuai untuk anak. Menonton bersama-sama dengan anak apabila berkelapangan agar boleh memantau reaksi anak. Bertanyakan soalan dan membincangkan apa yang ditonton supaya anda dapat mengetahui apa yang difahami oleh anak. Tutup TV jika tiada yang menonton bagi mengelakkan anak tertarik dengan bunyi suara TV.

Sumber: 



Thursday, May 17, 2012

Info : Bahaya Air Masak Kepada Bayi Bawah 6 Bulan

Assalamualaikum w.b.t
Kengkawan tau tak pemberian air masak kepada bayi di bawah enam bulan adalah sangat tidak digalakkan. Saya tak tahu sehingga ada anak sendiri baru tau. Tapi si Ejoy Jr. dalam pantang dah merasa minum air zam zam. Mak saya yang bagi sebab Ejoy Jr. jaundice. Mak cakap bagi minum air masak InsyaALLAH boleh turun jaundice. In law pun mengamalkan bagi air masak terutama bila cuaca panas. Tapi Ejoy Jr. tak suka sangat bila diberi air masak. Agaknya tak selemak bercream cam susu Ummi dia kot. hehehe. Nak kata tidak tu susah bagi saya. Setiap orang memang nak yang terbaik untuk anak masing-masing kan tapi kalau dah sampai tahap melawan orang tua tu cam x patot lak kan. Mak berjaya membesarkan 10 orang anak dengan cara yang diamalkan begitu juga dengan in law saya enam orang anak. Kita follow je la ya sayang. Sambil Ummi berdoa tak ada apa-apa yang jadi kat anak Ummi sorang ni=)

Bayi diberikan susu ibu tidak memerlukan air - susu ibu adalah air 88%Dalam beberapa hari pertama, time susu belum mencurah-curah lagi. Yang ada hanyalah colostrum tu pun dah cukup untuk baby. Walaupun time cuaca panas ke tak perlu bagi air kepada baby. Baby boleh mendapatkan semua cecair yang diperlukan melalui susu ibu.
Kesan memberi bayi berusia di bawah 6 bulan terlalu banyak air boleh mengganggu keupayaan untuk menyerap nutrien di dalam susu ibuIa juga boleh menyebabkan perut berasa kenyang, yang mengurangkan keinginannya untuk menyusu. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, bayi yang minum terlalu banyak air boleh menyebabkan satu keadaan yang dikenali sebagai water intoxication, yang boleh menyebabkan sawan dan koma.

Kebanyakan orang Termasuk mak saya. Mak saya bagi air zam zam  memberikan air apabila disahkan bayi menghidap jaundice tapi sebenarnya pemberian air dikaitkan dengan peningkatan tahap bilirubin. Sebab tu nurse menggalakkan penyusuan ibu secara berterusan kepada bayi  yang jaundice. Bayi yang minum air juga akan kurang berminat dalam penyusuan.  Secara tak langsung akan menganggu penyusuan. Jika bayi tidak menyusu seberapa kerap sebagaimana yang sepatutnya, ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk susu ibu ada dan boleh melambatkan atau menghalang ibu daripada mewujudkan bekalan susu yang optimum. Penghasilan susu ibu kan bergantung pada konsep supply n demand. Makin tinggi demand makin tinggilah supply.




Sumber:

Wednesday, May 16, 2012

Penyakit Berjangkit : Pelupa

Assalamualaikum w.b.t

Saya rasa suami saya pun dah terkena penyakit berjangkit dengan saya tau. Penyakit pelupa. huhuhu. Banyak yang saya pesan dia tak ingat. Mesti sebab bz sangat kat office. Pastu balik rumah sambung tolong settle keje rumah lak. Bertambah penat la. Sian dia. huhuhu.

Saya pesan nak salinan IC tuk pendaftaran TAWAS anak dekat sebulan dah kot. Saya pesan tolong order channel BabyTV Astro sebab Ejoy Jr. suka tengok. Saya pesan tolong belikan kurma nak puasa nanti. Tapi sume yang ado. Dia lupa la tu. Isk...isk...nanti nak tolong set dalam reminder hp dia. Kekadang mungkin sebab bz sangat kat office sampai tak sempat nak wat apa yang saya pesan.

Tapi silap saya gak saya tak ingatkan dia. Bila time ingat time tu kawan tu kat rumah. Bila kat luar xde pulak diingatnya. hohoho. Laki bini kuat pelupa.

Monday, May 14, 2012

Tafsiran Mimpi

Assalamualaikum w.b.t

Saja nak share kat sini pasal mimpi ni. Tapi bukan mimpi basah pelik-pelik k. Lately ni saya dah beberapa kali termimpikan seorang kawan lama. Hari tu saya mimpi dia pregnant. Padahal saya dah lama tak contact dia. Tak tau pun yang dia pregnant. Tak lama pastu tengok kat fb salah seorang kawan ada update dia dah pregnant. So sah la dia pregnant. N baru-baru ni saya mimpi dia dah bersalin.

Masa mimpi dia pregnant tu, saya buat bodoh je la. Tapi bila kali ni pon mimpi lagi. Tergerak hati nak call dia tanya. Tapi dapat cakap sekejap je sebab dia ada training ke apa. Tak clear. Tak dapat nak cakap yang saya mimpi dia dah bersalin. Mana la tau tu satu petanda kan.hahaha. Sebab ritu time saya nak due pun saya mimpi gak. Tapi time tu memang dah dekat nak due pon. Tadi saya tanya dia EDD bila dia cakap dalam akhir June. Sekarang lebih kurang dalam 30 minggu. Lambat lagi kot. Saya tanya pregnancy ok ke x. Dia kata ok je. So doakan yang terbaik je la tu kawan saya tu. Semoga selamat semuanya. Amin.

**Tetiba terasa cam Mak Jemah lak bz body orang dah bersalin ke tak padahal saya dah lama tak contact dia. hohoho. Ada sorang Ustaz cakap kekadang mimpi ni membawa maksud. Tapi kekadang boleh juga jadi hanya mainan tidur. Semoga mimpi tu membawa maksud yang baik atau sekadar mainan tidur. Wallhualam.

Thursday, May 10, 2012

Video Dera : Menitis Air Mata

Assalamualaikum w.b.t

Saya percaya ramai yang dah tengok video dera budak oleh seorang perempuan yang sangat meruntun hati. Malam tadi pon siap dah masuk Buletin Utama.Saya tengok video tu melalui link yang di post di FB. Menitik air mata ni.Kami laki bini tengok video ni terus teringat kat Ejoy Jr. Terus dua-dua orang contact akak nursery Ejoy Jr. Mesti akak tu pon pelik.

Balik kerja tak sabar rasa nak jumpa Ejoy Jr. Dah jumpa dia saya terus belek ada tak bengkak kat mana-mana. hohoho. Lepas tengok video hati tak tenang rasanya. TApi nak buat camne. Ummi n Baba terpaksa untuk cari rezeki kena tinggal gak Ejoy Jr. Pastu time borak-borak dengan Ejoy Jr. saya siap pesan kat dia jangan nakal-nakal kat rumah mama. Jangan susahkan mama. Biarla dia tak faham pun tapi nak pesan jugak. huhu

Tak boleh bayangkan kalau anak kita sendiri diperlakukan sebegitu rupa. Seriau rasanya. Ejoy Jr. ingat tau Ummi n Baba sayang awak sangat-sangat. Ya ALLAH ya Tuhanku, lindungilah keselamatan, kesejahteraan dan kesihatan anakku. Jauhkanlah daripada perkara yang tidak diingini. Amin.

Monday, May 7, 2012

Check up 5 month old

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni g check up Ejoy Jr 5 bulan kat KPMC. Alhamdulillah anak ummi sihat-sihat je. Overall sume ok. Xdemam. Paru-paru pon clear. Berat pun naik cun. Anak Ummi dah 7.3 kg. Alhamdulillah.

Hari ni mood dia pun ok. Cuma agak ngantuk sikit ye la kemain awal bangun ari ni. Tapi bila jumpa Dr.Afifah terus gedik-gedik. Suka nau dengan Dr.Afifah. Hehehe. Hari ni kena cucuk 3 serangkai + Hep B. Patut Hep B cucuk time 6 bln tapi Docktor suggestkan combine sekali dengan yang 5 bln punya cucuk coz 6 bln nanti nak cucuk pneumococcal. Doktor cucuk nangis sekejap pastu dah gelak-gelak kena agah dengan babah. Kuat anak Ummi. Doktor pun puji. Kembang la tu.

Pastu Doktor tanya dah bagi makan ke belum. Belum lagi doktor. Ummi pun tanya first solid food yang sesuai nak bagi. Doktor cadangkan makanan berasaskan beras spt nestum atau bubur. Buat kosong je. Nak sedap sikit tambah breast milk. Doktor kata lemak-lemak manis je. Hehehe. Bagi sikit-sikit je dulu. Bila tengok dia berselera boleh la tambah sikit-sikit. Doktor ada cakap juga berdasarkan kenaikan berat badan Ejoy Jr yang cun tu kalau teruskan bagi breast milk pun takpe. Kalau tengok dia dah start kecap-kecap mulut tu boleh la bagi makan.

So start next month Ummi dah kena masak tuk Ejoy Jr. Nak kena cari feeding set n slow cooker ni. Aritu ingat ada hadiah kawin,rupanya silap tengok. Tak ada. Blender pun nak cari lain. Sat g takut terpedas pulak kalau campur dengan blender Ummi.

Ni gambar latest budak 5 bulan. Punyala luas Ummi sediakan play area dia,yang kat bawah meja tu jugak menjadi pojaan hati. Syok landing kat situ sambil tengok tv. Camne la awak boleh terselit kat situ nak oii. Nak ajak Ummi men nyorok-nyorok eh. Awak ni wat keje diam-diam je. Sekali toleh ada kat sebelah. Sekali lagi toleh dah ada kat situ. Memang x boleh tinggal sorang. Padahal Ummi dah letak barrier bantal tu boleh gak awak menyelit.

Wednesday, May 2, 2012

Ejoy Jr. 5 Bulan

Assalamualaikum w.b.t

27 April 2012 - Genap putera kesayangan Ejoy Jr 5 bulan. Alhamdulillah bertambah lagi sebulan usia anak Ummi. Semoga sayang terus membesar bagaikan juara. Sihat-sihat selalu. Ceria-ceria selalu. Riang-riang selalu. Aktif-aktif selalu. Bijak-bijak selalu. Sentiasa jadi anak yang mendengar kata dan soleh ok sayang. Amin.

So, apa perkembangan si kenit ni bila dah menginjak 5 bulan. Semakin aktif sekarang ni. Sejak-sejak dah pandai meniarap n melentang sendiri ni memanjang nak tunjuk skill meniarap dia. Masuk 4 bulan ritu dia meniarap. Boleh buat gaduh bila nak siapkan dia pakai baju. Berebut-rebut Ummi nak pakai baju dengan dia nak meniarap. Hai la anak. Ummi selalu tertanya-tanya macam mana la Mama siapkan awak kat nursery. Agak-agak ada tak berkungfu cam Ummi. Tapi tak tau la nak kata sebab awak kan drama king. Selalu dengar Mama puji-puji awak. Musykil Ummi. hahaha. Sebab kalau kat rumah awak dengan Ummi memang 'extra baik' sampai Ummi tak boleh wat keje lain. hehehe. Tau-tau sat g dah kat tepi rak tv je awak bergolek. Buat kerja dalam diam.

Rumah sekarang memang dah tak de nak melawa nyer la. Dekat depan TV siap-siap bentang comforter untuk awak bergolek. Pastu siap kena kepung dengan bantal segala akibat dari kepakaran awak bergolek. Nak bagi awak duduk diam kejap pasang la BabyTV memang tak berkelip mata tengok. Peka betul awak dengan bunyi-bunyi dari TV tu. Fokus je tengok TV. Mata ikut pergerakan objek dalam TV. Kekadang Ummi duduk sebelah pun tak heran. Kalau panggil baru menoleh. Pastu Ummi n Babah suka gelakkan awak sebab awak suka angkat bontot tinggi-tinggi xtau apa tujuan. Dan lagi satu awak kalau berpusing bukan ke depan tapi mengundur. Comel la awak ni. Sebab comel sangat la sentiasa jadi mangsa Ummi n babah kena gomol. hahaha.

Sekarang pun awak minum susu dah bertambah 2 oz. Ummi selalu tanya Mama susu awak cukup tak sebelum-sebelum ni. Perlu tambah tak. Sebab kat office bila borak dengan kengkawan Ummi kebanyakan anak-anak diorang minum banyak Ummi dah jadi risau tak menentu sebab dari start hantar awak ke nursery awak minum banyak tu gak tak ada tambah-tambah. Cukup ke tak minum nya. Hari Isnin baru ni Mama minta Ummi tambah susu sebab Mama kata awak dah kuat minum susu. Alhamdulillah.

Awak sekarang pantang tengok bila Ummi dah siap-siap pakai tudung mesti nak suruh angkat. Kalau tengok Ummi dah siap-siap tak angkat ataupun tiba-tiba Ummi hilang dari pandangan mata mesti nangis. Ingat dah kena tinggal la tu...Jangan risau Ummi takkan tinggalkan awak. hehehe.

Mohler tengok budak bijak dah 5 bulan ni punya aksi:-

~Muka seposen nak g Nursery~

 ~Suka pose menyenget cam tu tau~

~Saya cucu manja atuk~

 ~Wak Parjo mata satu~

 ~Dengan Babah sama-sama jadi Wak Parjo~

~Ummi tak nampak la~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...