Friday, December 16, 2011

Detik Kelahiran Ejoy Jr.

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share pengalaman saya melahirkan. Memang satu pengalaman yang sangat berharga dan menginsafkan. Terbayang kepayahan yang sama mak lalui time nak lahirkan saya ke dunia, pastu dah besar jadi kuat melawan pulak. Hohoho. Time adik dan kakak saya datang melawat benda tu je la saya duk cakap kat diorang. Jangan lawan cakap mak. Hehehe.

Sabtu : 26 November 2011

Petang

Kisahnya hari Sabtu petang tu Mak, Along, K.Cik n Ieda datang rumah. Memandangkan rumah kami ni dah tak ada benda pastu Ieda awal-awal dah cakap lapar nak makan nasi kitorang pun plan makan kat luar je la. Lepas maghrib tu pergi la makan kat luar. Memang baek punya belasah makan tak ingat la. Diorang ni duk la gelakkan saya berjalan. Time tu saya memang dah tak larat dah. Dah la asyik nak terkencing jer bila berjalan. Pastu diorang duk la cakap yang saya akan bersalin malam tu atau esok. Baby muharram kata diorang. Saya amin kan je la. Hehe.

10.00 pm

Lepas makan tu, dalam pukul 10pm macam tu saya masuk bilik sebab rasa perut tak sedap. Rasa nak berak tapi pergi toilet tak berak-berak. Saya cakap kat Mr.Teddy contraction ke ni erk. Tak tau rasa contraction tu camne. Saya call Angah saya tanya contraction tu camne. Angah kata macam rasa nak berak. Pastu selang masa 5 min sekali. Angah tanya dah rasa ke. Saya jawab ntah la. Tak kot. Sebab time tu selang masa tu dalam 20min ke 15 min. Tu rasa tak sure sangat. Lagipun tak ada la rasa sakit sesangat lagi. Rasa cam perut tak sedap je. Relax lagi. Lagipun Mr.Teddy pun cakap dia pun rasa nak buang air. Saya ingat kitorang dah tersalah makan la kot. Saya call rumah tapi letak balik. Cam tak confident lak nak tanya. Takut diorang risau pun ye. Ieda call balik. Saya pun tanya la ada sakit perut tak. Ieda cakap tak ada lak. Saya dan Mr.Teddy tak tau nak buat apa time tu. Check selang masa je la. Still tak sure yang saya tengah contraction time tu.

12.30 am

Sampai la dah dalam pukul 12 lebih cam tu, saya pergi toilet. Mana la tau boleh berak ke. Tengok ada turun tanda sikit. Lendir-lendir colour chocolate.Yang ni lawak gak. Saya panggil Mr.Teddy suruh tengok. Mr.Teddy terus ajak g KPMC. Saya relax lagi time tu. Sure tak sure. Kitorang sempat baca balik artikel-artikel yang saya print out. Bila jumpa yang salah satu tanda nak bersalin adalah turun tanda macam saya tu so kami pun decide ke KPMC.

1.30 am

Sampai kat KPMC dalam pukul 1 lebih, ingat nak check biasa je. Tak budget langsung akan terus kena admit. Nasib baik teringat air selusuh yang Atuk buatkan. Pesanan yang lain suruh makan telur separuh masak la, suruh minum Milo la memang tak sempat nak follow.

Sampai hospital cakap nak check je. Diorang hantar kat ward. Bila nurse cakap nak seluk. Saya dah takut sakit. Sebab ramai kata sakit time seluk. Alhamdulillah, follow je instruction nurse insyaAllah tak sakit. Bukaan dah 3cm. Terus kena admit. Nurse tu tanya saya tak rasa sakit ke. Saya cakap rasa nak berak je. Nurse bagi ubat berak. Pastu ada nurse datang buat CTG. Time ni ok lagi. Sempat berlawak-lawak dengan Mr.Teddy lagi. Mr.Teddy bagi minum air selusuh.


~Time ni kat ward lagi~

2.30 am

 Dr. Mimi datang check pulak. Bukaan dah 5cm, terus Dr.Mimi pecahkan air ketuban. Pukul 2.45am saya kena tolak ke labour room. Merasa la gak naik wilcha. Hehehe. Bila sampai kat labour room saya tak tau nape tak pasal-pasal saya menggigil semacam. Nervous nak bersalin kot. Hohoho. Saya baca je Doa Nabi Yunus banyak-banyak. Nurse wat preparation bagai. Kena drip.

Masa mula-mula kat labour room, boleh sembang-sembang lagi dengan Mr.Teddy. Bila contraction makin kuat, dah tak boleh nak borak dah. Saya zikir je. Saya minta Mr.Teddy message kat Mak n Mentua saya doakan saya selamat. Bila agak dahaga sikit saya minum air selusuh. Saya practise la teknik pernafasan yang belajar kat kelas parentcraft. Dengan Mr.Teddy sekali join saya buat teknik pernafasan. Sampai kepala saya jadi pening-pening. Saya siap muntah lagi before deliver tu. Nurse kata perut saya masuk angin. Memang muntah kuar air je la. Pas muntah tu Mr.Teddy tak bagi dah saya minum. Huhuhu.

4.00 am

Nurse check bukaan baru 7cm. Time tu contraction makin kerap. Dengan sakit pinggang sekali. Sakitnya Allah je yang tahu. Nurse tu jangka saya akan bersalin dalam pukul 5-5 lebih. Saya pun duk la tengok jam bila nak pukul 5 ni. Tangan saya memang tak lepas dari lengan Mr.Teddy. Mr.Teddy banyak support saya. Suruh zikir, suruh nafas dengan cara yang betul.

5.15 am

Dalam pukul 5.15 macam tu, nurse check bukaan dah 9cm. Tak lama lepas tu doktor datang. Doktor cakap kalau nak push dah boleh push. Rasa cam nak berak tu push. Time azan subuh tengah berkumandang saya sedang berjuang untuk melahirkan.

Kat labour room time tu ada seorang doktor, 2 orang nurse n Mr.Teddy. Sorang nurse ajar saya cara nak push. Dia suruh pandang perut, jangan angkat punggung, jangan jerit, suruh ketap bibir. Saya follow jer. Mr.Teddy banyak bagi semangat kat saya. Dr.Mimi pun sama bagi semangat kat saya. Kalau Mr.Teddy tak ada, rasanya saya tak kuat kot. Thanx a lot dear. Doktor tengok saya dah tak boleh nak push agaknya dr. Mimi decide tuk guna vacuum. Sebelum Dr.Mimi nak letak vacuum tu, sorang Nurse yang teman saya dari awal (dia bidan rasanya) hold dulu n panjat katil saya pastu dia tekan sikit perut. Saya tak reti nak push. Tenaga dah tak ada time tu.

5.52 am

Alhamdulillah Ejoy Jr selamat lahir secara normal dengan bantuan vacuum pada 27 November 2011 bersamaan 1 Muharram 1433H tepat pukul 5.52am dengan berat 3.85kg.

Ejoy Jr. kuar-kuar terus nangis. Nurse bawa kuar dia untuk dibersihkan. Doktor meneruskan tugas menjahit pulak. Tak tau la bape jahitan tapi yang pasti banyak la. Huhuhu. Mr.Teddy teman saya sampai siap jahit. Pastu bawa baby untuk diazankan.

1st time tengok Ejoy Jr. speechless rasanya. Baby yang dikendong selama 38 minggu di dalam perut ada di hadapan mata. Syukur ke hadrat Ilahi semuanya selamat. Alhamdulillah.


~Ni lah dia Cinta Hati saya: Ahmad Faris Afkar~

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

10 comments:

  1. in..bestnya... aku try normal jgk..tp xberjaya + ank aku dh overdue...last kluo ikut tgkp la...sgt2 kagum dgn ko... bdn kecik je... tp leh brsalin normal...lps nie nk kne g kls parentkraf la... huhuhu

    ReplyDelete
  2. Liza~alhamdulillah...tapi dah nk last2 tu dr terpaksa gak vacuum...sib bek kjp je...huhu...husband aku pon maen peranan gk...klu dia tak ada rasanya aku tak kuat kot...dia mmg banyak bg semangat time nak deliver tu...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..selamat dah melahirkan.. selamat berpantang yerr.. semoga cepat recover & bole bawak afkar jalan-jalan..hehe..

    ReplyDelete
  4. Dayah~alhamdulillah...ni tgh duk menghitung hari la bila nak abis pantang...hehehe

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..selamat semuanya.. selamat berkenenalan..=)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah=)selamat berkenalan gak...hehe

    ReplyDelete
  7. tahniah airen.. :)
    skang da hbs pantang ek seronok la die..

    ReplyDelete
  8. Thanx qemmal=)seronok ler gak tapi still tak leh makan suka hati sebab baby fully breastfeeding...hehe...

    ReplyDelete
  9. comles sgt.tahniah.agak mudah kan.tp sakit nya.ya Ampun.menakutkan.

    ReplyDelete
  10. Cik puan rara~tq...alhamdulillah...tapi sakitnya tetap terasa...

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...