Tuesday, July 27, 2010

Sajian 1 Malaysia

Assalamualaikum w.b.t

Tadi ada meeting Sajian 1 Malaysia. Apa kejadahnya erk. Sajian 1 Malaysia segala ni. hehehe. Dah la nama pelik-pelik makanannya. Ok sebelum berceloteh lebih panjang, nak intro la sikit. My office nak organize satu event yang ada kena mengena dengan sajian 1 Malaysia. Not official yet so tak berani nak cite detail-detail. Nanti dah official akanku announce di sini.

Ok alkisahnya, kitorang dapat sajian kuih-muih. Macam-macam jenis kuih ada. Yang tak pernah dengar pun ada. Kalau yang famous tu tau la gak kan. Cubala suh buat cekodok ke, goreng pisang ke. Tau la gak nak cari kat mana.hehehe.So, time ni la perlu guna sebaik mungkin google nak cari gambar kuih yang tak pernah dengar. Kepada kengkawan yang pernah dengar tu boleh la tolong bagi idea gak k camno rupanya kuih muih tu n kat mana nak cari. Yang penting kena halal.

Kat bawah ni ada list sajian yang kitorang kena prepare:

1. Black glutinous porridge
2. Bubur gandum
3. Chicken floss bun
4. Chinese pancakes. Check kat google. Macam banyak version. Ada yang macam roti canai. confuse.
5. Chai Tah kuih. Kat google tak jumpa pun. Diorang ni biar betul. Ada ke kuih ni???
6. Fatt kueh
7. Ginger egg pudding - Banyak version jumpa kat google. Tak tau yang mana...
8. Hum Jin Pang - Yang ni la type keluar nama orang...haru...
9. Kuih Bangkit yang ni tau la. Kalau tak tau memang kena belasah
10. Kacang tumbuk
11. Kap Chung - Pun tak jumpa kat google
12. Kuih Ang koo - Rupa tau dah. Tapi mana mo cari ini kuih.
13. Kuih Bahulu yang ni pun familiar. Antara kuih favorite time raya
14. Kuih bakul
15. Kuih Bijan

Yang ber **** tu maknanya dah tau ropenyer n dah tau mana nak cari. Yang tidak ber **** tu maknanya masih confuse lagi rupa bentuknya n tak tau kat mana nak cari. Pelik betul nama. Sampai ada sekali tu saya type kat google keluar nama orang pulak. huhuhu. Camno tu.

Ni adalah hasil google:

Chicken Floss Buns
~Chicken floss bun~


~Fatt kueh~

~Kuih Bangkit~

~Kacang Tumbuk~


~Kuih Bakul~

~Kuih Bijan~

~Kuih Bahulu~






4 comments:

  1. ahhahaa..gilak ar airen..aku lg plak beraneka lauk pauk..contoh kerang ade 3 sajian,ketam ade 3 sajian..hm 1 bhn tp beraneka jnis masakan..pergh ketam mahal kot..hahahhaa

    ReplyDelete
  2. lagi gilak qemar...ketam sampai 3 sajian....hahaha...ko letak la sekor satu pinggan...hehehe

    ReplyDelete
  3. tu la kan...tengok pict sumer nampak sedap...hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...