Sunday, October 31, 2010

Dua Hati Menjadi Satu - Prosedur Part 1:Kursus Nikah

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah. Hari ni n semalam, saya dan Mr.Teddy selamat pergi ke kursus pra-perkahwinan. Yeah boleh kahwin. gatal eh ko airen...lempang laju-laju . Banyak lagi la prosedur sebenarnya yang perlu saya dan Mr.Teddy settlekan. Kira kursus kahwin ni baru berapa % jer tau.

Kami pergi kursus kat Pejabat Agama Islam Daerah Klang. Nak jadi cerita time hari Sabtu tu, kitorang berdua berkobar-kobar la kan nak pergi kursus. Before tu saya dah tanya kat K.Cik kursus kahwin kat mana. K.cik dengan confidentnya bagitau kat Pejabat Agama yang dekat dengan Mahkamah Syariah. Saya pun ok la. Kalau kat situ tau la kan. So, pada hari kejadian saya dengan Mr.Teddy dengan semangat yang berkobar-kobar nak dengar ceramah ni pon pergi la ke 'pejabat agama' yang K.cik maksudkan. Time kitorang sampai 'pejabat agama' tu lengang je. Ait biar betul kan. Kitorang pusing lagi sekali takut terlepas pintu ker. Tapi memang betul pintu tutup. Pusing kot belakang pulak. Sama jugak. Mr. Teddy dah dekat-dekat nak berasap. hohoho. Dalam kekalutan tu, tetiba Mr.Teddy boleh pulak perasan satu banner yang tergantung "Pejabat Agama Islam Daerah Klang telah berpindah ke sekian-sekian tempat". La pulak. Kat mana arah pulak tempat tu. Terus call K.cik tanya kat mana. K.cik pon bagi direction, Alhamdulillah kitorang pun selamat sampai dan dapat la jugak berkursus.Macam-macam hal.hehehe.

Overall seronok la juga. Bayaran yang dikenakan RM80. Berbaloi-baloi. Setiap peserta dibekalkan dengan bag yang berisi sebatang pen, buku nota kecil Tak puas buku nota kecil ni dan buku 'Memasuki Gerbang Perkahwinan' Sebenarnya sekarang ni tengah hangin dengan i Phone kesayangan ni...Nak upload pict x boleh pon . Makan pun disediakan. Lauk-lauk best woo.
~Inilah buku yang saya dapat~

Alhamdulillah, banyak pengetahuan yang saya dapat n hope boleh praktikkan di alam rumah tangga nanti. InsyaALLAH. Para penceramah yang bagi lecture pon best-best yang mana diorang tak kedekut untuk share tips-tips untuk bakal pengantin. Selain daripada tips-tips penceramah explain juga prosedur permohonan pernikahan which is saya memang sangat-sangat penting. So, clear la sikit kan apa yang patut dibuat. Nak share kat sini pon banyak kan so, kengkawan silalah lapang-lapangkan masa tu n pergi berkursus ok. Yang belum sampai seru pon boleh tau nak pergi coz ada tips memilih pasangan.hehehe. Ha mesti teruja dah kan nak pergi. hehehe.

Nota kaki: Prosedur yang melibatkan permohonan dan kelulusan sebaiknya dirancang dengan betul bagi mengelakkan kelam kabut terutama bagi pasangan yang macam saya dan Mr.Teddy. Duduk berjauhan. Tapi jangan start awal sangat pulak sebab sah laku kelulusan/kebenaran hanya 3 bulan. Sebaiknya, pihak lelaki serahkan kelulusan/kebenaran kepada pihak perempuan 1-2 bulan sebelum majlis akad nikah.

Monday, October 25, 2010

Dua Hati Menjadi Satu - Preparation Part 1: Package Baju Pengantin

Assalamualaikum w.b.t

Bila meronda-ronda ke blog-blog B2B kebanyakan letak checklist yerk. Saya ada gak buat checklist, tapi memandangkan banyak sangat lagi yang belum di tick rasa segan plak nak tunjuk.wahaha=) Time jenjalan tu gak la saya tengok ramai B2B yang tunjuk hasil tangan DIY masing-masing. Memang sangat menarik n membuatkan saya pun nak try gak. Ada a few DIY ideas yang saya rasa saya boleh buat kot n nak try la nanti almaklum la kekangan orang tak berapa nak seni ni. wahaha=)

Buat masa sekarang yang saya dah settle just package baju pengantin n pelamin. Semalam baru settle bayar deposit. Butik pengantin yang saya pilih adalah Azika Collection. Memang sangat best n cantik-cantik belaka baju pengantin kat sini tau. Naik rambang mata dibuatnya.

Pilihan hati saya asalnya baju lain untuk Majlis Bersanding tau. Memandangkan ramai yang bertembung pada hari yang sama tu, so dah ada orang lain yang pilih baju tu.hohoho. Keciwa rasanya. Tapi dengan tak malunya saya tanya la ada tak nak buat baju baru dalam masa terdekat ni dan yang penting colour n design ala-ala baju yang saya berkenan tu. Tokei Kedai, Kak Z cakap ada. Dia pon tunjuk la kain n design yang nak buat tu, saya pon berkenan la walaupun tak der la sebijik macam yang saya berkenan mula-mula tu. Cuma kena tambah duit sikit. Tunjuk kat kakak-kakak saya diorang pon agree. Settle satu hal. Cuma nanti kena datang dengan Mr. Teddy sekali sebab nak amik ukuran memandangkan baju tu adalah baju baru.

Pastu pilih baju untuk Majlis Berinai pulak. Settle gaks. Kejap je pilih. Pastu Pilih baju untuk Persalinan pulak. Wahaha. Mula-mula budget tak nak tau yang persalinan ni. Macam dah jarang orang buat kan. Tapi memandangkan saya teringin, then saya pon pilih la package yang ada untuk persalinan.hehehe. Seterusnya pilih pelamin. Simple jer saya pilih yang sebahagian daripada package tu je la. Camna rupenyer baju saya tu, colour apa, biarlah rahsia.hehehe. Barula surprise kan=)

Tadi time tengok balik blog Azika Collection saya berkenan pulak dengan satu pelamin lain. Tanya Uda saya dia pon cakap cantik cuma kena sedia kosnye je la. hohoho. Pelamin tu bukan sebahagian daripada pelamin package. Lepas berfikir-fikir n buat kira-kira [chewah], call Ika, staff Kak Z then cakap la nak pelamin mana, Ika pun gitau la kena tambah berapa lagi n tak payah tambah deposit lagi. Lepas berfikir-fikir n buat kira-kira then saya pun setuju sebab dah berkenan sangat dengan pelamin tu.hohoho.

Nota Kaki: Buat pertimbangan sewajarnya sebelum membuat pilihan sepadan dengan peruntukan yang kita ada. Kalau rasa ada budget lebih boleh demand macam-macam. Biasanya Mak Andam akan offer aksesori-aksesori lain bergantung kepada package yang kita ambil. So, jangan nak minta macam-macam kalau rasa-rasa harga package tak sepadan nak dapatkan benda macam-macam yerk. hehehe.


Monday, October 18, 2010

New Gadget

Assalamualaikum w.b.t

Wah...saper perasan sumthing baru kat blog saya...Tetiba ada tickers kat sidebar tu erk. Ni lah hasilnya bila melakukan misi blogwalking ke blog-blog B2B. Tickers tu menggerunkan saya la....huhuhuhu...Sebab...sebab saya tak start buat apa-apa lagi.uhuk. Serious tak tipu. Kursus kawen pon xpergi lagi ni. Baru settle lock date dengan mak andam. This week nak g bayar deposit pulak n pilih baju. So, nanti saya akan update sikit demi sikit wedding preparation k.

Friday, October 8, 2010

25 Tahun - Melangkah ke Suku Abad

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah. Masih menghirup udara segar di bumi bertuah ni...Mana x bertuahnya, duduk dalam suasana aman damai, cukup makan pakai. Tak ada perang sana sini. 25 tahun dah rupanya anak Encik Othman n Pn. Hayati ni eh. Tahun ni sambut melalui birthday as tunangan orang. Next year InsyaALLAH status dah diuprade. Aamiiiin.

Tahun ni tiada sebarang sambutan pon on my birthday. Aktiviti hanya melepakkan diri di rumah. Tunangan jauh di perantauan. Tapi kitorang dah celebrate in advance a week before my birthday. Mr. Teddy belanja saya cermin mata baru. hohoho. Sebagai balasan saya pon belanja Mr.Teddy makan kat Kenny Rogers. Memandangkan tahun ni family sibuk menguruskan pemergian mak n ayah ke Mekah, so tiada sambutan birthday yang dirancang. Selalu tumpang sekaki dengan anak Alang, Faiz yang lahir bulan 10 gak.

25 Tahun...Kira dah melangkah ke suku abad tu. Selama 25 tahun hidup ni saya sentiasa bersyukur dengan kehidupan saya yang serba sederhana dan dipenuhi dengan kasih sayang. Dilingkungi oleh ahli keluarga yang bersatu hati, sentiasa tolong menolong, penuh dengan kasih sayang. Tambah-tambah lagi ada Mr.Teddy yang sentiasa ada bila saya perlukan,yang selalu jadi teman menangis, ketawa, marah dan macam-macam lagi. Kira tempat luah perasaan la ni. Thanx dear. Mempunyai karier yang Alhamdulillah terjamin. Saya sangat bersyukur ke hadrat Ilahi. Moga tahun yang mendatangkan akan bertambah lebih baik dan dilimpahkan rezqi, dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat dan juga dijauhkan daripada hasad dengki sesama manusia. AAMIIIIIN.


Wednesday, October 6, 2010

Tarik Balik Entry

Atas khidmat nasihat daripada 'Tukang Penapis Entry',
entry sebelum ini 'Kisah Sampah' terpaksa ditarik semula bagi mengelakkan
sebarang unsur mengecilkan hati orang timbul.

Sekian, harap maklum =(

Kisah Sampah

~Entry telah ditarik balik di atas sebab-sebab tertentu~



Sunday, October 3, 2010

Counting Days...

Assalamualaikum w.b.t

Jeng...jeng...jeng...counting days ape ni erk agak-agaknyer. My Big Day lagi 5 bulan. Tak cukup jari lagi nak kira. Sebenarnya tengah menghitung hari Ayah + Mak kesayangan saya akan berangkat meninggalkan tanah air bagi menunaikan Fardhu Haji. Sob...sob...

Lagi berapa hari jer. InsyaALLAH mereka akan berangkat pada 11 Oktober 2010. Balik pada 26 November 2010. Wah kira-kira dalam tempoh 45 hari juga la mak n ayah tak ada kat umah. Semalam baru settle kenduri. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Ramai juga saudara, jiran-jiran n kenalan family yang datang.

Sepanjang ketiadaan mak n ayah kat umah ni mesti akan merindui sangat-sangat. huhuhu. Gonna miss masakan n bebelan mak. huhuhu. Gonna miss ayah yang suka suruh buat itu ini. Tu la time diorang ada kat umah asyik merungut jer bila kena suruh. hehehe.

Besar harapan saya semoga urusan mak n ayah di sana berjalan lancar, semoga memperolehi kesejahteraan dan kesihatan yang baik di sana dan semoga memperolehi haji yang Mabrur. Aamiiiiiiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...