Sunday, March 20, 2011

Dua Hati Menjadi Satu - Majlis Nikah

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah dengan sekali lafaz saya selamat menjadi isteri Mr.Teddy=). Majlis akad nikah kami berlangsung selepas Asar bertempat di Masjid Ar-Rahman Pandamaran Jaya. Selepas dah selesai akad balik ke rumah pula untuk upacara membatal air sembahyang.

Kita story pasal yang tak best dulu k. hehehe=). Pastu cerita yang best lak k. Tapi apa pun yang baik tu datang dari ALLAH yang segala kelemahan tu datang dari diri saya sendiri.

1. OP lambat.

Before Majlis Akad Nikah berlangsung, saya ada buat sesi photoshoot tukar baju. Plan lepas Zohor nak start buat photoshoot. MUA sampai on time. Videographer pun sampai awal. Official Photographer (OP) boleh pulak sampai lambat. Adoyai. Saya dah gelisah dah. Zikir je la banyak-banyak time tu sebab nak bagi tenangkan diri. Kitorang start dalam pukul 3 lebih kot. Memang time lari gila. Mood pun dah lari gak.huhuhu. Ye la saya dah siap sikit punya awal, tapi OP boleh pulak lambat. Pastu agak kelam kabut la sikit sesi photoshoot tu sebab nak kejar Majlis Nikah. Dah la saya ni tak reti posing. Ye saya mengaku saya memang keras. hahaha. Sorang OP saya tu pulak garang. Ye memang garang. Saya siap cakap terang-terang kat dia yang dia garang. Sebenarnya dia bukan garang tapi kerek sikit kot. huhuhu. Saya pulak susah nak senyum yang menampakkan gigi Gigi tak lawa . Dah lepas tu memang bertambah la susah kan nak senyum. Terbawa-bawa sampai majlis nikah. huhuhu.

2. Terlupa Bantal Nikah

Boleh pulak saya tak teringat langsung pasal bantal nikah. Adoyai. Sepatutnya bantal nikah dah termasuk dalam pakej Mak Andam. Saya pun terlupa nak minta. Padahal ada dah dalam checklist saya. Yang aksesori lain semua cukup. Nak tau tak time bila saya teringat, time dah betul-betul nak keluar pergi Masjid. hahaha. Memang dah tak sempat la kan. Pastu teringat ada bantal lapik duduk time tunang hari tu. Tapi ada satu je. Saya bagi la Mr.Teddy duduk. Tapi memang malu la bantal tu buruk gila. hahaha.

3. Bekalan air terputus

Ha yang ni memang kejutan. Time tu saya tengah mandi. Tetiba air kecil. Nasib baik time tu dah memang nak abis mandi. Mula-mula kat dapur je, pastu merebak sampai ke depan. Sampai kat tempat basuh pinggan pun tak ada air. Kelam kabut la tadah air. Pastu saya tak tau la sapa yang call Syabas tanya apa masalahnya. Bila balik dari masjid tu air dah ada dah. Alhamdulillah sekejap je.

Tu je la yang tak berapa nak indahnya. hehehe. Yang indah memang banyak. Terlalu banyak sampai tak tercerita kat sini. Alhamdulillah semua berjalan lancar=). Terima kasih kepada semua yang sama-sama memastikan kelancaran majlis. Big Thanx.

Overall saya berpuas hati dengan penampilan time hari nikah. Make up yang tak terlalu heavy, natural gitu. hehehe. Baju, veil and tudung pun cantik. Suka...suka...suka...Hand Bouquet pulak saya tempah dari florist yang berhampiran rumah saya. Last minute tu.


~Beberapa keping gambar time bersiap~

Make up : K.Zakiah from Azika Collection
Baju & Veil : Amin Jauhary
Tudung: Vispera


~With my lovely mum~

Pastu nak tau tak ada satu cerita lucu gak. Tak tau la orang lain pernah tak dengar petua ni. Ok, masa petang nak nikah tu, cuaca dah mendung tau. Family saya dah berdebar risau hujan. Diorang suruh saya campak t-shirt yang saya pakai malam before tu atas bumbung. Pernah dengar tak? Ni petua orang-orang tua. Before baling tu niatkan la apa-apa. Time tu saya dah siap pakai satu baju persalinan, Kimono. Tetiba diorang panggil tanya mana t-shirt yang saya pakai malam tadi. Saya pun pelik nak buat apa. Cari punya cari, rupa-rupanya t-shirt saya dah selamat masuk dalam washing machine. Tapi tak abis basuh lagi sebab washing machine terhenti time air tak ada tu. Saya pun ambil la n baling atas bumbung dengan berpakaian kimono. hahaha. Nasib baik t-shirt tu memang buruk dah. huhuhu


~Penuh semangat membaling t-shirt~

Mesti ramai yang tertanya-tanya kan mana hantaran saya. Apa hantaran yang diberikan. Untuk pengetahuan semua, masa kami bertunang hari tu dah decide yang masa kahwin tak perlu ada barang hantaran lagi kecuali Mas kahwin, batal air sembahyang n duit hantaran. Sebab time tunang haritu kami dah bagi semua barang hantaran. 17 dulang berbalas 15 dulang. Banyak kan. Senang gak sebenarnya. Dah tak payah nak spend untuk barang hantaran lagi. Fokus kat benda lain je. Masa nikah ni mak mentua saya nak bawa juga satu dulang kek sebagai pengiring kepada mas kahwin & batal air sembahyang. Kami pulak balas kuih, buah n cincin untuk Mr. Teddy. Pastu saya dapat bouquet from mak mertua saya jugak. hehehe.



~Bouquet from ibu mertuaku~

Lepas Majlis selesai di masjid, balik rumah untuk meneruskan upacara membatalkan air sembahyang dan juga makan-makan. Saya dapat seutas gelang tangan dan Mr.Teddy saya bagi sebentuk cincin untuk upacara batal air sembahyang.

Untuk tetamu yang hadir saya bagi senaskah Yassin yang ditempah khas dengan Warna Inspirasi. Senang tau nak deal dengan dorang ni. Berminat? Click je la sini .




~Yassin as favor~


2 comments:

  1. heheheh mmg tu la petua kalau tak nak hujan..hehe baling baju yang dipakai semalam atas bumbung.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...kita pun follow je la bila orang suh campak tu...kekeke

      Delete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...