Wednesday, March 30, 2011

Kesedaran Sivik

Assalamualaikum w.b.t

Ni nak cerita pasal salah satu daripada perangai yang tak berapa nak semenggah orang kita. Selain daripada sikap tak pandai berbudi bahasa, xsensitif nak bagi orang tua, ibu mengandung, OKU duduk dalam train, ni lagi satu sikap yang tak patut dibanggakan langsung. Potong queue!!!!!!!

Bengang kan bila kita penat-penat beratur tetiba ada orang potong. Memang orang tersebut tak ada adab.
Masalahnya kalau kita sorang je terpacak mungkin boleh paham la jugak kan yang manusia tersebut tak perasan atau buat-buat tak nampak yang kita ni tengah beratur. Ni terang lagi bersuluh beberapa orang sedang berada di dalam satu barisan. Tinggal tak angkat tangan atas bahu je macam budak-budak beratur. Takkan tu pun tak perasan? Tak nampak? Kalau dalam kes ni pada pandangan saya orang tersebut memang butakan mata. Buat-buat tak nampak. Allah tarik nikmat tu nanti baru tau. Tak ada kesedaran sivik langsung.

Dua orang buat benda yang sama. Seorang lelaki seorang perempuan. Orang pertama buat masih boleh terima. Kami yang tengah beratur ni pun geleng-geleng kepala...ada yang angkat tangan tanda tak puas hati. Sekali ada pulak makhluk kedua yang berada di tempat kejadian, yang nampak rasa tak puas hati kami boleh pulak buat benda yang sama. Memang betul-betul lebey ni. Budak depan saya terus jerit " hoi...penat la beratur macam ni orang duk potong je" time makhluk tu buka pintu. Dia boleh buat muka tak bersalah sambil control ayu terus naik cab tu. Kurang diajar tu namanya. Maybe dia dah nak terberak sangat kot tu yang tak sabar nak naik cab. Maybe dia ada hal yang lebih penting antara hidup dan mati sampai tak boleh dah nak pikir pasal kesedaran sivik segala. Pikir positif je la kan. Berkat kesabaran kami yang beratur ni pastu berderet-deret cab datang. Hehehe. Sabar itu separuh dari iman.

Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...