Wednesday, October 21, 2009

Kejer oh Kejer

Assalamualaikum w.b.t...hari nih buat pertama kali sepanjang saya bekerja di JKR nih raser nak belasah orang jer...huhuhu...Hari ni kesabaran saya akhirnya meletop...macam yang dah pernah saya story kat previous entry yang saya dah kena tukar unit n bermula lah kehidupan sebagai seorang QS sejati...chewah bergelumang dengan segala mak nenek circular, payment, VO, VOP n etc....2 x kisah la kan dh memang kijer kiter...wat je r...saya kan yang menurut perintah...hehehe...

Yang x berapa bestnyer bila kita kena ambil alih job orang lain yang ditinggalkan dalam keadaan berterabur...n then orang tuh pulak dah transfer kat tempat lain...yang jenis pulak x reti nak angkat phone biler orang call...sakit hati jer rasernyer...

Kita nak buat kejer n nak tolong siapkan tapi x der any input yang boleh di refer...nak buat Kerja A...kena korek dalam kotak B, kat meja C pun ader...maner r x tension...x proper langsung...bender pulak nak urgent...bender pulak yang berkait dengan history dulu...yang paling penting bender pulak melibatkan duit...huhuhu...

Nasib saya hari nih boleh diibaratkan:

"Orang dah berak bersepah...saya ditugaskan untuk mengutip n membersihkan sisa-sisa najis orang tuh..."

Kepada yang berkenaan @ sesiapa sahaja yang akan mengalami kisah yang sama:

Sekiranya anda orang yang berak 2 a.k.a orang yang menyerah tugas~Jangan la berak bersepah...berak elok2 kat mangkuk tandas tuh...hehehe...kan dah besar panjang...boleh pikir sendiri...Buat la proper handing over...so, orang yang take over ur job tuh x terkial2...juz imagine if that person are new n not familiar with all the mak nenek procedures...it's ok lagih coz the procedure boleh belajar...tapi info2 yang u ader tuh letak la satu tempat...n serah la sebaiknya...bukan main sepah2 jer...tinggalkan former office kiter 2 dengan nama yang baik...bukannyer diingati...tapi diingati sebab berak bersepah...isk...isk...kan busuk tuh...hehehe

Sekiranya anda orang yang jadi tukang kutip najis a.k.a penerima tugas~Kita senasib...hehehe...banyak2 la bersabar eh...anggap jer apa yang terjadih tuh sebagai salah satu pengalaman kerja yang boleh mematangkan kita...tambah pengalaman, tambah pengetahuan...nanti bila kiter kena transfer pulak, jangan buat benda yang sama...jadikan sebagai satu pengajaran...kita dah raser sakit hati biler kena camnih, xkan la nak bagi orang lain sakit hati yang sama...tinggalkan la nama yang wangi sket...hehehe...

Last but not least...sekadar nak berkongsi kisah saya...jangan la simpan dlm hati kat part yang berak bersepah tuh...tapi part yang lain2 jugak...hehehe....

Wassalam...

2 comments:

  1. erk..nape kaitkan ngan najis ek?
    haha~
    tapi betul la..
    wat keej biar la proper sket..
    alahai~

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda=) Next time singgah la lagi k...::Puan Ungu::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...