Tuesday, April 13, 2010

Kecewanyer Raser

Assalamualaikum w.b.t

Penat rasernyer mengadap kijer office.Tender berlambak-lambak tunggu untuk di'evaluate'.huhuhu.So, curik tulang kejap singgah ker blog nih untuk meluahkan rase. Tapi bukan nak story pasal kijer office yang bertimbun-timbun ni, cuma nak share pasal karenah orang time naik train. Almaklum la kan lrt kan dah jadi transport utama saya nak g kijer n balik kijer, macam-macam ler ragam orang yang boleh kita tengok.

Saya rasa kecewa sangat la bila tengok ade lagi orang kita yang masih kurang kesedaran diri nak bagi warga tua, OKU, pregnant woman atau ibu yang tengah dukung baby duduk dalam train. Banyak kali naik train terserempak dengan orang yang macam nih. Ade sekali tuh siap berebut-rebut tempat duduk sesame sendiri. Tengok masing-masing gagah-gagah lagi, sehat-sehat belaka, belum masuk usia senja tapi....Isk kecewa la rase nyer.

Teringat dulu ader satu iklan kat tv (yang ader Adlin Aman Ramli) sama macam situation dalam lrt skang (nak tengok). Lately nih dah xder lagi iklan tu, so orang pon makin hilang kesedaran agaknyer.

Bayangkan kalau kita atau ahli keluarga kita berada di situasi mereka. Bayangkan mak ayah kita naik train yang sesak pastuh tak de orang yang nak bagi duduk. Bayangkan diri kita bawa perut naik train yang sesak pastuh takder orang nak bagi duduk. Berdiri la kita sampai ke destinasi yang dituju. Tak kesian ker. Ade sorang kawan saya kat office pernah meluahkan rasa yang sama. Dia mengandung, train penuh, tak der orang pon nak bagi duduk. Berdiri la dia sepanjang perjalanan ke office.

Ada sekali tu saya naik train n terserempak dengan sorang nenek yang nampak cam xlarat dah. Maybe anak nenek tuh bawak jenjalan KL naik train kot. Train pulak sesak time tu. Ape yang nenek tuh buat, dah x larat nak berdiri agaknyer, nenek pun duduk bersila kat bawah. Aduhai.Tak sampai hatinyer nak tengok. Orang yang berhampiran buat tak tau jerk.Tiba-tiba ada sorang chinese boy dengan lantangnyer bersuara: "Hello kakak, boleh tak bagi nenek ni duduk".Ha...amik ko sedas dusyum-dusyum kena. Kan dah malu.

Apa yang saya selalu perhatikan apa yang 'golongan' ni akan buat kalau x nak bagi warga tua, OKU @ pregnant woman duduk diorang akan buat-buat tido [tapi mata yang terpejam duk terkedip-kedip], buat-buat tak nampak, baca novel ker, paper ker, magazine ker @ start belek-belek handphone memasing.

Kalau diri saya memang tak sampai hati nak tengok warga tua, OKU @ pregnant woman. Tapi apakan daya saya sendiri pon berdiri. Kalau dapat duduk n kadang-kadang terserempak mesti bagi duduk. Tak sampai hati nak tengok dorang berdiri. Anda bagaimana????Tepuk dada tanya selera.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...