Tuesday, March 2, 2010

Cuti-cuti Malaysia:Sarawak

Assalamualaikum w.b.t....

Hype everyone.Kali nih saya nak mengupdate storey pasal holiday kat Sarawak with my beloved family dari 26 feb - 01 Mac 2010.hehehe...Nih 2nd tyme i've been in Sarawak, tapi yang kali nih lagi best coz spend tyme [also money] with family...hahaha...Lagipun yang 1st tyme tuh pergi atas urusan kijer. Pergi pulak dengan 'uncle'2 + saya jer sorang perempuan. Nak shopping pon x syok, nak pose2 lagi la x syok. Segan woo nak tunjuk perangai.kihkihkih.Sebab tuh saya nak pergi lagi Sarawak coz raser xpuas pergi yang 1st tyme. Leh kater tiap2 hari surf web Air Asia, nak tunggu Air Asia wat promotion ticket to Sarawak. Biler Air Asia wat je promotion, xtunggu lagih, terus ler book.hehehe.

Hari yang dinanti pun tiba[chewah]. Alang (my brother) yang hantar ker LCCT. Feel memang excited giler. Alhamdulillah, finally sampai gak ke Bumi Kuching dengan selamatnya. Saya jadi leader for trip kali nih [tyme pergi je la], coz akak saya yang meng'organize' this trip, flight petang.So, die pun mengamanahkan saya tuk uruskan hal2 family, yang dier uruskan kawan2 dier. Yang lucunyer, tyme sampai tuh kuar jer dari Balai Ketibaan dah ader orang tunggu. Die siap pegang paper with my full name.hahaha. Pastuh terus check in hotel n kuar lunch...let's enjoy my storey kat bawah nih...


Day 1

Aktiviti petang nih xder aper2 sangat pun.Juz rest kat hotel jer. Malam dinner kat Top Spot Food Court. Tempat makan nih memang happening and being suggested for those yang pergi Kuching.Tyme 1st tyme dulu, saya dah sampai sini. So, kali nih saya pun ajak la g gak.Nak bagi family try makan kat sini. Tempat makan nih kat roof top parking building. Memang sedap n paling penting murah tau. Mesti coba...
~dinner at Top Spot Food Court~

Day 2

Early of the morning dah kuar. Our destination is Sarawak Cultural Village. Perjalanan ke sini memang nyaman. Boleh nampak Gunung Santubong. Entrance fee yang dewasa kena RM 55.00. Kanak-kanak 3 tahun ke atas: Rm30.00.Kanak-kanak bawah 3 tahun:RM 28.00.Sampai-sampai jer kitorang terus pergi dari satu rumah ke satu rumah. Macam-macam rumah contoh suku kaum Sarawak ader kat sini:Rumah Iban, Penan, Orang Ulu, Bidayuh, Melanau, Melayu n macam2 lagi.Setiap orang dapat passport, then kat setiap rumah tuh kiter kumpul cop. Juz untuk kenangan. Pastuh ader show jugak pasal setiap etnik dekat Sarawak.Memang enjoy.

~anak dara en.othman n pn.hayati~
~Us...kat luar Sarawak Cultural Village~

Pastuh pergi Jong's Crocodile Farm. Tengok buaya pulak. Entrance fee yang dewasa:RM 16.00, kanak-kanak:RM 8.00. Kat sini okay la.Tengok crocodile show(Buaya diberi makan). Baru tau yang buaya boleh melompat tinggi giler occay biler nampak mangsa. Lagi satu kehadiran buaya nih memang xdisedari.Senyap2 jer, rupenyer banyak giler dalam kolam tuh.Ader buaya tuh memang besar n malas.Biler orang campak makanan, dier nganga mulut sambil mengeluarkan bunyi 'Gulp'[bunyi telan ker aper]. Kalau makanan x masuk mulut dier, jangan harap ler dier nak kutip.Buaya yang kecik2 tuh la yang kutip. Otai kot buaya tuh.hehehe

Next destination tempat buat pasu. Pasu kat sini murah n cantik-cantik belaka. Selain pasu ader jugak jual bender-bender lain.Boleh tahan ler harganyer. Sumer pasu dapat less 50%.Okay la kan.Berbaloi-baloi.Tuh yang sampai my mom pow pasu seberat 14 kg. Harga post lagi mahal dari pasu.hehehe. Pastuh balik hotel, rehat2.Dinner kat Waterfront, Kuching. Pas dinner balik hotel, tapi pastuh kitorang keluar balik. Berposing sakan dekat Waterfront tuh. Terpaksa balik awal coz anak buah saya dah ajak balik tyme tuh...huhuhu

Day 3

Hari nih pun kuar awal-awal pagi. Perjalanan yang memakan masa almost 2 hours from Kuching. What a long journey... Shopping at Serikin Market.Banyak gak spend money kat sini. Macam-macam ader.Perhiasan rumah, telekung, kain batik, kain baju kurung. Rambang mata dibuat nyer.Murah-murah belaka. Dah la market nih panjang giler.Lenguh gak ler jalan. Tuh yang sampai my mom buat lawak antarabangsa. Sebelum dapat barang sanggup ikut kitorang berjalan sampai ke hujung market. After dapat barang dialog mak memang x leh tahan.hahahaha

Mak:Mak dah mabuk la.Pening kepala. Xlarat nak jalan.Hantar mak kat van la.

Kitorang: Nak cari barang lagi nih.Jalan slow-slow eh.

Mak:Korang nak cari aper lagi.

Padahal tyme tuh kitorang x beli aper2. Baru selesai beli barang-barang mak jer.Mak...mak...memang lucu.

Pastuh kitorang bershopping lagih. Shopping kek lapis n ikan terubuk masin pulak. Shopping kek lapis kat Kek Lapis Dayang Salhah.Orang kater kek lapis nih memang famous kat Kuching.Banyak giler choice, macam2 raser n sedap-sedap belaka. Sampai xtau dah raser maner yang sedap. Each purchase of RM100, dapat free 1 kek lapis. Saya n ieda[my sister] share beli kek lapis.Pastuh kebetulan kat luar kedai kek lapis nih ader jual terubuk masin, kitorang pon terus beli. 3 ekor RM 10.00.Ok la kan.Pastuh singgah di roundabout yang ader replika kuing tuk berposing sakan.hehehe

~Di hadapan Kedai Kek Lapis Dayang Salhah~
~Our Cakes...yummy~
~3-Rm10...3Rm10...terubuk masin~
~my LovEly FamIly~

Day 4

Tyme untuk balik. Pagi tuh sempat lagi shopping kat Bazaar @ Waterfront.Check out pukul 12.30.Having lunch then straight ke Airport. Lamer gak la melanguk kat airport.Flight kitorang patutnyer pukul 4.00pm tapi delay ke pukul 4.55.And finally sampai ke LCCT.Alhamdulillah.
~Bilangan bag yang telah bertambah~

~mysarawaktravelcafe~
~Balik tyme @ Kuching International Airport~



~Baru sampai di LCCT~

Big thanx to dua orang pakcik driver yang memang best.Coz bawak kitorang makan kat tempat yang sedap2 belaka. Tak tau biler akan sampai ker Kuching lagi. Next plan destination lain pulak.Cuti-cuti Malaysia mesti diteruskan.hehehe

~Budak kecik yang sama semangat nih:Muhammad Irfan~


1 comment:

  1. aiksss bila lak c irfan pakai plastic tu...??
    errmmm die tak dapat ikut g sarawak...dapat amik kat LCCT pun jadi laa...hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...