Tuesday, August 23, 2016

Raya office

Assalamualaikum post ni dah lama tersadai dalam list draft. Arini baru sempat nak abiskan. Masih cite sambutan raya. Kali ni cite pasal jamuan raya kat office pulak. Tahun ni banyak tol dapat jemputan 'open office'. Kat Bangunan Galeria ni je pun dah hari-hari ada jemputan. Memang kembali menternak lemak la jawabnye. huhuhu. 

Tahun ni gak wat pertama kalinye kami yang Pegawai Kader di luar JKr dijemput ke jamuan raya Cawangan Kontrak dan Ukur Bahan (CKUB), JKR. Selalu diorang jemput bos-bos je. Tahun ni kami yang 'buruh kasar' ni pun diorang jemput gak. Makan punye pasal mesti la pergi kan. Macam-macam menu ada. Boleh gak jumpe kawan-kawan kat office lama. Kira mini reunion jugak la. hahaha.



Reunion dengan kengkawan lama kat CKBA. Ni pun tak cukup korum lagi ni. 


Dengan officemate sekarang. Bos dengan x-boss pun join sekali. 

Bila dah nak hujung-hujung raya, tak ketinggalan office saya bertugas sekarang buat Jamuan Raya. Tapi tahun ni tak panggil ramai orang. Buat secara tertutup. So kita-kita je la. Macam biasa menu kitorang buat pot luck. Ada macam-macam menu. Sampai ada yang tak sempat nak rasa. Dah banyak sangat. Unit saya bawa Kebab (bos order), cheesetart (saya bawak), ice cream potong dan buah & marshmellow. Buah tu patutnya kitorang nak dip dalam chocolate fountain. Tapi disebabkan berlakunya sedikit masalah teknikal, chocolate tuk fountain tak jadi. Sudahnye guna chocolate hershey's saje. hahaha.

Pengarah tengah bagi ucapan


Red team yaww. Kitorang pilih colour merah tuk pakai sedondon. Sibe bek sume pun ada baju colour merah.

Unit kami dengan bos2 besar


Mentang-mentang kije handle projek sawah padi. Suka naw background sawah padi ni.


Ladies. Bos je tak join.





Fefeeling lepak tepi sawah ke camne ni. hahaha.

Punye la macam-macam makan sampai saya kena cirit birit. Malam tu bape kali saya berulang ke toilet. dah rasa macam nak angkut bantal je dalam toilet. hahaha. MC esoknye.  hohoho. Apa ntah le yang tersilap makan. Sib bek le tak melarat. Sehari je kena cirit birit. Sebab esoknye tu saya kena outstation ke Terengganu.


Wednesday, August 10, 2016

Kisah raya 2016

Assalamualaikum w.b.t

Semalam dah update pasal cerita basi Mr.Teddy kena demam denggi. Hari ni kita update cerita pasal cerita basi sambutan Aidilfitri 2016 pulak. Tahun ni tahun pertama beraya kat rumah sendiri. Perasaan tu excited gile kot. Nak mood deko-deko kononnye. Macam-macam dah ada dalam plan. Tetiba Mr.Teddy tak sihat pulak. huhuhu. Tak pe lah percaturan Allah. Adalah hikmahnye tu. Kita buat mana yang seadanya je la. Mood raya pun dah tak berapa nak ada bila Mr.Teddy tengah tak sihat.

Rumah kitorang ni banyak nau colour grey kan. Macam tak naik je. Mula-mula tu blur gak nak match kan dengan colour apa especially kat area ruang tamu ni. Saya ni tak pandai sangat bab-bab ni (read : deko). Terus pm Nana (Tuan belog Rahsia Hatiku) kat Telegram minta idea n pandangan. Daripada nak match colour apa, nak beli cushion sampai le ke nak susun perabot kat living hall tanya camne nak wat kat Nana. Thanks a lot Nana. Sudi melayan soalan-soalan daku yang blur ni. hehee. 

Taraaa. Ni le hasilnye. Theme jadi grey purple. 

Plan asalnya cadang nak tido umah mak malam raya tu. Walaupun jarak 15 minit je tetap gak nak tido umah mak. hahaha. Kekonon nak rasa kemeriahan le bila berkumpul reramai tu. Umah mak selalu malam-malam raya havoc sket. Pastu tetiba tuko plan pulak tak jadi tido umah mak sebab banyak bende yang tak settle lagi. Dengan nak kemas umah sket-sket. Packing barang lagi. Sudahnya pagi-pagi raya tu kitorang gerak ke rumah mak. Sib bek umah mak dah dekat. hehehe.

Dua beradik ni dah siap. Main-main dulu berdua.

Tahun ni family kecik kitorang theme baju colour pink. Baju saya sedondon dengan adik beradik, kakak-kakak ipar & anak-anak buah perempuan. Mr.Teddy recycle je time kenduri adik ipar, Tyra. Baju bebudak beli dekat Plaza PKNS Shah Alam. Asalnya nak carik soft pink. Puas carik berapa kali ronda tak jumpe. Dah last minute tu belasah je la pink yang ada. hahaha. Dah le cik abang Afkar refuse nak pakai baju pink hokay. Aduhai anak bujang sorang ni. Pink for girl katenye. Sudahnye pujuk cakap Babah pun pakai pink. Tunjuk le baju pink Babah. Memandangkan Babah idola, so nak le dia pakai. Eh tak pe la cite pun dah agak basi kan. Apa kata tengok je la gambo.

Gambar sekeluarga. Tahun ni semenggah sket. Tak banyak sangat take amik. Masing-masing mood ada baik. Kalau tak tu ya hampun bersilat ajak bergambar.

Dengan bonda tersayang. Tengok le tu si Faris Afkar. 

Family besar saya...Afham, why so serious???

Ada orang kata muka kitorang sama. Sama ke. hehehe. Ni anak buah saya. Anak Alang yang sulung.

Dengan anak-anak buah n adik saya, Wahidah (tudung kuning). Anak-anak buah dah nak sama beso dengan mak cik dorang dah.



Time ni nak g beraya umah Pak Lang kitorang. Posing dulu dalam kete dengan Uda, Kak Cik, Wahidah n si kecik Iman.

Lepas balik daru rumah Pak Lang, kami ke spital pulak nak amik darah Mr.Teddy

Tengok ha. Baju melayu dengan sampin lengkap. Sementara nak tunggu ward. SIb bek tak lama nak tunggu ward.

Dah dapat bed. 

Tu je gambo yang ado. Sebab tak beraya sangat kan. Sampai raya ketiga teman Mr. Teddy kat ward. Lepas tu balik Slim River sampai hari Isnin. Tu pun tak banyak sangat umah kitorang cover sebab Mr.Teddy tak berapa nak sihat sangat lagi. Balik kampung Melaka pun kami tak join, sebab turn balik Slim. Kalau tak plan asal nak balik Slim raya kedua tu. Tahun ni baraan raya umah kengkawan Kedok pun tak dapat join.huhuhu. Tu je la cerita raya yang tak berapa nak raya.



Tuesday, August 9, 2016

Mr. Teddy Demam Denggi

Assalamualaikum w.b.t

Skang ni sokmo le update cerita basi. huhuhu. Ni pun kira cerita basi gak. Cerita sedih beberapa hari sebelum hari raya. Tak habis cite accident, Mr.Teddy kena demam denggi pulak. huhuhu. Hari Jumaat sebelum minggu raya tu balik dari kerja Mr.Teddy ngadu dia demam. Saya rasa badan dia fuh mak aii panasnya. Otw balik tu saya ajak dia singgah Klinik dulu. Kalau ikutkan dia tak nak singgah. Time tu dah pukul 6 lebih, dia still puasa. Sayang nak berbuka dia cakap. Tapi saya paksa gak ajak singgah. Sebab nampak dia macam dah tak larat sangat. Time-time ni le rasa nyesal pulak tak pandai drive. Lesen wat gantung dalam frame je. At least bila Mr.Teddy tak larat boleh le gak saya tolong ganti drive. Ni bila dah tak boleh drive, hmm apa yang boleh tolong. Tolong tenangkan dia yang tengah tak sihat tu je la. huhuhu. Sampai klinik doktor check memang tinggi le temperature tu. Kena cucuk sedas ubat. Yang lawaknya kitorang singgah klinik yang Angah saya kije. pastu kalau bab cucuk-cucuk ni mestile nurse yang kena tolong doktor kan, Mr,.Teddy boleh pulak request tak nak Angah tengok. hahaha. Malu le tu dengan kakak ipar. kekeke. 

Balik dari klinik tu nampak dia ok. Hari Sabtu dia demam balik and still mc. Kitorang plan nak balik ke Slim River since raya tahun ni turn Klang. Bila dia dah ok sket kitorang pun bergerak balik ke Slim River. Petang sampai Slim tu dia start demam balik. Memang demam beria. Tak larat nak buat apa-apa. Terbaring je. Saya keep on sponging je dia. Pastu paksa dia mandi air suam bagi keluar panas tu. Mata dah start merah time tu. Saya dah suspect dia demam denggi. Sebab before ni dia pernah kena dah denggi. Nampak macam ada tanda-tanda tu. Lepas Subuh hari Ahad, saya paksa dia g hospital. Ayah Mertua bawak dia pergi emergency Hospital Slim River. Mula-mula tu dorang suspect kencing tikus. Bila wat test, Alhamdulillah xde. Platlet drop 170. Doktor suspect denggi. Tak kena tahan ward, kena drip air pastu boleh balik rumah. Kena datang balik Klinik Kesihatan untuk check darah. Keadaan dia still lemah time tu. Memang terbaring je. SIb bek le kat rumah mertua, so dorang boleh tolong tengokkan bebudak. Time ni saya dah discuss dengan Mr.Teddy tak yah la balik Klang. Raya je kat Slim River. Lagipun dah camtu keadaan dia memang dah ke laut le mood beraya. Call mak, mak pun cakap tak kisah. Sebab risau dia tak larat nak drive kete balik Klang. Tapi Mr.Teddy suh hold dulu. Tengok keadaan dia macam mana nanti.

Hari Isnin, g Klinik Kesihatan Slim River repeat test balik. Platlet drop lagi jadi 140. Pastu reading yang lain pun tak berapa cun. Doktor confirmkan kena denggi. Kena drip air, tak kena warded.  Kena repeat test lagi esoknye. Doktor pesan minum air banyak-banyak. Keadaan dia getting better. Dia cakap dia larat nak drive balik Klang. So kami pun balik ke Klang. 

Ni time kena drip kat Klinik Kesihatan Slim River.

Hari Selasa, hari kelima still ada demam. Tapi dah tak seteruk yang hari sebelum-sebelum. Badan still lemah-lemah lagi. Tapi nafas dia tetiba jadi laju. Risau gile saya. Suruh dia inform kat doktor time check darah. Repeat amik darah kat Klinik Kesihatan Pandamaran. Platlet drop lagi 120. Kena repeat lagi amik darah buat kesekian kalinya. Doktor bagitau kalau below 100 kena admit ward. Doktor suh le dia try macam-macam tips nak bagi platlet naik. Kami mencarik ketam nak buat sup, tapi tak jumpe. Musim nak raya kot mana nak ada ketamnye. Pastu ada yang suh try jus daun betik. Alhamdulillah jumpa. Pastu minum 100 plus lagi. Saya update kat fb pasal Mr.Teddy, ramai yang share tips untuk demam denggi. Mana yang boleh try tu, Mr.Teddy try. Nak sihat punya pasal. Tq semua kawan-kawan. 

Hari Rabu, hari pertama raya. Mr.Teddy kena repeat test darah lagi. Hari ni hari penentuan kalau below 100, Mr.Teddy kena admit ward. Tanya dia bila nak pergi amik test. Mr.Teddy cakap tak pe kita raya dulu. Punya lah nak happykan hati isteri dia, bagi can beraya dulu. Tapi sebenarnya dia tak larat sangat. huhuhu. So dalam tengah hari sket kami ke Hospital Klang. Anak-anak tinggal. Dup dap je jantung ni nak tunggu result darah dia. Tapi macam dah ready je in case kena tahan ward. Sebab tengok pattern result darah makin drop je. Bila result dah kuar, memang betul result platlet makin drop and reading yang lain-lain pun tak cun. Kena lah tahan ward di hari raya pertama. huhuhu. Tapi bila fikir balik kitorang try positif je la. Sebab ada orang lain tu yang sama-sama dalam ward, tak sempat pun nak beraya kat umah. Dalam ward kena drip. Pastu dorang monitor kuantiti intake air dengan yang keluar. Setiap bape jam akan kena amik darah. Mr.Teddy cakap dia tak tido malam sangat pun. Sebab baru nak terlelap dah kena kejut.Alololo shian dia tu. Mak saya watkan Mr.Teddy sup ketam. Dapat gak ketam di hari raya kedua. Pastu nak minum jus daun betik kat spital tak boleh rupanya. Mr.Teddy cakap doktor tak bagi. Doktor cakap jus daun betik ni boleh kacau result darah. Tak tau le camne tu. So minum nyorok-nyorok dia. Air isotonik tu memang banyak la dia minum. Alhamdulillah kali ni kena Denggi tak lama dia dalam ward. Hari ketiga dah boleh discharge. Lega rasanya bila dia dah boleh keluar ward. Cumanya after seminggu kena repeat balik test darah.

Tunggu result darah. Kemain ha orang tu serah diri kat spital lengkap berbaju melayu dengan sampin.

Hai la nyamuk. Kenapa awak suka geget abang sayang kite ni eh. huhuhu (Abaikan le budak pipi tembam macam simpan pau tu)

Thursday, June 2, 2016

Mr. TEDDY ACCIDENT

Assalamualaikum w.b.t

Bulan 5 ni macam-macam gak dugaan kitorang sefamily. Lepas satu-satu jadi. Thank you Mr. Teddy yang selalu bagi moral support kat saya bila saya down. Rasa calm la jugak bila dia sentiasa bagi kata-kata positif supaya saya tak down. Dalam banyak-banyak tu, yang paling besar bila Mr. Teddy accident. Bila cite ngan orang sume kuar dialog yang sama - accident lagi? Jawapannye ya. Ni kali ke-4 Mr. Teddy accident motor. Huhu. Sejak kije kat Nilai, ni masuk kali ketiga. Bende dah nak jadi kan. 

Pagi tu saya kursus kat KL, so dia decide nak naik motor dari Klang ke Nilai. Saya dah sampai stesen Bank Negara dia call bagitau yang dia accident. Memang time tu rasa down gile. Nak nangis dah dalam train. Adik saya yang tolong handle sementara saya nak balik. Alhamdulillah semua selamat. Jari Mr. Teddy patah n retak. Pastu ada luka sikit-sikit. Cuma badan dia la rasa sakit-sakit. Dapat mc 14 hari.


Tangan Mr. Teddy kena sarung besi tu. tulang yang belah depan jari tu hancur. Ngilu.huhu.

Mr. Teddy accident dekat area Jusco Bukit Tinggi. Berlanggar dengan motor. Budak yang accident sekali katanya teruk jugak luka-luka. Dia call Mr. Teddy bagitau yang dia dapat mc 3 hari. Dia tanya khabar Mr. Teddy. Bagus betul.

Motor yang accident tu sekali dengan Mr.teddy


Keadaan motor Mr. Teddy. Teruk gak. Tak kisah la. Yang penting Mr. Teddy selamat.

Lepas 2 minggu accident pergi follow up balik kat Klinik Orthopedik, HTAR. Doktor sambung lagi mc sebulan sampai middle Jun. Lemau Mr. Teddy mc lama-lama.. Dia kan jenis workaholic. Tak pe la Dy, biar sihat betul-betul. 

Awal-awal Mr. Teddy accident, kelam kabut jugak saya nak urus umah and anak-anak. Ye la selalu kan banyak bende Mr. Teddy tolong sama-sama buat. Bila dia dah camtu tak sampai hati nak suruh. Buat la sendiri. Tapi dia still tolong-tolong gak part mana yang boleh. Skang ni barulah ok sket manage time nak urus umah n anak-anak. Apa-apa pun semoga jari Mr. Teddy cepat sembuh. 

Wednesday, June 1, 2016

KAD & HADIAH MOTHERS DAY DARI KESAYANGAN

Assalamualaikum w.b.t

Saje nak share card mother's day dari Afkar. Nak kemas-kemas bag dia jumpa card ni. Auch touching je rasanya. Terus meleleh air mata Umi. Thank you so much Abang. Umi happy sangat dapat card dari Abang. Cantik sangat. Pandai abang buat. Really appreciate it. Thank you kat teacher yang tolong guide Afkar siapkan card ni.


Awww. Ada lovey dovey. Sweet sangat.

I love you too abang

Babah pun tak ketinggalan nak buat surprise kat Umi. Suh Umi ambilkan dia kain pelikat dalam wardrobe. Bukak-bukak pintu wardrobe eh apa ni dalam paper bag. Kite dapat hadiah la. Bukak paper bag ada hand bag. Alololo. Berjaya wat Umi meleleh air mata. Umi ni memang chengeng. Banyak nau tengok drama. Sket-sket nak nangis. Thank you Dy for the surprise. Macam tau-tau je I memang nak paw hand bag baru. Haha. Boleh wat pakai raya ni. Selalu Babah plan surprise jarang menjadi. Kantoi je. Tapi kali ni berjaya. Umi tak expect pun dapat hadiah.

Thank you Babah untuk hadiah ni

Tuesday, May 31, 2016

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2016

Assalamualaikum w.b.t

Akhir bulan 4 aritu berlangsung Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 dekat MAEPS. Selalu dorang wat kat PWTC. Memang dulu time kije kat KL, sokmo le turun. Bila dah transfer ke Putrajaya dah tak ada la dapat pergi lagi. Kebetulan time pergi ni hari Sabtu ada kenduri kat Putrajaya. Bodek-bodek Mr.teddy minta tolong bawak kite g MAEPS. Tujuan utama haruslah nak beli novel. Banyak novel ni dah aim nak beli. Siap buat list dah. Sebab bila bawak anak-anak ni tau la, mana nak dan lama-lama kan. Terus g booth yang nak cari buku. 

Saya turun sorang je. Afkar tidur, Mr. Teddy tunggu anak-anak kat kereta. Memang ekspress la carik novel tu. sian pulak kalau lelama tinggal Mr. Teddy. Tu pun ada drama. Boleh pulak Afham ter'melabur' dalam kete. Dia dah nangis tak selesa. Kebetulan time Mr. Teddy call tu, memang dah nak balik. Tinggal nak bayar buku Afkar. Terus le memecut ke kereta.

Sampai-sampai je terus ke booth Karya Seni. Kebetulan pulak time tu ada pelakon Drama Duda Terlajak Laris. Tak bajet pulak boleh jumpa retis. Dah habis session Zara Zya. Ada Idris Khan je. Pun boleh la nak bergamba n minta sign. Haha.




Dengan hero Duda Terlajak Laris. Tinggi bebeno. Terasa begitu katik saya di situ.

Ha ni hasil tangkapan di PBAKL 2016. Pastu ada lagi buku Afkar yan sempat grab jugak. Novel-novel tu sampai la ni ada yang belum habis baca. Bila nak khatam ntah le.


Sunday, May 29, 2016

AFHAM IS TURNING TWO

Assalamualaikum w.b.t

Mak aiii lamanya tak bersiaran. Last entry bulan January. Fuh. Banyak benda nak share tapi tak sempat-sempat nak update blog. Ntah ada ke idok lagi org singgah blog ikan bilis ni. Bukan setakat tak sempat nak update blog. Nak blogwalking pun tak sempat. Rindunye nak baca blog kengkawan.

Dah lama menghilang nak share dulu pasal kisah basi yang dah dekat dua bulan berlalu. 10.4.2016 Afham genap 2 tahun. Makin banyak akal budak kecik sorang ni. Tak ada la wat celebration besar2 pun. Celebrate family kecik kami je. Bawak anak-anak g berjalan ke Aquaria KLCC. Naik train. Kami parking kat KL Sentral, naik lrt dari situ.

Kite Posing dalam train dulu

Abang and birthday boy

Alhamdulillah dorang ok je dalam train. Excited naik lrt kot. Kemain kecoh dua beradik ni dalam lrt. Nak tengok view luar la. Yang adik nak berdiri dengan babah la. Nasib le baik terkawal lagi. So next time Umi n Babah bawak jenjalan lagi naik train.

Tiket Aquria saya beli siap-siap online kat Groupon. So sampai sana tinggal nk redeem je. Crowd time tu ok. Tak rami sangat. Ni 1st experience Afham masuk Aquaria, Afkar pulak 2nd time. Masing-masing dah excited nak masuk tengok fish.

Babah tunjuk fish kat hero-hero. Yang ni kat awal-awal masuk entrance.


Birthday boy kusyuk tengok

Yang ni dah kat tengah sebelum masuk terowong. Saya suka view kat sini. Cantik. Time ni Afkar dah mogok tak nak bergambar. Dah tak sabo nak tengok fish kat dalam.

Abang dah xnak bergambo. Posing dengan Babah jela dik.

Paksa Mr Teddy posing kat sini. Dia pun layankan je la. Hahaha. Budak berdua tu ketakutan tengok gigi shark yang tajan.

Selera pulak shark ni nak telan Babah. Hahaha

Ni dah masuk kat dalam terowong. Kami naik travelator je. Yang ni tempat yang paling dorang excited la. Dapat tengok shark, tengok ikan pari yang besar. Kitorang ter'miss' feeding time. Kalau tak boleh tunjuk kat diorang.

Ikan pari besar lalu atas kepala wooo


Shark pulak kat belakang kite

Birthday boy muka blur

Ni dah nak keluar. Time ni duduk rehat jap minum air. Penat berjalan kat dalam tu. Panas pun ye. Macam tak rasa sangat air cond.

 

Apalah dua beradik ni bercerita

Seahorse la dik

Overall dua beradik ni excited dapat tengok ikan live depan mata. Seronok layan diorang yang kagum masing-masing tengok macam-macam jenis ikan yang ada. Dah settle jenjalan kat dalam Aquaria, kitorang singgah ke Secret Recipe. Belanja birthday boy makan cake.




Mak aii comotnye birthday boy makan. Skang sume nak buat sendiri. Bukan die banginye kite suap dia.


Kemain feel tiup lilin sampai terpejam mata
Happy birthday boy tengok cake. Memang hantu cake ini budak. Nak tiup lilin ni pun drama dua beradik ni. Berebut. Hahaha. Bape kali tiup-nyalakan balik pastu gilir-gilir tiup lilin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...