Wednesday, December 26, 2012

Afkar's First Bicycle

Assalamualaikum w.b.t

Setelah hampir sebulan birthday Afkar berlalu baru semalam Ummi n Babah sempat belikan hadiah. Busy nau Ummi n Babah awak Afkar.kekeke. Hadiah yang orang bagi kat Afkar kebanyakannya toys. Baju bajan n kasut pun ade gak. So semalam Ummi n Babah menambah koleksi toys Afkar. Dah lama dah aim nak beli. Tapi memanjang tak sempat. Dah berapa kali gak Afkar test drive tapi Ummi n Babah tak beli-beli. Finally semalam Afkar dapat juga apa yang Ummi n Babah hajatkan as 1st year birthday present.

~Test drive dulu before beli~



~Melawat Kawasan~


Semalam kami meronda Alamanda dengan Afkar naik basikal ni best la jugak. Baru beli dekat Manjaku Bdr Baru Bangi terus rasmi kat Alamanda. Happy je dia duduk dalam tu. Pastu buat muka "like a boss" sangat tau. Being recommended la jugak kepada sesiapa nak beli. Luas la sikit pemandangan dia. hehehe. Memandangkan Afkar still tak pandai kayuh lagi so Babah la yang jadi tukang tolak. Afkar jadi boss besar. hehehe. Bila dah pandai kayuh nanti boleh cabut yang kat pinggang tu n handle yang Babah pegang. So kiranya boleh guna long term la jugak ni. Lepas ni boleh meronda dekat taman pulak. Kitorang beli brand My Dear. Ada button tuk play lagu. Lagu biasa-biasa je la pun. hehehe. Dekat Manjaku ada sale sekarang ni so g la grab cepat-cepat. Ada macam-macam pilihan ada.


Kamus Afkar version 1.0

Baba n mama
Mimmi-ummi(blh pggil time nangis shj)
Naanak-xnak
Naaaak-nak
Naanen-nak susu(sambil selak baju ummi)
Meow-kucing

Monday, December 17, 2012

Afkar @ Goldcourse Morib

Assalamualaikum w.b.t

Sehari lepas Majlis Hari Jadi Afkar, kitorang join family saya bercuti-cuti Malaysia dekat Goldcourse Morib. Kat situ kan ada Water Theme Park. Biasa-biasa je bagi saya. Kitorang beli under promo ape ntah. Akak saya yang uruskan. Saya tak mandi sangat pun. Mr.Teddy yang layan Afkar mandi. Budak kecik tu bila jumpa air kemain lagi koooo. Tak nak naik. Siap berkuak lentang lagi. Kalah abang Irfan dia yang dah 3tahun lebih tu. isk...isk...isk...

Mula-mula mandi dekat kolam kanak-kanak. Pastu ada budak kecil perempuan agah dia. Kemain beso gelak. Terlebih peramah ni anak Ummi.

~Yeah dapat pegang air~

~Main dengan Akak baru kenal. Kemain suka akak agah dia~

~Babah layan anak bujang

Pastu join yang lain-lain mandi kat kolam orang dewasa. Dah kesejukan tapi still tak nak naik gak dia. Dah lama-lama tak nak duduk dalam pelampung. Babah pakaikan pelampung kat tangan, siap buat kuak lentang lagi. Bila dah tengok dia kesejukan sangat kitorang bawak la dia naik tapi mata still ke kolam. Abang saya lambai-lambai, dia lambai-lambai balik suruh ambil.

~Kesejukan~



~Tak nak pakai pelampung. siap kuak lentang~

~Ramai2. Baru nampak muka Ummi~

~Tak nak naik~

Malam tu kitorang makan dekat Pantai Morib. Punya la penat dia sampai tertidur atas bahu saya malam tu. hehehe. Tak berkuit-kuit. Esoknya sambung mandi lagi. Check out pukul 12. Singgah makan dekat pekan Banting pastu terus balik ke Bangi.


Wednesday, December 5, 2012

Afkar's 1st Birthday


Assalamulaikum w.b.t
Hari Sabtu lepas bersamaan 1 Dec 2012 kitorang buat birthday celebration Afkar. Buat kecik-kecik je. Panggil kawan-kawan n family tuk memeriahkan majlis. Buat dekat Restoran Sharifah Seksyen 7. Restoran Sharifah ni boleh dikatakan restoran favorite kitorang. Malam sebelum saya deliver kitorang sempat makan kat Restoran Sharifah dengan family saya. Kat Seksyen 7 Restoran Sharifah ni ada dua kitorang buat dekat Restoran Sharifah yang sebelah saloon rambut. Yang ni ruang dia agak besar sikit coz dia ambil dua unit kedai. So kitorang ambil the whole area yang ada aircond tu. Tak kacau orang lain dah. Ruang besar dan selesa. Catering kitorang siap sekali order. Senang cerita. Cuma part decoration kena buat sendiri n makanan yang kita bawa guna bekas sendiri. Ok la tu kan. Overall saya memang berpuas hati.
Perancangan majlis saya start sebulan sebelum. Siap checklist bagai. Tapi mula ambil tindakan rasanya 2 minggu sebelum kot. hahaha. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Nak share gambar masa majlis saya tak ada sekeping pun gambo. Busy la katakan. Tunggu dapat dari OP k nanti saya update lain. Chewah OP siap ha. Akak n abang ipar saya je pun yang jadi OP.hehehe. Saya share je la gambo yang saya ada k. Kebanyakan adalah hasil DIY. Terbawa2 time preparation wedding dulu, birthday anak pun sume nak DIY. hohoho. Tema adalah caca marba. Colouful la kira. kahkahkah.
~Badges. Siapa tulih guestbook dapat satu~


Badge ni asalnya nak letak dalam goodies. Pastu konon macam nak buat lucky draw letak nombor. Last-last letak kat meja guessbook tuk siapa yang sign boleh dapat satu. Yang pasti Ummi n Babah tak dapat pun. huhuhu. 

~Guestbook~

Guestbook di atas pun adalah DIY. Beli huruf-huruf kecil tu. Buku saya guna drawing pad yang size A4 sahaja. Pastu balut elok-elok guna kain felt. Tak perlu nak tempah dah. hehee.

~Doilies~

~Paper clips yang juga boleh dibuat as bookmark~


~Doorgifts~

Sticker tuk Doilies dan bookmark kat atas ni saya design then hantar printing. Terima kasih kepada adik-adik Ipar, La n Tyra tolong tampal kat bag. Bag tu beli banyak-banyak kat kedai hardware. Save.hehee. Asalnya nak letak raisin, party pack n note book/kipas dalam pastu Angah yang baik hati nak sponsor chocolate. Tq Angah.  Raisin malam before majlis bar Mr. Teddy pergi beli. Sebenarnya kitorang terlupa. kekeke. Ada setengah yang dapat note book n ada setengah yang dapat kipas sebab notebook tu xcukup. Borong kat GM. Party pack pun borong kat GM.

~Balang candies~


Saya google Candy Bufet semua guna bekas Kaca yang vouge d vass nak letak candies. Ai mana ada bekas-bekas tu. Tetiba dapat idea guna je la balang plastik bekas kuih raya beli. Pastu deco cantik-cantik boleh la guna as balang candies.
~Menu lable~

 Lable kat Balang n Menu saya design minta tolong Mr.Teddy printkan. Tq dear.


~Welcome Signage~

Welcome signage sama macam Guestbook. Beli huruf. Guna cardboard yang keras tu balut dengan kain felt. Easel guna yang wedding punya. Kitar semula. kekeke.

~Buffet~

 Menu untuk hari tu ada macam-macam. Yang kitorang order dengan Sharifah nasi goreng, bihun goreng, popia, cocktail, nugget, jeli kelapa, air oren + soda, buah tembikai. Yang order n bawa sendiri red velvet cupcakes (order dengan Pak Lang Mr Teddy), brownies (K.Cik sponsor), puding marble (Angah sponsor), puding caramel (K.Cik sponsor), pulut kuning (MIL sponsor), karipap (MIL sponsor), apam pisang (order dengan Angah.), cake birthday n candies.

~Decoration~

Decoration saya serah bulat-bulat dekat Adik Ipar sebab saya sampai lambat. Saya just bagitau dia idea macam mana yang saya nak untuk decoration. Uruskan pengantin eh birthday boy kat umah. Birthday boy mula-mula tak nak tido bila nak gerak baru la nak tidur. Saje je budak ucuk ashem ni. Alhamdulillah birthday boy be a good boy je sepanjang majlis. Tak meragam sangat. Sempat la tido atas bahu Babah. Upah belon helium kat tangan. Senyap dia main belon. hehehe.


~Birthday Cake~

Birthday cake so yummy. Birthday cake ni Babah Afkar yang design. Tepuk tangan sikit. Kalau harap kat Ummi design jadi lain.kekeke. Kitorang order kat Seksyen 4 Bandar Baru Bangi recommend by SIL. Memang memenuhi apa yang kitorang banyangkan. N paling penting sedap. Nyum nyum. Ayah mertua sempat gak la suap kan Afkar cake sambil Ummi terkebil-kebil tengok. hehehe. Tapi Afkar luahkan balik cake. hehee.


Birthday boy sibuk dengan belon. Nak bagi dia leka. Bila belon terlepas kecoh betul dia. hehehe. Main la dia dengan belon tu ha. Buat cam main layang-layang. Boleh la nak asalkan awak gembira tak meragam. hehehe. Ummi senang hati

~Presents. Thanx all~

Alhamdulillah banyak juga hadiah yang Afkar dapat. Kebanyakannya toys. Ada jugak baju bajan n kasut. Koleksi toys ni memang boleh buat main lama la. Birthday boy suka Ummi n Babah super duper suka. Terima kasih semua untuk hadiah-hadiah. Kitorang kuar sket-sket dulu. nanti dah boring boleh tukar toys lain pulak.

~Wish from Ummi n babah~

Last but not least ucapan Ummi n Babah untuk birthday boy. Dah dekat rumah barulah Ummi n Babah sempat tulis dalam guestbook. Yang lawak nya time nak tulih tu siap sorok-sorok lagi. Ummi tak bagi babah tengok, Babah tak bagi ummi tengok. Alahai macam la tak boleh nak tengok lain kali. kekeke.

Sekian sahaja Entry sambutan Majlis Hari Lahir yang Pertama Putra Sulung saya. Keseluruhan kitorang berpuas hati dengan semuanya. Terima kasih bebanyak yang sponsor=) Terima kasih juga kepada semua tetamu yang hadir sama-sama memeriahkan majlis. Terima kasih kepada semua family yang banyak menolong terutama adik ipar saya La n Tyra daripada Jumaat malam bertungkus lumus tolong buat door gift and also decoration.

Tuesday, December 4, 2012

Breastfeeding Journey : 1 Year

Assamualaikum w.b.t
27 November Afkar genap setahun. Alhamdulillah maknanya setahun sudah perjalanan penyusuan saya. Semoga berkekalan hingga ke dua tahun. Semoga perjalanan penyusuan ini dipermudahkan. Amin. Banyak yang saya dah kongsikan permulaan perjalanan penyusuan saya di dalam entry ni dan ni.
Bila makin besar makin banyak gaya menyusu Afkar. Freestyle. hahaha. Ingat pump je ke ada freestyle. Ikut suka dia la nak menonggeng la, nak menyenget la, sambil berdiri la. Macam-macam gaya. Memang mencuit hati. Dan saya pasti moment ni la yang akan paling saya rindu. Mr.Teddy selalu tergelak bila tengok anak dia menyusu. hahaha. Dah tak ada makna nak baring setempatnya.
Part paling adventure chewah padahal orang lain lagi adventure xkecoh bila Afkar dah pandai mengasah gigi. Pergh. Memang boleh menitik air mata. Tak tau r nape dia suka sangat asah gigi dengan menggigit Cik N saya. Time first time kena memang berdesing telinga. Sakit kot. Benda yang paling saya takut dah jadi. huhuhu. Pastu saya pun carik la cara nak selesaikan. Ada yang suruh picit hidung. Alhamdulillah cara tu berkesan dengan saya. Lama-lama Afkar dah stop asah gigi. Lagi satu saya tak biasakan dia gigit jari saya ke, tangan saya ke. Mr.Teddy pun saya tak bagi biarkan. Kadang-kadang dia geram dia gigit gak kitorang. Memang kena picit hidung la. Mula-mula dulu Mr.Teddy biarkan gak bila Afkar gigit jari dia. Saya tak bagi. Nanti dia jadi terbiasa sedap menggigit.
Setelah setahun perjalanan penyusuan ni stok susu adalah naik turunnya. Daripada 3x pam sehari kat office sekarang dah jadi 2x je. huhuhu. Meeting sokmo. Terkejar-kejar gak kadang-kadang tu. Tapi saya pastikan akan pam juga. Kalau tak dapat ikut jadual sekalipun akan pam bila free. Kekadang rasa malas. Syoh jauh-jauh boleh tak rasa malas tu. Kata nak bf sampai dua tahun. huhuhu. Semangat kena kuat. Komitmen kena tinggi. Terima kasih kepada Mr.Teddy yang terus bagi sokongan dekat saya samada dari segi moral dan juga fizikal.
Alhamdulillah dengan rezeki yang masih ada untuk Afkar. Tak banyak sikit pun dah bersyukur sangat. Semoga rezeki ini akan berterusan sehingga Afkar dua tahun dan juga terus dilimpahkan untuk rezeki anak-anak yang lain juga. Semoga segala urusan saya dipermudahkan. Amin.

Tuesday, November 27, 2012

Afkar 1 Year Old. Happy Birthday!!!!

Assalamualaikum w.b.t

27112012 - Genap Ahmad Faris Afkar setahun. Alhamdulillah. Happy 1st birthday Afkar. Bila dah setahun ni makin macam-macam perangai. keletah, aksi yang menguji kesabaran mencuit hati Ummi n Babah. Geram je kat budak ni. Rasa nak geget-geget.

Afkar setahun masih belum boleh berjalan lagi. Berdiri lepas tangan ok tapi sangat la jarang nak buat. Dalam keadaan dia tak sedar or over excited boleh je berdiri lepas tangan. Ummi akan jadi pom pom girl untuk dia everytime dia berdiri lepas tangan. kahkahkah. Rajin gak ajar dia tateh. Bila penat dia duduk n merangkak. Lagi cepat katanya. hahaha. Tak kisah la Afkar. Ummi n Babah ok je. Just nak enjoy setiap perkembangan Afkar. Naik turun katil n sofa kemain laju. Nasib baik katil n sofa tak tinggi tapi still kena tengok juga sebab budak kecik ni kekadang ikut dan dia je nak landing. hohoho. 
Sekarang ni pantang dengar lagu mesti nak berjoget dan tepuk tangan. Pantang nampak Ummi bersiap terus hulur tangan minta angkat. Kalau tak angkat die akan berpaut kat kaki Ummi. So, Ummi akan jadi orang terakhir yang bersiap kalau nak pergi mana-mana. Dah boleh follow apa aksi yang kita buat. Lambai tangan bila orang kata bye bye. Flying kiss. Kiss dengan gaya nganga mulut macam nak makan tu. Abis berlemoih muka Ummi. hehehe. Sangat suka modified barang rumah jadi permainan dia. Jimat duit Ummi nak beli permainan awak. kahkahkah. Berjaya menanggalkan soletape yang Ummi tampal kat laci. Dia nak main laci tu so tampal la soletape kat pemegang bagi mengelakkan dia main laci. Boleh pulak di kutil perlahan-lahan soletape tu sampai tertanggal. Kalau dia main toys n nak tarik perhatian kita dengan sengaja akan jatuhkan toys dia n suruh kita kutip. Ulang banyak2 kali.

Setakat ni yang clear dia sebut mama n babah. Ummi belum lagi. huhuhu. Pantang Babah hilang dari pandangan mata. Buat muka cebik pastu "Babah...babah" Anak manja Babah ni weyh. Time nak bagi makan dah mula berebut bekas dengan dia. Nak suap sendiri padahal nak main sebenarnya. Banyak yang nak buat sendiri. Pakai spek sendiri tapi selalunya akan ke mulut n hidung.hahaha. Bila nak dibetulkan marah pulak tu. Tak bagi. Nak betulkan sendiri. Spek Ummi pun dah jadi salah satu toys dia suka tarik sampai senget benget dah spek Ummi. huhuhu. Gigi ada 8 batang dan berjaya membuatkan Ummi hampir menitik air mata bila datang perangai asah gigi dia. huhuhu.

Thursday, November 15, 2012

Awal Muharram - Setahun Yang Lalu

Assalamualaikum w.b.t

Setahun yang lalu pada 1 Muharram - tarikh bersejarah tahun Islam saya melakar sejarah untuk diri sendiri dan juga keluarga kecil saya...
Setahun yang lalu pada 1 Muharram di kala hening subuh saya sedang berjuang melahirkan putera kecil saya yang kini menjadi nyawa cinta hati saya...[entry]
Setahun yang lalu pada 1 Muharram status saya bertukar menjadi ibu kepada putera tersayang Ahmad Faris Afkar...
Ahmad Faris Afkar...
Kerna dia hidup saya berubah 360'...
Kerna dia saya sanggup berkorban apa sahaja...
Kerna dia hidup kami sekeluarga lebih bermakna...
Kerna dia hidup kami gembira...
Kerna dia kami bahagia...
Semua hanyalah kerna dia..
Dialah penyeri kala sunyi...
Dialah penghibur kala duka...
Dialah penawar segala luka...
Dialah permata berharga...
Dialah cinta hati kami..
Afkar anak kesayangan Ummi Babah...Semakin keletah perangai...Semakin panjang akal...Selamat Hari Lahir yang Pertama puteraku sayang Afkar. Semoga Ummi dan Babah terus diberi kesempatan untuk melihat Afkar membesar menjadi anak yang soleh, bijak, cerdik, terang hati, sihat tubuh badan, cergas, cemerlang dunia akhirat. Selalu dengar cakap Ummi Babah, patuh perintah agama ya sayang. Semoga Afkar sentiasa dilindungi kesihatan, keselamatan dan juga kesejahteraan.  Doa Ummi n Babah akan sentiasa mengiringi Afkar.
Genap 12 bulan usia anak kesayangan Ummi dan Babah. Sengaja memilih untuk mengingati sambutan hari lahir Afkar mengikut bulan Islam. Kerana tarikh 1 Muharram itu sendiri membawa erti yang bermakna. Tahun baru dalam bulan Islam. Permulaan status baru di tahun baru. Permulaan kehidupan dengan kehadiran orang baru di tahun baru. Satu permulaan baru yang bermakna dalam hidup saya.

Friday, November 9, 2012

Nursing In Public...Apa Komen Anda

Assalamualaikum w.b.t

Sana sini heboh berkenaan isu Nursing in Public (NIP). Menyusukan bayi di tempat awam. Baik rancangan TV, stesen radio mahupun dunia blog. Rancangan TV tu saya tak tengok so x boleh nak komen apa yang saya sendiri tak saksikan. Stesen radio tu pun saya tak dengar. Sekali lagi tak boleh nak komen. My bad. Semua bacaan dari satu group Penyusuan Ibu. Tapi blog tu saya baca. So, boleh komen. hahaha.
 
Baca tajuk entry pun dah bikin hati panas. Belum baca kandungan lagi. Bila baca kandungan lagi la sakit hati. Apa yang saya boleh simpulkan penulis tu ada point yang cuba nak disampaikan tapi kurang penekanan kat apa yang nak disampaikan. Dia lebih merepek meraban tekankan bab lain yang sangat sungguh 'indah' bahasa penggunaan dia. Agak kasar saya kira cara penyampaian dia dalam isu sensitif seperti ni. Sorry saya bukan follower hatta tak baca sekalipun pun blog tu. Bila ada yang post link saya baca dan begitu la pandangan saya.  Mungkin dah memang camtu gaya dia menulis untuk tarik hit pengunjung blog. Tapi bagi saya dia tak perlulah nak up entry sebegitu untuk meraih hit yang boleh melukakan hati-hati ibu di luar sana.
 
Bagi saya sendiri pada awalnya memang malu untuk NIP. Untuk NIP memang memerlukan keyakinan yang tinggi disamping menggunakan pakaian yang bersesuaian (nursing cover, baju nursing, tudung labuh or baby wearing pun boleh membantu) bagi memudahkan NIP. Pertama kali bawa Afkar ke shopping mall, tak ada sebarang persediaan. Time tu Afkar baru abis pantang. Saya NIP di sebuah restoran dalam Jusco Rawang tu. Pilih tempat yang agak tersorok dan suami memainkan peranan dengan membantu cover saya. Terima kasih Mr.Teddy. Sampaikan ada promoter datang kat kami pun tak perasan yang saya sedang NIP. Pastu tengah shopping Afkar mengamuk berlari cari Nursing room. hohoho.
 
Sejak tu kalau nak pergi mana-mana saya akan pam dulu sebelum keluar rumah. Boleh tahan 4 jam. Kalau Afkar nak susu time tu saya bagi yang saya dah pam tu. Tapi sayangnya bila dah lepas 4 jam susu tak habis terpaksa buang. Kemudian saya guna pula pendekatan breastfeed Afkar sekenyang-kenyangnya siap-siap dalam kereta sebelum shopping or jalan-jalan. Pastu bila Afkar dah mula makan mudah sikit sebab boleh pancing dia dengan makanan. hehehe.
 
Terus terang saya cakap saya tak confident untuk NIP. Kalau dalam keadaan terdesak baru saya akan NIP. Setakat ni saya akan NIP time tengah makan sahaja berbekalkan baju nursing n tudung yang agak labuh. Ye la tengah makan kalau anak tetiba nangis nak susu mana la sempat nak berlari cari Nursing Room kan. Kalau setiap kedai makan WAJIB disediakan nursing room tak pe la jugak. Pernah cuba guna nursing cover tapi Afkar rimas dia akan tarik nursing cover tu. huhuhu.  So bg saya bagi saya dua medium yg saya gunskan tu sangat menbantu. Orang yang tak berada di situasi ni tak kan faham.  Percayalah tak semua ibu sewenang-wenangnya nak menyusu di khalayak ramai. Kecuali dalam keadaan yang memerlukan berbuat demikian. Harapan saya dengan isu NIP yang hangat sekarang ni pihak yang berkenaan mengambil tindakan untuk menyediakan lebih banyak nursing room di mana-mana sahaja bagi memudahkan ibu-ibu menyusukan anak-anak dan juga suapaya tidak ada orang-orang seperti blogger tersebut yang 'sakit mata'. hahaha. Apa-apa pun ibu-ibu di luar sana teruskan NIP dengan berpakaian yang sesuai dan tutup apa yang patut ok=) 
 

Thursday, October 25, 2012

Afkar@ Aunty La's Convo Day

Assalamualaikum w.b.t

Hari Sabtu lepas kami sekeluarga berada di Melaka. Adik Ipar saya convo kat UTEM. Awal-awal plan kami akan bergerak dari Bangi pagi-pagi Sabtu tu. Mr.Teddy tetiba ubah plan. Ajak pergi hari Jumaat malam. Nasib baik ada hotel lagi tau. Kitorang stay kat Puteri Resort. Dekat dengan UTEM.

Bila dah convo tu pepaham je la kan. Lama tu nak tunggu. Alhamdulillah si kenit xbanyak ragam. Ragam xnak tido time kat convo tu ada la. Jenuh nak tidokan dia. Tak maunya dia tido. Nak ajak main je. Jumpa lak gang yang elbih kurang sebaya lagi la suka dia dapat main sekali. Lagipun dah puas tido dalam kereta before tu kot. Sebelum ke konvo kitorang dah siap-siap lunch n bagi dak kecik ni lunch gak. Bila dah kenyang, cukup tido baru senang hati.
Sampai-sampai kitorang round ke Pesta Konvo dulu. PIL dah pergi ke dewan dulu dengan lagi sorang SIL. Dapat 3 pas so 3 orang la boleh masuk. Kitorang n lagi sorang SIL berpeleseran kat luar. Pesta Konvo biasa-biasa je. Tak de la segrand Pesta Konvo UTM. Opps. Sorry. Pesta Convo UTM serius terbaek. Pendapat bias dari seorang ex-UTM Pang sedas. Afkar kitorang letak dalam stroller. Tak ada beli apapun. Beli bouquet untuk SIL yang grad je. Pastu kitang menuju ke dewan.
Nak duduk kat foyer dewan. Ada aircond. Sejuk wooo. Afkar sure lena tidur ni. Tapi apa kan daya. Siapalah kami ni. chewah. Tak boleh hokey. Silalah tuan puan membawa kaki ke khemah yang disediakan. Mr.Teddy la confident je nak masuk dalam tu. Kalau boleh lepak dalam tu dah tentu-tentu ramai orang kat dalam tu kan. Tak ada la orang nak bersidai kat luar dewan. Kat luar pun ok la. Khemah banyak disediakan. Ingat nak duduk dekat bawah khemah yang ada screen tapi dah penuh. So lepak kat bawah khemah yang xde screen. Cari port baek punya bawah kipas. Bergolek la si kenit tu kat situ. Dia apa kira. Ikut dia je nak golek la, nak tonggeng la, nak merangkak la, nak ajuk orang la. Suma nak la. hahaha. Memang suara Ummi dia seorang je yang terpekik kat situ. Ada budak sebaya dia nangis, dia boleh ajuk dak tu nangis dengan membuat muka slumber. Adoyai anak Ummi ni.
Bila nak tdokan bawa la masuk surau. Dia boleh main selak-selak tudung pulak. Malu la Ummi nak oii. Bila kita buat-buat marah dia boleh senyum-senyum. Geget nak. Dah hujung-hujung tu baru dia nak tido. Tu pon dah nak habis majlis. Orang semua dah kuar. Ngamuk jap kena kejut. Babah pujuk senyap. Sesi bergambar kat tepi khemah n depan dewan. Panas lak time tu. Tapi dak kecik yang dah ngantuk ni dia belasah tido tengah-tengah panas tu. Ummi risau je dia demam. Ye la dah r tido kejap-kejap. Pastu berpanas semua. Pakaikan topi ditariknya. Nasib baik ada payung. 
Memang tepat ramalam Ummi. Dia demam hari Isnin malam. Pukul 2.30 pagi kitorang ke Annur. Kena masuk ubat montot n lap badan. Kena monitor sampai suhu dia turun apstu baru boleh balik. Adik yang tolong lap badan Afkar tu cakap next time kalau demam lap/mandikan dengan air suam. Yang sama dengan suhu badan dia. Kalau bagi mandi air paip suhu akan turun kejap then akan naik semula lebih tinggi. Baru la tau selama ni kalau Afkar demam memang selamba je mandikan air paip. Sian anak Ummi. Selasa Ummi EL jaga anak. 
Ok malas nak cerita panjang Padahal memang dah panjang pon cerita. Tapi silalah enjoy the gambar ok. Tengok la aksi dak kecik yang makin panjang akal tu. Buat semua orang geram je.

~Muka boring layan Ummi yang duk ajak posing je. Hasilnya anak buat muka troll bila Ummi beria posing~
 
~Bz woo. Bisnes juta-juta ni~

~On your mark get set go. Ketepi-ketepi ~

~So anak babah:Dua-dua gelak besar~

~With Aunty La. Muka dah ngantuk.~

Persediaan Solid Food untuk Anak Tersayang

Assalamulaikum w.b.t

Jarang-jarang saya kongsi pasal solid food untuk Afkar kat sini ka. Sebab saya xde la se'vogue the vass' orang lain yang rajin nak tukar menu hari-hari. Ada beratus-ratus koleksi untuk anak. Teruk tul Ummi ni. hohoho. Balik-balik repeat menu yang sama. Sian Afkar. Saya tak nak share menu arini sebab serious saya tak ada menu yang banyak untuk dikongsi. hohoho. Seronok tengok mommies lain yang share menu yang macam-macam. Tak kisah la as long as Afkar makan je dengan apa yang saya masak. Kalau dia mula menolak mungkin saya harus fikirkan menu lain juga. hohoho. Apapun saya enjoy dengan memasak sendiri solid food untuk anak. hehee.

Arini saya nak share persediaan untuk penyediaan solid food. Perkongsian adalah berdasarkan pengalaman sendiri yang masih jagung ni. Kalau ada sebarang pandangan lain boleh share . Dialu-alukan. Antara peralatan yang mommies perlu beli dalam menjayakan misi penyediaan solid food:

1) Feeding set

Saya beli dua feeding set. Satu untuk rumah satu untuk Nursery. Uda saya bagi pulak lagi satu set feeding set yang lengkap dengan penapis, kayu lenyek, pemerah buah n macam-macam la. Lebih kurang macam gambar kat bawah ni. Tapi Uda bagi saya brand lain.

Ehsan : Google Image


Feeding set yang Uda bagi ni sangat membantu sebab time awal-awal intro bubur kat Afkar saya lenyekkan bubur guna penapis n kayu lenyek tu je. Sekarang Afkar dah 10 bulan dengan enam batang gigi saya tak melenyek dah bubur dia since dia dah boleh mengunyah.

2) Bib

Afkar mula pakai bib bukan sebab nak makan je. Daripada zaman dia kuat sembur air liur lagi saya da pakaikan bib. Tak ada la comot baju. Bila dah xmenyembur stop pakai, then pakai balik time mula makan. Bib beli macam-macam brand n jenis. Tapi saya suka yang ada pelapik kat bah. belakang so kalau makanan tumpah tak tembus ke baju. Ada yang beli Ikea punya tak ada pelapik tembus kat baju sokmo. Yang tu bekal kat Nursery. Kalau jalan-jalan pakai yang ada pelapik.

3) Jug Blender

Mula-mula nak beli la jugak blender yang khas untuk makanan baby Avent ke. Pastu ada member office, K.Jah yang bagitau tak perlu. Sebab katanya guna sekejap je pun. So dia suggestkan beli jug blender yang sama model dengan blender sedia ada kat rumah. Saya pun beli jug blender sahaja untuk blend puree buah n puree sayur. Memang betul kata K.Jah sebab sekejap je guna blender tu. Since Afkar dah boelh mengunyah saya memang tak blend dah lagi. Sayur dia saya potong halus-halus.Nasib baik i mendengar kata x beli yang mahal-mahal. Jimat duit mak. hehehe.

Ehsan : Google Image
4) Slow cooker

Slow cooker sangat membantu sehingga sekarang. Sebelum tidur saya akan siap-siap masak bubur. Pagi bangun dah siap. Tak perlu nak ulang tengok. Cuma kalau nak masukkan sayur jangan overcook so elakkan masuk sayur dari malam. Nanti hilang khasiat. Selalu saya masukkan pagi sebab sayur-sayur saya memang dah siap buat stok frozen yang mana sayur-sayur tu direbus/steam sebelum dibekukan. Slow cooker saya jenis kat bawah ni. Ada switch on/off je. Yang paling kecil size dia. Senang nak bawa travel. Saya kalau g holiday mana-mana memang slamba je bawa. Kalau balik kampung x r. Guna je cara manual.


Ehsan : Google Image

5) Ice Tray bertutup dan Container

Saya akan buat siap-siap stok frozen puree buah atau sayur. Macam sekarang dah tak buat puree saya still buat stok buah/sayur/ayam simpan dalam deep freezer. Bila nak guna ambil je stok yang ada. Selalunya saya akan bekukan dalam ice tray yang bertutup. Bila dah beku dengan sempurna saya akan pindahkan ke dalam container yang bertutup. So tak perlu la nak beli ice tray banyak-banyak. Stok tu pun akan jadi cantik je bentuknya. Bentuk cube. N paling penting jangan lupa label stok-stok frozen tu macam label EBM juga. So kita sentiasa alert dengan expired date stok frozen tu. Dah banyak-banyak mesti akan terlupa eh yang ni buat bila, yang tu buat bila. Tak sempat nak snap stok frozen tuk Afkar. Sebab saya bukan jenis buat satu keje amik gambo. hahaha. Pastu nak share klat blog xde gamba. Sila marah diri sendiri.huhuhu.

6) Steamer

Kalau tak nak guna pun tak pe sebab boleh juga guna kaedah merebus. Saya guna sebab memang dah ada kat rumah hadiah kawin. Sayang pulak kalau tak guna. So, memang saya steam la sayur/buah tuk Afkar.


Ehsan : Google Image

Tu je la nak kongsi dalam persediaan Solid Food untuk baby. Bila anak dah start makan mesti akan rasa teruja nak masak. hehehe. Biar la xpandai masak pun. hehee. Saya la tu.

Tuesday, October 9, 2012

Bila Bab Anak Memang Boleh Jadi Emo woooo

Assalamualaikum w.b.t

Panjang kau tajuk. Siapa yang emo weyh?Saya lah yang emo. hehee. Bukan la saya rasa semua ibu-ibu pun akan jadi sensetap  sensitif bila melibatkan hal anak kan. Same goes to me.

Saya tak berapa berkenan kalau ada sesetengah orang yang suka buat anak orang cam anak sendiri. Tak kira la awak tu ahli keluarga ke kawan baik ke. Tu tetap anak orang hokey. Jangan nak buat sesuka hati ikut diri sendiri. Apa-apa jadi nanti siapa nak menjawab. Ni bukan apa, baru-baru ni berkongsi cerita dengan seorang rakan yang mengalami nasib sebegitu. Kesian dia. Dia sampai dah tak tahu nak cakap apa. ALhamdulillah saya dikurniakan family n family in law yang memahami. Kalau nak bagi-bagi apa kat Afkar akan tanya saya n Mr. Teddy dulu boleh atau tak. Nak bawa Afkar jalan-jalan pun bagitau dulu. Tak buat sesuka hati la kiranya. Saya berterima kasih gak kat family n family in law yang banyak tolong jaga n tengok-tengokkan Afkar bila saya balik kampung. Nak-nak budak tu makin aktif. Tak duduk diam. N bersyukur sangat saya tak mengalami nasib seperti rakan saya tu. Kalau saya berada di tempat dia saya pun tak pasti apa yang saya akan buat. Nak tegur kecil hati. Nak komen pun tak tahu sebab tak mengalaminya. Kawan-kawan macam mana. Mungkin perlu tegas untuk kata tidak ataupun think postive je la. Hal melibatkan anak bukan perkara main-main.

Dah alang-alang berjumpa dengan rakan haritu terbuka la sekali cerita berkenaan perbandingan. Disclaimer: Bukan perbandingan di antara anak kami berdua. Tapi kawan saya tu cerita bila orang buat perbandingan pasal anak. Perbandingan di antara anak masing-masing. Anak A masa umur 9 bulan dah boleh berdiri, dah boleh ni, dah pandai tu dah pandai bla bla bla. Anak ko dah pandai apa? Oh lambat la kiranya anak ko eh. Mana tak sentap mak. Pastu cerita cam anak dia je yang lebih.hohoho. Tak salah berkongsi perkembangan anak masing-masing. Saya pun suka berkongsi. Tapi tak perlu la kot nak buat perbandingan. Setiap anak-anak bukan sama perkembangan masing-masing. Even anak pertama n kedua pun belum tentu sama. As long as tak ketinggalan dalam chart perkembangan tu tak perlu la nak dirisaukan. Kekadang annoying gak dengan orang yang camni. Anak dia je yang lebih. Anak dia je yang A. Bosan kot. Bagi saya kalau ada kekurangan dalam sesuatu mungkin dia ada kelebihan kat part yang lain. So, xyah la nak banding-bandingkan. Relax-relax sudah.
Tapi apa pun sebagai seorang ibu saya sendiri berkemungkinan akan rasa tak selesa bila orang lain sesuka hati buat anak saya macam anak diorang. Please show some respect to the parents. Kalau nak buat apa-apa tu please ask for permission. Pastu tak perlu la nak buat perbandingan antara anak masing-masing. As Ummi saya pun akan emo n sentap if situasi di atas jadi kat saya.  Anda bagaimana?

Friday, September 28, 2012

Grand Lexis, PD

Assalamualaikum w.b.t

Last weekend kami sekeluarga : Me, Mr.Teddy n Afkar pergi PD. Saja nak holiday. Release tension. Amende yang tension pun xtau.hahaha. Asalnya ajak Mr. Teddy pergi Melaka. Bawa Afkar jenjalan rivercruise ke, menara Tamingsari ke. Tapi Mr.Teddy tak mau. Dia kata penat. Dia nak holiday yang betul-betul rest. Tak mo jalan-jalan. Fikir punya fikir PD je la. Kalau cameron pun kena jalan gak. Nak lagi x mo jalan pilih hotel yang agak harga tercekik nak sebut confirm ko duduk hotel je. Memang tak kuar. Dengan itu kami memilih untuk stay dekat Grand Lexis, PD Memang tercekik .
Grand Lexis ni ada private pool dalam setiap unit. Mr.Teddy xcaya cakap saya mula-mula. Dia kata kalau tak ada dia nak suruh saya korek pool sendiri. Nyampah tau. Dah kata tak nak penat jalan-jalan kan. Amik i pilih hotel yang ada private pool tuk u. Berkubang la dalam tu lama-lama. hahaha. Grand Lexis ni ada banyak jenis. So silalah korang pilih ikut kesesuaian korang. hehehe. Kitorang amik Garden Pool Villa. Memang Villa sangat hokey. hehehe. Asalnya saya nak amik Deluxe Pool Villa. Above the sea. Paling penting tu la yang paling murah. hohoho. Tapi dah habis. Tu yang kitorang amik Garden Pool Villa.
Port Dickson accommodation,budget accommodation Port Dickson

Port Dickson accommodation,budget accommodation Port Dickson

 Sumber : website Grand Lexis

Budak kecik tu pun sekali kitorang bagi dia berkubang dalam pool. Tapi kejap-kejap je la. Bila dia dah terketar-ketar bibir tu terus angkat. Dia pon seronok je dapat main air. Pasni boleh la mandi kat pool rumah kita lak. Babah kena bawa. Mula-mula seronok dia siap kocak-kocak air. Tergelak-gelak. Pastu lama-lama senyap dah. Nape lak aiiih. Tengok-tengok bibir dah terketar-ketar. Sejuk. Nak gelak pun tak boleh dah. hahaha. Pastu tidur pon lama gila. Penat kot main air. hehehe.

Overall Grand Lexis memang best. Bagi sesiapa yang betul-betul nak release tension dan tak kisah berbelanja lebih sikit tu memang dicadangkan la. Kitorang memang puas hati kat sini. Bilik sangat besar n cantik. Order makanan for room service pun cepat sampai n yummeh. Sedap. Breakfast banyak pilihan. Ade wifi for each unit. Password lain2 ok. Pastu macam-macam aktiviti boleh buat : cycling ke, memanah ke, karaoke ke, nak g spa ke. Korang pilih je. hehehe. Kitorang xbuat pun any outdoor activities. Lepak bilik je.

 ~Bersantai di pantai bersama Ummi~
~Kejar ombak bersama Babah~


~Babah yang tak percaya ada private pool~

 ~Private pool so private~
 ~Practise swimming~

~Finally dapat main air. Yeah!!!~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...