Saturday, October 24, 2009

SEHARI BERSAMA MR.TEDDY

Assalamualaikum w.b.t...hari nih saya spend tyme with my mr.teddy a.k.a Ejoy(^o^)...kitorg nih memang sgt ler jrg berdating biler weekend...sebabnyer leh katerkan every weekend saya blk umah family di klang...so tyme berdating adalah weekdays je r...after office hour 2 je r tymenyer...huhuhu...tapi this week saya berkorban sket la tuk my mr.teddy...x blk umah...miss masakan mak mggu nih...hehehe(^o^)...after dpt green light from mak sayer dgn hepinyer x blk umah minggu nih...coz nak spend tyme with my mr.teddy...yeay...

Pagi2 lagi Ejoy dah call:

Ejoy:"Yang, nak g Sg.Bil x?"
saya:"Sg.Bil kat mn dy?"
Ejoy:"kat Slim"
saya:"alrite"

So, dlm pukul 11 tuh kitorang pun mulakan la perjalanan ker Slim River...kg. halaman Ejoy...singgah 'brunch'(breakfast+lunch) kat Restoran Jejantas Sg. Buloh...Dua-dua orang makan nasi campur sebab dua-dua orang kelaparan...hehehe(^o^)Biler dah sampai kat Tg.Malim, Ejoy bertindak sebagai pemandu pelancong...bz tunjuk kat saya nama2 tempat kat sini...mcm sy ni 1st tyme sampai...hehehe(^o^)Dalam pukul 1 lebey kot sampai ler ker destinasi yang dituju...yeah

Destinasi 1:Sg.Bil, Slim River

Sg.Bil here we come...hehehe...nak ler tgk gak tempat permainan zaman kanak2 Ejoy...hehehe...biler sampai, mula2 tuh saya raser beser jerk...samer cam sungai lain yang saya dh pernah g...tapi biler Ejoy bwk saya ikut laluan yang agk adventure
(kena merentas air) jumper r tempat yang agk cantik n dalam sket...tapi yang menyedihkan x leh pun nk mandi coz x bwk baju salin...jelez jerk tgk Ejoy berendam lamer2..at last aktiviti sayer duk atas batu sambil mengambil gambar budak senget a.k.a Ejoy...hehehe....Don't worry dy, i won't upload the 'senget' one punyer pict...hahaha

Biler dah puas Ejoy berendam tiba r tyme nak balik...jln nk ke tempat kitorang port nih berliku2...kena lalu kat batu2...so, beriya2 la dier pesan kat saya :"bek2 jalan tuh"...siap tunjuk lagi kat batu mana kena pijak...hehehe....tapi yang paling x tahannyer dier punyer la beriya pesan kat saya at last dier yang jatuh tersembam...hahaha...lucu tol...tergamam sayer...hehehe...sian kat dier...mengelabah selamatkan brg2 dlm bag...hp, camera, kunci keter sumer sumbat dlm pocket sy biler bag dier dh basah....Dy..dy...gelak i memang x abis r biler teringat u jatuh...hahaha(gelak guling2)

~Aksi orang dah lamer x jumper air...hahaha~

~Muka dak berlagak dapat mandi...Jelez tul~

Destinasi 2:Taman Seroja(Rumah family Ejoy)

Dah alang-alang sampai ke Slim nih, x sedap ler x singgah kat umah family Ejoy kan...kitorang dijamu roti, 'kuih cam roti jala' n serawa durian...sedap woo...byk gak saya makan...time kasih byk2 makcik miah...buat susah2 jerk...sambil duduk2 tuh tgk ler album family...cute jer dier tyme kecik2...biler dh besar bertambah 'cutenyer'...hahaha...after dah bersembang2, minta diri ler nak balik KL...

Destinasi 3:Pasar malam Bandar Tun Razak

Yang nih xder dlm list...tgh cari2 tempat nak minum petang kami pun decide nak ke Kajang after survey kat Kayu Nasi Kandar full house...otw nak ke Kajang terpandang ler Pasar Malam nih...saya pun ajak ler dier singgah...jalan2 kejap jer...sebab tyme tuh awal lagi...byk kedai yang lom bukak lagi...kitorang beli yang ringan2 jerk tuk lapik perut....Ejoy belikan saya 'pin yg cute' coz peniti tudung tercicir kat maner ntah...hehehe(^o^)Then kitorang pun meneruskan perjalanan ke Kajang...
~Pin yang ejoy belikan...so cute n lovely~

Destinasi 4:Plaza Metro Kajang

Tiba2 hari nih saya teringin nak berkaraoke...then, Ejoy pun bwk saya layan karaoke jamban kt Plaza Metro nih...tapi Ejoy yang byk nyanyi sampai sakit-sakit tekak dier...hahaha....thanx dy for ur lovely voice for those lovely songs...hahaha...tyme nih dua2 orang jadi 'budak sengal'...lyn lagu daripada 'rock kapak' sampailer ker my chemical romance...hahaha....yang bestnyer Ejoy tau sumer lagu yg saya minta...dier pun layankan jer r lagu2 yang saya minta tuh sampai hilang2 suara...hahaha(^o^)

Destinasi 5:Kayu Nasi Kandar, Bdr Seri Permaisuri

Our last destination...pas dh puas layan karaoke kitorang pun nak ler mengisi perut...decide pergi makan kat Kayu Nasi Kandar...Nasib bek x ramai orang so, ader r tempat...Ejoy makan nasi kandar, saya pulak order maggie goreng dgn ayam goreng bawang...tiba perut raser kenyang coz saya dh belasah pau yang dibeli tyme Ejoy singgah isi minyak...hehehe....Ayam goreng bawang jerk saya makan, maggie tuh saya bungkus...

Tamat sudah cerita saya...Special thanx to my mr.teddy a.k.a Ejoy...coz layankan jer i semalam...hehehe...thanx gak coz help me fulfill my wishlist...hehehe....Dy thanx for ur tyme...thanx for ur love...thanx for everything...(^o^)

Wednesday, October 21, 2009

Kejer oh Kejer

Assalamualaikum w.b.t...hari nih buat pertama kali sepanjang saya bekerja di JKR nih raser nak belasah orang jer...huhuhu...Hari ni kesabaran saya akhirnya meletop...macam yang dah pernah saya story kat previous entry yang saya dah kena tukar unit n bermula lah kehidupan sebagai seorang QS sejati...chewah bergelumang dengan segala mak nenek circular, payment, VO, VOP n etc....2 x kisah la kan dh memang kijer kiter...wat je r...saya kan yang menurut perintah...hehehe...

Yang x berapa bestnyer bila kita kena ambil alih job orang lain yang ditinggalkan dalam keadaan berterabur...n then orang tuh pulak dah transfer kat tempat lain...yang jenis pulak x reti nak angkat phone biler orang call...sakit hati jer rasernyer...

Kita nak buat kejer n nak tolong siapkan tapi x der any input yang boleh di refer...nak buat Kerja A...kena korek dalam kotak B, kat meja C pun ader...maner r x tension...x proper langsung...bender pulak nak urgent...bender pulak yang berkait dengan history dulu...yang paling penting bender pulak melibatkan duit...huhuhu...

Nasib saya hari nih boleh diibaratkan:

"Orang dah berak bersepah...saya ditugaskan untuk mengutip n membersihkan sisa-sisa najis orang tuh..."

Kepada yang berkenaan @ sesiapa sahaja yang akan mengalami kisah yang sama:

Sekiranya anda orang yang berak 2 a.k.a orang yang menyerah tugas~Jangan la berak bersepah...berak elok2 kat mangkuk tandas tuh...hehehe...kan dah besar panjang...boleh pikir sendiri...Buat la proper handing over...so, orang yang take over ur job tuh x terkial2...juz imagine if that person are new n not familiar with all the mak nenek procedures...it's ok lagih coz the procedure boleh belajar...tapi info2 yang u ader tuh letak la satu tempat...n serah la sebaiknya...bukan main sepah2 jer...tinggalkan former office kiter 2 dengan nama yang baik...bukannyer diingati...tapi diingati sebab berak bersepah...isk...isk...kan busuk tuh...hehehe

Sekiranya anda orang yang jadi tukang kutip najis a.k.a penerima tugas~Kita senasib...hehehe...banyak2 la bersabar eh...anggap jer apa yang terjadih tuh sebagai salah satu pengalaman kerja yang boleh mematangkan kita...tambah pengalaman, tambah pengetahuan...nanti bila kiter kena transfer pulak, jangan buat benda yang sama...jadikan sebagai satu pengajaran...kita dah raser sakit hati biler kena camnih, xkan la nak bagi orang lain sakit hati yang sama...tinggalkan la nama yang wangi sket...hehehe...

Last but not least...sekadar nak berkongsi kisah saya...jangan la simpan dlm hati kat part yang berak bersepah tuh...tapi part yang lain2 jugak...hehehe....

Wassalam...

Sunday, October 18, 2009

oPeN HoUsE

Assamualaikum w.b.t...17hb Oktober bersamaan dengan 28hb Syawal kami sekeluarga telah mengadakan open house...tahun nih agak meriah berbanding tahun2 sebelum coz siap berkhemah bagai...ada yang ingat nak sambut menantu...hehehe...turn sape la tuh...memandangkan kami plan untuk wat majlis sampai petang sahaja so, sewa la khemah...bukan aper...risau gak tetamu datang pada masa yang serentak...x muat dalam rumah nanti...

Menu pada hari tuh:

1. Nasi tomato
2. Ayam masak merah
3. Dalca
4. Jelantah
5. Nasi impit
6. Kuah kacang
7. Lemang
8. Rendang
9. Chocolate cake
10. Puding caramel
11.Agar-agar marble
12.Nugget
13. Fries

Start dari malamnyer dah bertungkus lumus membuat persediaan bahan2 masakan untuk keesokan harinya...Kebanyakannya menu semuanya masak sendiri tau...hehehe...promote sket...
Thanx kepada semua yang hadir terutama kawan2 saya...nak list out kat sini ramai sangat la...kawan2 tikl, kawan2 matrix n kawan2 office...n special thanx to my 1st guest, ejoy...hehehe...even bz dengan kejer2 tender tapi still freekan tyme tuk my open house...thanx dy....(^o^)

Ajim n Mama - kengkawan Matrix

Emphuck n Kedah - Kengkawan TIKL


Kengkawan TIKL

Thursday, October 15, 2009

RaYa di Office

Assalamualaikum w.b.t....baru-baru nih kat office ader buat sambutan hari raya...every unit wat open house masing2...so full la perut n save la budget makan untuk 2 minggu...coz hari2 attend open house hehehe...so hari ini saya nak story pasal sambutan hari raya di floor saya organized by us: UKKT(UB), UPP1a, UPP1b, UPPK1, UPPPk2...memang happening...1st tyme sambut raya kat office nih memang pengalaman yang sangat menyeronokkan...excited habis la...hehehe...

Menu yang disediakan pada hari tuh oleh Unit saya memang variety...sorry ler x dpt nk meng'upload' menu2 yang ader...sibuk sangat jd tuan rumah...hehehe...
Main dishes pada hari tuh:

1. Laksam
2. Mee Rebus
3. Spagheti

Antara side dishes lak:
1. Sate
2. Otak-otak
3. Macaroni bakar
4. Sandwich
5. Puding Caramel
6.Cup cake
7. Cream puff
8. Chocolate cake

Dessert lak:
1. Buah
2. Ice cream

Sebagai tuan rumah, kami yang staff perempuan nih memilih untuk memakai baju sama warna iatu merah...jadi merah la mak ngah...hehehe...yang staff lelaki pulak, campur2 warna...Kami juga dibekalkan dengan bunga rozet setiap seorang...dah terasa macam kenduri kahwin pulak...hehehehe

Yang lucunyer, sebab kat floor kami nih terbahagi kepada dua wing...so, telah berlaku perebutan tetamu...hehehe...masing2 nak ajak tetamu ke rumah terbuka masing-masing...hehehe...pening la agaknyer tetamu-tetamu yang datang mana satu nak pergi....

Alhamdulillah semua makanan yang dibawa habis...tiada berlaku pembaziran...apa yang saya dapat dengan penganjuran rumah terbuka seperti ini adalah semangat kerjasama antara satu sama lain..."apa yang penting...kerjasama"...semua turun padang membuat persediaan...selain dapat mengeratkan silaturahim di antara satu sama lain...semoga next year akan dianjur lagi open house seperti ini...

~K.A.M.I~
Menjamu puding caramel~that's my favorite

Wednesday, October 14, 2009

SAYA & TEDDY BEAR

Assalamualaikum...ari nih sayer nak citer pasal teddy bear dlm hidup saya pulak...(^o^) Sebenarnyer saya bukan la peminat @ pengumpul setia teddy bear...kalau orang bagi saya akan ambil n simpan @ guna untuk peluk...hehehe... Saya x pernah beli teddy bear untuk diri saya sendiri kecuali teddy bear (teddy tales) yang kecik2 tuh...kalau teddy bear yang besar2 nih tunggu orang bagi je r...hehehe(^o^)Buat masa sekarang saya ader 3 teddy yang saya sayang sangat....

1)Mr.JayJay

Tiap2 malam JayJay dah jadi peneman tido kalau saya kat umah sewa...kalau saya balik umah mak, tinggal la JayJay sowang-sowang...sian JayJay...Saya namakan bear nih JayJay sebab dibeli di JJ Cheras Selatan...Ejoy a.k.a my mr.teddy yang bagi...tengah2 jalan2 kat JJ tiba dier tanyer sayer nak bear x?mesti la saya jwb nak...Rezki jgn ditolak...hehehe(^o^)...Ejoy suh saya pilih sendiri...Setelah puas round, at last saya pilih JayJay...Sebab JayJay paling cute antara yang lain...hahaha...Thanx Dy for this lovely bear,so leh wat bantal peluk tiap2 malam...hehehe

Mr.JayJay - berangan men lap top saya...

2) Cik Ros

Baru-baru nih JayJay dapat kawan baru...Cik Ros...Saya panggil Cik Ros coz tyme saya dapat, Cik Ros digubah sekali dengan sekuntum bunga ros n chocolate FR. Cik Ros ni birthday present from Ejoy...Saya simpan jer Cik Ros dalam almari coz sayang nak buka dier punyer wrap...saya juz kuarkan chocolate FR jer...2 pun sayang nak buka sebenarnyer, tapi lagi sayang n rugi kalau x makan...hehehe....

Cik Ros - Still dalam wrapper...sayang nak buka...

3) Mr. TEDDY a.k.a Ejoy

Jeng...jeng...inilah die penyumbang terbesar kewujudan teddy2 saya...kalau encik nih xder, xder r saya dapat JayJay n Cik Ros...Saya panggil encik nih mr.teddy coz dier memang cam teddy bear...hahaha...Sorry Dy, I cilok u punyer pict...u pesan suh letak pict yang best2 kan...i cari2 xjumper pun...Nih jer r yang ader...pict muda2 u kat burger king...n u tau kan yg i memang suker this pict...hehehe(*o*)....Dy, thanx for being my lovely teddy bear...(^o^)really appreciate it...n also thanx for those lovely n cute teddy bear...juz like u<--ayat bodek,so,next tyme leh bagi lg k...hehehe

MY LOVEly mr.teddy bear a.k.a Ejoy

Tamat sudah kisah saya dan TEDDY BEAR...Setiap TEDDY BEAR tuh ader kisah n sejarah sendiri dalam hidup saya...N yang pastinyer saya sayang sangat dengan tiga2 teddy bears nih...

k, Chowz...




Saturday, October 10, 2009

SAYA SUDAH 24 TAHUN RUPENYER...(^O^)


24 tahun yang lalu....

7 October 1985
Atas katil hospital, wad bersalin, Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang

Lahir seorang bayi perempuan yang comey (quotes from my mom's story...=p)...anak ke-9 keluarga en.othman dan pn. hayati...mak saya cerita ramai yang x percaye sayer nie anak ayah...coz ayah saya berkulit gelap...saya pulak berkulit putih macam anak cina...hahaha...(kembang sket)rugi la tyme dulu2 xder camera cam sekarang...kalau x boleh proof ....heheehe...

Zaman kanak-kanak saya....

Best...still merasa lagi main 'konda kondi'...main 'rounders'...main 'chap ping'...main 'masak2'...main 'ting-ting' n lain2 permainan tradisional kanak-kanak...ehehe...syok wooo...untung nyer saya sebab merasa semua tuh...(^o^)

Apa yang saya ingat zaman kanak-kanak saya, saya ader ramai 'mak'...kebetulan saya seorang jer budak perempuan yang sebaya kat area rumah...keletah pulak tu...(quotes from my mom's story too)...ramai la makcik2 jiran saya yang suke melayan n rajin meminjam...sumer makcik2 jiran tuh saya panggil 'mak'...sebab keramahan dan kekeletahan saya jugak la, makcik-makcik jiran nih rajin bawa saya berjalan...merasa juga la jalan jauh2 ikut dorang berjalan...so, dari kecil saya nih memang kaki jalan...hehehe...

Dalam ramai-ramai makcik-makcik jiran nih, ader sorang yang betul-betul jadi macam mak saya...saya makan...saya tido...saya mandi...kat rumah makcik nih...kalau makcik-makcik jiran lain setakat makan jer...hehehe...saya paggil Mak Mun...kalau saya kena marah dengan mak saya, merajuk pun saya lari rumah arwah Mak Mun...sebelah umah jer katakan...hehehe...Arwah Mak Mun meninggal tahun 2004...after wedding uda...saya sempat melawat Arwah di hospital...sempat bacakan Yassin untuk arwah....sebelum arwah menghembuskan nafas terakhir...sedeynyer tengok keadaan Arwah tyme tuh...Saya ingat lagi...saya naik bas balik ke UTM malamnyer, sampai di UTM subuhnyer...dalam pukul 10 a.m, Kak Cik (my sister) call tyme saya tengah tidur bagitau yang Arwah meninggal...terus segar mata...Mak x bagi balik, sebab saya baru jer sampai di UTM...Tapi saya nekad, saya balik juga...terus ke Sri Putri, cari tiket bas ke Klang...Dalam bas, rasa masa lambat betul berlalu...Telefon asyik berdering tanya kedudukan saya di mana...jauh lagi ker...Saya x sempat melihat wajah terakhir arwah kerana sampai agak lewat dan terus ke kubur...walaubagaimanapun saya tidak terkilan kerana telah sempat melawat arwah sebelum balik ke UTM...hilang satu tempat bermanja...al-Fatihah untuk Arwah...moga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang solehah....Aamiiiiin...

Berlalu sudah zaman kanak-kanak...didikan yang sempurna dari kecil daripada keluarga tersayang telah membentuk siapa saya pada hari ini...terima kasih tidak terhingga untuk ayah n mak sebab telah membesarkan kami adik beradik dengan didikan yang sempurna...diterapkan nilai-nilai murni dan ukhuwah kekeluargaan yang kuat antara satu sama lain...Alhamdulillah...

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Zaman sekolah saya...

Dari Form 1 saya dah belajar duduk di asrama...S.A.M.T.H Kg. Jawa, Klang.....dekat jer dengan rumah...dalam 15 minit jer...Form 4 pulak saya transfer ke Teknik Cheras...ambil course Mekanikal...Hostel life masa zaman sekolah memang best walaupun banyak rules yang perlu dipatuhi...at least ianya boleh dijadikan satu pengalaman hidup yang menarik buat saya...belajar berkawan...belajar bergaul...belajar ilmu akademik dan juga ilmu kehidupan...ilmu yang dikutip di sekolah tu juga lah yang sedikit sebanyak membentuk siapa saya pada hari ini...

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Zaman IPT saya...

Merantau jauh ke Kedah demi menuntut ilmu...meninggalkan keluarga tersayang...masa mula-mula terasa juga, ye la saya memang dah biasa duk hostel tapi b4 nih dekat2 jerk...nih sampai nun ke kedah...Kolej Mara Kulim...zaman matriks saya bermula di sini...lain suasana pembelajaran berbanding sekolah...Bila menjejakkan kaki di UTM pula, suasana bertambah berbeza....suasana pembelajaran, suasana pergaulan...jika di sekolah saya mula belajar tentang serba sedikit ilmu kehidupan, di KMK dan UTM saya mula mengutip dan menambah satu demi satu pengalaman hidup...mana yang baik kita ikut...yang buruk itu harus ditinggalkan....

Ajaran zaman kanak2+ilmu zaman sekolah+pengalaman zaman IPT=SAYA PADA HARI INI

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

24 tahun kemudian...

Alhamdulillah...masih menghirup udara segar di bumi bertuah ini...masih hidup di dalam suasana aman damai tanpa peperangan...masih dikelilingi insan-insan tersayang....

Alhamdulillah...sudah mula belajar mencari rezki sendiri...rezki yang kita dapat jangan lupa untuk dikongsi dengan ayah n mak...kalau ada rezki lebih sket kongsi dengan insan-insan yang pernah tolong masa belajar...insyaALLAH kehidupan akan menjadi lebih berkat...rezeki akan makin bertambah....

Saya pada hari ini...sedikit sebanyak apa yang saya impikan ada yang dah tercapai...walaubagaimanapun perjalanan masih jauh...banyak lagi impian yang perlu dicapai...usaha perlu lebih untuk capai impian tersebut...jangan lupa kepada yang Esa....insyaALLAH impian lebih mudah tercapai....

Setiap tahun apabila tiba 7 Oktober...tepat 12 am...rutin yang sama...menerima ucapan tanda ingatan dari sahabat-sahabat kepada saya....tanda peringatan usia semakin bertambah...hehehe...thanx kepada semua yang wish...thanx kepada my lovely mr.teddy bear yang belanja saya Chocolate Indulgence Secret Recipe n present yang best...i'm really appreciate it n really lovin' it...THANX DY...thanx juga to deck n wong yang layan makan Johny's @ Time Square dengan saya...

TERIMA KASIH SEMUA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...