Tuesday, December 20, 2011

Dia Ubah Hidup Saya

Assalamualaikum w.b.t

Macam tak percaya diri sendiri dah bergelar ibu...hehehe...ada juga ahli keluarga yang turut tak percaya saya telah bergelar ibu...ada juga rakan-rakan yang turut tak percaya saya telah bergelar ibu...Diorang rasa saya still kanak-kanak ribena kot. Wahaha. Tapi percayalah status saya sekarang adalah ibu kepada seorang anak. InsyaALLAH akan bertambah untuk tahun-tahun akan datang. Hehe

Kehadiran Ejoy Jr. banyak ubah hidup saya dan saya pasti akan lebih mewarnai kehidupan saya dan suami. Anak kan pembawa rezqi. Moga rezqi kami akan lebih dilimpahkan. Amin.

Sebelum ni saya tiada langsung pengalaman jaga baby walaupun anak buah saya ada 11 orang. Tetiba rasa nyesal tak nak belajar before ni. Huhu. Pernah la gak jaga anak-anak buah tapi dah besar-besar. Yang baby memang 0. Sebelum ni nak dukung newborn baby pun saya tak berani. Duk agah-agah gitu je la. Sebelum ni nak basuh 'uk-uk' memang idak le.hehe. Geli. Pernah sampai nak termuntah. Isk teruk betul. Bab memujuk budak nangis lagi la gagal. Kalau nangis memang pass kat orang lain la untuk pujuk.

Sekarang ni, takkan la anak sendiri pun tak nak dukung. Camne pulak kekdahnya nak bagi nenen. Hehehe. Alhamdulillah badan Ejoy Jr. dah macam budak yang banyak bulan, berani la saya pegang. Tapi time awal-awal tu kekok juga. Sekarang dah ok. Hehe.

Time Ejoy Jr. belum tanggal pusat, saya still tak berani nak tukar pampers dia. Samada Mr.Teddy, Mak atau K.Cik yang akan tukarkan. Bila dah tanggal pusat saya dah berani tukarkan pampers dia. Tak ada pulak rasa geli.

Teringat time Ejoy Jr. baru keluar hospital. Asal malam je meragam. Sekarang pun still meragam malam jugak tapi Alhamdulillah banyak dah kurangnya berbanding awal-awal. Siang kemain sopan santun tidur. Bising la camna pun. Bila orang datang melawat duk la puji dia. Orang kata makin lama nanti makin ok. Ejoy Jr. bab nangis memang champion. Sampai ummi dia pon nak join nangis sama sebab tak tau nak pujuk camna. Panik dibuatnya bila dengar dia nangis. Selalu yang akan jadi penyelamat tak lain tak bukan samada Mr.Teddy, Mak atau K.Cik. Bila pantang kat rumah mentua, Mentua pulak jadi penyelamat. Sekarang dah ok la sikit nak pujuk Ejoy Jr.. Kalau keadaan tak terkawal baru Mentua pula akan pujuk dia.

Mandikan Ejoy Jr. saya still tak berani. Ejoy Jr. time mandi pon champion nangis gak. Kalau terlangkupkan dia senyap jer. Cuba terlentangkan, satu Tmn Seroja boleh dengar dia punya jerit. Hehe. Jangan duk ngan Ummi nanti tak mandi dah la yerk Ejoy Jr..

Banyak lagi yang saya perlu belajar dalam proses penjagaan baby ni. Kena kutip ilmu banyak-banyak dengan Mak n Mentua before balik rumah sendiri. Nanti ada pulak yang duet nangis dengan baby sebab xtau nak buat apa. Tapi saya percaya bila dengan anak sendiri kita pasti tau nak buat apa. Mungkin naluri keibuan kuat di situ.BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...