Monday, October 17, 2011

PARENTCRAFT CLASS

Assalamualaikum w.b.t

Last Sunday saya dan suami telah pun selamat pergi Parentcraft Class kat KPJ Kajang. Apa benda Parentcraft Class ni sebenarnya. Parentcraft Class ni ala-ala Antenatal Class la. Tapi kat KPJ diorang guna nama Parentcraft Class. Kat tempat saya dijangka bersalin tak ada organize Antenatal Class. Tanya Hospital Kajang pun tak ada. Search kat internet jumpa yang organize by KPJ Kajang. Bila check date ada last week. Next class nanti ada bulan Disember. Bayaran yang dikenakan untuk setiap pasangan adalah RM 100.00 untuk outpatient. Kalau inpatient RM50.00. Nak more info boleh click sini.

Pada pendapat saya Parentcraft Class @ Antenatal Class ni penting la juga untuk setiap pasangan terutama bagi yang pertama kali nak menyambut baby. Banyak sangat info berguna yang dikongsikan dalam class ni. Topic yang di'cover' start dari semasa tempoh pregnancy, masa nak bersalin dan juga penjagaan after bersalin. Tapi kalau tak pergi pun tak ada masalah. Boleh tanya kepada mereka yang lebih berpengalaman.

Parentcraft Class yang saya join ni diadakan daripada pukul 9.00 pagi - 5.00 petang. Makan dan minum disediakan. Tak ramai sangat yang join. Ada lebih kurang dalam 10 pasangan. Diadakan di labour room. Nak dijadikan cerita time class sedang diadakan, tetiba kami dikejutkan dengan jeritan seseorang. Rupanya jeritan orang nak bersalin. Pergh ngeri ok dengar. Semua participant time tu dah terdiam. huhuhu. Tak lama lepas tu dengar suara baby. Nak lagi best demo guna baby betul. Tapi sikit-sikit je la sebab baby tu dah nangis kena kacau tidur. hehehe. Selebihnya guna patung.

Penerangan yang diberikan sangat padat dan berguna. Topik yang paling saya suka berkenaan Breastfeeding dan care of newborn. Banyak tips yang dikongsikan oleh Sister yang bagi talk tu. Ada satu session tu pulak berkenaan stem cell bank by Cryocord. Yang ni pun menarik gak. Penerangan berkenaan penyimpanan darah tali pusat dan juga tali pusat. Ada juga session berkenaan Exercise semasa Pre Natal & Post Natal. Tapi Physioterapist yang bagi talk tu agak-agak malu-malu sikit. So, tak berapa nak best la bila wat demo tu. Overall saya dan suami enjoy dan rasa berbaloi dengan class ni=)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...