Monday, October 31, 2011

34 Weeks sudah...

Assalamualaikum w.b.t


Last Saturday pergi check up 34 weeks. Pejam celik 34 weeks sudah saya. 6 weeks to go before EDD (expected due date). Overall hasil daripada check up tu ok. Urine ok. Blood pressure ok. Alhamdulillah baby sehat dan aktif=). Baby dah berat 2.9 kg. Doktor jangka saya akan due awal. Kalau tak awal pun maybe baby akan jadi besar. Risau pulak dengar. huhuhu. Kalau ikut my mum, kebanyakannya awal. Dah dua tiga orang berpengalaman yang cakap saya ni maybe bersalin awal. Kaki n tangan saya pun dah start bengkak-bengkak n lenguh-lenguh. Apapun saya sentiasa berdoa moga urusan saya dipermudahkan dan semuanya selamat. Amin.

Monday, October 17, 2011

PARENTCRAFT CLASS

Assalamualaikum w.b.t

Last Sunday saya dan suami telah pun selamat pergi Parentcraft Class kat KPJ Kajang. Apa benda Parentcraft Class ni sebenarnya. Parentcraft Class ni ala-ala Antenatal Class la. Tapi kat KPJ diorang guna nama Parentcraft Class. Kat tempat saya dijangka bersalin tak ada organize Antenatal Class. Tanya Hospital Kajang pun tak ada. Search kat internet jumpa yang organize by KPJ Kajang. Bila check date ada last week. Next class nanti ada bulan Disember. Bayaran yang dikenakan untuk setiap pasangan adalah RM 100.00 untuk outpatient. Kalau inpatient RM50.00. Nak more info boleh click sini.

Pada pendapat saya Parentcraft Class @ Antenatal Class ni penting la juga untuk setiap pasangan terutama bagi yang pertama kali nak menyambut baby. Banyak sangat info berguna yang dikongsikan dalam class ni. Topic yang di'cover' start dari semasa tempoh pregnancy, masa nak bersalin dan juga penjagaan after bersalin. Tapi kalau tak pergi pun tak ada masalah. Boleh tanya kepada mereka yang lebih berpengalaman.

Parentcraft Class yang saya join ni diadakan daripada pukul 9.00 pagi - 5.00 petang. Makan dan minum disediakan. Tak ramai sangat yang join. Ada lebih kurang dalam 10 pasangan. Diadakan di labour room. Nak dijadikan cerita time class sedang diadakan, tetiba kami dikejutkan dengan jeritan seseorang. Rupanya jeritan orang nak bersalin. Pergh ngeri ok dengar. Semua participant time tu dah terdiam. huhuhu. Tak lama lepas tu dengar suara baby. Nak lagi best demo guna baby betul. Tapi sikit-sikit je la sebab baby tu dah nangis kena kacau tidur. hehehe. Selebihnya guna patung.

Penerangan yang diberikan sangat padat dan berguna. Topik yang paling saya suka berkenaan Breastfeeding dan care of newborn. Banyak tips yang dikongsikan oleh Sister yang bagi talk tu. Ada satu session tu pulak berkenaan stem cell bank by Cryocord. Yang ni pun menarik gak. Penerangan berkenaan penyimpanan darah tali pusat dan juga tali pusat. Ada juga session berkenaan Exercise semasa Pre Natal & Post Natal. Tapi Physioterapist yang bagi talk tu agak-agak malu-malu sikit. So, tak berapa nak best la bila wat demo tu. Overall saya dan suami enjoy dan rasa berbaloi dengan class ni=)

Friday, October 7, 2011

Belanjawan 2012:Kegembiraan Berganda

Assalamualaikum w.b.t

Belanjawan 2012 adalah antara topik hangat kat office minggu ni. Macam-macam berita yang dengar. Tapi yang paling hangat orang kata bakal naik gaji atau dapat bonus. So, hari ni hari yang ditunggu pun tiba. Sebelum bekerja dengan sektor awam ni, tak ambil prt pun pembentangan Belanjawan ni. Sekarang ni, kena la ambil tahu. Terutama part yang melibatkan penjawat awam. hehehe. Saya jadi bertambah excited bila Belanjawan 2012 bakal diumum pada hari lahir saya. Kalau dapat berita gembira, maknanya akan jadi kegembiraan berganda buat saya. Turut menjadi rezeki anak. Alhamdulillah.

Time pembentangan Belanjawan tadi, tak dapat nak dengar sebab pergi berdating dengan Mr. Teddy. Dengar time tengok berita TV3 tadi. Pastu saya terus check kat website Berita Harian. Kat bawah ni petikan yang saya ambil dari ucapan tu dan berkaitan dengan penjawat awam.

FOKUS KEEMPAT: MEMPERKEJAP PERKHIDMATAN AWAM

56. Bajet 2012 akan memperkenalkan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam atau SBPA yang akan menggantikan Sistem Saraan Malaysia atau SSM. SBPA ini mempunyai elemen-elemen berikut:

Pertama: Mewujudkan Dasar Pemisah atau exit policy bagi penjawat awam yang berprestasi rendah dan mereka yang memilih untuk meninggalkan perkhidmatan;

Kedua: Menambah baik struktur gaji penjawat awam melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam terus mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lebih lama. Dengan itu, gaji maksimum bagi sesuatu gred adalah lebih tinggi daripada sekarang. Contohnya, jika di bawah SSM, bagi seorang guru pada gred DG48, gaji maksimum adalah 6,325 ringgit dan 39 sen, kelak, di bawah SBPA, gaji maksimum beliau akan meningkat 37.7 peratus kepada 8,710 ringgit. Bagi guru bukan siswazah pula, jika di bawah SSM kini, yang berada pada gred DG34, gaji maksimum adalah 3,860 ringgit dan 52 sen, kelak nanti, di bawah SBPA ia akan meningkat 39 peratus kepada 5,370 ringgit;

Ketiga: Pada perutusan khas Hari Guru yang lalu, saya telah mengumumkan laluan kerjaya perkhidmatan perguruan siswazah yang lebih baik. Tidak perlu lagi seperti dulu, seorang guru terpaksa menunggu sehingga 20 tahun untuk naik pangkat, sebaliknya sekarang, dalam skim baru mengikut time-based, seorang guru akan mendapat gred 44 pada tahun ke-8 dan gred 48 pada tahun ke-16. Bagi guru bukan siswazah, dari gred 29 kepada 32, jika mengikut sistem time-based sekarang, ia memakan masa 10 tahun, namun, di bawah SBPA hanya mengambil tempoh lapan tahun sahaja. Seterusnya pula, bagi kenaikan gred 32 ke 34, jika sekarang ini bergantung pada kekosongan, tetapi di bawah SBPA kelak, kaedah time-based lapan tahun turut diterima pakai; dan

Keempat: Kenaikan Gaji Tahunan tidak pernah disemak sejak 1991. Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara 80 hingga 320 ringgit mengikut gred. Di samping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.

57. Kerajaan sentiasa prihatin ke atas beban kewangan yang ditanggung oleh pesara. Dengan pelaksanaan SBPA, lebih 600 ribu pesara Kerajaan akan menikmati pelarasan pencen yang melibatkan peruntukan 600 juta ringgit. Mulai tahun 2013 nanti, Kerajaan akan melaksanakan kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak dua peratus setahun tanpa perlu menunggu sebarang semakan sistem saraan atau pelarasan gaji.

58. Dunia yang semakin maju menyaksikan keterdepanan dalam teknologi dan sains perubatan. Hari ini, kita adalah sebuah negara yang secara relatifnya muda namun suka tidak suka, pada suatu masa nanti kita turut akan menghadapi fenomena biasa yang berlaku kepada mana-mana negara sedang meningkat maju dan maju. Antara elemennya, kadar kelahiran berkurang, keluarga memilih untuk mempunyai bilangan anak yang lebih kecil dan kadar penuaan meningkat. Lalu, adalah tidak ekonomikal sifatnya dalam keadaan begini jika umur persaraan tidak dilanjutkan, sedangkan harus barang diingat bahawa kerajaan akan menanggung kos gratuiti dan pembayaran pencen.

59. Ternyata, penjawat awam yang berumur antara 55 tahun hingga 60 tahun masih boleh memberi sumbangan berdasarkan kemahiran dan pengalaman mereka. Oleh itu, Kerajaan bersetuju untuk melanjutkan umur persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun bagi mengoptimumkan sumbangan pegawai perkhidmatan awam. Pelanjutan ini tidak akan menjejaskan peluang pekerjaan kepada generasi muda kerana sektor awam dan swasta akan terus mewujudkan peluang pekerjaan baru.

60. Kerajaan sentiasa berpegang kepada falsafah dan prinsip bahawa usaha memperbaiki diri dan menambah ilmu di dada tidak berpenghujung malah pembelajaran adalah satu proses sepanjang hayat. Untuk menjadi pelaksana yang berkesan kepada dasar-dasar kerajaan, penjawat awam mesti sentiasa melengkapkan diri dengan pengetahuan, mempunyai pemikiran dinamik dan analitis.

61. Bagi maksud ini, Kerajaan akan menawarkan bantuan yuran pengajian kepada penjawat awam untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi secara separuh masa. Pada tahun 2012, Kerajaan dengan kerjasama IPTA akan menawarkan 5,000 peluang peringkat ijazah sarjana dan 500 lagi peringkat kedoktoran falsafah kepada penjawat awam yang layak, termasuklah para guru dengan peruntukan sebanyak 120 juta ringgit. Kita akan menawarkan 20,000 tempat kepada kumpulan guru diploma yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana muda. Untuk tujuan ini kerajaan akan memperuntukkan sejumlah 80 juta ringgit bagi tahun pertama. Kita yakin, dengan pendekatan ini, para penjawat awam dan para guru, secara keseluruhan perjalanan kerjaya mereka akan bertambah baik dengan peluang kenaikan pangkat yang lebih cerah.

115. Berdasarkan sokongan dan komitmen penjawat awam yang tidak terhargakan dalam mencapai matlamat pembangunan negara, sukacita saya mengumumkan tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum 500 ringgit dan bayaran bantuan 500 ringgit kepada pesara Kerajaan. Bayaran ini akan dibuat bersekali dengan gaji bulan Disember 2011. Ini akan menjadikan jumlah bonus bagi tahun 2011 bersamaan sebulan gaji dengan bayaran minimum seribu ringgit bagi penjawat awam dan bantuan seribu ringgit bagi pesara Kerajaan. Bayaran ini akan memanfaatkan 1.3 juta penjawat awam serta 618 ribu pesara Kerajaan. Bayaran bonus dan bantuan dua kali pada tahun ini akan menelan belanja sebanyak 4 bilion ringgit.



So, kengkawan yang bergelar penjawat awam tu boleh la join saya senyum lebar yerk. hehehe. Banyak gak berita gembira untuk setiap lapisan masyarakat dalam pengumuman Belanjawan 2012 ni. Cuma apa yang diharapkan para peniaga tak mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang dengan sesuka hati. Harapnya taraf hidup kita tak de lah meningkat terlalu mendadak.

26 sudah? Hanya Nombor

Assalamualaikum w.b.t

Cheh tajuk entry...Tu namanya orang tak boleh terima hakikat yang usia dia makin meningkat. hohoho. Ye hari ni 7 October 2011. 26 tahun sudah hidup di bumi Allah.

Alhamdulillah masih diizinkan menghela nafas di samping insan-insan tersayang. Suami, keluarga, keluarga mentua. Sayang semua.

Alhamdulillah dikurniakan anugerah yang tidak ternilai dan akan menjadi harta paling berharga. Harap semua berjalan lancar. Dua bulan lagi bakal dilalui. Sentiasa berdoa agar kandungan saya dipelihara Ilahi. Semoga lahir ke dunia dengan selamat dan mudah, sempurna sifatnya, kesihatan yang baik, menjadi anak yang soleh, bijaksana, beriman. Amin. Baby dalam perut Alhamdulillah aktif dan sihat. Selalu buat saya kegelian bila dia buat aksi akrobatik. Sungguh syahdu perasaan bila tengok gerakan ombak yang dia buat terutama bila dengar ayat-ayat suci dibacakan atau bila saya layan borak dengan dia. Sungguh berharga pengalaman bergelar ibu ni.

Tahun pertama menyambut hari lahir di samping suami tercinta. Suami buat kejutan yang melucukan. Terharu la jugak sebenarnya. Buat saya tergelak sorang-sorang. hahaha. Saya dah tertidur . Tepat pukul 12, Mr.Teddy kejutkan. Ingat ada apa la. Rupanya dia belikan muffin kecil, pastu cucuk lilin, pastu ada ice cream milo dengan air Minute Maid. hahaha. Comel la Mr. Teddy ni tau. Hari ni baru celebrate betul-betul. Saya memang sengaja ambil cuti. Makan kat Secret Recipe. Mr.Teddy belikan 1 slice favorite cake saya, banana chocolate. Pastu part mencari hadiah paling parah. Mr. Teddy suruh pilih sendiri. Pening la gak saya nak memilih. Tapi last-last Mr.Teddy gak yang pilihkan. Yang paling penting saya suka sangat dengan pilihan Mr. Teddy.

Dear, thank you so much dengan belanja n hadiah tu. Tapi hadiah yang paling bermakna adalah kehadiran u dengan baby kita dalam hidup i. Terima kasih hadiahkan i kehidupan yang bahagia ni. Love u so much.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...