Monday, September 26, 2016

Sambutan Merdeka Di Sekolah

Assalamualaikum w.b.t


30 Ogos 2016 lepas ada sambutan Hari Kemerdekaan kat sekolah Afkar. Seminggu sebelum teacher ada whats app kat group gtau pasal event ni. Lepas tu ada organize sekali Merdeka Costume Competition. Saje je la nak join bagi Afkar rasa seronok. Tak menang pun tak  pe. Dah last minute memang tak dan ler kot nak menempah Baju Melayu ke apa. hehehe. Kalau ikutkan saya nak wat simple je . Wat sampin and songkok. Datang Mr.Teddy nak wat baju Superhero Merdeka katanya. hahaha. Tergelak terus mendengornye. Idea Mr. Teddy tu pun datang sehari sebelum event. Gigih mak pak menjahit dan menampal malam-malam buta tu. Mesin jahit dah le nun dalam store. Sudahnye jahit jelujur je la. hahaha. Mr.Teddy tukang design. Amboi bila Mr.Engineer nak tukar career jadi Mr.Tailor.


Bahan-bahan yang diperlukan. Chewah. Bendera la semestinye.


Taraa. Hasil design Mr.Engineer kite. Bahaha. Gitulah kekdahnye bila orang bese jaga site tetiba nak design baju.

Dekat bape jam gak eh kitorang nak siapkan baju Afkar ni. Mr.Teddy dah siap berdengkur, bangun dari tido baju tak siap-siap. hahaha. Ampun le. Acik ni bukan pandai nau nak menjahit. Die bangun saya suruh pasangkan bendera kat sampin. kekeke. Tersengguk-sengguk kawan tu menjahit. Anak punya pasal. Nak tengok ke camne hasilnya.

Taraaa. Ni le hasilnya. Ni front view. Bahagian baju : Bendera tu kitorang jahit kat t-shirt yang tak pakai. Sampin pun pakai yang sedia ada. Jahit bendera je kat luar.

Yang ni bah. Belakang. Strap je mantle.

Ni ha teacher whats app gambor budak sorang tu posing. hahaha. Superhero Merdeka. Semoga awak jadi seseorang yang akan mempertahankan tanah air tercinta suatu hari nanti.

Gambar-gambar kat bawah ni pulak saya amik dari Group FB sekolah Afkar. Semangat tengok anak-anak yang join Merdeka Costume Competition. Kreatif parents masing-masing. hehehe. Selain daripada tu ada jugak perarakan di sekitar kawasan  sekolah. 



Perarakan Sempena Hari Kemerdekaan

Afkar dapat hadiah daripada teacher.

Bagi saya sambutan macam ni bagus dipraktikkan. Dapat menerapkan semangat patriotik dalam jiwa anak-anak. Beberapa hari sepanjang bulan Merdeka ni pun Afkar duk cerita pasal British, Jepun rampas makanan, berperang. Kesian kata dia. Hidup susah. Thank you kepada semua teacher yang share story kemerdekaan dalam kelas. Make him understand and get the patriotism spirit also nationalism sense. 

Wednesday, September 7, 2016

Tebus Tiket Legoland

Assalamualaikum w.b.t

Tahun ni tahun kedua Sinar Harian bermurah hati nak bagi tiket free ke Legoland. Terima kasih bebanyak kat kengkawan group kedok yang war-war kan pasal ni. Kalau tak tu memang idokle acik tau. Caranya senang sahaja korang beli surat khabar Sinar, kumpulkan token 1 - 7 setiap hari untuk tebus satu tiket Combo Themepark + Waterpark. So katakan korang nak 3 tiket, beli la 3 paper setiap hari sampai complete token 1-7 tu. Tapi senang tak senang sangat la, sebab jenuh gak Mr.Teddy round Putra Nilai nak dapatkan surat khabar Sinar. Time-time macam ni memang laku keras la surat khabar Sinar. hahaha. Mana tak nya saya tengok kat website harga tiket combo tu RM180 untuk dewasa dan RM144 untuk kanak-kanak. Kalau nak beli 3 tiket berpeluh gak tu. Dah dapat tiket free macam ni mesti la ramai yang tak nak lepaskan peluang.

Tugas membeli paper part Mr.Teddy. Tugas compile dengan menulis tugas saya la pulak. Lenguh gak tu menulis. Sib bek le nak 3 tiket je. 21 keratan akhbar le kena menulis. Esok hari nak g redeem, malam tu baru saya buat. Mr.Teddy dah kroh kroh, wife die duk menulis lagi. hahaha. Agak-agak lenguh stop jap layan hp lak. Pastu sambung balik. kekeke. 
Ni sort dulu surat khabar token 1-7 ikut set.

Moh le kite menulis.

Dah siap tulis. Susun siap-siap.

Tiket boleh mula ditebus di pejabat-pejabat SInar Harian yang ditetapkan. Kalau ikutkan saya lagi dekat pergi redeem kat Shah Alam. Memandangkan tak de transport nak ke sana, saya follow Mr. Teddy pergi redeem kat Seremban. Padahal boleh je naik train sampai Shah Alam, pastu naik cab. Tapi malas le pulak, tu yang follow je Mr.Teddy. Dia nak g site kat Seremban, dropkan saya dulu kat tempat nak redeem. Nak kata awal tu tak adalah awal sangat sampai. Dalam pukul 9.30. Time tu dah ramai dah. Pejabat Sinar belum bukak lagi.

Ni kat depan pintu masuk. Belum bukak lagi time ni.

Ramai tak yang datang nak tebus tiket Legoland punya pasal. Tengah-tengah beratur siap dapat kawan baru pulak. hehehe. Borak-borak dengan akak-akak n makcik-makcik yang beratur sekali.

Mostly yang datang tebus ni ramai makcik pakcik tau. Nak bawa cucu-cucu berjalan. Sama la saya pun, kalau Afkar tak berzikir nak g Legoland tak ada la gak saya sibuk-sibuk nak g redeem ni. Asal tengok iklan kat TV je, soalan wajib Umi kita bila kita nak pergi Legoland. Umi nanti bawak la kita pergi Legoland. Tu je la die. Nak redeem ni pun adalah drama nya. hahaha. Macam-macam la tiket habis la bagai. huhuhu. Apapun Alhamdulillah dapat jugak tiket. 

Taraaa. Dapat le gak 3 tiket.

Thursday, September 1, 2016

Sukan Afkar Tahun 2016


Assalamulaikum w.b.t


31 Julai 2016 hari tu sekolah Afkar ada buat Sukaneka. Sepatutnya kalau ikut takwim, event ni lagi awal. Disebabkan haritu musim jerebu bagai so ditangguhkan dulu. Sukaneka ni dibuat bersekali dengan Karnival Sukanraya Klang 2016. Buat di Dewan Sukan Taman Sri Andalas. Macam-macam booth jualan yang ada time hari tu. Aktiviti lain yang ada pun best-best

Poster event Karnival Sukanraya Klang 2016

Semua anak-anak dibahagikan kepada 4 team : Blue team, purple team, red team and green team. Tahun ni Afkar wakil green team, Datuk Bentara. Acara dimulakan dengan bacaan doa, ucapan perasmian ucapan perasmian daripada founder LC dan seterusnya diikuti dengan Perarakan Masuk anak-anak. Kemain meriah. Siap ada ketuk-ketuk gendang. hehehe. Lepas tu ada persembahan tarian Lagu Mentera Semerah Padi juga daripada anak-anak. 


Duduk kat luar dulu sementara nak tunggu perarakan masuk ke dalam dewan.

Suasana dewan sebelum acara sukaneka bermula.

Decoration untuk gream team, Datuk Bentara.







Perarakan masuk anak-anak LC dari setiap team.


Dah beratur dalam barisan. Siap sedia nak nyanyi Asmaul Husna dan Negaraku



Get ready untuk start persembahan tarian lagu Mentera Semerah Padi


Sempat pulak die tunjuk thumbs up. hehehe.




Ada saya record video, tp hp saya ni nape ntah bila upload video dari apps tak boleh baca. So share la gambar Afkar buat persembahan. Malu-malu kucing sket dia. Sebab nampak Umi n Babah dia duduk kat mana kot. Pasni nak menyorok la. hehehe.

Acara sukan dibuat mengikut umur n perlukan penglibatan ibu atau bapa. Babah yang akan meneman Afkar. ACara dimulakan dengan 4years old. Masa tengok acara 4 years old, dalam hati saya cakap susahnye. Siap ibu atau bapa perlu lari dalam guni. Terfikir time tu muat ke idok Mr.Teddy masuk dalam guni tu. hahaha. Kurang asam kan gelakkan suami sendiri. bahaha. Pastu bile tengok dorang setting untuk 5 years old lain rupenye acara nya. Lega Mr.Teddy. kekeke. Dalam sukaneka untuk 5 years old ada 3 game. Game 1 : Main congkak. Anak perlu masukkan satu-satu batu dalam lubang. Bapa pulak kumpulkan dan masuk ke rumah. Game 2 : bowling. Anak perlu lontar bola ke arah tin bowling. Bapa perlu susun semula tin ikut susunan asal. Game 3 : Pancing ikan dan tin. ANak perlu pancing ikan, bapa perlu masukkan paku tin. Bila dah habis ketiga-tiga perlu lari untuk collect bendera dan berlari semula ke garisan permulaan. Enjoy sangat tengok semua main. Tak kira parents ataupun anak-anak. hehehe.

Bergambar dulu dengan maskot sebelum start acara sukaneka.

Tunggu turn nak bersukaneka

Game 1 


Siap sedia nak baling tin. Sekali baling, dah jatuh tin. Good job Afkar.


\
Game 2. Babah tengah susun balik tin. Afkar dah lari untuk next game.

Game 3 



Afkar tinggalkan Babah lari ke garisan permulaan.










Abang Irfan (sepupu Afkar) pun datang jadi supporter untuk Afkar.

Green team 5 years old dapat nombor 2. Yeah. Dah naik podium nak terima medal.

Acara penyampaian hadiah.

Amboi dah gaya masuk olimpik pulak die. Siap gigit medal. hahahaha.

Bergambar dekat photo booth dulu sebelum balik.

Dah habis acara penyampaian hadiah kitorang terus chalow dari dalam dewan. Nak jalan-jalan kat luar pulak. Kat luar Afkar semangat duk main giant buble. Abang Irfan n Babah pulak main Archery. Pastu ABang Irfan n AFkar main soopa doopa. Tapi kejap je, sebab tengah panas time tu. Jalan-jalan kat booth sempat le Afkar pow Babah buble gun.

Babah nak asah skill ke apa tu. Lama dah set archery tersadai dalam stor tu. hehehe

Ada style la Abang Irfan

Tuesday, August 30, 2016

Bokitta Hijab Kini di ZALORA

Assalamualaikum w.b.t

Siapa yang suka shopping dekat ZALORA Malaysia boleh singgah baca dulu entry ni sampai habis ye. hehehe. Ada produk best yang saya nak share.  Macam semua orang pun tahu ZALORA Malaysia merupakan portal online yang top dan popular di Malaysia. Sekarang kan memang orang ramai lebih suka untuk membeli secara online. Termasuk le orang yang menulis ni. Hehehe. Sebabnya proses pembelian yang amat mudah dan pantas. Click-click je, barang terus sampai depan pintu rumah. Semua di hujung jari. Tak yah dah lagi nak bersesak-sesak kat shopping mall.   Zalora Malaysia menawarkan pelbagai koleksi jenama yang terbaik dan terkini untuk korang membuat pilihan. Antara produk terbaik yang harus korang miliki dan boleh dibeli di Zalora Malaysia adalah Bokitta Hijab.


Sebenarnya jenama Bokitta Hijab bukanlah jenama yang asing lagi dikalangan semua wanita berhijab lebih-lebih lagi mereka yang berada di ibu kota. Sejak diperkenalkan pada beberapa tahun yang lalu sebagai The First Patented Instant Wrapped-Style Hijab, Bokitta mendapat tempat di hati ramai wanita kerana koleksi hijab yang ditawarkan adalah amat praktikal dan versatile. Ia merupakan inovasi yang cukup bijak dan memudahkan sesiapa sahaja yang memakainya. Tak percaya? Tengok cara pemakaian di bawah. Hanya dengan 4 langkah, sap-sap soi dah siap kan. 


Kalau sebelum ini korang menghabiskan masa yang lama apabila ingin mengenakan hijab (termasuk le saya) belit gaya tu tak kena belit gaya ni tak kena. Dengan Bokitta korang hanya memerlukan 10 saat sahaja! Sekejap je kan. So bagi sesiapa yang selalu husband korang tarik muka sebab bersiap lama naw tu, kena beli dan try Bokitta Hijab. Kalau agak-agak terlambat bangun pagi nak ke pejabat tu, dengan Bokitta Hijab dah boleh jimatkan masa untuk pakai hijab. Penyelesaian kepada masalah lambat bersiap tu. hehehe. 

Bokitta Hijab ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu bahagian inner (dalam) dan bahagian shawl (luar). Pakaikan bahagian inner terlebih dahulu dan kemudian sarung bahagian shawl pada bahagian luar seperti gambar berikut. Mudah je kan?



Bukan itu sahaja, para pembeli juga diberikan beberapa pilihan rekaan pinless hijab keluaran Bokitta ini. Setiap rekaan yang ditawarkan adalah berbeza dari segi labuh dan panjang lilitan shawl tersebut. Oleh itu pembeli boleh memilih rekaan tudung mengikut citarasa masing-masing. Dari segi labuh Insha ALLAH menepati syariat. Alhamdulillah.

Selain boleh korang miliki secara langsung di Butik Bokitta Hijab dan di stokis-stokis berhampiran, koleksi Bokitta Hijab ini juga boleh korang beli secara online di portal online popular, ZALORA Malaysia. ZALORA menyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma terus ke rumah anda serta beberapa kaedah pembayaran yang selamat termasuklah cash on delivery di kawasan-kawasan tertentu. 

Ha semua senang kan. Langkah-langkah nak pakai Bokitta Hijab senang dan mudah, nak shopping di Zalora Malaysia pun senang kan. So, apa tunggu lagi. Jangan berlengah untuk dapatkan koleksi Bokitta Hijab di laman web Zalora Malaysia. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...