Saturday, December 31, 2011

SUKA DUKA 2011

Assalamualaikum w.b.t

Tahun 2011 amat bermakna dalam hidup saya. Boleh dikatakan tahun bersejarah sebab banyak peristiwa bersejarah yang berlaku dalam hidup saya sepanjang tahun 2011 ni dan meninggalkan kesan mendalam serta bawa perubahan dalam hidup saya. Ada suka, ada duka. Oleh kerana hari ni last day 2011, saja la nak share suka duka sepanjang 2011 ni.

1. Mac 2011 - Status berubah menjadi Puan.

5 Mac 2011, lepas Asar saya secara rasmi bergelar isteri kepada pujaan hati,Mr.Teddy. Dalam blog ni saya dah pernah story berkenaan persiapan dan juga hari bersejarah. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan seperti dirancang. Tapi yang lebih penting adalah kehidupan selepas hari bersejarah tu. Perlu ada persiapan fizikal dan mental. Tambahan time awal-awal fasa baru ni kami adalah pasangan jarak jauh (PJJ) yang mana memerlukan pengorbanan dari segi masa, duit dan tenaga. Persefahaman dan saling bertimbang rasa amatlah penting menghadapi situasi ni. Dan Alhamdulillah saya happy dengan kehidupan saya sekarang di samping suami tercinta. Terima kasih wahai suamiku yang terima baik dan buruk isterimu ini.

2. April 2011 - Benih Cinta Mula Bercambah

Alhamdulillah tak lama lepas kami diijab kabulkan, kami menerima berita gembira yang saya berbadan dua. Syukur dengan rezqi Allah ini.

3. Mei 2011 - Kehilangan Insan Yang Disayangi : Abah

Tanggal 1 Mei 2011, saya kehilangan bapa angkat tersayang. Terima berita ketika sedang ber'babymoon' di Bali. Jauh dari tanah air. Tak dapat melihat jenazah Arwah buat kali terakhir. Tapi sempat melawat dan berborak dengan Arwah sebelum berangkat ke Bali. Al-Fatihah untuk Arwah Hj. Darus bin Mat. Moha rohnya ditempatkan di kalangan golongan beriman.

4. Julai 2011 - Kehilangan Insan Yang Disayangi : Ayah

Ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga pada 26 Julai 2011. Seminggu sebelum berpuasa. Terima berita time otw ke pejabat. Berjuraian air mata dalam train. Al-Fatihah untuk Arwah Hj. Othman bin Rus. Moha rohnya ditempatkan di kalangan golongan beriman.

5. Ogos 2011 - Ramadhan Pertama Sebagai Isteri

Sambut Ramadhan di samping suami tercinta di rumah sendiri. Serba serbi kena buat sendiri. Huhuhu. Selalu bangun sahur semua dah tersedia. Ada la beberapa kali memasak. Yang lainnya adalah juadah di bazar Ramadhan. Hehehe.

6. September 2011 - Syawal Pertama Sebagai Isteri

Pertama kali menyambut Syawal di samping suami bersama keluarga mentua. Berjauhan dari keluarga. Sedihnya beraya di perantauan. Huhuhu. Nasib baik keluarga mentua happening gak so tak ada la terasa sangat.

7. Oktober 2011 - 26 tahun sudah menghela nafas

26 tahun hidup di bumi Allah ni. Alhamdulillah dikurniakan suami, keluarga, mentua, ipar-ipar yang penyayang dan memahami. Tiada sambutan istimewa candle light dinner ke apa. Tapi suprise daripada suami sudah cukup menggembirakan hati.

8. November 2011 - Kehadiran Cinta Hati

Setelah 38 minggu membawa cinta hati kami dalam perut, tanggal 27 November sungguh bermakna dengan kelahiran Ejoy jr.. Tambah bermakna status berubah menjadi Ummi pada 1 Muharram. Alhamdulillah dengan kehadiran Ejoy Jr. yang akan lebih mewarnai kehidupan kami.

Sekian sahaja kisah suka duka dalam hidup saya sepanjang 2011. Semoga tahun 2012 akan lebih baik dan menggembirakan. Semoga lebih dilimpahkan rezqi dan dipanjangkan umur untuk mengharungi kehidupan mendatang di samping keluarga tercinta. Amin.BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Wednesday, December 28, 2011

Hari Berjalan Jauh

Assalamualaikum w.b.t

Semalam Ejoy Jr. genap sebulan. Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik dah sebulan. 2 minggu lagi nak abis pantang sebelum MERDEKA!!!! Hehehe

Bila dah sebulan tu macam biasa la kan ada appointment dengan hospital untuk check up. So, semalam first outing Ejoy Jr. yang agak jauh sikit. Slim River-Kajang-KL-Slim River. Kami pergi berempat. Saya, Mr. Teddy, Alya(adik ipar) n Ejoy Jr.. First time ni g klinik tanpa mak atau mentua. Nervous. Buatnye Ejoy Jr. meragam camno la gamaknyer.

Sebelum gerak tu saya dah siap susukan Ejoy Jr. sampai dia tido. So, sepanjang perjalanan pergi tu Ejoy Jr. tido. Terjaga sekali, minum susu, sambung tido. Mesti nyaman gila tido dalam air cond. Tak boleh amalkan selalu ok. Sampai KPMC pun tido. Ko buat la apa sahaja tido tu lebih indah. Bila masuk bilik doktor, letak je atas tilam untuk check up dia terus menangis. Adoyai Ejoy Jr....Ejoy Jr.. Tu belum cucuk lagi. Tapi yang peliknya time cucuk tak ada pulak dia nangis sekuat time doktor tengah check. Overall fizikal ok. Paru-paru ok. Bibird ok. Perut ok. Tak demam. Tapi...berat Ejoy Jr. tak sampai 1 kg naik.kurang 200g. Berat Ejoy Jr. sekarang 4.65kg. Sepatutnya 4.85 kg bila dah sebulan. Doktor pun membebel la kat Ummi suruh minum susu segala n makan obimin. Kuantiti susu memang banyak, tapi kurang berkualiti. Huhuhu. So, start hari ni Ummi dah minum susu n makan obimin demi memastikan Ejoy Jr. dapat susu yang berkualiti.

Dah settle kat KPMC kami ke KL pulak. Office saya untuk tandatangan borang opsyen SBPA. Sampai office Ejoy Jr. nangis balik. Rupanya dia uk uk. Ejoy Jr. ni satu perangai dia kalau dah buang air tu sila lah salin cepat-cepat pampers dia. Kalau tak salin, sumbat susu pun tak laku. Bila dah salin baru laku balik. hohoho. Pastu boleh tdo dengan lena. Otw balik pun Ejoy Jr. tdo lena. Alhamdullillah berjaya mengharungi hari semalam.



~budak sebulan~

Tuesday, December 20, 2011

Dia Ubah Hidup Saya

Assalamualaikum w.b.t

Macam tak percaya diri sendiri dah bergelar ibu...hehehe...ada juga ahli keluarga yang turut tak percaya saya telah bergelar ibu...ada juga rakan-rakan yang turut tak percaya saya telah bergelar ibu...Diorang rasa saya still kanak-kanak ribena kot. Wahaha. Tapi percayalah status saya sekarang adalah ibu kepada seorang anak. InsyaALLAH akan bertambah untuk tahun-tahun akan datang. Hehe

Kehadiran Ejoy Jr. banyak ubah hidup saya dan saya pasti akan lebih mewarnai kehidupan saya dan suami. Anak kan pembawa rezqi. Moga rezqi kami akan lebih dilimpahkan. Amin.

Sebelum ni saya tiada langsung pengalaman jaga baby walaupun anak buah saya ada 11 orang. Tetiba rasa nyesal tak nak belajar before ni. Huhu. Pernah la gak jaga anak-anak buah tapi dah besar-besar. Yang baby memang 0. Sebelum ni nak dukung newborn baby pun saya tak berani. Duk agah-agah gitu je la. Sebelum ni nak basuh 'uk-uk' memang idak le.hehe. Geli. Pernah sampai nak termuntah. Isk teruk betul. Bab memujuk budak nangis lagi la gagal. Kalau nangis memang pass kat orang lain la untuk pujuk.

Sekarang ni, takkan la anak sendiri pun tak nak dukung. Camne pulak kekdahnya nak bagi nenen. Hehehe. Alhamdulillah badan Ejoy Jr. dah macam budak yang banyak bulan, berani la saya pegang. Tapi time awal-awal tu kekok juga. Sekarang dah ok. Hehe.

Time Ejoy Jr. belum tanggal pusat, saya still tak berani nak tukar pampers dia. Samada Mr.Teddy, Mak atau K.Cik yang akan tukarkan. Bila dah tanggal pusat saya dah berani tukarkan pampers dia. Tak ada pulak rasa geli.

Teringat time Ejoy Jr. baru keluar hospital. Asal malam je meragam. Sekarang pun still meragam malam jugak tapi Alhamdulillah banyak dah kurangnya berbanding awal-awal. Siang kemain sopan santun tidur. Bising la camna pun. Bila orang datang melawat duk la puji dia. Orang kata makin lama nanti makin ok. Ejoy Jr. bab nangis memang champion. Sampai ummi dia pon nak join nangis sama sebab tak tau nak pujuk camna. Panik dibuatnya bila dengar dia nangis. Selalu yang akan jadi penyelamat tak lain tak bukan samada Mr.Teddy, Mak atau K.Cik. Bila pantang kat rumah mentua, Mentua pulak jadi penyelamat. Sekarang dah ok la sikit nak pujuk Ejoy Jr.. Kalau keadaan tak terkawal baru Mentua pula akan pujuk dia.

Mandikan Ejoy Jr. saya still tak berani. Ejoy Jr. time mandi pon champion nangis gak. Kalau terlangkupkan dia senyap jer. Cuba terlentangkan, satu Tmn Seroja boleh dengar dia punya jerit. Hehe. Jangan duk ngan Ummi nanti tak mandi dah la yerk Ejoy Jr..

Banyak lagi yang saya perlu belajar dalam proses penjagaan baby ni. Kena kutip ilmu banyak-banyak dengan Mak n Mentua before balik rumah sendiri. Nanti ada pulak yang duet nangis dengan baby sebab xtau nak buat apa. Tapi saya percaya bila dengan anak sendiri kita pasti tau nak buat apa. Mungkin naluri keibuan kuat di situ.BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Friday, December 16, 2011

Detik Kelahiran Ejoy Jr.

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share pengalaman saya melahirkan. Memang satu pengalaman yang sangat berharga dan menginsafkan. Terbayang kepayahan yang sama mak lalui time nak lahirkan saya ke dunia, pastu dah besar jadi kuat melawan pulak. Hohoho. Time adik dan kakak saya datang melawat benda tu je la saya duk cakap kat diorang. Jangan lawan cakap mak. Hehehe.

Sabtu : 26 November 2011

Petang

Kisahnya hari Sabtu petang tu Mak, Along, K.Cik n Ieda datang rumah. Memandangkan rumah kami ni dah tak ada benda pastu Ieda awal-awal dah cakap lapar nak makan nasi kitorang pun plan makan kat luar je la. Lepas maghrib tu pergi la makan kat luar. Memang baek punya belasah makan tak ingat la. Diorang ni duk la gelakkan saya berjalan. Time tu saya memang dah tak larat dah. Dah la asyik nak terkencing jer bila berjalan. Pastu diorang duk la cakap yang saya akan bersalin malam tu atau esok. Baby muharram kata diorang. Saya amin kan je la. Hehe.

10.00 pm

Lepas makan tu, dalam pukul 10pm macam tu saya masuk bilik sebab rasa perut tak sedap. Rasa nak berak tapi pergi toilet tak berak-berak. Saya cakap kat Mr.Teddy contraction ke ni erk. Tak tau rasa contraction tu camne. Saya call Angah saya tanya contraction tu camne. Angah kata macam rasa nak berak. Pastu selang masa 5 min sekali. Angah tanya dah rasa ke. Saya jawab ntah la. Tak kot. Sebab time tu selang masa tu dalam 20min ke 15 min. Tu rasa tak sure sangat. Lagipun tak ada la rasa sakit sesangat lagi. Rasa cam perut tak sedap je. Relax lagi. Lagipun Mr.Teddy pun cakap dia pun rasa nak buang air. Saya ingat kitorang dah tersalah makan la kot. Saya call rumah tapi letak balik. Cam tak confident lak nak tanya. Takut diorang risau pun ye. Ieda call balik. Saya pun tanya la ada sakit perut tak. Ieda cakap tak ada lak. Saya dan Mr.Teddy tak tau nak buat apa time tu. Check selang masa je la. Still tak sure yang saya tengah contraction time tu.

12.30 am

Sampai la dah dalam pukul 12 lebih cam tu, saya pergi toilet. Mana la tau boleh berak ke. Tengok ada turun tanda sikit. Lendir-lendir colour chocolate.Yang ni lawak gak. Saya panggil Mr.Teddy suruh tengok. Mr.Teddy terus ajak g KPMC. Saya relax lagi time tu. Sure tak sure. Kitorang sempat baca balik artikel-artikel yang saya print out. Bila jumpa yang salah satu tanda nak bersalin adalah turun tanda macam saya tu so kami pun decide ke KPMC.

1.30 am

Sampai kat KPMC dalam pukul 1 lebih, ingat nak check biasa je. Tak budget langsung akan terus kena admit. Nasib baik teringat air selusuh yang Atuk buatkan. Pesanan yang lain suruh makan telur separuh masak la, suruh minum Milo la memang tak sempat nak follow.

Sampai hospital cakap nak check je. Diorang hantar kat ward. Bila nurse cakap nak seluk. Saya dah takut sakit. Sebab ramai kata sakit time seluk. Alhamdulillah, follow je instruction nurse insyaAllah tak sakit. Bukaan dah 3cm. Terus kena admit. Nurse tu tanya saya tak rasa sakit ke. Saya cakap rasa nak berak je. Nurse bagi ubat berak. Pastu ada nurse datang buat CTG. Time ni ok lagi. Sempat berlawak-lawak dengan Mr.Teddy lagi. Mr.Teddy bagi minum air selusuh.


~Time ni kat ward lagi~

2.30 am

 Dr. Mimi datang check pulak. Bukaan dah 5cm, terus Dr.Mimi pecahkan air ketuban. Pukul 2.45am saya kena tolak ke labour room. Merasa la gak naik wilcha. Hehehe. Bila sampai kat labour room saya tak tau nape tak pasal-pasal saya menggigil semacam. Nervous nak bersalin kot. Hohoho. Saya baca je Doa Nabi Yunus banyak-banyak. Nurse wat preparation bagai. Kena drip.

Masa mula-mula kat labour room, boleh sembang-sembang lagi dengan Mr.Teddy. Bila contraction makin kuat, dah tak boleh nak borak dah. Saya zikir je. Saya minta Mr.Teddy message kat Mak n Mentua saya doakan saya selamat. Bila agak dahaga sikit saya minum air selusuh. Saya practise la teknik pernafasan yang belajar kat kelas parentcraft. Dengan Mr.Teddy sekali join saya buat teknik pernafasan. Sampai kepala saya jadi pening-pening. Saya siap muntah lagi before deliver tu. Nurse kata perut saya masuk angin. Memang muntah kuar air je la. Pas muntah tu Mr.Teddy tak bagi dah saya minum. Huhuhu.

4.00 am

Nurse check bukaan baru 7cm. Time tu contraction makin kerap. Dengan sakit pinggang sekali. Sakitnya Allah je yang tahu. Nurse tu jangka saya akan bersalin dalam pukul 5-5 lebih. Saya pun duk la tengok jam bila nak pukul 5 ni. Tangan saya memang tak lepas dari lengan Mr.Teddy. Mr.Teddy banyak support saya. Suruh zikir, suruh nafas dengan cara yang betul.

5.15 am

Dalam pukul 5.15 macam tu, nurse check bukaan dah 9cm. Tak lama lepas tu doktor datang. Doktor cakap kalau nak push dah boleh push. Rasa cam nak berak tu push. Time azan subuh tengah berkumandang saya sedang berjuang untuk melahirkan.

Kat labour room time tu ada seorang doktor, 2 orang nurse n Mr.Teddy. Sorang nurse ajar saya cara nak push. Dia suruh pandang perut, jangan angkat punggung, jangan jerit, suruh ketap bibir. Saya follow jer. Mr.Teddy banyak bagi semangat kat saya. Dr.Mimi pun sama bagi semangat kat saya. Kalau Mr.Teddy tak ada, rasanya saya tak kuat kot. Thanx a lot dear. Doktor tengok saya dah tak boleh nak push agaknya dr. Mimi decide tuk guna vacuum. Sebelum Dr.Mimi nak letak vacuum tu, sorang Nurse yang teman saya dari awal (dia bidan rasanya) hold dulu n panjat katil saya pastu dia tekan sikit perut. Saya tak reti nak push. Tenaga dah tak ada time tu.

5.52 am

Alhamdulillah Ejoy Jr selamat lahir secara normal dengan bantuan vacuum pada 27 November 2011 bersamaan 1 Muharram 1433H tepat pukul 5.52am dengan berat 3.85kg.

Ejoy Jr. kuar-kuar terus nangis. Nurse bawa kuar dia untuk dibersihkan. Doktor meneruskan tugas menjahit pulak. Tak tau la bape jahitan tapi yang pasti banyak la. Huhuhu. Mr.Teddy teman saya sampai siap jahit. Pastu bawa baby untuk diazankan.

1st time tengok Ejoy Jr. speechless rasanya. Baby yang dikendong selama 38 minggu di dalam perut ada di hadapan mata. Syukur ke hadrat Ilahi semuanya selamat. Alhamdulillah.


~Ni lah dia Cinta Hati saya: Ahmad Faris Afkar~

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, December 10, 2011

Muncul Semula

Assalamualaikum w.b.t

Wah lama sungguh saya tak bersiaran kat sini yerk. Ke mana menghilang. Tak menghilang. Ada je. Cuma dalam proses untuk mnyesuaikan diri dengan status baru=)

Alhamdulillah saya telahpun selamat melahirkan baby lelaki seberat 3.85kg pada 27 November 2011 bersamaan 1 Muharram 1433. Secara tak langsung status saya n Mr.Teddy pun dah upgrade la jadi Ummi n Babah...

Nanti saya update story kat entry lain k. Nak pergi jengah baby jap. Chowz

~pen off~ BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...