Sunday, November 8, 2009

Trip to Taman Negara

Assalamualaikum...baru balik dari TAMAN NEGARA PAHANG...aktiviti bersama-sama rakan-rakan TIKL...ramai gak yang join dalam 44 orang n konvoi 13 kereta...congratez kepada cik organizer:Mahir n Inas coz berjaya organize this event dgn jayanya...chewah...korang memang best...rasenyer sumer yang pergi enjoy n have fun with this trip...hehehe(^o^)

DAY 1:07 Nov 2009

Mahir pick up saya di rumah sewa n meneruskan perjalanan ke tempat berkumpul, TOL Gombak...kitorang antara orang2 yang terawal sampai...tunggu semua kereta sampai then konvoi bersama-sama...setiap kereta dibekalkan dengan ribbon(Sponsored by Amy)...so, senang ler nak cam kereta yang nak difollow...hehehe...berhenti breakfast di R & R Genting Sempah...then teruskan perjalanan...biler dah kat highway masing2 dah hilang...hehehe...tempat berkumpul seterusnya Masjid kat area Jerantut(xingat namer masjid 2)...meneruskan konvoi ke destinasi yang dituju...dari Masjid tuh ker Taman Negara boleh tahan ler jauhnyer n jalan kampung so phm2 je r...what a long journey...huhuhu...coverage @ certain tempat pun xder...mengelabah gak r nak call person in charge kat Taman Negara tuh tuk tanyer direction....
At last sampai gak ke chalet yang akan kitorang duduk...betul2 dekat dgn Sungai Tembeling...Isi perut yang berkeroncong dulu setelah meredah long journey before start our 1st activity...

1st activity:Gua Telinga

Before sampai ke Gua Telinga nih kena trekking sejauh lebih kurang 1km...jauh gak tuh...sampai ke gua dah mengah abis...hehehe...tyme nak start masuk Gua hujan mula turun...boleh thn ler adventure dlm gua nih...coz kena memanjat, meredah air...ader satu tempat sampai kena cam merangkak sket sebab memang kecil abis r lubang tuh...bau pun leh tahan...bau tahi kelawar...hehehe...view dalam gua memang best...dapat tgk kelawar in person...chewah...perjalanan balik lebey adventure dari tyme pergi coz baru pas hujan...so,phm2 je r keadaan tanah tyme tuh...tapi kasut dah memang cam belasah so, redahkan je r...hehehe

~Muka cam takut tapi sebenarnyer terkezut flash~hahaha

~Kelawar2 yang mendiami Gua Telinga~

2nd activity:Jungle Night walk

Activity nih pun kena meredah hutan gak...tapi yang nih ok sket coz kiter jalan di atas platform yang disediakan...boleh thn gak jauh...tyme nih leh tgk2 macam2 jenis serangga n pokok2 yang x pernah tgk pun before this...pastuh sampai kat satu pondok yang dipanggil Bumbun Tahan...dari atas Bunbum Tahan nih boleh tengok binatang...bak kater abg tourist guide binatang lebih aktif pada waktu malam...tapi kitorang juz berpeluang tengok rusa...(nampak kilauan mata sang rusa)...abg tuh cakap maybe before nih ader group yang dh datang tgk so, binatang2 pun menyorokkan diri ditambah pulak dengan volume sore masing2...hehehe....

~Before start nite walk kiter pose dulu~yeah...

Day 2: 08 Nov 2009

3rd activity: Canopy walk

Yang nih memang best giler...before sampai ker 1st platform canopy walk kena meredah hutan gak di atas platform yang disediakan...2xder hal la kan...tapi yang paling x tahannyer jalan dier kena mendaki tangga...kaki dah sampai menggigil2 nak melangkah...tapi kuatkan gak ler...nak sampai ke canopy walk tuh...biler dah sampai rehat2 dulu sebelum mula naik canopy walk...saya nih leh dikatakan agak gayat ler gak kan...tapi alhamdulillah berjaya meredah canopy walk sejauh 280 m nih...walaupun jalan slow tapi sampai gak...mula2 tyme nak start langkah memang cuak abis, tapi biler dah lamer sket atas canopy walk tuh dah steady sket...sempat ler pose2 atas canopy walk...hehehe....


~Pose @ canopy walk~

4th activity:Rapid shooting

Tyme nak start activity nih abg tourist guide nih dah inform activity nih akan basah sket(dlm hati abis r lencun nih, dh r pakai jeans)...n orang yang duk belakang sekali paling berisiko untuk lencun...so, saya n partner(Mahir) pilih duk kat tengah2....activity nyer kitorang duk dalam boat, pastuh mr.boatman akan bawak cam laju n extreme sket....air agak naik so, dorang pun xleh la nak extreme sgt...pastuh singgah kat satu tempat yang dipanggil Nusa Camp...kat sini dibenarkan mandi sungai...disebabkan saya pakai jeans so, xdpt ler nak berendam...hohoho...tyme balik dah terlupa pesanan abg tadi yang duk belakang paling berisiko untuk basah...kitorang pun duduk ler balakang sekali...dah sekerat jalan...mahir bersuara :"xder la basah sangat duduk belakang"....lepas abis mahir cakap jerk kitorang terus tertelan air sungai tembeling yang macam teh susu tuh okay...hahaha...abis lencun kitorang...abis jeans saya...adoyai raser nak marh mr.boatman pun ader kan...hehehe...tapi nak wat camno dah tugas dier...hehehe...terima je r...

~Pose before kelencunan~

Masa untuk balik....setelah dua hari spend tyme kat Taman Negara dengan kengkawan TIKL n kawan 2 baru...memang best...even xdapat kenal sumer orang....tapi activity nih memang enjoy n dapat mereleasekan sket tension kerja...hehehe....congratez kepada cik organizer:Inas n mahir...credit untuk korang r coz berjaya menganjurkan this event...so plan for the next trip...kiter serang Pulau pulak...hehehe

~Our cik organizer:Inas n mahir~

Balik umah saya rehat sepuas-puasnyer....dah memang apply cuti rehat hari isnin...hari selasa saya mc pulak....balik office rabu kejer berlambak...padan muka saper suh cuti lamer2...hahaha(^o^)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...